Prajitura cu nuca Sumegi

Autor:

Nu exista masa de sarbatori in casa parintilor mei fara Prajitura Sumegi (şumeghi), specialitatea de necontestat a mamei mele (asadar, asta chiar ca e reteta de la mama, consemnata in caietul ei plin de delicii cu multe calorii!). In prag de Sarbatori, vin sa impartasesc cu voi aceasta reteta de prajitura cu nuca si ciocolata, nemaipomenit de fina, delicioasa si consistenta, asa de consistenta incat e de recomandat sa se portioneze neaparat in bucatele mici si sa se savureze pe cat posibil cu cumpatare. Prajitura Sumegi este foarte bogata si la degustare pare mai degraba o specialitate de ciocolata decat o prajitura obisnuita, ce mai, a placut in fiecare an atat celor ai casei cat si lui Mos Craciun. Eu am pregatit o portie mica de prajitura (injumatatind ingredientele din care o pregateste mama).Prajitura cu nuca sumegi, reteta prajitura cu nuca sumegiTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 36 bucati 3×4 cm.
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Prajitura cu nuca Sumegi:

(portie mica, pentru o tava de aproximativ 28×20 cm., rezulta 36 de bucati de 3/4 cm.)

  • 4 oua
  • 400 de grame de zahar
  • 200 de grame de nuca macinata
  • 50 de grame de samburi de nuca prajiti, taiati cu cutitul in bucati marisoare
  • 2 linguri de cacao
  • ½ de lingura de cafea solubila
  • 200 de grame de unt
  • 1 praf de sare
  • 1 de lingura esenta de vanilie

Preparare Prajitura cu nuca Sumegi:

Albusurile se bat spuma tare cu sarea, apoi se adauga 200 de grame de zahar si se bat in continuare pana cand zaharul se dizolva complet.

Preparare Prajitura cu nuca Sumegi 1

Se amesteca cu grija bezeaua rezultata cu 1 lingura de cacao si cu nuca macinata la care se adauga si samburii de nuca prajiti si taiati cu cutitul (cand spun „se amesteca cu grija”, ma refer la faptul ca se fac numai miscari verticale, incepand de pe fundul vasului spre suprafata, asa incat bezeaua sa nu „cada”).

Preparare Prajitura cu nuca Sumegi 2

Compozitia rezultata se imparte in 3 si se formeaza 3 foi de 20×28 cm. (daca faceti portie intreaga – dubland deci ingredientele – veti obtine foi de dimensiunea tavii obisnuite de la aragaz) in tava acoperita cu hartie de copt. Cele 3 foi se coc in cuptorul preincins la 150 de grade Celsius.

Preparare Prajitura cu nuca Sumegi 3

Coacerea foilor dureaza aproximativ 20 de minute, pana cand se usuca bine suprafata si incep sa se rumeneasca de jur imprejur. Se lasa foile sa se raceasca fara a le suprapune.

Pentru a pregati crema, cele 4 galbenusuri impreuna cu untul, 1 lingura de cacao, ½ de lingura de cafea solubila, esenta de vanilie si 200 de grame de zahar se fierb pe abur pana se ingroasa.

Preparare Prajitura cu nuca Sumegi 4

Se lasa crema sa se racoreasca putin apoi, cat este inca usor calduta, se imparte in 3, ungand cu cate un strat fiecare foaie (inclusiv cea superioara) si suprapunand foile cu crema intre ele. Stratul superior de crema se va zvanta si va forma o glazura pe suprafata prajiturii.

Preparare Prajitura cu nuca Sumegi 5

Optional, se poate orna prajitura cu samburi de nuca si nuca macinata presarata, cat e inca umeda glazura. Se aseaza prajitura intr-un loc racoros si se taie in bucati a doua zi.Preparare Prajitura cu nuca Sumegi 6

Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. parvuand a zis

    prajitura este intr-adevar foarte buna la gust, INSA foile mele s-au lipit ingrozitor de hartia de copt … de ce oare??? si nici n-au crescut, dar punandu-le una peste alta, a fost ok pana la urma. dar ce fac cu lipitul, ca abia am putut scoate hartia de pe ele si s-au rupt ingrozitor … multumesc anticipat pt. un raspuns!

    • lauralaurentiu a zis

      Foile nu trebuie sa creasca, ci sa se usuce, in final rezulta niste foi de consistenta bezelei, destul de subtiri. Daca nu ai putut sa dai jos hartia de copt de pe ele, inclins sa cred ca mai trebuiau tinute in cuptor. Cand foile sunt bine uscate, hartia de copt se da jos cu usurinta.

  2. Veronica a zis

    Va multumesc pentru aceasta delicioasa prajitura! Am incercat-o deja de doua ori si de fiecare data a iesit un deliciu. E foarte usor de facut si la fel de mancat. Va felicit pentru modul de expunere si detaliere. Succesul reusitei prajiturii mele vi se datoreaza…sa nu mai zicem de reteta :) La multi ani!

  3. dana a zis

    o fac de mult si ….da e super buna si mereu am avut succes cu ea. Nu e greu de facut, desi asa pare. Doar ca eu fac crema pe baie de aburi fara unt si abia cand s-a racit adaug treptata crema in unt si omogenizez bine, merge mai bine presarata cu nuci caramelizate.

      • Andreea Deea a zis

        Nu…cu siguranta 800g zahar e foarte mult…..eu am facut reteta dubla cu 400 g si e ok!

      • lauralaurentiu a zis

        Sa-ti fie de bine, Andreea. :) Eu am dat reteta mai departe exact asa cum am primit-o de la mama mea si niciodata nu am mancat mai mult de o bucatica. E un desert intens din care nu ai nevoie de portii mari. Cu siguranta, reducand zaharul poti mari si portiile. Dar portii mai mari inseamna mai mult unt, mai multe nuci etc. :)

    • lauralaurentiu a zis

      Ai dreptate, un gust cam prea bun :)), pentru ca e dulce si calorioasa (eu obisnuiesc sa o tai in portii mici-mici) dar te tot indeamna sa mai iei :)).

  4. Miro a zis

    Buna, Laura,
    Prietenul meu e anti-cafea, spune-mi, te rog, se simte tare gustul de cafea, sau se pierde cumva in aroma generala a prajiturii?
    Daca e destul de distinct, as incerca fara, ca sa nu trebuiasca dupa aceea sa mananc singura toata prajitura… :)
    Multumesc!

    • lauralaurentiu a zis

      Eu as zice ca nu se simte distinct, dar poti sa incerci fara, e mai sigur :). Te astept cu impresii.

      2012/5/7 Disqus

  5. Claudia a zis

    Buna D-na Laura,

    Eu ne le prea am cu prajiturile, poate din faptul ca nu prea am incercat.. totdeauna imi face mama prajiturile… dar de data asta am incercat acesta prajitura si mia iesit minunat…  Am avut si parintii mei si socri la masa si la toti le-a placut foarte mult…  va multumesc pentru acest blog… sint plecata din romania de mult timp dar imi plac miincarile romanesti…  sint citeva lucruri care nu le inteleg dar nu in legatura cu aceasta prajitura… poate pe parcurs o sa va pun citeva intrebari daca se poate?
    multumesc mult, e o prajitura pe care o sa o mai fac cu confindenta… (mama chiar mia cerut reteta) 
    claudia

  6. Puiuclaudia13 a zis

    ma bucur f. mult ca am gasit site-ul,e nemaipomenit.Sint multe retete din banat,avind in vedere ca si eu sint banateanca.Prajitura a iesit super ca si aspect,abia astept miine sa o incepem.

    • lauralaurentiu a zis

      Ba da, dar ai nevoie sa-l tai in 3 :). Oricum prajtura nu creste inalta, daca o faci cu numai doua straturi va fi subtire de tot.

  7. Adriana a zis

    arata minunat. o intrebare ca sa fiu ferm convinsa: pot coace cate o foaie fara sa se lase compozitia de bezea? (lipsa de spatiu si tavi) 

  8. irina a zis

    Am preparat recent aceasta prajitura, respectand intocmai indicatiile (foarte clare si detaliate). Din pacate nu am fotografii care sa sustina afirmatiile mele dar daca veti decide sa o faceti si voi va fi una din cele mai bune dulciuri din viata voastra! :-) Multumesc din suflet!

  9. Lidia a zis

    Incercat! Reusit!
    Foarte buna si usor de realizat!
    Doar o intrebare, pt cultura mea generala: carre e scopul baterii albusurilor cu sare? (eu am observat ca au cosistenta ca si cum as fi batut albusurile pe abur…o fi asta enigma? ori alta?)

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur foarte mult ca ai reusit prajitura si ca ti-a placut, sa va fie de bine.

      Albusurile devin mai dense daca se bat cu un strop de sare.

      2012/3/9 Disqus

  10. Elena_fuduli a zis

    nu  gasesc la ingrediente nr de albusuri, am dedus ca sunt in nr de 4 si cantitatea de nuca macinata.Multumesc frumos.Elena

    • lauralaurentiu a zis

      Evident, din 4 oua => 4 albusuri :). Nuca macinata, 200 de grame. Asa scrie la lista ingredientelor, daca nu vezi asta, te rog frumos fa un prinscreen si trimite-mi poza, sa vad si eu ce vezi tu (daca e o problema, sa stiu cum sa o rezolv). Multumesc si eu.

  11. Criser a zis

    Laura, tocmai am pus prajitura in frigider, foile au iesit foarte bine, le-am lasat mai mult de 2o de minute dar s-au desprins perfect, eu le-am pus pe toate odata in cuptor ca sa nu se lase spuma. Am fost ingrijorata ca nu a trebuit faina dar cantitatea de nuca a fost perfecta. Crema e un deliciu, gustul de cafea e irezistibil, s-a ingrosat foarte bine acum sa asteptam pina miine. 
    Eu locuiesc in Australia si mai nou ma delectez, si nu numai eu dar toata familia, cu prajiturile astea grozave pe care le dati pe net.
    Multumesc mult!

  12. Ira a zis

    Doamna laura doresc enorm sa fac reteta aceasta de prajitura SUMEGI dar nu stiu ce se intampla  caci nu pot citi toate ingredientele apare ceva de genul…THE WEB PAGE CAN NOT…deci prima parte din ingrediente nusunt acoperite.Am incercat de pe mai multe computere si apare mereu acelasi lucru…nu stiu care e problema asa ca va rog daca se poate sa scrie-ti primele ingr. pana la 50grame nuca.VA MULTUMESC ANTICIPAT.

    • Bianca a zis

      Aceiasi problema am intampinat-o si eu. Si fiindca imi doresc foarte mult sa fac aceasta prajitura m-am gandit sa printez reteta si am apasat pe printeaza reteta care apare imediat dupa terminarea expuneri retetei. Daca apesi o sa iti apara reteta pt printat cu toate ingredinentele necesare fara nici un fel de eroare. Nu este neaparata nevoie sa printati reteta puteti doar sa scrieti ingredineztele pe altceva. Va doresc succes.
      Bianca

  13. Sorina a zis

    am incercat aceasta prajitura acum 3 saptamani si de atunci o fac la 2,3 zile. toata lumea imi spune cat e de buna. am pregatiti chiar si un tort din ea, dar am facut 4 foi ca sa fie mai inalta. a iesit f bun

    • lauralaurentiu a zis

      Bravo, Sorina, ma bucur ca v-a placut intr-atat de mult prajitura incat ai reluat-o de atatea ori. Trebuie sa fi fost un tort nemaipomenit de gustos dar consistent. :)

  14. Paula a zis

    Am facut foarte multe prajituri, retete luate de pe internet si de la cunostinte, si nici odata nu am patit ca si cu reteta asta. Mi-a venit sa o dau la gunoi! toata s-a lipit de hartia de copt, asta pe langa ca ultimele foi nu au mai crescut pentru ca s-a lasat intre timp ce am copt-o pe prima, a trebuit sa razuiesc efectiv blatul de pe hartie! crema la fel, eu stiam ca untul se pune la sfarsit, eu asa fac (pe langa cele 2-3 linguri de faina la 8 galbenusuri), si mereu imi iese o crema delicioasa, in schimb acum am facut cum scrie aici, si crema a ramas efectiv ca apa, oribil. Cred ai uitat ceva ingrediente, sau nu stiu ce sa zic, dar praf de copt sau faina, nici macar un gram? A iesit oribila, nu pot sa zic cum arata, si nici nu mai zic ca e foarte lipicioasa ca o guma, in schimb este buna, pentru ca nu are ce sa fie rau pana la urma in ea ..

    • Anonim a zis

      Paula, ai avut curiozitatea sa citesti restul cometariilor? Ai citit cator fete le-a reusit prajitura asta? Esti foarte vehementa dar nu te gandesti nicio clipa ca poate ai gresit tu ceva.

      2012/2/6 Disqus

    • Anonim a zis

      Revin cu niste precizari (pe care toata lumea le-a inteles citind reteta cu atentie, tie se pare ca ti-au scapat, totusi):

      1. foile de bezea cu nuca (acestea sau altele) se coc la foc mic pana cand se usuca, moemnt in care se pot si desprinde de pe hartia de copt; nu le-ai putut desprinde => erau crude
      2. crema de unt si galbenusuri se tine pe foc amentecand continuu pana se ingroasa ca smantana; a ramas „ca apa” => nu ai fiert-o bine
      3. sa pui faina in prajitura asta e blasfemie; praful de copt e o nenorocire la modul general, dar hai sa zicem ca in unele aluaturi n-ai ce face, mai scapi cate putin; in bezea in niciun caz, caci daca e bine batuta (batz!) nu are cum sa nu creasca.

      2012/2/6 Laura Laurentiu

    • Anonim a zis

      Aluatul nu e uscat, nici nu are pic de faina, de altfel, contine numai albusurile bature spuma, cacao si nuca. Aceasta bezea devine prin coacere crocanta, asemanatoare pricomigdalelor ca si consistenta. Stand de o o zi pe alta impreuna cu crema se fragezeste si devine nu moale… ci nu stiu cum sa zic… fondanta, ca o caramea, ca o bomboana de ciocolata cu alune.

  15. Malina a zis

    multumesc pentru reteta. am facut-o si eu azi, a iesit foarte frumos si gustos. stiu ca se mananca abia maine, dar noi am gustat…putin. :))

  16. vasy a zis

    Am facut si eu prajitura.Nu mi-au iesit foile,.nu s-au copt pe mijloc si mi s-au lipit de foaia de copt.Am gresit ceva?nu le-am lasat suficient la copt?nu am pus decat 300 gr zahar si tot a fost dulce.La gust a fost buna ,s-a mancat  si mai vor sa le fac .daca pun si mai putin zahar mai iese bezeaua?se mai incheaga crema?multumesc

    • Anonim a zis

      Draga Vasy, mi-e greu sa inteleg cum de nu ti s-au copt niste foi atat de subtiri de bezea, fara faina inauntru. Pentru ca ai mentionat faptul ca s-au lipit de hartia de copt, inclin sa cred ca nu le-ai lasat destul in cuptor, practic, ele cand sunt bine coapte se desprind usor de pe hartie, cand sunt crude inca hartia se tine de ele. Nu stiu ce sa-ti spun despre zahar, e reteta mamei si eu nu am incercat sa o modific. Si pentru gustul meu e dulce, de aceea nu mananc decat cate o bucatica, dar la fel ca si la tine acasa, le place si alor mei.

      2012/1/31 Disqus

  17. Anonim a zis

    „Bună dzâua lu/i/ Ajun, 

    Că-i mai bun-a lu/i/ Crăciun! 

    Dă-m cârnaţu şi colacu 

    Că mă duc, gazdo, la altu. 

    Câţi miei şi purc’ei, 

    Cucurudzu-i prântră iei! 

    Oilie lânoasă, 

    Vac’ilii lăptoasă, 

    Porc’ii sănătoş, 

    Mânc’e-i gazda sănătoş…”

  18. Cristinaivan28 a zis

    Arata super bine aceasta prajitura .As vrea sa o fac cat mai curand.Ai mei asteapta cu nerabdare ceva nou. Arata chiar ca o parajitura facuta de mamicile noastre.

  19. Domnicanazare a zis

    Foarte buna prajitura. Am facut de Craciun aceasta prajitura si am fost rugata sa dau reteta (pana acum nu am facut prajituri, decat chec)!

  20. Tanta Visan a zis

    O prajitura  care impresioneaza prin gust, in primul rand, si prin prezentare. Am facut-o de Craciun. A ocupat primul loc printre celelalte prajituri. Este  irezistibila. Merita facuta. Multumesc pe aceasta cale pentru minunatele retete.Un an cu sanatate si plin de bucurii ( si de ce nu, noi retete)

  21. VASY a zis

    Buna seara.Daca punem zahar pudra e vreo problema?Nu este prea dulce cu atata zahar?Mi-e imi plac prajiturile in casa si as vra sa o fac si eu dar sa nu fie prea dulce.In rest arata super.Astept rasp tau Laura

  22. alina popescu a zis

    Buna Laura, tocmai ce am bagat foile in cuptor si am ramas surprinsa ca nu se pune faina, sper sa iese bine….si vroiam sa iti mai spun ca eu sunt din Baile Herculane dar locuiesc in Tenerife si ca iti multumesc din suflet pentru timpul pe care ni.l acorzi si pentru toate aceste minunate retete care ne fac sa retraim copilaria si oricat de departe am fi de casa macar pentru cateva secunde putem inchide ochii si resimti aromele cuinei noastre banatene… 

  23. ariadna a zis

    O prajitura nemaipomenit de buna, a urcat vertiginos in topul preferintelor mele in ciuda faptului ca mi-am cam prins urechile la foi (nu voiau sa se dezlipeasca frumos de pe hartia de copt). Cred ca va deveni favorita meselor in familie, multumesc mult ptr reteta!

  24. Gabriela a zis

    Excelenta!!! Am facut-o de sarbatori si a iesit delicioasa!! Multumesc Laura. Data viitoare o sa fac portie dubla :)) 

  25. Cristina B. a zis

    Foarte bine arata prajitura. Cautam ceva nou, ceva bun, ceva cu nuca. :) Si imi place tare mult reteta asa ca am de gand sa o incerc.

  26. Sabina a zis

    Am rupt gura targului cu prajitura asta!
    A fost pe gustul oamenilor de pe cinci continente!
    As dori reteta de „Suhaida”, cum era pe vremuri, inainte de ’89. Retetele pe care le-am incercat sint bune, dar parca le lipseste ” acel ceva”.
    La fel si cu reteta de islere.
    Va doresc sarbatori fericite tuturor!

  27. Angela a zis

    buna io am  facut amu prajitura mi-a iesit perfect doar ca am facut in tava mare ,am dublat cantitatile de oua si nuca zaharul nu ,am pus tot 400(200 la  foii si 200 la crema poate  250 la crema)mi-au iesit 3 foii dar  au iesit inalte asa ca doar doua am pus la prajitura  pt ca e destul de inalta a treia foaie am  zdrobito si am amestecato cu restu de crema  am mai pus biscuiti  zdrobiti ,o cana de cafea naturala si esente de migdale  le-am modelat si le-am dat prin nuca cocos sunt suuuper a in crema am bagat catyeva bucatele de ciocolata  deoarece n-am avut multa cacao ,multzam fain pt retzete ,sarbatori linistite alaturi de cei dragi tie

  28. Angela a zis

    hei acum am  bagat prima foaie la cuptor am intrat sa vad daca am gresit reteta ,nu se pune faina deloc in compozitie si de asta am crezut ca am  gresit reteta:))

  29. Angela a zis

    buna,in copilarie am mancat aceasta prajitura dar nu stiam cum se numeste.Amu o sa-mi rasfat copiii cu ea..multumesc frumos de reteta!!

  30. Rodica_basno a zis

     Suna bine! Copii mei, mari si nerabdatori sa vina la masa de Craciun, doresc prajituri delicioase, dupa retete noi. Multumesc, este o bucurie sa pot face Sumegy.
    Rodica

  31. Corina a zis

    buna-seara,

    Laura(sau daca a facut-o deja cineva)te rog spune-mi cam cite bucati ies la cantitatile astea. multumesc mult. Corina.

  32. Sidy a zis

    Cum sa nu fie minunata ,daca este dupa reteta de la mama….
    Cu siguranta am sa o incerc si eu dar…fara cacao !Precis va iesi ceva deosebit.
    Multumesc pentru rereta Laura…

  33. Ramona a zis

    Am pregatit ieri aceasta prajitura. Este foarte buna si usor de facut. Mie mi s-a parut prea dulce, data viitoare o sa reduc din zahar. Dar in rest e absolut delicioasa. Felicitari pentru reteta.

  34. cristiana a zis

    de cand o cautam!!!!si eu tot de shunegi o stiam,dar tot aia e:))il fac pe fi-miu fericit,cioco si nuca multa.multzam fain:*

  35. Yogyyogy73 a zis

    Ce bine ga am gasit aceasta reteta! nici nu iti inchipui de cnd o caut. eu o cunosteam sub denumirea de Sunegi, dareste acelasi lucru. O buburie de sarbatori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *