Prajitura cu visine, simpla

Autor:

prajitura cu visine simpla 1Prajitura cu visine simpla, naturala, de vara

Am si eu un biet betigas de visin in gradina. Nu-i nici cat mine de inalt, are un ciuf de frunze si anul acesta mi-a facut pentru prima data visine. Nu multe, 400 de grame a fost toata recolta :). Dar visinele au fost sanatoase, gustoase si nici macar acre din cale-afara n-au fost. Cum sa nu fi facut o prajitura cu visine simpla, asa cum facea Mama Buna cand eram mica, ba cu visine, ba cu prune, cu orice fel de fructe erau in sezon? Parca nimic nu era mai firesc vara decat sa ma bucur de pandispanul ala fraged plin cu fructe acrisoare.

Iata-ma, deci, mandra de aceasta prima recolta, apoi povestim si ce-i cu reteta de prajitura.

visine recolta 2015

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura Cu Visine Simpla

  • 400 de grame de visine (se poate si cu ceva mai putine, si cu ceva mai multe)
  • 6 oua mari
  • 1 praf de sare 
  • 200 de grame de zahar
  • 4 linguri de apa
  • 150 de grame de faina + 2 linguri
  • 80 de ml. de ulei de floarea soarelui (sau struguri, sau rapita etc)
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • optional: coaja rasa de lamaie
  • in plus: zahar pudra vanilat pentru finisat prajitura

Preparare Prajitura Cu Visine Simpla

1. Visinele se spala bine, se zvanta, se curata de codita si de samburi si se lasa deoparte. Se pregateste forma, captusind-o cu hartie de copt sau se unge cu unt si se tapeteaza cu faina. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 170 de grade Celsius.

2. Se separa ouale, galbensurile si albusurile punandu-se separat, in doua castroane incapatoare, perfect curate. Galbenusurile se bat cu telul in forma de para cu uleiul turnat in fir subtire, ca la maioneza. Asa si trebuie sa arate in final, dupa ce se incorporeaza tot uleiul, ca o maioneza in care se incorporeaza extractul de vanilie si apoi 150 de grame de faina, amestecand energic sa nu se formeze cocoloase (de preferinta cu mixerul la viteza mica).

prajitura simpla cu visine preparare 13. 150 de grame de zahar se pune intr-o craticioara impreuna cu apa si se fierbe pana cand se dizolva complet si se formeaza un sirop consistent. Intre timp, albusurile se bat spuma cu sareasi se adauga restul de zahar treptat. Momentul in care siropul este gata trebuie sa coincida cu cel in care zaharul s-a dizolvat complet in masa de albusuri. Se toarna siropul clocotit peste albusuri, in timp ce se bate in continuare cu mixerul la viteza medie. Dupa ce tot siropul s-a incorporat, se bate la viteza mare pana ce bezeaua se raceste complet.

Se adauga jumatate din bezea peste compozitia de galbenusuri cu ulei si faina. Se incorporeaza cu mixerul la viteza mica, iar obtinandu-se o compozitie mult mai supla. Se adauga aceasta compozitie peste bezeaua ramasa si se incorporeaza cu o spatula, ridicand permanent aluatul de pe fundul vasului cu o spatula. Nu bruscati aluatul in aceasta faza, e foarte important ca aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda, pentru ca prajitura nu are niciun fel de afanatori.

prajitura simpla cu visine preparare 2

4. Inainte de a da prajitura la copt, o observatie:

– eu am copt prajitura intr-o forma rotunda cu diametrul de 24 cm. Daca se opteaza sa se coaca intr-o forma dreptunghiulara/patrata, ceva mai intinsa, prajitura se va coace mai repede (aproximativ 30 de minute), dar nu va fi la fel de inalta

5. Se toarna rapid aluatul intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt, se presara acum visinele imbracate in cele 2 linguri de faina ramase si se da rapid la copt in cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius, e important sa nu pierdem timp in aceasta faza ca sa nu se lase bezeaua.

prajitura simpla cu visine preparare 3

 

6. Se supravegheaza strict cuptorul si deindata ce prajitura da semne ca s-ar rumeni cam prea repede la suprafata, in timp ce mijlocul e inca crud, se acopera cu o coala de hartie de copt umezita si se continua coacerea pana la trecerea a 40-45 de minute sau mai precis, pana ce trece testul scobitoarei, care infipta in aluat trebuie sa iasa curata.

Prajitura coapta se scoate cu grija din forma (este foarte frageda) si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

prajitura simpla cu visine coapta

7. Dupa ce s-a racit, prajitura cu visine se transfera pe un platou, se pudreaza cu zahar pudra si se serveste. Alaturi de o lingura de sos de vanilie devine o adevarata minunatie!

prajitura cu visine simpla-2

Pofta buna si spor la treaba!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *