Prajitura cu spuma de capsuni

Autor:

Chit ca e poate cea mai urata luna mai din cate imi amintesc sa fi trait, capsunile tot au aparut pe tarabele pietelor. Mai micute, mai acrisoare, parca nici macar nu atat de aromate ca in anii mai darnici cu razele soarelui, dar inca bune, tinand cont cat de vitrega a fost natura cu ele. Niciodata nu am ratat, in aceasta perioada a anului, prajitura cu spuma de capsuni. Pe la noi prin Banat aceasta prajitura de sezon se numeste „șaum-pita” (sursa germana a retetei e evidenta: „schaumpita”), prin alte parti ale tarii am auzit ca i s-ar spune „cremes spumos” sau pur si simplu „spumos” si atat. Pana la urma, prajitura cu spuma de capsuni e foarte ieftina, foarte gustoasa si foarte usor de facut.

prajitura cu spuma de capsuni 1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Prajitura Cu Spuma De Capsuni:

  • 250 de de grame de capsuni (proaspete sau congelate)
  • 300 de grame de zahar
  • 3 albusuri
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • 400 de grame de foietaj cumparat sau facut in casa (dati click pe linkul urmator pentru reteta de foietaj de casa pe care l-am folosit eu la aceasta prajitura)
  • zahar pudra pentru pudrat la final
  • faina pentru presarat planul de lucru

Preparare Prajitura Cu Spuma De Capsuni:

1. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

2. Foietajul rece (din frigider) se imparte in doua bucati identice. Pe planul de lucru presarat cu faina, se intind pe rand cu sucitorul doua foi subtiri din aluat (2-3 mm.), care se perforeaza cu furculita, se ruleaza pe sucitor si cu ajutorul acestuia se transfera intr-o tava captusita cu hartie de copt (imaginile 1 si 2 din colaj).

Observatie: se poate folosi atat foietajul rapid de casa cat si reteta de foietaj clasic (aluatul frantuzesc). Click pe linkuri pentru retetele respective. 

3. Se acopera foaia de aluat cu o alta coala de hartie de copt si deasupra se pune o tava care sa o preseze , asa incat sa nu se umfle in timpul coacerii. Se coc foile pe rand, cate 20-23 de minute, in cuptorul preincins la 180 de grade.

preparare foi prajitura cu spuma de capsuni4. Foile coapte se lasa sa se racoreasca, apoi se suprapun si se egalizeaza marginile cu un cutit bine ascutit (poza stg.). Una dintre foi se portioneaza in patrate sau, dupa preferinta, se poate sfarama complet (pentru deasupra).

preparare foi prajitura cu spuma de capsuni-25. Pentru spuma de capsuni vom folosi asa numita „bezea italiana”, mult mai stabila si pana la urma, si mai sanatoasa, albusurile fiind gatite, decat bezeaua clasica: 250 de grame de capsuni spalate si curatate se cantaresc intr-o craticioara. Se zdrobesc cu furculita, se adauga 250 de grame de zahar si zeama de lamaie si se pun pe foc impreuna. La inceput se va forma o spuma abundenta de culoare roz pal, care trebuie indepartata, apoi se lasa sa fiarba la foc potrivit pana ce siropul atinge 117-118 grade sau, daca nu aveti termometru, pana cand se leaga ca pentru dulceata iar suprafata se umple de bulbuci mari si lenesi.

preparare spuma de capsuni 16. Intre timp, albusurile se bat spuma tare si se adauga cele 50 de grame de zahar ramase. Atentie, trebuie sa va sincronizati in asa fel incat in momentul in care bezeaua este gata, siropul de capsuni sa atinga temperatura potrivita. In timp ce se bate in continuare cu mixerul, siropul se toarna in fir subtire peste albusuri (aveti nevoie de un mixer cu stativ sau de ajutorul altei persoane). Dupa ce s-a incorporat tot siropul, bezeaua va fierbinte, se bate in continuare cu mixerul, la viteza mare, pana cand se raceste pana la temperatura camerei. Se va obtine o spuma de capsuni aromata si foarte, foarte ferma.

preparare spuma de capsuni 27. Spuma se aseaza pe foaia ramasa intreaga si se niveleaza cat mai bine, indreptand si marginile. Se acopera cu patratele de foietaj portionate (sau cu foaia de foietaj sfaramata) si se pudreaza cu zahar pudra.

prajitura cu spuma de capsuni-2Se da la frigider timp de 2 ore inainte de servire. Pofta buna!

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Elena a zis

    Am urmat reteta pas cu pas si mi-a iesit. e super de buna si de usoara. Am inceput sa experimentez apoi si cu alte variante de fructe gen afine sau zmeura chiar si portocala dar sincer cea mai buna a iesit cea capsuni. Cit despre blat fie cu foietaj si mult mai usor cu conuri de inghetata gata facute cumparate la pachet. Multumesc pentru reteta.

      • roxana a zis

        cum adica gatita?ca se face la fel ca cealalta.adica bezeaua mu este facuta pe aragaz,tot la mixer e facuta

      • a zis

        Adică în momentul în care peste cele 3 albușuri adaugi siropul fierbinte, la mai bine de 100 de grade Celsius, în vasul în care se bate bezeaua temperatura va trece de 60 de grade. Iar la 60 de grade albușul se coagulează, e gătit.

