Prajitura fara faina cu portocale si crema philadelphia

Autor:

Cum adica prajitura fara faina? Exact asa, reteta asta de prajitura cu portocale nu are urma de faina, ceea ce o face extrem de fina si de usoara dar, in acelasi timp, sper ca va fi de folos celor cu intoleranta la gluten. Prajitura in sine, blatul, daca-i pot spune asa, e facuta dupa o reteta clasica spaniola de prajitura cu portocale si migdale. Eu i-am adaugat si crema pentru a o face mai atragatoare pentru membrii familiei mele si intr-adevar a iesit spectaculos de buna, dar prajitura asta este buna si simpla, cu gustul ei intens de portocale si textura umeda de parca ar fi insiropata. Prajitura fara faina cu portocale nu contine niciun fel de aditivi si nu e deloc greu de pregatit, oricine stapaneste tehnica de a face in mod corect un pandispan reusit (fara sa adauge praf de copt) va putea pregati si aceasta prajitura delicioasa si fina.

prajitura fara faina cu portocale si crema philadelphia 1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Prajitura Fara Faina Cu Portocale:

  • 2 portocale, in jurul a 300-320 de grame
  • 240 de grame de faina de migdale (eu am folosit fulgi pe care i-am rasnit cat de fin am putut in masina electrica de cafea)
  • 6 oua
  • 1 praf de sare
  • 220 de grame de zahar
  • optional: 2 linguri de fulgi de migdale, daca optati sa renuntati la crema

daca optati pentru varianta cu crema, mai aveti nevoie de urmatoarele:

  • 400 de grame de branza philadelphia
  • 250 de grame de smantana pentru frisca
  • zahar pudra dupa gust
  • 1 lingura extract de vanilie
  • decor: 1 lingura de fulgi de migdale usor rumeniti in tigaie, 1 lingura coaja de portocala confiata taiata fin, frunzulite de menta

Preparare Prajitura Fara Faina Cu Portocale Si Crema Philadelphia:

1. Ingredientele sunt destul de simple, mie mi-e destul de greu sa procur faina de migdale, dar ma descurc binisor cu fulgii de migdale pe care ii rasnesc cat de fin e posibil la rasnita pentru cafea. Portocalele… e sezonul lor, e pacat sa nu profitam.

ingrediente prajitura cu portocale fara faina2. Portocalele intregi se spala bine, frecand coaja cu un burete curat. Se pun  intr-o oala cu apa rece (2-3 litri de apa, sa se scalde portocalele in voie) si se pun pe foc. Se aduce apa in clocot si dupa 15 minute portocalele se scot cu o spumiera si apa se arunca. Se repeta procedeul de 3 ori, pentru ca amareala continuta de portocale sa dispara. Dupa ultima fierbere de 15 minute, portocalele se lasa sa se raceasca, se taie in bucatele si se curata pe cat posibil de samburi.

preparare prajitura cu portocale fara faina 13. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
Portocalele fierte se prelucreaza cu blenderul pana ce se obtine un piure.

Ouale se separa, albusurile se pun intr-un castron incapator, bine degresat, iar galbenusurile se mixeaza separat cu jumatate din zahar pana cand se formeaza o crema deschisa la culoare. Se adauga peste galbenusuri piureul de portocale – din care eu am pastrat 2 linguri pentru a aromatiza crema – si pudra de migdale. Se omogenizeaza cu mixerul la viteza mica.
preparare prajitura cu portocale fara faina 24. Albusurile se bat spuma impreuna cu sarea apoi se adauga zaharul ramas, treptat, batand energic pana se formeaza o bezea ferma iar zaharul este complet dizolvat. 1/3 din cantitatea de bezea se amesteca cu galbenusurile cu portocale si migdale, apoi toata compozitia se rastoarna peste restul de albusuri spuma si se omogenizeaza cu o spatula flexibila, ridicand permanent compozitia de la fundul vasului catre suprafata, asa incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda, acesta fiind unicul „agent de crestere” al acestei prajituri.preparare prajitura cu portocale fara faina 35. Se toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina (sau captusita cu hartie de copt) si se niveleaza. Este potrivita o forma de 22-24 cm. diametru. Daca ati optat pentru varianta fara crema, presarati deasupra aluatului 2 linguri de fulgi de migdale. Se da prajitura la cuptorul preincins la 180 de grade si se coace timp de 50-55 de minute, pana cand trece testul scobitorii (daca se infige o scobitoare curata in prajitura, trebuie sa fie curata cand iese afara, daca are urme lipicioase inseamna ca prajitura nu e gata). Dupa 20-25 de minute se poate acoperi lejer prajitura cu o folie de aluminiu sau o coala de hartie de copt umezita, pentru a nu se arde la suprafata.

