Tort cu fructe si frisca

Autor:

Sambata am avut de prestat doua ditamai tortanele, unul pentru nasul meu, altul la rugamintea unei prietene. Dorind sa minimalizez pe cat posibil bataia de cap, le-am facut pe amandoua identice ca si compozitie (si, aproximativ, si ca si finisaj). Iata ce a iesit:

tort cu fructe si frisca 9

Ingrediente – pe care le voi specifica, mai jos, pentru 1 (una bucata) tort:

tort cu fructe si frisca ingrediente

1 blat de vanilie de cumparat, taiat in 3 straturi

crema:

500 de grame de smantana pentru frisca
2 oua intregi
coaja de la o portocala
2 cu varf linguri de gelatina granulata
150 de grame de zahar
1 plic de zahar vanilat
fructe asortate, cam 400-500 de grame (eu am folosit ananas proaspat, portocale si kiwi)

Pentru finisat:

500 de grame de frisca
2 linguri de zahar pudra
2 plicuri de intaritor pentru frisca

fructe asortate (eu am folosit portocale, ananas, physalis si mandarine), putina zeama de lamaie, 1 lingurita de gelatina granulata + 1 lingura de zahar praf

facultativ – 200 de ml. de sirop din compot si 1 plic de tort-gelee rosu cu care am acoperit stratul superior de frisca

Preparare:

In ce ma priveste, am ales solutia blaturilor de cumparat pentru ca nu am avut prea mult timp la dispozitie, dar se preteaza, desigur, orice blat de vanilie va place.

Pentru inceput, se pune gelatina pentru crema la inmuiat in 3-4 linguri de apa.

Fructele (pentru crema) se curata si taie in bucatele:

tort cu fructe si frisca 1

Ouale intregi, cu zaharul si zaharul vanilat, se pun intr-o cratita (specific – in poza se vad 4 oua pentru ca am preparat 2 torturi, deci totul e la la dublu):

tort cu fructe si frisca 2

Se pune cratita pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Se adauga coaja rasa de portocale:

tort cu fructe si frisca 3

In crema de oua fierbinte se incorporeaza gelatina hidratata, amestecand pana se dizolva complet:

tort cu fructe si frisca 4

Se bate frisca (500 de grame) tare. Se amesteca in compozitia de oua si gelatina 2-3 linguri de frisca:

tort cu fructe si frisca 006

Apoi, crema de oua se toarna peste frisca batuta:

tort cu fructe si frisca crema

Cu miscari circulare de sus in jos, se omogenizeaza frisca si crema de oua:

tort cu fructe si frisca crema 1

Fructele taiate in cuburi se scurg de zeama pe care au lasat-o (zeama de fructe se pastreaza) si se incorporeaza in crema:

tort cu fructe si frisca 5

Asamblare:

Pentru ca am avut de facut doua torturi si nu detin decat o singura forma cu inel detasabil, am ales sa asamblez torturile in cele doua ambalaje de plastic ale blaturilor.

Am asezat in forma primul blat, pe care l-am acoperit cu jumatate din crema:

tort cu fructe si frisca 10

Am acoperit stratul generos de crema cu al doilea blat, pe care l-am insiropat cu zeama lasata de fructe, apoi am pus al doilea strat de crema si am acoperit cu ultimul blat, niveland cat mai bine „constructia”:

tort cu fructe si frisca 11

Tortul umplut se da la frigider pentru cel putin doua ore.

Intre timp se bate bat frisca pentru ornat, se indulceste cu zaharul praf si se stabilizeaza cu 2 plicuri de intaritor de frisca (sau o lingura de gelatina hidratata).

tort cu fructe si frisca 012

Fructele pentru ornat se taie in forme atragatoare (felii, jumatati crestate etc.) si se inmoaie intr-o solutie preparata astfel: se hidrateaza gelatina (1 lingurita) in 150 de ml de apa, se adauga zeama de lamaie si zaharul pudra, apoi se pune totul pe foc mic, amestecandu-se doar pana la topirea gelatinei (fara sa fiarba). Se lasa sa se racoreasca si se stropesc fructele taiate, preintampinand astfel oxidarea lor.

Se rastoarna tortul pe un platou:

tort cu fructe si frisca 7

Se acopera tortul cu ceva mai mult de jumatate din frisca batuta (restul se pastreaza pentru ornat, si se niveleaza pe cat posibil mai bine:

tort cu fructe si frisca 8

Din restul de frisca se fac forme cu ajutorul spritului stelat si deasupra se aseaza fructele pregatite pentru ornat:

tort cu fructe si frisca 12

Ideal ar fi sa mai stea la frigider inca 1-2 ore inainte de servire. E un tort proaspat si foarte racoritor, pentru care am beneficiat de cronici elogioase:

tort cu fructe si frisca 1

Print Friendly

Lasa un comentariu

40 Comentarii la "Tort cu fructe si frisca"


Vizitator
Liliana Lily
6 aprilie, 2015

woow ff bunn

Vizitator
Mina Luca
6 aprilie, 2015

arata foarte bine voi incercasi eu

Vizitator
Stella Klinci
6 aprilie, 2015

arata foarte bine si cred ca este si gustoasa am sa-l fac si eu felicitari si succes

Vizitator
Olimpia Nicolescu
6 aprilie, 2015

este foarte frumos si ma gindesc si bun!

Vizitator
Piț Cătălina Susana
6 aprilie, 2015

Foarte frumos……si foarte gustos banuiesc!!!! Voi incerca si eu!!! Succes in continuare!!!!