Prajitura Rum Baba, de post

28 ianuarie, 2012 in categoria prajituri si torturi
Ce mi-o fi venit sa fac o prajitura de post,  cand aproape  ca nu am terminat bine cu sarbatorile? Pai… tocmai de aia, as zice! Prea multe chestii prea consistente,  prea tare au inceput a ma strange blugii,  prea ghiftuiti suntem, dom’le! Reteta de prajitura Rum Baba, daca imi amintesc bine, mi-a sugerat-o cineva in mod repetat in comentarii, o cunosteam, dar nu ii venise randul… pana azi. Bineinteles ca prajitura asta se poate face si de dulce (o sa scriu ingredientele mai jos si pentru aceasta varianta) dar… pe locuri! ca acusica se da startul postului Pastelui, nu-i rau sa ne pregatim cu o reteta de prajitura de post, atat de buna ca se potriveste si ca desert intr-o duminica in care vin musafiri de soi si daca-i mai pui si-un mot de frisca e o veritabila savarina! Pentru reteta aluatului care a iesit incredibil de poros si aerat m-am inspirat din reteta de cozonac de post pe care am postat-o acu’ ceva timp.

Prajitura Rum Baba, de post

Ingrediente:(pentru 12 bucati)

  • 300 de grame de faina
  • 25 de grame de drojdie
  • 165 ml. de apa minerala carbogazoasa
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • 45 de ml. de ulei
  • 50 de grame de zahar
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 lingura de esenta de vanilie

sirop:

  • 1 cana de zahar (250 de ml.)
  • 500 de ml. de apa
  • esenta de rom sau rom veritabil
  • coaja rasa de lamaie

in plus:

  • 2-3  linguri de gem de caise pentru finisat
  • faina pentru presarat, ulei pentru uns

Preparare:

Intr-un bol se cerne faina in care se incorporeaza sarea. La mijloc se face o “fantanita” in care se adauga zaharul (50 de grame) si drojdia.

Preparare Prajitura Rum Baba, de post 1

Cu o lingura se freaca drojdia cu zaharul si se adauga 50 de ml. din apa carbogazoasa la temperatura camerei, in care s-a adaugat lingura de suc de lamaie. Se acopera cu un servet umed (sau se infoliaza) si se da la un loc caldut pana cand drojdia se activeaza si face bulbuci.

Preparare Prajitura Rum Baba, de post 2

Intrucat aluatul va fi unul moale, destul de greu de lucrat, sugerez sa fie framantat fie la masina de paine, fie la robot. Asadar, se adauga in bol toata faina si maiaua, 1 lingurita din coaja rasa de lamaie (restul se pastreaza pentru sirop), esenta de vanilie si restul de apa minerala carbogazoasa si se framanta pret de  5-6 minute bune.

Preparare Prajitura Rum Baba, de post 3

Se adauga uleiul si se framanta in continuare pana cand uleiul se incorporeaza complet in aluat. Se presara faina intr-un castron in care aluatul se aseaza, presarand faina si pe suprafata.

Preparare Prajitura Rum Baba, de post 4

Se acopera castronul cu un servet umed si se aseaza intr-un loc caldut, pana cand aluatul isi dubleaza volumul.

Preparare Prajitura Rum Baba, de post 5

Acum urmeaza sa marturisesc singura greseala pe care am comis-o: am asezat in golurile formei pentru briose cosulete de hartie, foarte de ajutor cand e vorba despre muffins, de data asta insa m-au cam incurcat, le-am dezlipit destul de greu de prajiturile coapte. Asadar, voi sa nu faceti ca mine, ci ungeti bine formele cu ulei si tapetati-le cu faina, apoi modelati 12 mingiute egale de  aluat pe care le asezati in forme.

Preparare Prajitura Rum Baba, de post 6

Se lasa prajiturile sa creasca in forma intr-un loc caldut pana cand umplu formele, moment in care se aprinde cuptorul, fixandu-se la 200 de grade, neventilat. Pana cand se incinge cuptorul, prajiturile vor depasi marginile formelor.  Se dau in cuptorul incins si imediat se reduce temperatura la 180 de grade.

Preparare Prajitura Rum Baba, de post 7

Cat timp prajiturile sunt in cuptor, se prepara siropul: zaharul se caramelizeaza intr-o cratita, se stinge cu apa si se fierbe pana cand se dizolva complet. Se opresete focul, se adauga coaja de lamaie ramasa si esenta de rom (sau rom veritabil, daca doriti). Se acopera cu capacul pana la folosire.Prajiturile se  coc in cuptor timp de 15 minute, apoi se verifica cu scobitoarea, daca mai e nevoie se mai tin putin, la mine nu a fost cazul.

Preparare Prajitura Rum Baba, de post 8

Imediat dupa ce s-au copt, prajiturile fierbinti se plonjeaza in sirop, tavalindu-se si pe o parte si pe cealalta, sa se imbibe bine.

Preparare Prajitura Rum Baba, de post 9

Prajiturile bine insiropate se scot si se aseaza pe un platou (optional, in cosulete de hartie, arata mai frumos, adica e optional dar parca e mai bine).

Preparare Prajitura Rum Baba, de post 10

Se finiseaza ungandu-le cu gem pe suprafata si se racesc foarte bine (la frigider) inainte de servire.

Preparare Prajitura Rum Baba, de post 11

O sectiune, ca sa vedeti ca nu am glumit cand am spus ca aluatul e nemaipomenit.

Preparare Prajitura Rum Baba, de post 12Daca doriti sa pregatiti varianta de dulce (din cartea The Cuisine of Italy, All Recipes): 300 de grame de faina, 10 grame de unt, 5 oua, 1 lamaie, 1 pahar de lapte cald, 1 lingurita de zahar, 25 de grame de drojdie, 1 praf de sare. Sirop si finisat: 300 de grame de zahar, 1 pahar de rom, lamaie, gem de caise.Se spumeaza untul moale cu oale batute cu zaharul si sarea, se adauga faina, coaja de lamaie si drojdia dizolvata in laptele cald (sincer, mi se pare enorm de mare cantitatea de lichid fata de cea de faina, ar putea fi ok doar daca se folosesc numai galbenusurile si paharul cu lapte are doar 150 ml.). Se framanta pana cand se obtine un aluat elastic care se desprinde de peretii vasului, se lasa la crescut o ora si in rest exact cum am procedat eu mai sus.

4.4 based on 30 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Boabe de Cafea

    Tare faine-s!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, draga mea, stii ce bune-s? Siropul e tot schepsisul, are un gust minunat, de-acu’ am sa-l folosesc si la savarine.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Delia

    imi place prajitura. tocmai am citit comentariul tau de mai jos,  ca chiar ma gandeam cum ar merge la savarine. in seara asta la fel am facut si eu cu hartiutele astea, m-am bazat bazat pe ele, in loc sa ma bazez pe putin  unt de uns formele :) pentru savarine. nu-i bai, ca m-am invatat minte :) sara buna, Laura!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ersilia

    Ce mai pot sa spun…esti extraordinara si prajiturile la fel…trebuiesc incercate! Mi-ai facut o pofta !!!!
    Sa stii ca reteta de savarine a mea incercata de f multe ori e aproape ca si reteta ta cu oua, dar  ca se foloseste doar un ou  ,nu 5 in rest cam asa si sa stii ca nu-i mult laptele ,totul se face cu lingura de lemn si aluatul trebuie sa fie curgator !
    Te pup !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • alina

    INCERCAT, MANCAT…  DEeeLIiiiCIOoooSsss! si e putin spus !!!! MULTUMESC PENTRU RETETA.. !!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.miremirc.blogspot.com/ miremirc

    Ce bine arata !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      …arata bine, e usor de facut si e si foarte buna :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cornel

    arata bine ,sa vedem cum este la gust ,yammmmy

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Oh, e buna din cale-afara! :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ralucasd

    Arata foarte bine! Se pot congela ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu, nu as crede.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Monica

    In primul rand felicitari pentru blog.Trebuie sa iti spun ca e mai citibil mai bine organizat si mai imbietor la cercetat.
    Nu ca cealalta varianta nu ar fi fost buna dar gasesc ca acum e mai bine cum arata.
    Apoi multumesc pentru reteta de prajitura ca ma gandeam ca peste o saptamana incepe postul si ne-ai dat o idee grozava mai ales ca arata superb si apetisanta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Iti multumesc mult, Monica.

      Daca o sa incerci prajitura te astept cu mare interes cu impresii.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • tobina

    este super, eu am inlocuit romul cu limoncello pt ca nu aveam, si a iesi foarte bine va multumesc pt reteta o mai incercasem eu fara succes in trecut da de data asta a iesit…va urmaresc cu drag de fiecare data…pe curand 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Micky_pell

    Sunt retete uluitoare!Pentru moment,doar le lecturez,ca citesc”o alta carte”numita”smotu’de sfintele sarbatori”!Sigur le voi incerca pe toate,incepand de la cele de post ,prajituri speciale de Paste.MULTUMESC !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mamidesara7

    Imi ploua in gura, ce reteta minunata!!! O sa o incerc cu siguranta!! Ma bucur ca am descoperit azi blogul!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura

    cautam retete de post si uite peste ce minunatie am dat…mmmmm……musai trebuie sa incerc asta, arata minunat si cred ca e si foarte gustoasa, aluatul pare a fi bun si ptr savarina reinventata, evident:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lucia

    probabil trebuiesc mancate in aceeasi zi, eu le-am facut seara si a doua zi cand am gustat una parca as fi mancat paine cu gem ci nu un fel de savarina.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ciudat, aroma siropului nu ar trebui sa se piarda in niciun caz de azi pe maine.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)