Tort cu mousse de ciocolata alba si visine

Autor:

La baza acestei retete de tort sta blatul prajiturii Kinder Pingui, cred ca cel mai bun blat posibil, iar rezultatul retetei chiar a fost unul dintre cele mai fine torturi pe care le-am facut vreodata, cu un gust bogat si perfect echilibrat intre ciocolata, ciocolata alba si nota de prospetime adusa de visine.
Ei, si a mai trecut un an! Anul trecut, pe vremea asta, mesteream la Tortul Twillight, cel pe care l-a dorit fiica mea de ziua ei. Anul asta a comandat un tort simplu, pentru o petrecere nepretentioasa, intre prieteni buni. A zis: „Sa fie simplu, dar sa fie un tort foarte gustos!”. Si m-am pus pe treaba dupa amiaza, cu temeri ca ma va apuca intunericul si nici o poza nu va mai iesi cum trebuie (ceea ce s-a si intamplat). In fine, reteta merita mentionata pe blog, pentru ca tortul este exceptional de gustos:

 

tort mousse ciocolata alba si visine, reteta tort ciocolata visine

    Blat:

  • 10 oua
  • 200 grame zahar
  • 2 pachetele de zahar vanilat
  • 5 linguri  cu varf de gris
  • linguri cu varf de faina
  • 5 linguri cu varf de cacao amara
  • 5 linguri de miere (de salcam)
  • 1,5 pac. de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 50 ml lapte
  • 270 ml ulei

Mousse de ciocolata alba:

  • 800 de ml. de lapte
  • 6 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 5 linguri  de amidon
  • 300 de  grame de ciocolata alba
  • 750 de ml. de smantana pentru frisca
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 40 de  grame de gelatina
  • 175 de ml. de apa rece

Jeleu de visine:

  • 300 de grame de visine proaspete fara samburi
  • apa rece, pana la completarea unui volum de 500 de ml.
  • 6 linguri de zahar
  • 1 plic de budinca de vanilie
  • 1 lingura rasa de gelatina granulata

Glazura de ciocolata:

  • 300 de grame de ciocolata cu lapte
  • 6 linguri de frisca lichida
  • 3 linguri de ulei

Preparare Tort Cu Mousse De Ciocolata Alba Si Visine:

 
Pentru blat se separa ouale, se bat cele 10 galbenusuri cu zaharul si cu zaharul vanilat cateva minute pe viteza cea mai mare pana amestecul e o crema densa. Se adauga faina, praful de copt, cacaua si grisul. Se mixeaza usor apoi se adauga treptat laptele si uleiul, apoi mierea. Se amesteca usor cu cele 10 albusuri batute ca zapada (spuma tare) cu praful de sare. Compozitia finala este destul de lichida. Se coc doua foi, pe hartie de copt, in cuptorul cu ventilatie la 165 grade pt. 12-13 minute sau la cel normal la 175 grade. Le lasati sa se raceasca fara a indeparta hartia.
 
tort cu mousse de ciocolata alba si visine 2
 
 Pentru mousse-ul de ciocolata alba: se pune gelatina la hidratat in apa rece. Se topeste ciocolata alba.
Se pune laptele la fiert, pastrand 50 de ml. deoparte. Se omogenizeaza zaharul cu amidonul (1), se adauga ouale batute putin cu furculita si cei 50 de ml. de lapte pastrati (2). Se adauga compozitia de oua si amidon la laptele fierbinte si se fierbe cu grija, amestecand continuu pana se ingroasa (3) apoi se trage de pe foc. Se adauga ciocolata topita (4) si se incorporeaza in crema calda.
mousse de ciocolata alba preparare
Gelatina hidratata se adauga la crema cu ciocolata alba:
tort cu mousse de ciocolata alba si visine 3
Se amesteca bine, gelatina se va dizolva in crema care va deveni mai fluida si mai fina:
tort cu mousse de ciocolata alba si visine 4
Pana ce crema se racoreste, se bate frisca spuma foarte tare:

 

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 5

 

Cand crema se raceste pana la temperatura camerei, se amesteca in crema 4-5 linguri de frisca, pana se incorporeaza, apoi toata crema se rastoarna peste frisca batuta, amestecand cu miscari circulare de jos in sus:

 

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 6

 

Pentru asamblarea tortului, am impartit cele doua blaturi in cate doua parti, una de doua treimi si cealalta de o treime (tortul a avut trei straturi de blat, cel de la mijloc a fost din doua bucati).

 

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 7
Am captusit o tava adanca (va fi nevoie sa se suprainalte peretii tavii cu bucati  dreptunghiulare de carton imbracate in folie de aluminiu, tortul este inalt) cu folie alimentara si am asezat primul strat de blat:
tort cu mousse de ciocolata alba si visine 8

Am turnat deasupra blatului jumatate din cantitatea de mousse de ciocolata alba:

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 9

 

Am dat la racit la congelator, pentru a se coagula cat mai rapid gelatina din mousse.
Intre timp, am preparat jeleul de visine: am pus gelatina la inmuiat in 3 linguri de apa rece. Visinele si cei 450 de ml. de apa le-am pus intr-o craticioara, pe foc. Praful de budinca l-am amestecat cu zaharul si am omogenizat cu 50 de ml. de apa. Am adaugat amestecul de zahar si praf de budinca peste visine si am fiert pana s-a ingrosat. In compozitia fierbinte am incorporat gelatina hidratata:

 

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 10

Am racit intr-o baie de apa rece jeleul de visine, cat sa fie caldut si fluid, dar nu fierbinte. Am turnat jumatate din jeleu deasupra mousse-ului deja intarit:

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 11

 

Am acoperit cu cele doua treimi de blat, una langa alta, apoi am turnat restul de mousse. Am racit din nou pana la coagularea mousse-ului, am turnat restul de jeleu de visine si am acoperit cu ultima bucata (2/3) de blat. Am lasat tortul la frigider timp de 3 ore, apoi l-am rasturnat:

 

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 12

 

Se indreapta marginile cu un cutit si se finiseaza dupa plac (da, marginile le-au degustat cei ai casei, de aceea pot aprecia ca tortul este fenomenal de bun :) ). Finisajul meu a fost foarte simplu, realizat in graba mare: am preparat glazura de ciocolata amestecand pe aburi toate ingredientele, pana s-a topit ciocolata si am turnat-o deasupra tortului:

 

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 13

 

Am uniformizat marginile si am decorat suprafata tortului cu ciocolata alba topita, turnata prin duiul cu deschizatura cea mai mica. Pentru ca tortul a parut oarecum neterminat, am modelat rapid un trandafiras (cam ofilit :P ) din caramele cu lapte (mi-ar fi placut sa-l decorez cu niste visine cu tot cu codite, trase in ciocolata neagra si alba, ar fi aratat foarte rafinat, dar nu am avut asa ceva la dispozitie :) ):

 

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 14

 

Imi pare rau ca nu am cum sa va arat o sectiune, caci tortul a plecat de acasa cu tot cu sarbatorita. Straturile arata asa, de jos in sus: blat, jeleu de visine, mousse de ciocolata alba si iar blat, jeleu de visine, mousse de ciocolata alba si in final, blat. Tortul e destul de inalt iar combinatia de arome mi se pare perfecta.
Ultimele poze sunt facute la lumina becului (a mai multor becuri, am adunat veioze, am aprins plafoniere si aplice, doar-doar se va face lumina ) asa ca va rog sa ma scuzati pentru calitatea lor.
Print Friendly

Lasa un comentariu

130 Comentarii la "Tort cu mousse de ciocolata alba si visine"


Vizitator
Raluca Cioci
6 aprilie, 2015

Câte linguri de faina la blat?

Vizitator
Barbu Nicoleta Coca
6 aprilie, 2015

foarte fain

Vizitator
Stefaniga Ionica
6 aprilie, 2015

arata super

Vizitator
Florentina Zafiu Badescu
6 aprilie, 2015

tortul acesta desi un pic dificil de realizat este extraordinar.multumiri pentru reteta.

Vizitator
Rebyi Brindea
6 aprilie, 2015

Imi puteti spune va rog frumos, cu ce as putea inlocui amidonul?