Prajitura Kardinal Schnitte

Autor:

Aici, unde m-am nascut si am trăit eu toata viata, se spunea acu’ vreo cativa ani, pe când nemții nostri bănățeni încă nu plecaseră de unde veniseră strămoșii lor, cu sute de ani în urmă, că nimeni nu face prăjituri ca nemțoaicele. Așa și era, pe lângă multele elemente de civilizație și spiritul gospodăresc, nemții au adus în Banat o sumedenie de rețete de prajituri pe care le-am preluat si le consideram de buna vreme ca facand parte din repertoriul culinar local. Ei bine, aceasta prajitura Kardinal Schnitte (Placinta Kardinal, in traducere), nu este una din retetele nemțești care au devenit traditionale in Banat, ci una gustata in Austria destul de curand. Evident, prajitura Kardinal mi-a placut foarte mult pentru ca, la fel ca toate felurile foarte bune, in esenta e foarte simpla si intotdeauna o sa apreciez infinit mai mult o astfel de prajitura decat ditamai tortanul cu tot felul de ”bibelouri” de zahar (asta e doar o parere personala, rog sa nu se simta nimeni jignit). Ei bine, pentru a face prajitura Kardinal Schnitte la mine acasa nu am tras-o de maneca pe fata care ne-a servit la cafenea, ca sa o intreb de reteta, in schimb am scormonit internetul comparand intre ele foarte multele variante in circulatie ale retetei. Undeva, am citit intr-un comentariu ”Ich mache meine Kardinalschnitte immer mit Ribiselmarmelade…” adica ”Eu fac prajitura Kardinal Schnitte mereu cu marmelada de coacaze rosii” si mi-am zis daaaa… asa o sa o fac si eu, tot mereu (hehe, noi numim coacazele rosii ”ribizli” – clar de unde vine).

prajitura kardinal schnitte, reteta prajitura kardinal cu fructe si frisca

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Prajitura Kardinal Schnitte:

blat, tava de 38×35 cm.

  • 5 albusuri
  • 4 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 10 linguri de zahar
  • 2 prafuri de sare
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 4 linguri cu varf de faina

umplutura:

  • 500 de ml. de smantana pentru frisca
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 1 plic de intaritor pt. frisca (optional)
  • 250 de grame de coacaze rosii sau alte fructe dupa preferinta + 4 linguri de zahar
  • sau 4-5 linguri din gemul preferat + 150 de grame de fructe asortate
  • in plus: zahar pudra pt. presarat si 3-4 linguri de sirop de fructe, visinata, lichior (optional)

Preparare:

Inainte de a purcede, ma scuz pentru calitatea pozelor din timpul prepararii, au fost facute noaptea (am facut seara tarziu blatul ca sa am spor a doua zi) si sper sa fie suficient de inteligibile.

1. 5 albusuri + 1 praf de sare se bat spuma tare, se adauga pe rand 5 linguri cu varf de zahar si se continua sa se bata pana cand se dizolva zaharul coplet iar spuma este foarte tare;

2. separat, se bat ouale intregi cu galbenusul 1 praf de sare si 5 linguri de zahar pana cand se formeaza o crema consistenta si zaharul se dizolva complet; se incorporeaza faina si extractul de vanilie cu ajutorul unei spatule, ridicand usor compozitia de jos in sus, astfel incat aerul incorporat prin baterea oualor sa nu se piarda;

3. se pune bezeaua intr-un pos pentru ornat cu deschizatura mare (eu nu i-am adaugat niciun varf, am folosit doar cornetul de panza, se poate folosi la fel de bine o punga taiata la unul din colturi); se acopera o tava (a mea are 35×37 cm.) cu o coala de hartie de copt umezita si stoarsa si se traseaza cu ajutorul posului 5-6 dâre de bezea, lansand spațiu intre ele (poza 1);

4. intre randurile de bezea se toarna compozitia de pandispan (poza 2);

5. se va obtine un blat in care vor alterna randuri de bezea si de aluat (poza 3);

6. blatul de da la cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius si se coace 30 de minute (poza 4).

preparare blat prajitura kardinal schhnitte

Blatul se lasa sa se raceasca complet, apoi se desprinde cu grija foaia de copt si se taie in doua bucati egale, in sensul randurilor de bezea si pandispan.

Pentru ca nu am avut marmelada de ribizli preparata, am pus intr-o craticioara 125 de grame de fructe desprinse de pe codite si am mai scapat si cateva coacaze negre (nu-i musai).

coacaze, prajitura kardinal schnitte 1

Am adaugat 2 linguri de apa rece si am dat fructele in clocot, zdrobindu-le usor cu dosul lingurii. Dupa ce fructele au clocotit 3-4 minute, am adaugat cele 4 linguri de zahar si am mai fiert doar cateva minute, cat sa se dizolve zaharul. Am pus jeleul obtinut la racit intr-un castron cu apa rece (ca sa se raceasca mai repede si sa-l pot folosi).

jeleu coacaze 1Jumatate de blat se pune pe un platou si, daca se doreste, se insiropeaza cu grija numai portiunile de pandispan.asamblare prajitura kardinal schnitteSe unge toata suprafata cu jeleul/gemul pe care il folositi.asamblare prajitura kardinal schnitte 2

Se bate frisca (trebuie sa fie foarte rece, altfel se taie foarte usor), se indulceste cu zaharul pudra si se stabilizeaza cu intaritorul (daca nu vreti, nu folositi).

Se pastreaza cateva fructe pentru ornat, restul se amesteca in frisca.

Se acopera blatul uns cu gem cu frisca, se pune blatul superior si se orneaza cu fructele pastrate.

asamblare prajitura kardinal schnitte 3

Se da prajitura la rece timp de cel putin 2 ore inainte de servire. Chiar inainte sa o prezentati la masa, se presara cu zahar pudra.

kardinal schnitte, reteta prajitura nemteasca cu frisca si fructePofta buna!Sursa reteta

P.S. – uitai o chestie, asa ca musai sa revin :P: mi-am propus ca data viitoare cand fac prajitura, sa schimb ceva, o singura chestiune de detaliu care cred eu ca va face ca prajitura sa fie si mai si: sa pun la cuptor pentru jumatate de ora numai bezeaua (darele formate cu posul), la 120 de grade,  pana cand se usuca, apoi sa adaug padispanul, sa ridic temperatura la 180 si sa coc mai departe, chiar daca va trebui, poate, sa acopar blatul cu o coala de hartie de copt. Ideea mea e sa obtin mai mult contrast de textura in blat ;).

Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

76 Comentarii la "Prajitura Kardinal Schnitte"


Vizitator
6 aprilie, 2015

aratà super si de efect

Vizitator
6 aprilie, 2015

aceasta prajitura se face in zona noastra in austria,pina acum nu am incercat-o ,dar cred ca e ft buna!

Vizitator
6 aprilie, 2015

WaW…Duminica viitoare fac si eu ;P

Vizitator
6 aprilie, 2015

Eu…sincer am avut un Craciun Fericit..si sa va spun si de ce.De obicei fac aceleasi prajituri,aceleasi retete pe care le am de la mama si bunica mea….dar anul acesta am sarit peste aceasta regula…si toate retele pe care le-am pregatit anul acesta le-am luat de aici..de la „Cuina Banateana”.Si dupa ce am studiat retetele..m-am apucat de treaba.Am muncit o zi intreaga de dimineata pana seara….ca vedeti voi..lucrul bun cu migala se face dar a meritat ca si rezultatele muncii mele au fost pe masura…totul mi-a iesit perfect.Am facut acest tort…am facut islere…..am facut cornuletele cu migdale si cum nu…minitartaletele Jazz…si totul a fost devorat pana la ultima firimitura.Nu pot sa mai spun decat un mare si rotund…”MULTUMESC,DOAMNA LAURA!”toata stima pentru tot ce faceti.Va doresc din suflet Sarbatori Fericite si un An Nou plin de bucurii si multa sanatate.M

Vizitator
6 aprilie, 2015

pune-ti in bezea 2 linguri de otet si va fi la fel de inalta ca si pandischpanul!!
cu dulceata de caise este original…