Prajitura cu nuca Sumegi

Autor:

Nu exista masa de sarbatori in casa parintilor mei fara Prajitura Sumegi (şumeghi), specialitatea de necontestat a mamei mele (asadar, asta chiar ca e reteta de la mama!). In prag de Sarbatori, vin sa impartasesc cu voi aceasta reteta de prajitura cu nuca si ciocolata, nemaipomenit de fina, delicioasa si consistenta, asa de consistenta incat e de recomandat sa se portioneze neaparat in bucatele mici si sa se savureze pe cat posibil cu cumpatare. Prajitura Sumegi este foarte bogata si la degustare pare mai degraba o specialitate de ciocolata decat o prajitura obisnuita, ce mai, a placut in fiecare an atat celor ai casei cat si lui Mos Craciun. Eu am pregatit o portie mica de prajitura (injumatatind ingredientele din care o pregateste mama).Prajitura cu nuca sumegi, reteta prajitura cu nuca sumegi

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 36 bucati 3×4 cm.
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Prajitura cu nuca Sumegi:(portie mica, pentru o tava de aproximativ 28×20 cm., rezulta 36 de bucati de 3/4 cm.)

  • 4 oua
  • 400 de grame de zahar
  • 200 de grame de nuca macinata
  • 50 de grame de samburi de nuca prajiti, taiati cu cutitul in bucati marisoare
  • 2 linguri de cacao
  • ½ de lingura de cafea solubila
  • 200 de grame de unt
  • 1 praf de sare
  • 1 de lingura esenta de vanilie

Preparare:

Albusurile se bat spuma tare cu sarea, apoi se adauga 200 de grame de zahar si se bat in continuare pana cand zaharul se dizolva complet.

Preparare Prajitura cu nuca Sumegi 1

Se amesteca cu grija bezeaua rezultata cu 1 lingura de cacao si cu nuca macinata la care se adauga si samburii de nuca prajiti si taiati cu cutitul (cand spun „cu grija”, ma refer la faptul ca se fac numai miscari verticale, incepand de pe fundul vasului spre suprafata, asa incat bezeaua sa nu „cada”).

Preparare Prajitura cu nuca Sumegi 2

Compozitia rezultata se imparte in 3 si se formeaza 3 foi de 20×28 cm. (daca faceti portie intreaga – dubland deci ingredientele – veti obtine foi de3 dimensiunea tavii obisnuite de la aragaz) in tava acoperita cu hartie de copt. Cele 3 foi se coc in cuptorul preincins la 150 de grade Celsius.

Preparare Prajitura cu nuca Sumegi 3

Coacerea foilor dureaza aproximativ 20 de minute, pana cand se usuca bine suprafata si incep sa se rumeneasca de jur imprejur. Se lasa foile sa se raceasca fara a le suprapune.Pentru a pregati crema. cele 4 galbenusuri impreuna cu un pachet de unt, 1 lingura de cacao, ½ de lingura de cafea solubila, esenta de vanilie si 200 de grame de zahar se fierb pe abur pana se ingroasa.Preparare Prajitura cu nuca Sumegi 4

Se lasa crema sa se racoreasca putin apoi, cat este inca usor calduta, se imparte 3, ungand cu cate un strat fiecare foaie (inclusiv cea superioara) si suprapunand foile cu crema intre ele. Stratul superior de crema se va zvanta si va forma o glazura pe suprafata prajiturii.

Preparare Prajitura cu nuca Sumegi 5

Optional, se poate orna prajitura cu samburi de nuca si nuca macinata presarata, cat e inca umeda glazura. Se aseaza prajitura intr-un loc racoros si se taie in bucati a doua zi.Preparare Prajitura cu nuca Sumegi 6

Pofta buna!

Print Friendly

Lasa un comentariu

102 Comentarii la "Prajitura cu nuca Sumegi"


Vizitator
Iulia Pavel
6 aprilie, 2015

Buna seara Laura si La multi ani ! sa ai un an plin de reusite culinare si nu numai ! Ti-am descoperit site-ul inainte de Craciun si am ales sa fac pentru Craciun patru dintre retetele tale : prajitura cu nuca Sumegi ,prajitura Baiadera,fursecurile fine cu nuci si prajitura Raffaello.Am respectat intocmai retetele tale si au iesit f bune .Iti multumesc ca impartasesti si altora din cunostintele tale si o faci ca un adevarat profesionist ! Felicitari !

Vizitator
Georgiana Geana
6 aprilie, 2015

Buna, se poate inlocuii untul cu margarina?

Vizitator
Claudia Iacob
6 aprilie, 2015

Buna Laura.sunt un mare fan al retetelor tale,am facut o mare parte din ele.am o rugaminte ,nu ai cumva o reteta de Islere ,matusa mea facea cand eram mici de Craciun si as vrea si eu sa le fac fetelor mele.am cautat pe google dar nu prea am incredere.ce gasesc pe blogul tau imi iese 100%.multumesc

Vizitator
Malvina Sabrina
6 aprilie, 2015

Foarte bine arata reteta…eu si mama vrem sa o incercam doar ca am vrea sa incercam sa facem in loc de foi un singur blat si apoi taiat in doua.Dar poti sami spui daca trebuie modificat ceva la reteta sau nu ar iesi bine prajitura?

Vizitator
Leonas Leone
6 aprilie, 2015

e buna rau?????????