preparare prajitura cu portocale fara faina 46. Cat timp prajitura s-a racit, am pregatit crema: am mixat branza philadelphia pana a devenit cremoasa, apoi am adaugat treptat smantana pentru frisca si am batut cu mixerul la viteza mare pana cand s-a format o compozitie spumoasa. Am adaugat piureul de portocale pastrat, extractul de vanilie si 4 linguri de zahar pudra (care pentru gustul meu a fost suficient, daca va place mai dulce puteti suplimenta cantitatea de zahar).

preparare prajitura fara faina cu portocale si crema philadelphia7. Dupa ce prajitura s-a racit, am acoperit-o cu crema de philadelphia intr-un strat generos si am presarat fulgi de migdale usor rumeniti la tigaie, coaja de portocala confiata si frunzulite proaspete de menta.

prajitura fara faina cu portocale si crema philadelphia-2Nu pot sa va spun ce gust placut si racoritor, ce textura incantatoare are prajitura asta! Poate sectiunea din imaginea de mai jos va spune mai multe decat as putea eu.

prajitura fara faina cu portocale si crema philadelphia-sectiuneNe-am delectat cu prajitura asta minunata si o treime din ea am impachetat-o si am daruit-o unui copil. Nu e un copil cu o situatie familiala neaparat dificila, doar cu o mamica prea ocupata ca sa ii faca prajituri de casa. E un gest pe care il fac deseori, dar data aceasta am hotarat sa ma inscriu si eu in campania fetelor de la Savori Urbane, una dintre cele mai frumoase din care a vazut online-ul romanesc, e vorba despre Prajituri pentru copilul din vecini (click pe link pentru detalii).

prajitura cu portocale si migdale in curs de ambalare - prajituri pentru copilul din veciniPofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

    • a zis

      O, să îți fie de bine. :) E o rețetă care mi-e tare dragă, categoric una din preferatele mele, poate tocmai pentru că îmbină atât de subtil arome amărui, dulci și acrișoare.

  1. Ioana a zis

    Buna, Laura! Arata minunat prajitura, iar combinatia de portocale si Philadelphia cred ca e de nota 25! :)

    Am o intrebare insa nu e legata strict de praji asta – crezi ca piureul de portocale s-ar putea folosi cu succes intr-o crema cu unt? As vrea sa folosesc in tortul pentru Craciun o crema de portocale si ma gandeam ca as putea face vreun fel de buttercream (fie ea swiss sau french sau german) la care sa adaug piureul de portocale. Ce crezi, ar merge asa? Sau piureul e prea moale/ zemos ca sa poata fi adaugat ca atare in crema? Daca e asa, as putea sa il folosesc totusi daca l-as scurge putin de zeama in prealabil?

    Multumesc anticipat!

    • Laura Laurentiu a zis

      Nu prea inteleg ce doriti. Optiunea print functioneaza, daca doriti fara poze bifati ca vreti asa, daca doriti cu poze debifati.

      • cozia a zis

        oh, m am inselat, am printat acum cu foto, cred ca sotul meu a facut niscaiva setari si dezactivase optiunea cu foto…:( iertare mama draga, dar ce sa i faci, cand imi place ceva, ma aprind repede :) , dar nu e un pacat asa i?
        sarbatori fericite si toate cele bune cu urari de sanatate sincere si calduroase si la anul care vine tot cu retete de bine!

  2. maria a zis

    Faina de migdale nu e tot faina? Arata bine si delicios, dar suna titlul intr-un fel anume si ma astept sa fie ceea ce scrie.

    • Laura Laurentiu a zis

      Prin „fără faina” m-am referit la faptul ca pe lista ingredientelor nu exista nimic provenit din cereale procesate, nu exista gluten și nici amidon. Ar fi fost destul de dificil sa exprim toate astea intr-un titlu, nu-i așa? De altfel, pulberea de migdale este destul de impropriu denumita „faina”, e de fapt nuca măcinată, dar asta e denumirea comerciala sub care o găsim.

  3. Maria a zis

    am facut-o de doua ori cu portocale si mi-a placut foarte tare. Crezi ca as putea sa o fac si cu alte fructe? De exemplu cu piersici sau caise?

    • Laura Laurentiu a zis

      Hm… poate ca da. Ar trebui cantarit piureul de portocale si sa folositi exact aceeasi cantitate de piure de altfel de fructe.

  4. Andreea a zis

    Suna tare interesant reteta!

    Stiu ca ideea e ca prajitura sa fie fara faina, dar ce credeti, ar iesi buna cu faina de grau, in loc de migdale macinate? Daca da, cam cu cata faina de grau ati inlocui faina de migdale?

    Multumesc! :)

  5. a zis

    Senzationala prajitura si foarte omenesc gestul facut de tine, acela de a oferi din ea unui copil din vecini. Iti mutumim Laura pentru implicarea in campania noastra si pentru insipratia pe care ne-o oferi de multa vreme incoace. Oana si Diana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *