Savarine

Autor:

Savarina poate fi numita regina prajiturilor. Cand si cand ni se face dor de ea, intr-un fel inexplicabil si irezistibil. Este motivul pentru care le-am facut eu, astazi si m-am gandit sa impartasesc celor curiosi reteta mea de savarine.

savarine 026

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12-16 portii (in functie de marimea formelor)
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Savarine:

savarine 001

  • 6 oua
  • 7 linguri de pesmet
  • 6 linguri de zahar
  • 1 praf de sare
  • sirop:
  • 2 pahare de apa
  • 1 pahar de zahar
  • rom sau esenta de rom
  • 500 ml smantana dulce pentru frisca
  • 2-3 linguri de zahar pudra
  • gelatina, intaritor de frisca (facultativ, este util sa folositi unul dintre aceste ingrediente pentru stabilizare)gem, dulceata, jeleu (de care preferati)

Ouale se separa, galbenusurile se mixeaza cu 3 linguri de zahar pana se albesc si se formeaza o crema consistenta.Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare, se adauga cele trei linguri de zahar ramase si se bat in continuare pana la dizolvarea completa a zaharului.In crema de galbenusuri se adauga pesmetul, apoi spuma albusurilor si se amesteca prin miscari verticale pana la omogenizarea competa.

blatsavarine

Aluatul gata este foarte spumos:

savarine 011

Se pregatesc formele de savarina, se ung cu unt sau margarina solida si se tapeteaza cu faina:

savarine 002

Se imparte in mod egal aluatul in forme:

savarine 015

Se aseaza intr-o tava si se introduc in cuptorul preincalzit la 190 de grade, pentru 15 minute (preferabil sa se faca testul cu o scobitoare introdusa intr-una din savarine, daca aceasta iese curata inseamna ca sunt gata).Intre timp, se fierbe apa cu zaharul pentru sirop, doar cateva clocote si se adauga esenta de rom sau rom, cat de aromat va place.Savarinele coapte:

savarine 018

Se scot fierbinti din forme si se plonjeaza in sirop. Se vor insiropa foarte repede, pesmetul absoarbe lichidul. Se scot din sirop si se aseaza pe o tava.Se bate frisca spuma foarte tare (recomand folosirea smantanii naturale, asa numitele preparate de „frisca vegetala” au un gust net inferior celei naturale). Se indulceste cu zaharul si se mai bate foarte putin (cu grija sa nu se separe). Eventual se stabilizeaza cu intaritor de frisca sau gelatina in prealabil hidratata si dizolvata in bain-marie.Dupa ce se racesc, se taie un capacel fiecarei savarine. Baza se orneaza cu frisca turnata cu posul cu deschizatura stelata, capacelul se unge cu un gem (dulceata, jeleu) dupa preferinta si se aseaza usor peste frisca. Se poate orna cu frisca si capacelul. Obligatoriu se dau la rece inainte de a fi servite, savarina nu are farmec daca nu e foarte rece.

savarine 024

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Daniela a zis

    Laura, aveai o reteta de savarine (sau tip savarine)coapte in cescute de cafea,fara pesmet. Cu siguranta a fost or site-up tau.
    Te rog posteaz-o din nou.
    Multumesc

    • Laura Laurentiu a zis

      E o reteta care a reusit foarte multor oameni care au lasat comentarii pozitive si altor 8 care au trimis si fotografii doveditoare cu ceea ce le-a reusit (vezi mai sus, la fotografiile incarcate de cititori). De ce nu ti-a reusit tocmai tie? Nu vom sti niciodata :).

  2. cristina a zis

    mihaela cojocaru ,cresc de la pesmet el are drojdie si de la albusurile batute spuma nu are nevoie de nimic mai mult eu le fac foarte des si ies o bunatate .

  3. cristina a zis

    buna seara ,vreau sa va spun ca am incercat foarte multe retete de savarine dar nu am gasit nici una ca aceasta ,este deosebita sint atit de bune si de insiropate ca toata lumea care le probeaza ramin uimiti ,delicioase multumesc pentru reteta ,incercatio am sa pun si o poza sa vedeti ce fel imi ies mie .

    • lauralaurentiu a zis

      Cristina draga, ma bucur mult ca apreciezi reteta. E o reteta simpla, dar care, daca esti putin atent, reuseste minunat. Sa iti fie de bine si abia astept sa vad fotografia cu savarinele tale.