  2. Alexandra a zis

    Am incercat reteta….a iesit bn ca aspect consistenta!dar exagerat de dulce…din pacate!am incercat o gramada de retete dp site-ul tau si e prima care nu am putut sa o consum in intregime din cauza zaharului din compozitia de spuma! Of…

    • Laura Laurentiu a zis

      Alexandra, imi pare rau ca nu ti-a placut. Am o mica nedumerire, insa: daca preferi deserturile nu prea dulci, nu inteleg de ce te-ai apucat de prajitura asta? Nu ai vazut cat zahar are pe lista ingredientelor? Orice bezea e foarte dulce, altfel nu are cum sa aiba textura corecta, asa incat pe viitor poate ar fi bine sa ocolesti deserturile de acest gen.

    • a zis

      Am obtinut rezultate remarcable cu 150 g de zahar in siropul de capsuni in loc de 250. Deasemenea am folosit 30g in loc de 50g pentru spuma de albus de ou. In loc de 250 g capsuni, amp folosit 300.
      Daca posedati un blender, pulverizati capsunile si zeama de lamaie in blender si apoi puneti-o la foc cu 150g de zahar.

  3. Gabriela a zis

    Draga Laura, prajitura asta imi face tare cu ochiul, numai ca fiind gravida n-am voie albusuri crude. Mi sa parut ca la inceputul retetei am citit ca albusurile se gatesc. Cum se gatesc? Se coc ele cand se toarna siropul fierbinte? Multumesc frumos :)

    • Laura Laurentiu a zis

      Da, albusurile se vor gati de la temperatura inalta a siropului, care are 115 grade in momentul in care se adauga. Spor la treaba, pofta buna si sarcina usoara!

  4. claudia a zis

    Azi e tema mea de casa :) prajitura asta.De ceva vreme imi face cu ochiul si azi i-a venit randul.Sper sa fie dupa cum si arata in imaginea ta,Laura.Multumesc pentru reteta!!!

  5. Cristina a zis

    Buna ziua. Oare daca as umple cu aceasta spuma niste rulouri facute din aluat de foietaj ar merge? Sau e mult prea ferma sa folosesc posh-ul? Multumesc

  6. Antonia a zis

    Am facut azi, pentru prima data, aluatul de foi-etaj si sunt foarte incantata. Pentru mine timpul de coacere a fost ceva mai mare, probabil pentru ca nu l-am copt acoperit. Oricum merira efortul de a face in casa si aluatul, intrucat nu se compara cu cel de cumparat, care nu vede gram de unt sau ou. O reteta foarte usoara si gustoasa, perfecta pentru un desert dupa cina. O alta schimbare pe care am facut-o a fost sa folosesc margarina (mai aveam in frigider si se apropia de expirare, asa ca am zis sa incerc. Dar data viitoare voi folosi unt. Sunt curioasa cat de mare e diferenta. Multumesc de reteta si succes tuturor celor care o vor face.

    • Laura Laurentiu a zis

      Antonia, felicitari pentru reusita. Eu nu recomand margarina in niciun produs, in primul rand din ratiuni care tin de sanatate. Untul e un produs natural, oricum ar fi procesat, tot prin centrifugarea grasimii din lapte se obtine, pe cand margarinele sunt grasimi hidrogenate, foarte nocive. Si apoi…gustul. :)

  7. Nicoleta a zis

    Dacă îţi doreşti sincer să îți duci familia în al nouălea cer, recomand rețeta aceasta. Prăjitura e superbă, eu nu mi-o amintesc din cofetării dar gustul acela intens de căpșune, spuma densă, foietajul… oh! Am dat gata o tavă întreagă, în patru. :)) Nu mă mândresc cu asta, dar a fost prea bună. Mulțumesc de rețetă.

    • Laura Laurentiu a zis

      Nicoleta, e foarte buna, intr-adevar. :) O tava in patru pare multisor, e adevarat, dar daca va abtineti de la dulciuri macar o saptamana… poate va mantuiti de „pacate” :)). Sa va fie de bine!

  8. Victoria Gabriela a zis

    Simpla si delicata! Si mie spuma de capsuni imi aminteste de copilarie…Excelenta, Laura! Ca de altfel toate retele tale! Felicitari pentru tot ce faci si mult, mult succes in continuare! Respect si imbratisari calde!

  9. Nuti a zis

     Laura,draga,vreau s-o fac sambata.M-as bucura daca m-ai putea lamuri in privinta incorporarii gelatinei:bat in continuare puternic sau amestec usor cu lingura?Iar ultimul pahar de capsuni ,ii pui intregi,asa mari cum sunt,sau ii tai bucati mai mari?Ca nu imi dau seama din fotografii.
    Multumesc,draga mea ,si mai astept retete .Sunt cele mai bune!Te pup cu drag,Nuti

  10. laura laurentiu a zis

    Lucia draga, ma bucur mult, ti-am lasat un comentariu si la tine pe blog! Ti-am zis ca merita sa il faci acasa! ;)

  11. Lucia a zis

    Laura, asa cum am spus, am incercat foietajul si a iesit extarordinar. Ingredientele sunt simple,pasii de executie i-ai explicat super, a durat foarte putin si rezultatul se topea in gura.Eu l-am si postat, am facut doar tarte cu mere din el, dar de acum inainte il voi folosi mereu. Multumesc si pupici!

  12. diamond a zis

    Ce frumos a iesit foietajul! arata super bine! daca ai fi mama mea creca n-as rezista nici o secunda la regim! :D te pup! :D

  13. laura laurentiu a zis

    Ala draga, multumesc de vizita! Sunt curioasa de "incercarea" ta, stiu sigur ca rezultatul va fi extraordinar! Si acuma ma duc jos, imi fac o cafea si ma delectez cu o prajitura spumoasa! :P

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *