Sarailie

13 iunie, 2009 in categoria prajituri si torturi

Sarailia este o reteta de inspiratie otomana, dulce-insiropata ca mai orice desert ce provine din Turcia; mai degraba un procedeu decat o reteta de sine statatoare, sarailia este, pana la urma, o baclava, dar cu o alta fata.

Sarailie

Timp de pregatire: Timp de coacere:Timp total: mediu
10, a cate 3 buc./pers.

Ingrediente:

Preparare Sarailie 1

  • 1 pachet de foi de placinta cat mai subtiri (eu am folosit sarbesti), din care mi-au mai ramas aproximativ un sfert
  • 300 de grame de nuca macinata
  • 50 de grame de unt topit sau ulei
  • 1 pahar cu apa
  • 1 pensula
  • 1 betisor pentru frigarui
  • Sirop:600 ml de apa, 400 de grame de zahar (eu nu am pus chiar atat), zeama si coaja de la o lamaie, zahar vanilat (eu am pus 2 plicuri bourbon-vanille )ideal ar fi apa de roze sau apa de flori de portocal – nu am pus pentru ca nu am avut

Preparare:

Foile de placinta se taie in dreptunghiuri (sau in patrate) de aproximativ 15 /20 cm(15/15). (Foile se pastreaza acoperite cu un prosop sau infoliate si se scot pe masura ce le folositi, ca sa preintampinati uscarea excesiva.) Se pensuleaza cu apa toata suprafata, se stropeste (daca folositi, eu nu am pus) cu grasime:

baclava 3

Se presara cu nuca, iar betisorul pentru frigarui se aseaza pe suprafata, aliniat cu una dintre laturi:

baclava 4

Se ruleaza foaia pe betisor:

baclava 5

Extremitatile aluatului rulat se imping catre centru, obtinand aspectul de cilindru incretit specific sarailiei:

baclava 6

Se extrage betisorul si se aseaza sarailiile astfel formate intr-o tava acoperita cu hartie de copt (sau unsa cu unt, cum preferati):

baclava 7

Se introduc in cuptorul incins la 190 de grade pentru 25-30 de minute, pana se rumenesc:

baclava 9

In timpul in care prajitura e in cuptor se prepara siropul, fierband apa cu zaharul si zeama de lamaie in jur de 7-8 minute, apoi se adauga coaja de lamaie si vanilia. (Cui nu ii place lamaia poate renunta la ea si inlocui cu o lingura de miere). Siropul clocotit se toarna deasupra prajiturii fierbinti, atunci scoase din cuptor. Va fi repede absorbit complet:

baclava 10

Se lasa sa se raceasca complet si se tine la frigider inainte de a fi servita:

baclava 2

5.1 based on 21 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • DiAnais

    De mult tot zic ca incerc si eu sa fac sarailie. Ador baclavalele! Ti-au iesit grozave!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Homemade by Laly

    Laura, minunate si insiropate sarailii, ai facut. Mor de pofta, sa stii. Am facut de cateva ori baclavale, bune, nu zic nu, dar parca se simte ca le lipseste apa de trandafiri. Si cat am cautat…
    Cu bine,
    Guguluff

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adelina

    @Laura arată minunat! :) Eu sunt înnebunită după baclava şi sarailie.

    @Laly
    Apă de trandafiri găseşti la magazinele arăbeşti. Este unul în Crângaşi şi 2 sunt pe Calea Moşilor.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • diamond

    arata minunat!:D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mirela

    Laura,super arata sarailiile!!
    Mi-ai facut o pofta,hmmmmmmm….trebuie sa le incerc si eu,:))
    Te pup!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • DiAnais

    E destul de usor sa prepari apa de trandafiri acasa. Nu trebuie decat sa fii atenta sa folosesti trandafiri..autentici (adica nu din aceia injectati cu tot felul de chestii). Singura problema ar fi ca nu o poti tine decat vreo saptamana in frigider. Dupa aia nu mai e buna.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Blueeyes

    Yamy ce bine arata …..la cate vad aici la tine nu ami stiu cu care sa incep…..pup si un inceput de saptamana minunat!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cami -Camila-Witt….

    Laura tare bine mai arata, mersi pt. reteta. De saptamina viitoare sint in concediu in Romania si gata se aplica bunatatile tale.O zi buna. Cami

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Maria

    Hi, so cool dessert :) I love it! I have award for you in my blog!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    DiAnais – multumesc mult! Imi pare rau ca te pot servi cu o bucata, de altfel… s-au terminat!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Laly, au asa de bune si au durat atat de putin incat nu am avut timp sa ne dam seama ca ar lipsi ceva :)). Totusi, am in plan o excursie pana la un magazin arabesc, pentru refacerea stocurilor :) .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Adelina, Diamond, Mirela – va multumesc mult de aprecieri!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    DiAnais – cred ca trebuie trandafiri din soiul pentru dulceata.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Blueeyes – multumesc, abia astept sa revii cu impresii :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Cami, un concediu placut si sa imi comunici impresiile tale, draga mea!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • doina.sf

    Mmm, sunt savuroase sarailiile, mai ales in preajma sarbatorilor de iarna cand iti dau energie sa infrunti frigul de afara. Eu ma foloseam de un creion neascutit, dar ideea ta cu betigasul pt frigarui e binevenita, o voi prelua negresit. Sa va fie de bine cele din poze si poate si altele care au fost rapid infulecate, fara posibilitatea de a se opune celor pofticiosi. Si multumiri Laura pentru ca impartasesti si cu noi bucuriile pe care le pregatesti tu celor dragi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Isabela: Lauara, eu am sirop de trandafiri facut de mama prietenului meu…pot pune?Oricum vreau sa le fac in seara asta ca dupa lungi cautari am gasit in sfarsit foi de placinta si aici in Italy. Revin cu post. Sper sa imi iasa la fel de bune ca ale tale.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Isabela: foarte bune mi-au iesit sarailiile.Thanks Laura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Isabela, ma bucur mult ca ti-a reusit, sa va fie de bine!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • marina

    ma omori cu zile!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Neeeah! Cred ca scapi nevatamata! :))

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • oana

    e prajitura mea preferata:))),deja mi-a facut o pofta….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • liuta

    reteta explcita si cu poze apetisante

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Tinaparvulescu

    super tare reteta multumesc ca mi-ai reamintit cum se face aproape ca uitasem. Multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ralukahandicapata

    iac ce urat arata

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ralukahandicapata

    sunt o handicapata pe nume Raluka cautatima pe facebook rallu rally

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Tony_soprano

       ce handicapata esti foarte rau  !!!!!!!!!!!!!!! <3<3<3<3 (handicapato) =))))

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • madalina daniela

    este destul de usor de citit aceasta reteta…dar,cred ca este mai greu de facut!!!:D
    inca nu am incercat!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • madalina daniela

    preferatul meu desert este baclavaua…o ador!!(doar sa o cumpart ca e greu de facut!!:)))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/ciuca.melania Ciuca Melania

    usor ,simplu, de mult cautam o asa reteta ,eu dadeam o groaza de bani sa le cumpar ,multumesc,abia astept sa o fac de paste.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Melania, ma bucur mult ca ti-am putut fi de folos :). Intr-adevar sunt scumpe tare la patiserii si e usor si mult, infinit mai profitabil sa le faci acasa :). Incearca si cu fistic odata, cand o sa ai timp si chef :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)