      2013/11/17 Disqus

  4. MADELEINE a zis

    EXTRAORDINAREEEEEEEEEEEEE
    MULTUMESC PENTRU RETETA
    MINUNATEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
    INCERCATILE CA SUNT GUSTOASE SI USOR DE FACUT

  5. Cristina Powell a zis

    Mi s-a parut portivit sa fac savarinele in timp ce ascult muzica, binenteles cantata de Doamna Laurentiu, jur ca au crescut may pufoase ca niciodata! Multam:)

  6. Nicoleta Craciun a zis

    le-am facut, au iesit super, sunt ca cele din copilarie, le-am impartasit si altora reteta, si au fost incantati ca si mine de rezultat.

  7. Disqus a zis

    Buna Laura !!! Reteta ta este un deliciu,imi aminteste de anii copilariei,exact ca la cofetarie!!! Mersi din suflet pentru reteta!! Pupici

  8. ANDREEA a zis

    draga doamna,reteta ta de savarine este absolut extraordinara!!!matusa mea a lucrat 35 de ani cofetar-patiser,i-am aratat reteta si mi-a zis ca e cea pe care o stie si dansa.Te felicit pentru ceea ce faci,iar carcotasii…sa faca ei mai bine si sa ne arate ceva din creatiile proprii…MERGI TOT ASA,LAURA!

  9. AlinaM a zis

    buna seara! tocmmai m-am intors din bucatarie unde am facut reteta dv de savarine…nu sunt un mare fan al savarinelor de cofetarie,dar sotul meu este.au iesit demmentiale…multumesc mult!exceptand faptul ca mi s-a lasat frisca din cauza caldurii din bucatarie si ca nu am avut forme speciale de savarine(am improvizat din hartie de copt lipita cu albus de ou) totul a fost bine si rezultatul pe masura asteptarilor…o seara placuta!

  10. a zis

    imi pare rau sa va zic dar retzeta asta e cam pe langa ce trebe sa iasa :P (tocmai vin din bucatarie dezamagit). Partea pozitiva din chestia asta de  mai sus e ca sunt bune de mancat cu lapte :P dar savarine mai greu. ca shi in poza de mai sus mai mult decat froma nu cresc chestiile astea deshi la un momendat eram entuziasmat ca se umflasera bine .. pana in final cand sa le scot din cuptor s-au lasat :P apoi aluatul e ca o pogacea dulce..oricum nu seamana cu ce vroiam sa ca produs final..NU INCERCATZI :D (parerea mea..mai este o reteta cu faina shi drojdie shi alta treaba acolo)

  11. Apec_cs a zis

    Draga  Laura!
    Doresc sat-i pun cateva intrebari,in legatura cu pesmetul folosit ,ce fel de pesmet ai folosit,de paine alba,paine semi,sau integral,paine cu sare sau fara sare,pe de alta parte 1 praf de sare cat este? toate aceste detalii influenteaza gustui savarinei (de paine inmuiat in sirop),retetele mai rafinate nu folosesc pesmet ci faina de grau grisata (din cauza gustului de paine).Aluatul de savarine trebuie sa fie gustoasa ca o prajitura si nu paine inmuiata in sirop.Te felicit pentru blogul tau ai recete forte gustoase si reusite , traditionale din Ardeal.
    Amelia din Cluj(in prezent traiesc in Spania )

    • lauralaurentiu a zis

      Un praf de sare este atata sare cat poti prinde intre police si aratator. Am folosit pesmet de paine alba. Nu stiu ce asteptari ai tu de la savarina, eu ma astept sa aiba exact gustul savarinelor de la cofetarie cu care am crescut. Alea erau cu pesmet, nu cu faina grisata. Mai mult, in Romania nici nu exista faina grisata de cumparat, eu mi-o cumpar din Serbia sau Ungaria (o folosesc la pastele de casa).

      2012/3/24 Disqus

  12. Bynico2 a zis

    Draga Laura , am citit reteta de mai sus , insa vrea sa precizez cateva mici  amanunte:
    in aceasta varianta pe care o expui nu ai folosit faina deloc . de ce ???  iar cele 2 pahaew de apa care se folosesc in reteta nu au unitate de masura ???? paharele sunt de mai multe feluri ! esenta de rom sau romul , la fel as spune , gramajul intre cele doua este diferit …..as spune eu …..cat despre frisca proaspata de care tu vorbesti … daca ma gandesc bine  nu se pune gelatina in compozitie . numai daca folosesti frisca praf se adauga un intaritor . Nu vad un motiv pt care la frisca proaspata sa se adauge un intaritor ! Astea sunt parerile mele , si mai stiu ca orice ingrendient dintr-o reteta  are unitate de masura ! Pofta buna !!!!

    • lauralaurentiu a zis

      Bynico2, ai raspunsurile la afirmatiile tale mai jos:

      1. Nu am folosit faina pentru ca nu trebuie. Pesmetul are o capacitate de absorbtie mult mai mare decat faina, in final aluatul copt va imbiba mai mult sirop fara sa devina cleios.

      2. Cele 2 pahare se folosesc pentru sirop, nu sunt ingrediente al aluatului si nu au cum sa influenteze reusita acestuia. Raportul de 2:1 este dat pentru a sa sti cat zahar si e nevoie la o anumita cantitate de apa. Am folosit pahare de 200 de ml. dar exact acelaswi lucru se intampla pt. cei care vor sa aiba mai mult sirop si folosesc pahare de 300 de ml. Totul e sa masori cu acelasi pahar.

      3. Asa cum in majoritatea retetelor se specifica „sare dupa gust”, la fel e cu romul sau esenta de rom. Pui cat iti place, atat cat sa-ti placa gustul.
      4. cat despre afirmatiile despre frisca… mai studiaza, draga mea. In detaliu, ca… ce ai tocmai ai scris sunt doar impresii persoanle, departe de a fi adevaruri.

      2012/3/20 Disqus

  13. Razvanel_laurel a zis

    ieri de dimineata ma facut si eu reteta ta de savarine.au iesit super bune si deja am dat reteta si altora.
    intradevar o reteta supe,si foarte usor de facut
    multumesc,ai satisfacut o pofta unei gravide

  14. viorina a zis

    in primul rand tin sa ii multumesc doamnei Laura pentru retea de savarine,am facut si eu azi…au iesit superbe…nici nu ma asteptam sa imi iasa atat de bune fara sa gresesc ceva din reteta.am facut exact reteta doamnei laura,incercati.o ca nu se exista sa nu iasa cuiva.Sotul meu nu este un foarte mare mancacios de dulciuri dar astazi a mancat o savarina datorita aspectului ispititor si mai apoi a mai mancat una datorita gustului si perfectiunii delicios a savarinelor :).inca o data multumesc si mii de felicitari din partea noastra doamnei Laura pentru retele delicioase pe care ni le dezvaluie si noua.

    • lauralaurentiu a zis

      Viorina draga, ma bucur foarte mult pentru reusita ta si iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Ma bucur ca ti-au placut savarinele, sa va fie de bine!

      2012/3/17 Disqus

  15. Ioana a zis

    Draga LL,
    Am incercat si eu reteta ta de savarine. Rezultatul a fost delicios :))
    Iti multumesc pt ca ai impartasit-o cu noi si pt ca ai explicat-o asa frumos.
    Sanatate si numai bine!
    Ioana

  16. Monakhatib2004 a zis

    Am incercat sa fac si eu savarine. Sicera sa fiu, dupa o alta reteta ( asemanatoare cu a ta  , tocmai azi am descperit reteta ta), dar…nu au crescut. Ce-i drept le-am pus in forme de briose( care sunt mai mici) . Deci la inceput s-au umflat peste forma , dupa care, au dat inapoi . Desi erau maronii la suprafata cand le-am scos, inauntu erau lipicioase.
    Poti sa-mi spui unde am gresit? Cuptorul l-am preincalzit la 170  grade vreo 15 min. si apoi le-am pus si pe ele.
     

    • Deniss_blonda a zis

      oooooooo  super idee ,,eu de mult vreau sa fac aceasta reteta de savarine si nu gaseam forma    ,,   acum fac sigur  ,in tava si le tai patratele  ,     ce tare esti  ,,  super    nici ca mi datea prin gand asa ceva  multumesc   ,,ma gandeam cand am sa reusesc sa gasesc forme speciale sa incerc si eu minunata reteta a doamnei laura ,,   traesc in germania  ,  aici exista doar torturi congelate  ,   abea astept sa infulec vre,o 3 ,,4    ,, gata am disparut sa fac savarine ,

  17. Clody2308 a zis

    Vreau sa-ti spun ca am dat lovitura cu reteta ta de savarine…au iesit dementiale!!!Numai de  laude am avut parte…de cand imi doream sa fac si eu savarine!!!!!Ador retetele tale!!!Mai am inca multe de incercat!

  18. Benonivisinescu a zis

    PENTRU CEI CE intreaba ” unde e faina?” Raspunsul e „vezi pesmetul!”
    De aia nu e nici drojdie!
    CE AIA E ASA IMPORTANT CUM AMESTECI ALBUSURILE :ELE SUNT SINGURELE CARE FAC CRESTEREA!!!

  19. Irina a zis

    M-am reintors dupa ce am incercat burekul cu carne si clatitele ca la Ana Lugojana si am incercat savarinele. Nu am avut forme potrivite si au iesit minisavarine, dar tot delicioase. Au fost apreciate si de prietene. Nu mai zic de bebelusa care imi da poftele astea de cand sunt insarcinata. :))

  20. Artemis_nra a zis

    bun . multumesc pentru raspunsul promt sper sa imi iasa la fel de frumoase ca aspect ca ale tale si bune bineinteles , desi …ma indoiesc :) dar eu sper :)

    • Anonim a zis

      Fii atenta mai ales si mai ales cand incorporezi albusurile, e important sa amesteci numai de jos in sus, ridicand compozitia cu miscari largi. In niciun caz nu se amesteca circular, pentru ca atunci se pierde aerul acumulat de albusuri si nu vor mai creste la copt. Grija mare la forme, sa fie bine unse cu grasime solide si tapetate, ca sa iti iasa usor savarinele afara. In rest… a, frisca trebuie sa fie foarte rece (de la frigider) cand te apuci sa o bati. Spor sa ai!

  21. Artemis_nra a zis

    te rog zi-mi si mie faina nu pui deloc in aluat??? nu am mai facut niciodata si la alte retete vad ca pun si faina…sper sa imi raspunzi :)

    • Anonim a zis

      Draga Artemis, nu am pus faina in aluat, am pus strict ingredientele de mai sus. Drept e ca nu le-am mai facut demultisor, ar tebui sa le reiau, ca tare bune au fost :). Sper sa iti reuseasca, te astept cu impresii.

  22. Ricabukkos a zis

    au ce bine arata  savarinele,,nu am mai mancat de vreo 15–20 ani…dar acum i-mi fac chiar daca sant la dieta…..si merg cu o doina banateana…melodiile tale Laura i-mi ung sufletul,,,eu sant din cluj….

  23. Oneoneone a zis

    SUPER, am facut-o acum, am si mancat-o. Este exact SAVARINA.Am facut si dupa alte retete dar nici una nu este ca aceasta. Cine zice ca nu este ca savarina de alta data nu au facut-o.Felicitari

  24. Viola_carmen2008 a zis

    foarte reusita ,poza,si te cred pe cuvant ca sunt exceptionale..orcum poftesc cumplit la ele,insa am o intrebare;cate forme si ce dimensiuni au,sunt formele mari de savarina ,s au din cele mici,si cate bucati ies din acesta reteta?
     mc f mult! felicitari si mai astept …retete gustoase!

    • Anonim a zis

      Draga Carmen, a trecut ceva timp de cand le-am facut… formele nu sunt cele mici de tot, au un diametru de vreo 10 cm, dar nu sunt foarte inalte (adanci). Cred ca 16… nu stiu, exact cate se vad in poza :))

      2011/8/16 Disqus

  25. Mandy_woman_06 a zis

    Mie dor de o savarina ca acelea , cand eram copil si am zis ca dau si 20 lei pe una…..dar sa fie ca atunci:)

  26. marina a zis

    Bine te-am regasit,spune-mi te rog care exact e smantana pt.frisca pt. ca intr-adevar frisca vegetala nu are gustul ce-l avea frisca pe vremuri.Multumesc.

    • Anonim a zis

      marina, incearca smantana pentru firsca de la urmatorii producatori: dorna smantana pentru frisca (asa scrie pe cutie), milli habtejsin, mai nou am vazut si de la zuzu smantana pentru frisca (am si folosit-o). Ok, smantana trebuie sa fie foarte rece cand te apuci sa o bati si 1 lingura de zahar pudra la 250 ml. e suficient pentru a o indulci.

      • monica a zis

        Laura, multumesc pentru reteta asta minunanta. te vizitez destul de des ca sa „fur” retete si idei!
        am incercat-o si pe cea cu drojdie, dar nu iese asa fina savarina. reteta cu pesmet este ,dupa parerea mea, mult mai buna si mai gustoasa.  ieri am facut din nou si au iesit extraordinar de bune! au stat de pe o zi pe alta la frigider si aratau superb a doua zi. cu ocazia asta ne-am adus aminte de gustul de savarine din cofetariile de acasa, din Romania. le-am servit alaturi de clatitele ca la ana lugojana. ambele au fost savurate de toti invitatii. multumesc inca o data pentru paginile cu retete minunate! 

      • monica a zis

        Laura, multumesc pentru reteta asta minunanta. te vizitez destul de des ca sa „fur” retete si idei!
        am incercat-o si pe cea cu drojdie, dar nu iese asa fina savarina. reteta cu pesmet este ,dupa parerea mea, mult mai buna si mai gustoasa.  ieri am facut din nou si au iesit extraordinar de bune! au stat de pe o zi pe alta la frigider si aratau superb a doua zi. cu ocazia asta ne-am adus aminte de gustul de savarine din cofetariile de acasa, din Romania. le-am servit alaturi de clatitele ca la ana lugojana. ambele au fost savurate de toti invitatii. multumesc inca o data pentru paginile cu retete minunate! 

  27. Anonymous a zis

    Isabela: Buna Laura. Am facut savarinele, mi-au iesit bune, dar e adevarat nu au acelasi gust ca cele din cofetarie…ma asteptam dealtfel pentru ca am mai facut si amandine, si la fel…stiu ca in cofetarii folosesc altfel de ingrediente spre ex:oua praf si normal ca ale noastre facute cu oua proaspete au alt gust;de fapt ar trebui sa le consideram mai bune dar odata ce suntem obisnuiti cu acel gust…Tu ce zici?…Oricum asta nu inseamna ca nu e buna reteta, din contra e chiar ok.Imi place.Astept si aprecierile prietenului meu. In legatura cu prajitura After eight: am gasit aseara la Lidl ciocolata si nu imi place…deci ramane sa incerc prajitura cu alta aroma. Iti multumesc pentru tot. O zi buna.

  28. Anonymous a zis

    Nu stıu ce am gresıt dar nu are nıcı un gust de savarına.Cand le-am scos dın cuptor s-au lasat ınstantaneu la jumatate sı gustul de oua …Am maı facut o reteta sı avea sı faına care nu s-au lasat.Spune-mı tu unde am gresıt.
    Mercı ! Irına

  29. Anonymous a zis

    minunat…retete extraordinare si in fiecare saptamana incerc sa fac un fel de mancare sau dulce.complimente si daca ai reteta de sarmale imprastiate ti-as fii fff recunoscatoare.cand eram copil am mancat la borsec si erau cu smantana si-mi adus aminte ca erau extraordinare.am gasit in internet dar nu cu smantana.eu vreau cu smantanaaaaaa.cu multumiri si vazand ca ti-am scris si pe facebook,putem sa ne gasim si acolo,cum vrei.sanatate si iti multumesc pentru efortul pe care il faci si nu numai…..esti o comoara !!!!!! kiss marianna,

  30. petrica calin a zis

    desi locuiesc la tara am vaci cu lapte deci si smantana nu stiu cum sa fac frisca, ma puteti ajuta va rog frumos ? va multumesc

  31. nina a zis

    foarte apetisant.am luat reteta.multumesc foarte mult.va voi vizita mai des pentru a incerca mai multe retete.felicitari

  32. Inge a zis

    Buna doamna Laura

    in primul rind , vreau sa va felicit pentru acest blog super , ieri cautind prin google reteta de savarina am dat de aceasta minunata pagina, m-am bucurat foarte mult , azi am si facut savarinele , super , pacat ca nu pot publica poza de la ele , au reusit foarte bune,
    deasemenea voi face si clatitele ana lugojana, pe care le stiu , fiind originara din Lugoj, in sfirsit am reteta de la ele

    multumesc inca o data foarte mult , va voi vizita foarte des , ca imi place aici

    numai bine si salutari din Germania

    Inge

  33. prajituri si torturi a zis

    Buna Laura si felicitari pentru blog! Ma bucur ca l-am gasit! Poate imi permitzi sa-ti dau un truc de al meu, eu siropul la savarine il fac cu zahar ars intai, dupa care mai pun zahar si il fierb un sirop gros, dupa care pun esentza sarbeasca de rom(este singura faina care o gasesc aici).IncA odata felicitari pentru tot. Salutari din Syd.

  34. laura laurentiu a zis

    vdaiana – am luat formele de la selgros, ambalate cate 4 (am luat 3 astfel de pachete), dar sincer, nu sunt foarte multumita de ele, sunt prea largi si joase, am avut niste forme vechi, e adevarat ca isi pierdusera orice „imagine” care erau mult mai potrivite, insa eu m-am mutat de curand si s-au ratacit.

  35. Pofticioasa Sefa a zis

    Ce bine-mi pare ca ai postat reteta cu savarine! Sunt preferatele mele si cu siguranta le voi incerca cat de curand :)

  36. laura laurentiu a zis

    Flor, savarina e o prajitura apetisanta si papilele ne rectioneaza imediat, dar, in acelasi timp, mi se par foarte usor de facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *