Prajitura cu nuca si marmelada „Damenkapritzen”

Autor:

Prajitura pe care v-o propun azi este o reteta foarte veche, poate mai veche de 100 de ani. Bunica mea imi povestea despre prajiturica numita cu umor Damenkapritzen („Capriciile damelor”) ca era un hit la ceaiurile tineretii ei. Eu insami nu am gustat-o de atat de mult timp incat, atunci cand am descoperit reteta in cartea „Das Koch und Backbuch meiner Mutter” de Olga Katharina Farca, aproape ca nu imi mai aminteam ce impresie mi-a produs aceasta prajitura.

In copilaria mea, auzeam deseori gospodinele vorbind despre svaboaice, cu un soi de invidie amestecata cu o justificata admiratie, ca ar fi cele mai pricepute prajiturese din cate a vazut Banatul. Ce-i drept, multe din dulciurile pe care le vedem azi ca pe niste specialitati locale au patruns in repertoriul culinar al zonei pe filiera germana. Cartea despre care tocmai v-am vorbit centralizeaza intre copertile ei retetele din caietele frunzarite ale mamei autoarei, candva o celebra „hochzeitskochin” (bucatareasa de nunti) din Banat.

Cand, rasfoind cartea, am dat peste reteta asta, mi s-a parut oarecum o provocare sa incerc o reteta atat de veche. Mi-am zis hai sa vad eu ce capricii aveau damele acuma 100 de ani. Ca mie, personal, judecand dupa ingredientele atat de simple ale retetei, nu mi se pareau prea capricioase. Cu toate ca nu am previzionat un rezultat senzational, cu mana pe inima va spun ca in urmatoarele doua ceasuri dupa ce am scos prajitura din cuptor s-a golit juma’ de tava. Iar a doua zi e si mai buna. E felul ala de prajitura care se poate pastra mult si bine si care face dintr-o banala ceasca de ceai sau de cafea un deliciu de neuitat.

prajitura damen-kapritzen-1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 48
Grad de dificultate: mica

 Ingrediente Prajitura Cu Nuca Si Marmelada Damenkapritzen:

  • 450 de grame de faina
  • 200 de grame de unt
  • 70 de grame smantana (eu am folosit iaurt gras)
  • 1 varf de cutit de praf de copt
  • 4 oua
  • 160 de grame de gem acrisor, consistent (eu am folosit magiun de prune neindulcit)
  • 310 grame de zahar
  •  150 de grame de samburi de nuca prajiti (sau 200 de grame cruzi)
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 praf de sare

Preparare Prajitura Cu Nuca Si Marmelada Damenkapritzen:

Dupa cum deja cred ca v-ati convins doar la o prima vedere asupra listei, ingredientele sunt foarte simple, gasindu-se in orice camara. E bine sa le cantariti si portionati pe toate dinainte, astfel treaba va merge mult mai repede. Marturisesc ca nu am respectat reteta din carte intru totul. Aceasta presupunea sa fi folosit nu mai putin de 600 de grame de faina, mult mai mult praf de copt si jumatate de kilogram de zahar. Pentru acelasi numar de portii eu am redus considerabil cantitatile.

ingrediente prajitura damenkapritzen1. Intr-un castron mare, faina se amesteca cu praful de copt si sarea. Se adauga coaja de lamaie, 150 de grame de zahar tos si untul rece taiat in bucati. Se lucreaza cu mixerul pana cand amestecul din castron are un aspect nisipos (imaginea din dreapta).

prajitura damen-kapritzen preparare 12. Ouale se separa iar albusurile se pastreaza deoparte. Galbenusurile, extractul de vanilie si smantana se adauga peste masa de faina si unt din castron si se lucreaza cu mixerul (sau se framanta rapid cu mainile cat mai reci) pana cand incepe sa se adune aluatul (imaginea din stanga). Se rastoarna continutul castronului pe o folie alimentara, cu ajutorul careia se modeleaza o minge (imaginea din dreapta). Se da aluatul la rece timp de 15 minute, timp in care cuptorul se incinge pana la 200 de grade Celsius.

prajitura damen-kapritzen preparare 23. Dupa trecerea timpului de odihna, se presara planul de lucru cu putina faina si cu ajutorul sucitorului aluatul se intinde intr-o foaie groasa cam de 1.5-2 cm. Mie, personal, mi s-a parut foarte groasa foaia, acesta fiind, pana la urma, un aluat ca de tarta, dar in carte era specificata clar grosimea si in imaginea ilustrativa se vede destul de bine ca baza de aluat e destul de consistenta. Foaia de aluat se transfera intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina sau captusita cu foaie de copt.

prajitura damen-kapritzen preparare 44. Tava se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius si imediat se reduce temperatura la 180 de grade. Se coace aluatul timp de 20-25 de minute, pana incepe sa se coloreze usor in partea superioara (daca se coloreaza mai repede, acoperiti tava cu o coala de hartie de copt umezita si continuati coacerea pana la insumarea a minimum 20 de minute).

5. Intre timp, albusurile se bat spuma tare si se adauga restul de 160 de grame de zahar, rand pe rand, batand pana se dizolva zaharul complet iar nucile se taie in bucati mari, cu un cutit.

Dupa trecerea primelor 20-25 de minute, se scoate tava din cuptor si se unge aluatul pe toata suprafata cu gemul. Se acopera cu bezeaua, se niveleaza si se presara cu nuci. Se da din nou la cuptor, se reduce temperatura la 165 de grade celsius  si se mai coace inca 20 de minute.

prajitura damen-kapritzen preparare 36. Se lasa prajitura sa se raceasca in tava apoi se portioneaza dupa plac, in romburi, patrate sau dreptunghiuri. Merge minunat alaturi de o cafea sau o cana de ceai si, dupa cum spuneam, se poate pastra intr-un loc racoros (camara) cateva zile fara nicio problema.

prajitura damen-kapritzen-2Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • prajitura punsch, retetaPrajitura Punsch Cred ca majoritatea celor care citesc blogul meu stiu sau au aflat ca aici in Banat avem o traditie culinara […]
  • Blat de tort cu nuca (fara gluten)Blat de tort cu nuca (fara gluten) Cum se face un blat de tort cu nuca, fara faina, implicit fara gluten Reteta de blat de tort cu nuca […]
  • Prajitura Pacatul Dulce 1'Prăjitura "Păcatul Dulce" Dupa cateva zile de abstinenţă de dulciuri, am inceput să visez cu prăjituri...cu toate acele combinatii […]
  • Prăjitură cu nucă, gem de caise, cremă de lapte și ciocolatăPrăjitură cu nucă, gem de caise, cremă de lapte și ciocolată Prăjitura care alină toate poftele: de nuci, de gem de caise și de ciocolată La sfârșitul anului care nu […]
  • macarons a l'italliene 1Macarons cu bezea Italiana Asadar, din nou despre macarons. Am mai vorbit despre aceste fursecuri pline de temperament, carora trebuie […]
  • ischler reteta, reteta islere, biscuiti cu ciocolataIslere Islerele, pe limba lor de origine ischler, sunt niste prajiturele care au patruns in Banat si in tot […]
  • fursecuri cu nuca danaFursecuri fine cu nuci Nu este prima data cand fac aceste prajiturele minunat de fine. Reteta am primit-o de la o banateanca de-a […]
  • old fashioned mignonsPrajiturele de moda veche Reteta acestor prajiturele aspectuoase si foarte gustoase a intrat in familia mea cu cateva zeci de ani in […]
  • minioane cu alune si napolitana, reteta napolitana cu alune si ciocolataMinioane cu alune si napolitana Parca niciodata nu stim destule retete de prajituri marunte, sau fursecuri sau cum vreti sa le ziceti. Ideea […]
  • prajitura kardinal schnitte, reteta prajitura kardinal cu fructe si friscaPrajitura Kardinal Schnitte Aici, unde m-am nascut si am trăit eu toata viata, se spunea acu' vreo cativa ani, pe când nemții nostri […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Maria a zis

    Buna Laura , ce dimensiune are tava in care ai copt ? Din imagini pare a fi de 20×30 cm . As face si eu prajitura , dar am o tava de aproximativ 30×40 cm si nu ma prea pricep la adaptat ingrediente . Initial ma gandeam sa dublez canitatea , dar nu cred ca e bine sau sa cresc doar nr. de oua la 8 . Un mic ajutorul pentru o incepatoare ar fi mai mult decat binevenit :)

  2. Claudia a zis

    buna Laura, as dori sa fac si eu aceasta prajitura insa nu am magiun in casa. As dori sa folosesc un geam din comert (de caise de la Lidl) dar imi e teama sa nu fie totusi subtire fata de consistenta magiunului. ce ma sfatuiesti?
    Mersi frumos
    PS. Toate retetele tale sunt minunate ;)

    • Laura Laurentiu a zis

      Claudia, ti-as recomanda sa folosesti un gem de casa, consistent. Daca gemul la care te-ai gandit are textura aceea de jeleu transparent, nu e ceea ce trebuie. Se gaseste in magazine magiun de Topoloveni, acela e perfect. Spor la treaba si multumesc pentru felicitati.

  3. Laura a zis

    Am facut si eu azi prajitura. A iesit foarte buna. Am fost surprinsa sa descopar ca prietena mea din Brasov stia reteta, doar ca putin diferit – ea pune nuca macinata in bezea si o intinde deasupra blatului si le coace pe toate odata. Dar ingredientele sunt aceleasi. Banuiesc ca e o reteta specifica zonelor in care locuiesc sasii, fiind o reteta de origine germana.

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur mult, Laura! Sa va fie de bine prajitura. Ei, dar stii ce e interesant? Ca daca amesteci nuca in bezea si o intinzi deasupra, la noi se numeste „londoner stanglen” :)).

    • lauralaurentiu a zis

      Sa iti fie de bine, Ramona :). Te astept sa incerci si alte retete. :) Pe 04.01.2015 11:46, „Disqus” a scris:

  4. Sidonia Toncean a zis

    Vai ce faina e prajitura asta si tare de mult nu am mai facut-o !
    Ti-a iesit minunat, Laura ! Acum trebuie sa caut reteta mea sa vad daca sunt la fel, sau nu….
    Te tzuc !

  5. mihaela a zis

    MULTUMESC! Am vrut o prajitura rapida, cu ingredient comune si nu foarte laborioasa si am gasit DAMENCAPRITZEN. Prajiturica aceasta este o bunatate! Ne bucuram de un gust delicios. Tare ne place!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *