Tort cu mousse de ciocolata alba si visine

Autor:

La baza retetei de tort cu mousse de ciocolata alba si visine este blatul prajiturii Kinder Pingui, cred ca cel mai bun blat posibil, iar rezultatul retetei chiar a fost unul dintre cele mai fine torturi pe care le-am facut vreodata, cu un gust bogat si perfect echilibrat.
Ei, si a mai trecut un an! Anul trecut, pe vremea asta, mesteream la Tortul Twillight, cel pe care l-a dorit fiica mea de ziua ei. Anul asta a comandat un tort simplu, pentru o petrecere nepretentioasa, intre prieteni buni. A zis: „Sa fie simplu, dar sa fie un tort foarte gustos!”. Si m-am pus pe treaba dupa amiaza, cu temeri ca ma va apuca intunericul si nici o poza nu va mai iesi cum trebuie (ceea ce s-a si intamplat). In fine, reteta merita mentionata pe blog, pentru ca tortul este exceptional de gustos:
tort mousse ciocolata alba si visine, reteta tort ciocolata visine

Ingrediente Tort Cu Mousse De Ciocolata Alba Si Visine:

Blat:

  • 10 oua
  • 200 grame zahar
  • 2 pachetele de zahar vanilat
  • 5 linguri  cu varf de gris
  • 5 linguri cu varf de faina
  • 5 linguri cu varf de cacao amara
  • 5 linguri de miere (de salcam)
  • 1  pac. de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 50 ml lapte
  • 270 ml ulei

Mousse de ciocolata alba:

  • 800 de ml. de lapte
  • 6 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 5 linguri  de amidon
  • 300 de  grame de ciocolata alba
  • 750 de ml. de smantana pentru frisca
  • 1 lingura de esenta de vanilie
  • 30 de  grame de gelatina
  • 175 de ml. de apa rece

Jeleu de visine:

  • 300 de grame de visine proaspete fara samburi
  • apa rece, pana la completarea unui volum de 500 de ml.
  • 6 linguri de zahar
  • 1 plic de budinca de vanilie sau 3 linguri de amidon din porumb
  • 1 lingura rasa de gelatina granulata

Glazura de ciocolata:

  • 300 de grame de ciocolata cu lapte
  • 6 linguri de smantana pentru frisca
  • 3 linguri de ulei

Preparare Tort Cu Mousse De Ciocolata Alba Si Visine:

Pentru blat se separa ouale, se bat cele 10 galbenusuri cu zaharul si cu zaharul vanilat cateva minute pe viteza cea mai mare pana amestecul e o crema densa. Se adauga faina, praful de copt, cacaua si grisul. Se mixeaza usor apoi se adauga treptat laptele si uleiul, apoi mierea. Se amesteca usor cu cele 10 albusuri batute ca zapada (spuma tare) cu praful de sare. Compozitia finala este destul de lichida. Se coc doua foi, pe hartie de copt, in cuptorul cu ventilatie la 165 grade pt. 12-13 minute sau la cel normal la 175 grade. Le lasati sa se raceasca fara a indeparta hartia.
 
tort cu mousse de ciocolata alba si visine 2
 Observație: pentru modul de preparare detaliat al blaturilor, accesați rețeta Kinder Pingui.
 Pentru mousse-ul de ciocolata alba: se pune gelatina la hidratat in apa rece. Se topeste ciocolata alba.
Se pune laptele la fiert, pastrand 50 de ml. deoparte. Se omogenizeaza zaharul cu amidonul (1), se adauga ouale batute putin cu furculita si cei 50 de ml. de lapte pastrati (2). Se adauga compozitia de oua si amidon la laptele fierbinte si se fierbe cu grija, amestecand continuu pana se ingroasa (3) apoi se trage de pe foc. Se adauga ciocolata topita (4) si se incorporeaza in crema calda.
mousse de ciocolata alba preparare
Gelatina hidratata se adauga la crema cu ciocolata alba:
tort cu mousse de ciocolata alba si visine 3
Se amesteca bine, gelatina se va dizolva in crema care va deveni mai fluida si mai fina:
tort cu mousse de ciocolata alba si visine 4
Pana ce crema se racoreste, se bate smantana pentru frisca, bine racita la frigider (cel mai bine peste noapte), pana obtinem o spuma foarte tare:
tort cu mousse de ciocolata alba si visine 5

Cand crema se raceste pana la temperatura camerei, se amesteca in crema 4-5 linguri de frisca, pana se incorporeaza, apoi toata crema se rastoarna peste frisca batuta, amestecand cu miscari circulare de jos in sus, cu multa delicatete, ca sa nu pierdem aerul acumulat in frisca batuta si implicit, crema noastra sa nu isi piarda textura spumoasa, de mousse.

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 6
Pentru asamblarea tortului, am impartit cele doua blaturi in cate doua parti, una de doua treimi si cealalta de o treime (tortul a avut trei straturi de blat, cel de la mijloc a fost din doua bucati).
tort cu mousse de ciocolata alba si visine 7
Am captusit o tava adanca (va fi nevoie sa se suprainalte peretii tavii cu bucati  dreptunghiulare de carton imbracate in folie de aluminiu, tortul este inalt) cu folie alimentara si am asezat primul strat de blat:
tort cu mousse de ciocolata alba si visine 8

Am turnat deasupra blatului jumatate din cantitatea de mousse de ciocolata alba:

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 9
Am dat la racit la congelator, pentru a se coagula cat mai rapid gelatina din mousse.
Intre timp, am preparat jeleul de visine: am pus gelatina la inmuiat in 3 linguri de apa rece. Visinele si cei 450 de ml. de apa le-am pus intr-o craticioara, pe foc. Praful de budinca l-am amestecat cu zaharul si am omogenizat cu 50 de ml. de apa. Am adaugat amestecul de zahar si praf de budinca peste visine si am fiert pana s-a ingrosat. In compozitia fierbinte am incorporat gelatina hidratata:
tort cu mousse de ciocolata alba si visine 10

Am racit intr-o baie de apa rece jeleul de visine, cat sa fie caldut si fluid, dar nu fierbinte. Am turnat jumatate din jeleu deasupra mousse-ului deja intarit:

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 11

Am acoperit cu cele doua treimi de blat, una langa alta, apoi am turnat restul de mousse. Am racit din nou pana la coagularea mousse-ului, am turnat restul de jeleu de visine si am acoperit cu ultima bucata (2/3) de blat. Am lasat tortul la frigider timp de 3 ore, apoi l-am rasturnat:

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 12

Se indreapta marginile cu un cutit si se finiseaza dupa plac (da, marginile le-au degustat cei ai casei, de aceea pot aprecia ca tortul este fenomenal de bun :) ). Finisajul meu a fost foarte simplu, realizat in graba mare: am preparat glazura de ciocolata amestecand pe aburi toate ingredientele, pana s-a topit ciocolata si am turnat-o deasupra tortului:

tort cu mousse de ciocolata alba si visine 13
Am uniformizat marginile si am decorat suprafata tortului cu ciocolata alba topita, turnata prin duiul cu deschizatura cea mai mica. Pentru ca tortul a parut oarecum neterminat, am modelat rapid un trandafiras (cam ofilit :P ) din caramele cu lapte (mi-ar fi placut sa-l decorez cu niste visine cu tot cu codite, trase in ciocolata neagra si alba, ar fi aratat foarte rafinat, dar nu am avut asa ceva la dispozitie :) ):
tort cu mousse de ciocolata alba si visine 14
Imi pare rau ca nu am cum sa va arat o sectiune, caci tortul a plecat de acasa cu tot cu sarbatorita. Straturile arata asa, de jos in sus: blat, jeleu de visine, mousse de ciocolata alba si iar blat, jeleu de visine, mousse de ciocolata alba si in final, blat. Tortul e destul de inalt iar combinatia de arome mi se pare perfecta.
Ultimele poze sunt facute la lumina becului (a mai multor becuri, am adunat veioze, am aprins plafoniere si aplice, doar-doar se va face lumina ) asa ca va rog sa ma scuzati pentru calitatea lor.
Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • tort cei trei 3 purcelusiTort "Cei trei purcelusi" V-am dezvaluit deja preferintele mele in materie de torturi, daca e sa fie pentru mine: simplu, elegant, […]
  • Tort DobosTort Dobos Rețeta acestui Tort Dobos, un clasic al patiseriei austro-ungare, a fost inventată de către patiserul […]
  • zuccottoZuccotto Zuccotto este un desert italian originar din Florenta. In mod traditional, un strop de brandy este unul din […]
  • chocolate cake tort ciocolata extra 15THE chocolate cake! Deunazi fiica-mea imi spune: "Tu, in adanca-ti maiestrie culinara, o torta de ciocolata nu ai repertoire?" […]
  • opera cake, tort opera-1Tort Opera Tortul Opera este o reteta clasica frantuzeasca. Inventatorul acestui tort se pare ca a fost un anumit domn […]
  • tort cu nuci, caramel si sirop de artar ~semTort cu nuca, zahar ars si sirop de artar Rareori ma incumet sa fac cate un tort si atunci musai sa fie o ocazie speciala; ba, mai am prilejul sa […]
  • Tort cu mere si coniacTort cu mere si coniac Ce reteta de tort sa alegi cand e vorba de a sarbatori un om care pretuieste infinit mai mult fondul decat […]
  • tort diplomat, reteta tort diplomat, tort decorat pt. pasteTort diplomat editie de Paste Demultisor mi-am propus sa public o reteta de tort diplomat dar de fiecare data cand l-am facut s-a […]
  • tort arlechin 24Tort Arlechin Reteta de Tort Arlechin am creat-o special pentru fata mea, de fapt, prima si prima data am facut acest tort […]
  • tort+malaga+017+copyTort "Malaga" Am vazut ceva asemanator candva, undeva - prin vastitatea world wide web-ului...era un filmulet cu subiect […]

Comentarii

  1. lauralaurentiu a zis

    Alexandrina, multumesc mult pentru urari si aprecieri! Esti foarte draguta, la finisaj ar mai fi loc destul pentru imbunatatiri :P, dar gustul e intr-adevar desavarsit! :)

  2. Radu Cristina a zis

    imi place foarte mult tortul ..si combinatia este super buna…

    cel mai important e ca l-ati facut cu dragoste pentru fiica dvs.felicitari..si ea tre sa fie tare mandra de asa mamicutza..

    LA MULTI ANI !sa fie sanatoasa,fericita,iubita si tot ce isi doreste ea ,sa se indeplineasca..

    va pup,
    cris

  3. Anastasia a zis

    Draga Laura, i-mi place foarte mult stilul tau de a face mancare e foarte aproape de province ceea ce intotdeauna i-ti cheama sufletul la bunica sau la mamica acasa :D cat despre poze sant foarte reusite, cu toate ca nu le ajunge putina lumina prin asta indeamna, au o alura de mister de ceva romantic, sublim !!! felicitari pentru prezentare si pentru reteta delicioasa pe care sant sigura ca o vei mai prepara ca sa o sabvurati cu toata familia :D

  4. lauralaurentiu a zis

    coolblogger, there is a google translator widget on the top of the right column. It isn't perfect, but it works! In a few words, it is about a white chocolate mousse and cherry cake :P !

  5. lauralaurentiu a zis

    Cristina draga, iti multumesc mult pentru urari!

    Tortul a fost cu siguranta super bun, pentru ca dis de dimineata s-a intors sarbatorita de la petrecere cu tava goala! :))

  6. lauralaurentiu a zis

    Anastasia, iti multumesc mult pentru aprecieri, esti tare draguta! Reteta aceasta e foarte buna, ai dreptate, o sa o refac cu siguranta, macar sub forma de prajitura (cu un singur strat de creme intre doua blaturi) pentru ca e exceptional de gustoasa.

  7. lauralaurentiu a zis

    Fuat Gencal, thank you very much! I'm a little confused: in Turkey the sweets are served as apetizers? I translated your message with google translator, I'm not quite sure it is correct, but I understood that you like my apetizer.

  8. Liana10 a zis

    Sa-ti traiasca, sa fie fericita si sa i se indeplineasca visele!
    Cred ca e foarte mandra de mama sa si de minunile ce le prepara ;-)

  9. Ioana.Nagy a zis

    La multi ani pentru fiica ta si sa traiasca asa cofetareasa! foarte frumos arata tortul si de gust ce sa mai zic dupa parerea mea visine plus ciocolata este combinatia perfecta.

    Va tzuc pe amandoua!

  10. Nina's Art Cake a zis

    Buna ! Eu…v-am descoperit cam tarziu, dar …imi place foarte mult tot ce am vazut la dvs. pe blog( si aceasta ultima reteta, este DELICIOASA).O voi incerca cu prima ocazie. LA MULTI ANI ! Sa va traiasca fata, sa fie sanatoasa, norocoasa si iubita !

  11. MIMI a zis

    Laurica,tortul arata senzatioanal,nu fi modesta!!!Dupa combinatia de gusturi,a fost divin!
    La multi ani,Milena!Sa fii sanatoasa si fericita!Sa ajungi un medic renumit!!!!!

  12. lauralaurentiu a zis

    Oana.Nagy, iti multumesc foarte mult pentru urari! Intr-adevar, reteta de tort e minunata, ma gandesc sa il incerc pe viitor si sub forma de prajitura, cu doar doua straturi de blat si cate unul de mousse de ciocolata si de jeleu de visine intre ele.

  13. lauralaurentiu a zis

    Nina's Art Cake , iti multumesc mult de tot. Ma bucur ca iti place aceasta reteta dar si celelalte retete de prajituri. Eu te mai astept cu mult drag.

  14. Anonymous a zis

    La multi ani pentru fica dumneavoastra!
    Eu am facut tortul si pot spune ca este extraordinar. Un tort foarte bun pentru petrecerile cu multi invitati. Un gust extraordinar si mai arata si bine.
    Multumesc pentru reteta.
    Cu drag
    Elena

  15. aurelia a zis

    Cautand un tort pentru aniversare, am dat peste reteta asta si am zis "de ce nu?". Rezultatul a fost cu mult peste asteptari. Multumesc mult.

  16. lauralaurentiu a zis

    Aurelia, sa iti fie de bine, ma bucur mult ca ai incercat reteta si a iesit pe gustul tau! La multi sarbatoritului (sarbatoritei) :) !

  17. Anonymous a zis

    foarte gustoase toate mancarurile si prajiturile ce la faceti,tot este super bun doamna Laura!!
    Eu am o problema stau in italia si nu gasesc gelatina decat praf si se topeste cu apa(aia normala)pot sa o folosesc pe asta?

  18. lauralaurentiu a zis

    De ce nu? Tot din aia folosesc si eu, care se inmoaie in apa. Unii din producatori o fac pulbere mai fina, altii granule mai mari. Succes, sa revii cu impresii.

  19. MARIANA ITALIA a zis

    Doamna Laura vreau sa va spun ca mi-am luat inima in dinti si am decis sa fac acest tort maine pt ca marti 21 este ziua mea,si cum mami nu e cu mine,tre sa ma descurc singura,dar cu ajutorul dv cu tot ce vad pe blog pot face si singura!Va multumesc din suflet pentru tot ce postati, pentru ca totul este ajutator pt fetele tinere! Va doresc la toata familia UN CRACIUN FERICIT, MULTE BUCURII,SI SA VA ADUCA MOSU MULTE SURPRIZE (PLACUTE SPER)SI MULTA MULTA SANATATE!!!!!!!! MARIANA

  20. Tavi a zis

    Va multumesc mult pentru urarile ce mi le-ati adresat pe blogul meu.
    In prag de An Nou va doresc si eu numai bine in anul ce va veni, dumneavoastra, familiei si celor ce va sunt dragi! Multa fericire, sanatate, belsug si cat mai multe realizari!

    • Laura a zis

      Ma bucur mult, e intr-adevar un tort superb, sunt incantata ca ti-a reusit si ti-a placut! Te mai astept cu mare drag, multumesc de urari, la fel si tie!

  21. Gabriela Camelia Boboc a zis

    Draga Laura sint Gabriela din Mallorca cred ca iti amintesti ti-am scris nu demult zilele astea, multumesc din suflet ptr retetele tale am facut si prajitura cu mere si  coniac… super….a iesit un deliciu, te rog din suflet sa-mi dai un sfat  ca nu am pe cine sa intreb ….din pacate familia mea nu mai este ,saraca mama ,daca mai traia  sa dus la 47 de ani, era la fel ca tine din mai nimic facea minuni…………..e poveste trista ….aici pe insula asta nu prea gasesc mai nimic am cautat amidon nu am gasit cu ce as putea inlocui ……te pup si-ti doresc din suflet numai bine si sanatate multa …..aaaaaaa vroiam sa fac minunatia asta de tort cu visine……te imbratisez cu drag si mii de multumiri ……daca te hotarasti vreodata sa vi in Mallorca mi-ar face deosebita placere sa te cunosc,  numai bine

    • Anonim a zis

       Draga Gabriela, ma bucur din suflet ca ai icnercat deja unele retete de pe acest blog culinar si ca s-au concretizat in reusite.

       Imi pare rau de mama ta, sunt convinsa ca ii simti lipsa, incearca sa te consolezi gandindu-te ca ea cu sigurantate ocroteste de acolo de unde este acum.

      Draga mea, amidonul = maizena, cauta-l sub aceastadenumire, daca nu gasesti inlocuieste-l cu praf de budinca de vanilie, e cam acelasi lucru, doar ca are in plus niste aroma de vanilie.

      Iti multumesc pentru invitatie, daca voi ajunge pe acolo sigur mi-ar face placere sa ne cunoastem.

  22. Gabriela Camelia Boboc a zis

    ce sa spun am facut si clatitele banatene ca doar cum arata nu ma puteam stapinii, cuvinte nu m-ai am …………..super de bune ,am facut si o reteta de pui la fel …………….multumesc inca o data din suflet  acum vreu sa pregatesc minunatia asta de tort ca doar vine ziua indragostitilor .nu?………….sanatate multa draga mea sa ne traiesti  o 1000 de ani sa ne inspiri cu retetele tale …………….pupici si multe imbratisari …..cu drag gabriela

  23. anonim a zis

    as vrea sa stiu si eu ce dimensiune a avut tava in care a fost copt blatul,pentru ca nu se mentioneaza si se vede in poza sub hartia de copt o tava,luna aceasta este ziua mea si imi doresc sa-l fac si nu as vrea sa dau gres.multumesc

    • Lauralaurentiu a zis

       Am copt blaturile in tava de 38×36, dupa care le-am taiat in cate o bucata reprezentand 2 treimi si una de 1 treime si am montat tortul intr-o tava mai mica, cu peretii inalti, cu trei straturi de blat, cel de la mijloc fiind format din cele doua bucati de 1 treime rezultate. Spor la treaba!

  24. Gabriela Camelia Boboc a zis

    ceau, draga Laura ce sa-ti mai spun am muncit aproape 2 zile la tort ….cu decor si a iesit un spectacol nici mie nu-mi vine sa cred ca am reusit sa fac asa minunatie de tort … si atitea flori….. din pasta de zahar a iesit o minunatie si la gust nu mai avem cuvinte  cind o sa coboare prietenul meu pozele de pe telefon in calculator o sa-ti trimit sa vezi……………….sint chiar mindra si vreau sa-ti multumesc din suflet ptr ajutorul dat ……………….la gust incredibil de fin si de rafinat si visinele ii dau o aroma…………..apropo am facut si eclerele dupa reteta ta numai ca eu am o reteta de crema ce ne place cu lamiie ….oricum  multumesc de mii de ori ptr sfaturi si ptr minunatele retete ……………………….eu ador nucutele sti nu ?ma punea mama mea sa coc capacelele …din pacate am pierduto pe mami a pierdut si reteta ……………cu toate ca nu am forma dar totusi mi-as dori sa le fac nu sti o reteta ?  Te pupam si multumesc din suflet sa-ti dea dumnezeu multa sanatate sa ne indulcesti viata …………….pupici si mii de imbratisari
    cu drag Gabriela

    • lauralaurentiu a zis

      Gabriela draga, ma bucur mult ca ti-a reusit tortul atat de bine :). Chiar as fi curioasa si eu sa vad niste poze.

      In privinta fursecurilor-nuci, sa stii ca eu nu le-am facut niciodata, nu am avut forme.

  25. Vali Cherechean a zis

    cam pentru cate persoane ii tortul asta? Arata super si dupa ce citesc aici ii si super bun. Esti un geniu, imi plac mult retetele tale si explici chiar si cele mai mici detalii.

    • lauralaurentiu a zis

       Vali, multumesc pentru felicitari. As zice ca tortul il poti imparti fara probleme in 20 de portii, poate chiar 24, depinde doar cat de pofticiosi sunt invitatii.

  26. Diana a zis

    Am facut si eu tortul acesta saptamana trecuta, pentru ziua mea de nastere. A iesit delicios, asa cum am mai spus toate retetele de aici sunt absolut delicioase!Eu am ornat cu frisca pe margine, cam asa a iesit.

  27. Adelinanastase64 a zis

    Am facut si eu tortul acesta de Craciun. Am muncit de mi-au „sarit capacele” dar a meritat. Multumesc draga mea Laura! Esti o minune si un izvor de inspiratie !

  28. Adelinanastase64 a zis

    Am facut si eu tortul acesta de Craciun. Am muncit de mi-au „sarit capacele” dar a meritat. Multumesc draga mea Laura! Esti o minune si un izvor de inspiratie !

  29. Mihaelaconfala a zis

    MULTUMESC DIN INIMA.ASTAZI AM INCERCAT O RETETA DE PRAJITURA CU MERE.MI-A REUSIT,DESI NU CREDEAM,SI E DELICIOASA.MA BUCUR SA AM ASA UN AJUTOR.VA MAI VIZITEZ.SIGUR.

  30. Aduta_ada a zis

    mmmmm ce bine arata, de sarbatorile pascale am sa-l fac si eu ,sper sa-mi iasa
    te pup si pentru urarile de martisor, si tie la fel iti doresc o primavara frumoasa si plina de realizari te pup

  31. Rodica_0909 a zis

    L-am facut si eu, chiar de doua ori, a doua oara i-am dat forma unui bust feminin. E foarte bun, FELICITARI! Laura ai retete foarte bune, toate.

  32. Dumitrascuemilia a zis

    Am facut si eu tortul acesta,a iesit super…….Multumesc din suflet pt reteta si felicitari pt ceea ce faci ,esti sursa mea de inspiratie deseori.Pupici…………..multi.

  33. Maria a zis

    imi plac foarte mult retetele de pe acest site,chiar am preluat si eu cateva,insa tortul acesta m-a lasat fara cuvinte.l-am notat in caietul cu retete,probabil ca-l voi prgati de ziua surorii mele,in octombrie.arata minunat,insa am si eu o intrebare:blaturile nu se insiropeaza?

  34. malina a zis

    buna dimineata , laura.ai scris 40 g gelatina! e o greseala? ca mi se pare enorm si vreau sa fac tortul azi. please, poate te afli prin preajma si poti raspunde, ca m-am apucat de el.e vorba de gelatina de la mousse.

    • lauralaurentiu a zis

      Malina, eu atat am folosit, si cantitatea de lichid e mare (oua intregi, lapte, smantana etc.) in plus am dorit un tort usor de transportat. Ma gandesc ca poti sa reduci cantitatea sau chiar sa folosesti alta reteta pentru crema. Chiar sunt curioasa cum vei proceda, da-mi de stire si mie. Tortul e oricum foarte gustos si aratos, a fost un mare succes.

      • malina a zis

        multumesc mult de raspuns, sa stii ca pana la urma am respectat reteta, m-am gandit si eu ca e volum mare de ingrediente, abia astept sa vad cum iese. pun pe seara o poza. te pup.

  35. Mariana a zis

    sunteti amabila sa-mi spuneti cate folii de gelatina ar fi echivalentul a 40 g de gelatina?sunt incepatoare in ale bucatariei…dar as vrea sa fac aceasta crema…multumesc anticipat

    • lauralaurentiu a zis

      :)) cat e ciocolata cu alpte sau amaruie cu care glazurezi tortul inca umeda, torni deasupra liniile de ciocolata alba. Prin duiul ala. :))

  36. malina a zis

    imi pare rau ca am intarziat cu pozele, am fost ocupata rau in perioada asta si abia acum am reusit. am incercat sa ma inscriu pe site, mi-am dat datele dar nu am primit nimic pe email. o sa mai incerc iar, sa vad, poate e o defectiune.a iesit foarte bun, dar cred ca mergea si cu 2 plicuri de gelatina in loc de 4. oricum, n-a ramas nimic din el, foarte foarte bun.

    • lauralaurentiu a zis

      Sunt convinsa ca fost exceptional la gust :). sa va fie de bine. O sa incerc si eu sa mai reduc cantitatea de gelatina… as inceca cu 30 de grame. Daca e mai teapan, insa, e mai usor de transportat. Ma gandesc sa fac tortul asta pentru Craciun.

    • lauralaurentiu a zis

      Daca folosesti tortul in aceeasi zi, insiropeaza usor, daca va sta la frigider peste noapte, nu e nevoie sa fie insiropat, se va umezi destul de la crema. Tava nu are diametru, caci e dreptunghiulara, lungimea=35, latimea=28. Ciocolata topita, evident, calda, daca e rece se intareste la loc.

  37. mirela a zis

    va mai deranjez cu o intrebare , crema se va face tare rau, ca am mai facut o data o crema de unt cu ciocolata alba, bine fara frisca si era asa de tare incat se sfarama cand o mancai; sper ca nu v-am sacait prea tare, dar sunt stresata sa-mi iasa bine tortul; multumesc mult si scuze de deranj

    • lauralaurentiu a zis

      Nici aceea nu ar fi avut voie sa fie atat de tare :). Sper ca nici aceasta. Te rog sa fii foarte atenta cand masori cantitatile si cand pregatesti tortul in general, mult mai atenta decat la cititul retetei :).

      2012/12/13 Disqus

  38. maria a zis

    pare un tort minunat si m-am hotarat sa-l pregatesc peste 2 saptamani,de ziua mea.am insa cateva intrebari:
    1.blatul e mai „pretentios” decat unul obisnuit,adica exista ceva sanse sa nu-mi iasa?
    2.la jeleul de visine apa rece scrie ca trebuie sa fie pana la completarea unui volum de 500 ml.adica cu tot cu visine si cu apa vasul sa fie umplult pana la 500 ml?
    3.am citit ca blatul nu se insiropeaza pt ca se inmoaie de la crema.dar daca aceasta contine gelatina,mai e posibil asa ceva?
    4.tortul pare a fi destul de inalt,eu m-am gandit sa pregatesc 3 blaturi(nu 2 si nu mai tai din ele),astfel incat marimea tortului sa fie cat a tavei in care am copt blatul,dar atunci crema va avea de acoperit o suprafata mai mare de blat..este posibil sa fie un dezechilibru intre blat-crema?

    imi cer scuze daca intrebarile par prostesti,dar nu am mai incercat niciodata un astfel de tort si chiar imi doresc sa-mi reuseasca.astept un raspuns.
    multumesc.

    • lauralaurentiu a zis

      Raspunsurile tale, Maria:

      1. Nu, e un blat bun si fraged care reuseste orisicui.
      2. exact, cu tot cu visine si apa vasul sa fie umplut pana la 500 de ml.
      3. Da, este posibil :).
      4. Nu ar fi mai mare, ci tot atat, pentru ca si eu am folosit tot blatul, numai ca am creat un strat suplimentar, ideea ta este sa il folosesti in doua straturi, numai ca va semana mai putin cu un tort, si mai mult cu o prajitura.

      Spor la treaba, petrecere frumoasa si te astept cu impresii!

  39. Simona-Lorena a zis

    Buna ziua.Va apreciez foarte mult talentul gastronomic,priceperea si stradania pe care le inglobati in fiecare reteta de pe acest site si in acest sens as dori sa va felicit.Avand in vedere ca se apropie ziua fiicei mele, mi-am propus sa ii confectionez un tort special care desigur sa contina combinatia sa adorata:ciocolata si visinele. Am tot cautat retete dar dintre toate cea mai potrivita din toate punctele de vedere mi se pare a dumneavoastra.Totusi as avea nevoie de cateva indicatii:
    1.in primul rand as dori sa fac tortul intr-o forma rotunda(forma obisnuita de tort) dar nu stiu ce cantitati sa folosesc avand in vedere ca reteta dumneavoastra este pentru un tort mai mare. Daca folosesc cantitatile de aici mi-ar iesi un tort cu mai multe blaturi?
    2.as dori sa stiu daca,continand atata gelatina, mousse-ul de cicolata alba de la acest tort are textura aceea aerata sau e mai mult gelatinos?Ar trebui sa folosesc mai putina gelatina?
    3.eu as dori ca glazura acestui tort sa fie alba.In loc de cicolata neagra as putea topi cicolata alba?sau sa pun frisca?ce sfat imi oferiti?
    Va multumesc anticipat si va astept sfaturile!Promit ca voi posta o poza dupa realizarea acestei minunatii de tort.

    • lauralaurentiu a zis

      Simona-Lorena, iti multumesc pentru apreciere si pentru ca ai ales sa pregatesti la ziua fetei tale o reteta de pe site-ul meu. Raspunsuri:

      1. eu iti recomand sa folosesti cam 2/3 din cantitatile de ingrediente pentru un tort de 24-28 cm. diametru si 1/2 pentru un tort mai mic de 24 cm. diametru.
      2. tortul pe care l-am facut eu a trebuit sa fie transportat asa incat am vrut sa-l stiu stabil, daca vrei poti sa reduci cantitatea de gelatina.
      3. poti sa topesti ciocolata alba rupta in bucatele, fara niciun fel de adaus (ciocolata simpla); ciocolata alba se topeste in bain-marie, niciodata in contact direct cu suprafete foarte fierbinti. Ai grija, ciocolata alba e foarte pretentioasa si sensibila, se arde usor si se poate sa se si taie daca nu o manevrezi cu mare grija.

      Spor la treaba si la multi ani fiicei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *