Prajitura rapida cu nuca si caramel

4 ianuarie, 2013 in categoria prajituri si torturi

Superba, crocanta, cu un gust bogat de nuci si caramel, ce sa-ti doresti mai mult decat aceasta prajitura? Pe de-asupra, nu are nevoie decat de prea putina manopera, va fi gata in doi timpi si trei miscari si ar putea sa o faca si un copil. Prajitura rapida cu nuci si caramel este una din acele retete care demonstreaza ca de cele mai multe ori cele mai simple lucruri sunt cele mai gustoase. Daca se va intampla vreodata sa aflati ca urmeaza sa primiti oaspeti peste putin timp si nu stiti cum sa incropiti mai repede o masa, prajitura rapida cu nuca si caramel e desertul pe care vi-l recomand, pentru ca nu va va solicita atentia decat foarte putin, putand sa va ocupati si de celelalte feluri, in schimb gustul va surpinde in mod placut pe toata lumea.

prajitura rapida cu nuca si caramel


Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii

Ingrediente:
(pentru o tava de 26×20 cm)
crusta:

  • 140 de grame de faina
  • 35 de grame de amidon din porumb (gustin)
  • 100 de grame de zahar
  • 100 de grame de unt
  • 1 praf de sare
  • 150 de grame de unt
  • 100 de grame de zahar brun
  • 3 linguri de miere de albine sau glucoza
  • 1/4 de lingurita de sare marina
  • 3 linguri de smantana cu 30% grasime
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 250 de grame de samburi de nuca

Preparare:

1. Porniti cuptorul si setati-l la 180 de grade Celsius;

2. Intr-un castron se pune faina, se adauga sarea, zaharul si amidonul, apoi untul rece taiat in bucatele (poza 1);

3. Se dau toate ingredientele la robot (procesor) sau se sfarama cu furculita (nu cu mana) pana cand se obtine un aspect omogen dar inca granulat (poza 2);

4. O coala de hartie de copt se umezeste cu apa,  se sifoneaza bine strangand-o in maini (hartia va deveni mai maleabila), dupa care se intinde si se muleaza cat mai bine in forma (26×20 cm.);

5. Se toarna compozitia pentru crusta in forma si se taseaza bine cu palma, presand pe toata suprafata (poza 3);

6. Compozitia trebuie sa fie presata temeinic (poza 4);

7. Se da la cuptorul precincins la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute, timp in care crusta se va lega bine si va deveni usor aurie la suprafata (poza 5), dupa care se scoate din cuptor pentru a se adauga toppingul pregatit in timpul celor 20 de minute de coacere.

preparare blat prajitura cu nuca si caramel

Pentru topping, imediat ce se da crusta la cuptor, se pun intr-o craticioara untul, sarea, zaharul brun si mierea sau glucoza. Se pune craticioara pe foc potrivit spre mic, amestecand din cand in cand, ca sa fiarba pana ce zaharul se dizolva complet.

Intre timp, se toaca samburii de nuca cu cutitul.

samburi de nuca tocati

Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet, se adauga in craticioara samburii de nuca, cele 3 linguri de smantana si vanilia.

caramel cu nuca

Se da in cateva clocote amestecul, apoi se toarna in forma deasupra crustei deja coapte timp de 20 de minute.

preparare prajitura rapida cu nuca si caramel 1

Forma se reintroduce in cuptor (care nu se stinge nicio clipa, pentru a mentine aceeasi temperatura de 180 de grade Celsius) si coace mai departe timp de 15-20 de minute, pana cand caramelul incepe sa faca bulbuci si se inchide la culoare, devenind un brun-auriu deschis.

preparare prajitura rapida cu nuca si caramel 2

Se lasa prajitura sa se raceasca complet in forma, dupa care se scoate cu ajutorul hartiei de copt.

preparare prajitura rapida cu nuca si caramel 3

Se aseaza prajitura pe un tocator si cu ajutorul unui cutit bine ascutit se portioneaza in patrate sau dreptunghiuri, dupa preferinta.

prajitura cu nuca si caramel 2

Prajitura rapida cu nuca si caramel se poate servi imediat, dar la fel de bine se poate pastra intr-o cutie bine inchisa, chiar o perioada mai indelungata, tinand cont ca nu contine niciun ou.

O sectiune crocanta si plina de nuci pentru pofticiosi:

prajitura rapida cu nuca, reteta prajitura cu nuca si caramel

Va doresc pofta buna si va astept cu impresii!

4.5 based on 61 ratings

This post is also available in: Engleză

VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • aurelia

    foarte modern- evident binevenit – blogul tau, dar caut si eu un subscribe si… probabil nu ma pricep,ca nu gasesc pe pagina, ce i drept eu nu agreez alte forme, adica facebook sau twiter, deci, draga laura, eu pot un subscribe aici la tine?

    aurelia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Aurelia, aboneaza-te la fluxul de feed prin e-mail. In pozitia cea mai sus a coloanei din drepata sunt toate formele de abonare afisate sub titlul “stau in touch”. Pentru fluxul de feed dai click pe inconita portocalie cu cateva dungulite albe. Vei ajunge intr-o pagina unde, in drepata sus, poti selecta diverse servicii prin care sa te abonezi. Alege “primeste retete ca la mama prin email”, completezi cu adresa ta si vei incepe sa primesti o notificare de cate ori adaug un articol nou.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • aurelia

        s a marcat – mersi :)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
      • maria

        totusi eu nu inteleg cat unt este necesar la aceasta prajitura. Cat pentru crusta si cat pentru crema de caramel?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Buna, Maria, am editat lista ingredientelor, sper ca acum e mai clar totul. :)

          2014-07-18 17:02 GMT+03:00 Disqus :

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • nicoleta zlate

    am sa incerc chiar acum sa pun acest minunat toping de caramel cu nuca pe o negresa sa vedem ce iese…..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nicoleta, toppingul e o nebunie, dar trebuie copt un pic la cuptor impreuna cu aluatul de baza, sunt chiar curioasa cum o sa il adaptezi, te astept cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • nicoleta zlate

    draga laura de vreo 3 zile ma chinui sa tin o dieta,mereu intervine cate ceva cum spre exemplu astazi ,musai trebuia sa vad cum mi a iesit improvizatia.mie imi place tare ce a iesit . am bagat negresa la cuptor vreo 20 min. si apoi am pus caramelul la care vreau sa ti spun ca am folosit ce aveam prin casa adica margarina si putin zahar vanilat.am taiat putin calduta si inca nu i crocant caramelul prea tare dar sunt semne ca se va mai intari.e super gustoasa .dupa ce am pus caramelul am mai lasat o vreo 20min. multumesc pentru reteta de toping caramel!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • nicoleta zlate

    draga laura de vreo 3 zile ma chinui sa tin o dieta,mereu intervine cate ceva cum spre exemplu astazi ,musai trebuia sa vad cum mi a iesit improvizatia.mie imi place tare ce a iesit . am bagat negresa la cuptor vreo 20 min. si apoi am pus caramelul la care vreau sa ti spun ca am folosit ce aveam prin casa adica margarina si putin zahar vanilat.am taiat putin calduta si inca nu i crocant caramelul prea tare dar sunt semne ca se va mai intari.e super gustoasa .dupa ce am pus caramelul am mai lasat o vreo 20min. multumesc pentru reteta de toping caramel!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Forin

    Superba prajitura. Nu costa nici prea muti bani prepararea ei.
    Despre gust nu mai vorbim… delicios

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur mult ca v-a placut. Asa e, absolut minunata, ieftina, poate s-o fac si un copil si e super buna la gust. Sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • alina

    doamna Laura stiti cumva de ce mi-a iesit crusta amara?am gresit undeva?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Hm, poate prea mult la cuptor? Sau prea mult pe foc, inainte de cuptor? Daca e amar caramelul e clar ca s-a ars.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • alina

        s-ar putea prea mult la cuptor,deoarece caramelul avea un gust super bun,doar crusta era amara.mai inceracam,asa invatam,nu?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • ioana

    Vreau si eu sa o fac dar nu am amidon de porumb(nici nu stiu ce inseamna) se poate face fara sau se poate inlocui cu ceva ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Laura s

    Buna , am incercat si e super la gust, dar am o problema cu aluatul care s-a lipit de hartia de copt. Stiti cumva de ce? Multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • maria

    Multumesc pentru clarificari. Voi incerca in weekend.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)