Sarailie

Sarailia este o reteta de inspiratie otomana, dulce-insiropata ca mai orice desert ce provine din Turcia; mai degraba un procedeu decat o reteta de sine statatoare, sarailia este, pana la urma, o baclava, dar cu o alta fata.

Sarailie

Timp de pregatire: Timp de coacere:Timp total: mediu
10, a cate 3 buc./pers.

Ingrediente:

Preparare Sarailie 1

  • 1 pachet de foi de placinta cat mai subtiri (eu am folosit sarbesti), din care mi-au mai ramas aproximativ un sfert
  • 300 de grame de nuca macinata
  • 50 de grame de unt topit sau ulei
  • 1 pahar cu apa
  • 1 pensula
  • 1 betisor pentru frigarui
  • Sirop:600 ml de apa, 400 de grame de zahar (eu nu am pus chiar atat), zeama si coaja de la o lamaie, zahar vanilat (eu am pus 2 plicuri bourbon-vanille )ideal ar fi apa de roze sau apa de flori de portocal – nu am pus pentru ca nu am avut

Preparare:

Foile de placinta se taie in dreptunghiuri (sau in patrate) de aproximativ 15 /20 cm(15/15). (Foile se pastreaza acoperite cu un prosop sau infoliate si se scot pe masura ce le folositi, ca sa preintampinati uscarea excesiva.) Se pensuleaza cu apa toata suprafata, se stropeste (daca folositi, eu nu am pus) cu grasime:

baclava 3

Se presara cu nuca, iar betisorul pentru frigarui se aseaza pe suprafata, aliniat cu una dintre laturi:

baclava 4

Se ruleaza foaia pe betisor:

baclava 5

Extremitatile aluatului rulat se imping catre centru, obtinand aspectul de cilindru incretit specific sarailiei:

baclava 6

Se extrage betisorul si se aseaza sarailiile astfel formate intr-o tava acoperita cu hartie de copt (sau unsa cu unt, cum preferati):

baclava 7

Se introduc in cuptorul incins la 190 de grade pentru 25-30 de minute, pana se rumenesc:

baclava 9

In timpul in care prajitura e in cuptor se prepara siropul, fierband apa cu zaharul si zeama de lamaie in jur de 7-8 minute, apoi se adauga coaja de lamaie si vanilia. (Cui nu ii place lamaia poate renunta la ea si inlocui cu o lingura de miere). Siropul clocotit se toarna deasupra prajiturii fierbinti, atunci scoase din cuptor. Va fi repede absorbit complet:

baclava 10

Se lasa sa se raceasca complet si se tine la frigider inainte de a fi servita:

baclava 2

Print Friendly

Leave a Reply

37 Comments on "Sarailie"


Guest
Isabela Isa van Wonderen
6 aprilie, 2015

m-a mancat intr-un …loc sa ung foile cu apa in loc de ulei sau unt topit si mi-au iesit gloantze :(
acum pot sparge geamurile vecinilor cu o gramada de sarailii umplute cu 500 gr de nuca

Guest
Gigi Dandoczi
6 aprilie, 2015

buna prajitura

Guest
Aurelia Pop
6 aprilie, 2015

Eu folosesc deobicei sirop din miere, e mult mai bun si nu face rau ca zaharul.

Guest
Daniela Anisoara
6 aprilie, 2015

Aceasta reteta nu am incercat,dar vreau sa incerc.

Guest
Doina Popa
6 aprilie, 2015

incerc si eu sa vad ce iese