Prajitura Kardinal Schnitte

9 iulie, 2012 in categoria prajituri si torturi

Aici, unde m-am nascut si am trăit eu toata viata, se spunea acu’ vreo cativa ani, pe când nemții nostri bănățeni încă nu plecaseră de unde veniseră strămoșii lor, cu sute de ani în urmă, că nimeni nu face prăjituri ca nemțoaicele. Așa și era, pe lângă multele elemente de civilizație și spiritul gospodăresc, nemții au adus în Banat o sumedenie de rețete de prajituri pe care le-am preluat si le consideram de buna vreme ca facand parte din repertoriul culinar local. Ei bine, aceasta prajitura Kardinal Schnitte (Placinta Kardinal, in traducere), nu este una din retetele nemțești care au devenit traditionale in Banat, ci una gustata in Austria destul de curand. Evident, prajitura Kardinal mi-a placut foarte mult pentru ca, la fel ca toate felurile foarte bune, in esenta e foarte simpla si intotdeauna o sa apreciez infinit mai mult o astfel de prajitura decat ditamai tortanul cu tot felul de ”bibelouri” de zahar (asta e doar o parere personala, rog sa nu se simta nimeni jignit). Ei bine, pentru a face prajitura Kardinal Schnitte la mine acasa nu am tras-o de maneca pe fata care ne-a servit la cafenea, ca sa o intreb de reteta, in schimb am scormonit internetul comparand intre ele foarte multele variante in circulatie ale retetei. Undeva, am citit intr-un comentariu ”Ich mache meine Kardinalschnitte immer mit Ribiselmarmelade…” adica ”Eu fac prajitura Kardinal Schnitte mereu cu marmelada de coacaze rosii” si mi-am zis daaaa… asa o sa o fac si eu, tot mereu (hehe, noi numim coacazele rosii ”ribizli” – clar de unde vine).

prajitura kardinal schnitte, reteta prajitura kardinal cu fructe si frisca

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura Kardinal Schnitte:

blat, tava de 38×35 cm.

  • 5 albusuri
  • 4 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 10 linguri de zahar
  • 2 prafuri de sare
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 4 linguri cu varf de faina

umplutura:

  • 500 de ml. de smantana pentru frisca
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 1 plic de intaritor pt. frisca (optional)
  • 250 de grame de coacaze rosii sau alte fructe dupa preferinta + 4 linguri de zahar
  • sau 4-5 linguri din gemul preferat + 150 de grame de fructe asortate
  • in plus: zahar pudra pt. presarat si 3-4 linguri de sirop de fructe, visinata, lichior (optional)

Preparare:

Inainte de a purcede, ma scuz pentru calitatea pozelor din timpul prepararii, au fost facute noaptea (am facut seara tarziu blatul ca sa am spor a doua zi) si sper sa fie suficient de inteligibile.

1. 5 albusuri + 1 praf de sare se bat spuma tare, se adauga pe rand 5 linguri cu varf de zahar si se continua sa se bata pana cand se dizolva zaharul coplet iar spuma este foarte tare;

2. separat, se bat ouale intregi cu galbenusul 1 praf de sare si 5 linguri de zahar pana cand se formeaza o crema consistenta si zaharul se dizolva complet; se incorporeaza faina si extractul de vanilie cu ajutorul unei spatule, ridicand usor compozitia de jos in sus, astfel incat aerul incorporat prin baterea oualor sa nu se piarda;

3. se pune bezeaua intr-un pos pentru ornat cu deschizatura mare (eu nu i-am adaugat niciun varf, am folosit doar cornetul de panza, se poate folosi la fel de bine o punga taiata la unul din colturi); se acopera o tava (a mea are 35×37 cm.) cu o coala de hartie de copt umezita si stoarsa si se traseaza cu ajutorul posului 5-6 dâre de bezea, lansand spațiu intre ele (poza 1);

4. intre randurile de bezea se toarna compozitia de pandispan (poza 2);

5. se va obtine un blat in care vor alterna randuri de bezea si de aluat (poza 3);

6. blatul de da la cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius si se coace 30 de minute (poza 4).

preparare blat prajitura kardinal schhnitte

Blatul se lasa sa se raceasca complet, apoi se desprinde cu grija foaia de copt si se taie in doua bucati egale, in sensul randurilor de bezea si pandispan.

Pentru ca nu am avut marmelada de ribizli preparata, am pus intr-o craticioara 125 de grame de fructe desprinse de pe codite si am mai scapat si cateva coacaze negre (nu-i musai).

coacaze, prajitura kardinal schnitte 1

Am adaugat 2 linguri de apa rece si am dat fructele in clocot, zdrobindu-le usor cu dosul lingurii. Dupa ce fructele au clocotit 3-4 minute, am adaugat cele 4 linguri de zahar si am mai fiert doar cateva minute, cat sa se dizolve zaharul. Am pus jeleul obtinut la racit intr-un castron cu apa rece (ca sa se raceasca mai repede si sa-l pot folosi).

jeleu coacaze 1Jumatate de blat se pune pe un platou si, daca se doreste, se insiropeaza cu grija numai portiunile de pandispan.asamblare prajitura kardinal schnitteSe unge toata suprafata cu jeleul/gemul pe care il folositi.asamblare prajitura kardinal schnitte 2

Se bate frisca (trebuie sa fie foarte rece, altfel se taie foarte usor), se indulceste cu zaharul pudra si se stabilizeaza cu intaritorul (daca nu vreti, nu folositi).

Se pastreaza cateva fructe pentru ornat, restul se amesteca in frisca.

Se acopera blatul uns cu gem cu frisca, se pune blatul superior si se orneaza cu fructele pastrate.

asamblare prajitura kardinal schnitte 3

Se da prajitura la rece timp de cel putin 2 ore inainte de servire. Chiar inainte sa o prezentati la masa, se presara cu zahar pudra.

kardinal schnitte, reteta prajitura nemteasca cu frisca si fructePofta buna!Sursa reteta

P.S. – uitai o chestie, asa ca musai sa revin :P: mi-am propus ca data viitoare cand fac prajitura, sa schimb ceva, o singura chestiune de detaliu care cred eu ca va face ca prajitura sa fie si mai si: sa pun la cuptor pentru jumatate de ora numai bezeaua (darele formate cu posul), la 120 de grade,  pana cand se usuca, apoi sa adaug padispanul, sa ridic temperatura la 180 si sa coc mai departe, chiar daca va trebui, poate, sa acopar blatul cu o coala de hartie de copt. Ideea mea e sa obtin mai mult contrast de textura in blat ;).

4.5 based on 98 ratings

This post is also available in: Engleză

VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000909521850 Alina Codrean

    Laura draga mi-ai facut o pofta nebuna de prajitura din asta buna!
    Arata senzational!Felicitari!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Multumesc, Alina draga, ma bucur mult ca iti place. E si foarte usor de facut.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Mezeipetruta

        Ciao draga,prajitura arat f.f.bine sa treaca caldurile astea ,cu siguranta o sa o fac.Spor la treaba.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

           Multumesc mult, Petruta, te astept cu impresii.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
      • Oana

        Multumesc pentru reteta. Mi se pare senzationala. 

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

           Cu multa placere, Oana. :)

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://strumfa-bucatareste.blogspot.ro/ delia

    eu am sa fac prajitura asta, arata tare imbietor si m-ai mai si gadilat la orgoliul de banateanca :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Declia, cand o faci sa stii ca te astept cu impesii. E buna de tot, adaptabila (in sensul ca merge cu ce fructe vrei) si usor de facut.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • rodica

      As vrea sa stiu daca e buna de pe o zi pe alta. Multumesc!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000223417574 Dida Isaia

    Felicitari! Abia astept sa o fac si eu.:) De ziua mamei mele, joia aceasta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Dida, te astept cu impresii si la multi ani mamei, de pe acum!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • oana

    Arata demential si sunt convinsa ca si gustul e pe masura.o sa o incerc cat de repede, neaparat, si sa-mi surprind sotul inca o data cu o delicatese incercata din minunatiile tale. multumesc pentru toate deserturile impartasite si pentru fiecare fel de mancare delicios care m-au ajutat sa ies din incurcatura ori de cate ori am fost in pana de idei.va pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Iti multumesc si eu, Oana draga, ce mesaj frumos! Astfel de mesaje imi dau curaj sa merg mai departe cu ceea ce am inceput. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/maria.lucacela Maria Lucacela

    super!multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Tamarahorvath

    cald sau nu nu rezist sa nu execut asa ceva!,mai ales ca in gradina mai am doar pt vreo 2 prajituri coacaze(parca asteptau si ele reteta )asa ca nu sunt cuvinte de multumire pt ceea ce faci tu.sa fii sanatoasa si iubita si sa ne mai desfeti cu asa dulcegarii.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Tamara, clar ca asta asteptau si coacazele de pe creanga :)), mai bine n-ar putea fi puse in valoare! Iti multumesc pentru urari, la fel iti doresc si eu.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Rocsi_1612

    Nu mai am cuvinte la asa bunatate!Te felicit!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Multumesc frumos!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/nevena.unceanschi Nevena Unceanschi

     mda pare f usor de facut da e interesant tare blatu si e simpla da cu sigurantza nemaipomenit de buna      felicitari pt retete 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Multumesc, Nevena, te astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • zuzulina0401

    dementiala !!!!trebuie incercata  urgent :) 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Zuzu, te astept sa-mi spui ce parere ti-a facut :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Doina

    Laura, te-ai intrecut pe tine cu reteta asta, FELICITARI !….trebuie sa o fac cat de curand. Aici nu prea gasesc coacaze dar fac cu zmeura si cu afine.
    Arata spectaculos si nu e deloc greu de facut .
    Te pup cu drag, de departe !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Va fi perfecta cu zmeura si afine ;). Multumesc de aprecieri, ma bucur mult ca e pe placul tau. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1541925555 Heliana Sand

    Reteta excelenta (si poze pe masura.)  Aceasta reteta trebuie incercata.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Ma bucur ca ti-am trezit interesul, te astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Teodora

    Uai bine arata! musai incercata in weekend. Nu gasesc pe aici ribizli da ma gandesc ca zmeura ar merge de minune. Prajiturile de la cofetarie-s zero pe langa ce faci tu Laura draga.
    tare mersi pt reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Cred ca merge cu zmeura, de ce nu, zmeura e parfumata, dulce-acrisoara, s-ar potrivi perfect. :) Iti multumesc mult, draga Teodora, pentru apreciere, asta e si rostul prajiturilor de casa, sa fie cele mai bune din lume, altfel de ce sa ne mai muncim la ele? :P

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/oana.dutu.77 Oana Dutu

    Cred ca problema a fost ca l-am facut primul si a stat pana am facut bezeaua si am pus-o in tava, plus cu un copil de un an pe langa mine……….asta e. O mai incerc o data ca a fost foarte buna si asa. Ne-am batut pe ea, inclusiv baietelul meu. Pupici.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/ Adina

    Este o prajitura inedita,ma incita sa o incerc !:)

    Super !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Toniaz88

    Laura, acest pandispan este fara praf de copt? si inca o intrebare….cate portii ies din cantitatile mentionate in reteta? Multumesc, 
    Tonia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

       Tonia, pandispanul pe care l-am folosit eu este fara praf de copt. Poti, insa, folosi varianta preferata, cu conditia sa rezulte cam tot atata aluat (cantitati apropiate la ingrediente). Numarul de portii este specificat petnru fiecare reteta in parte, in cazul de fata este de 10.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • https://www.facebook.com/pages/Oriflame-Discount-Super/448177431869242 Oriflamesuperdiscount

    buna laura, ai retete irezistibile, chiar si pt mine care ma lupt non stop cu ZAHARUL! bafta si inspiratie! 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Aurica Bora

    Laura am vazut aceasta prajitura acum la tine,dar reteta de cardinal nu este asta ,seamana putin dar uitete pe blog la Andrea sau la Sandiza sa vezi cum este.Nu contest ca nu c buna ca de altfel tot ce faci tu,iar la tv.paprika  ai fost foarte tare ,mi-ai placut tare mult.Urmaresc blogul tau de mult timp si i-mi placi tare mult ,dar cardinalul nu-i asta,i-mi pare rau,si te rog sa nu te superi ca am indraznit sa-ti spun.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Aurica draga, nu contest ca or fi in circulatie mai multe variante ale acestei prajituri. Problema e ca afirmatia ta “reteta de cardinal nu este asta” nu prea sta in picioare avand in vedere ca eu m-am inspirat de la sursa, si anume de aici: http://www.kochbar.de/rezept/224462/Kardinalschnitte.html. La Sanditza pe blog am cautat, nici macar nu are prajitura asta publicata. In fine… poti sa alegi orice reteta vei dori, te asigur ca cea pe care am oferit-o nu e doar nemteasca, ci si delicioasa cu adevarat :).

      2012/7/22 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/oana.dutu.77 Oana Dutu

    Am facut din nou aceasta prajitura si a iesit ca la carte. Extrem de buna. Nu am cuvinte sa o descriu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare mult, sa iti fie de bine! E o prajitura exceptionala, intr-adevar ;).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • ana

    nu aveti reteta corecta ,am lucrat la cofetarie in Austria si nu aveam voie sa dam reteta corect

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Am reteta unei prajituri bune :). Pentru mine asta e suficient. A! si toata familia mea a fost de acord ca e mai buna si mai aspectuoasa decat cea pe care am mancat-o in Austria ;)).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Iuliana -Eire

    Cred ca este grozava .Multumesc pentru reteta . O voi face ,cand va mai trece caldura .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Daniela

    Azi am zis ca vreau ceva mai racoros, si am facut aceasta reteta ideala, am adaptat-o in sensul ca am pus pe langa coacaze si rodie si am insiropat blatul cu un sos de portocale. A iesit minunat, acum pentru 15 august vreau sa fac un tort fiind si ziua tatalui meu si am zis ca la tine pe blog sper sa gasesc ceva la fel de spectaculos. Te pup draga Laura!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • carnen österreich

    pune-ti in bezea 3 linguri de otet si va fi la felde inalt ca si pandispanul
    este bun cu orice fel de dulceata acrisoara!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • mariana

    Doamna Laura sunteti cea mai tare(scuze de expresie) va admir foarte mult si cand am timp trag un pic cu ochiul la ce postati pe site si incerc sa fac si eu!!
    Continuati tot asa cu poze pas cu pas cum vin facute retetele pantru ca sunt foarte utile fetelor tinere ca si mine care sunt departe de casa si de mama!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Multumesc, Mariana draga, te mai astept cu drag :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elena

    Ciao Laura, am facut sambata prajitura aceasta cu coacaze. A fost foarte buna si la fel de aratoasa…exact ca in poze. Multumesc pentru reteta!
    Am totusi o nedumerire…am facut asa cum ai spus tu in comentariul adaugat ulterior…am dat intai bezeaua la cuptror si apoi am pus pandispanul. Am acoperit cu hartie de copt in ultimele 10 minute….bezeaua era perfecta, dar dupa ce am acoperit-o s-a lasat…in final a avut grosimea de vreo 2-3 mm. Care a fost greseala?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu stiu, Elena, dar sa stii ca si mie mi s-a intamplat. Uneori a iesit la fel de inalta ca pandispanul, alteori s-a lasat, asta nedaunand insa gustului in vreun fel. Oricum, ma bucur ca a fost buna si pe placul vostru, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Narcisa

    Se coace 30 de minute la 160 de grade cuptor ventilat? Multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/andreea.nieuwelink Andreea Nieuwelink

    Pare foarte faina, trebuie sa o incerc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/mihaela.nutu.7 Mihaela Nutu

    Am incercat si eu reteta sambata seara. A iesti super buna si nu a mai ramas nimic. Ce vreau sa intreb este cum trebuie sa arate bezeaua dupa ce scoti blatul din cuptor? Mie personal mi s-a parut un pic cleioasa, nu uscata cum ar trebui sa fie.Am folosit combinatia de rodii rosii proaspete pe care le-am amestecat cu un pachet de zmeure pe care le aveam prin congelator. Le-am pus pe foc (fara apa fiindca zmeura nu era complet dezghetata ) si cand au dat in fiert am pus 3 linguri de zahar cu pectina care se foloseste la prepararea gemurilor si am mai lasat cateva minute. A iesit delicios, putin acrisor, perfect sa balanseze frisca si bezeaua. Multumesc pentru reteta, ma gandesc sa o fac iarasi de Craciun, poate decorata festiv si cu sos de merisor.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur ca ti-a reusit, combinatia cu rodii si zmeura cred ca e de vis. Sa va fie de bine!
      E normal ca bezeaua sa fie mai cleioasa, deci mai aproape de marshmallow ca si consistenta, decat de bezelele uscate.

      2012/10/22 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/andreea.nieuwelink Andreea Nieuwelink

    Am facut aceasta prajitura in week-end si am fost incantata de rezultat, mai ales ca am primit si complimente din partea invitatilor pe care i-am avut la masa. Am trecut-o pe lista preferatelor mele.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mariana

    merita incercata aceasta prajitura..doar ca ma gandeam sa fac o modificare…dar as vrea totusi sa va intreb…frisca s-ar putea inlocui cu crema mascarpone?sotului meu nu-i prea place frisca…de asta intreb…Va multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • cristina

      normal se face cu crema mascarpone(reteta originala), cu frisca face cine nu-si permite(pt ca e mult mai scumpa crema mascarpone ca frisca) sau ca e mult mai putin de lucru la frisca…

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • lauralaurentiu

        Cristina, poate ca eu nu-mi permit, de fapt, de aceea am ales frisca :). De ce sa nu fi recomandat o varianta mai economica cititorilor mei, ca in Romania resimtim din plin efectele crizei? Trecand peste gluma, cu toate ca am vazut ca scrii din Austria, imi vine greu sa cred ca mascarpone, o branza specific italiana, e ingredientul traditional al acestei retete, in loc de binecunoscuta “sahne” sau “schlagsahne” (smantana pentru frisca) adorata de patiserii vienezi. Pentru ca dimpotriva, cu frisca naturala (eu nu folosesc hulala sau alte preparate artificiale) chiar trebuie sa stii cum sa te comporti ca sa nu o separi in zer si unt, inclin sa cred ca gospodinele mai comode ale secolului XXI or fi inlocuit ingredientul traditional cu mascarpone, cu care nu ai cum sa intampini probleme. Oricum, la cautarea “wiener Kardinalschnitte rezept” am gasit pe rezeptefinden.at(Austria) cateva rete de kardinaschnitte, toate cu “sahne”, niciuna cu
        mascarpone. Convinge-te si tu: http://www.rezeptefinden.at/s/kardinalschnitte.html. Asadar, daca doresti tu sa faci prajitura asta cu mascarpone, esti libera sa o faci. Pana la urma, poti s-o umpli si cu crema de ciocolata, numai sa nu traiesti cu impresia ca cei care au urmat varianta clasica au facut-o cumva din cauza saraciei.

        2013/11/14 Disqus

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • VICTORIA BALINT

    DRAGA LAURA –AM LUCRAT INTRUN RESTAURANT LA BUCATARIE SI SEFA MEA FACEA ASA ;PUNEA TOT BLATUL GALBEN IN TAVA -LA 180GRADE –7 MINUTE -SCOTEA TAVA PUNEA ALBUSUL IN RINDURI ASA CA TINE– IL COCEA SI PROCEDA ASA CA TINE IESEA PERFECT –INCEARCA –SUCCES

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Multumesc, Victoria, cred ca e o idee ingenioasa. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elisa

    Am intrat ,am vazut ,sunt fan!Kardinalul mi-a facut apa in gura!An nou fericit!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • aneta

    felicitari pt toate retetele!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Geanina

    As dori sa stiu, aproximativ, cate portii iasa din aceasta reteta. Va multumesc!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Dupa cum e specificat in rezumatul dinaintea listei ingredientelor, 10 portii generoase, poti sa faci si 12.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)