Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar

23 octombrie, 2011 in categoria prajituri si torturi
Rareori ma incumet sa fac cate un tort si atunci musai sa fie o ocazie speciala; ba, mai am prilejul sa experimentez si sa postez pe blog cate o reteta de tort atunci cand sunt solicitata sa fac cate unul pentru prieteni sau rude, in rest pentru noi parca-s mai bune prajiturile simple sau placintele. Ei bine, de data asta nu a fost asa. Ceea ce va arat azi e un tort… pur si simplu, un tort cu nuca pentru pranzul de duminica (fiica-mea inca cerceteaza princina acestui neasteptat rasfat si se tot intreaba ce-am putea sarbatori). Sa va spun de ce: am vazut zilele trecute un tort pe foodgawker si brusc m-a lovit inspiratiunea (si numai inspiratiunea, caci reteta mea e cu totul diferita). Adica, era un tort de dovleac (brrrr!) cu o crema de branza si… sirop de artar. Atat a fost, pentru ca in ce ma priveste, siropul de artar e ceva suprem, mi se pare desavarsit. Mai ca mi-a fost ciuda ca nu mi-a venit mie ideea de a aroma o crema cu el :P! Pentru ca nu se punea problema unui blat cu dovleac, m-am gandit ca aceasta crema cu sirop de artar va face o combinatie regeasca alaturi de nuca si zahar ars. Ei bine, asa a si fost: tortul cu nuca, zahar ars si sirop de artar nu e prea dichisit, nu-i deloc complicat dar e 100% natural si atat de buuuuun… demn de capete incoronate!
tort cu nuci, caramel si sirop de artar, tort cu nuci caramelizate

Ingrediente:

(pentru o forma de 24 cm. diametru)
griliaj:
  • 200 de grame de zahar tos
  • 200 de grame de nuca (eu am completat cu ~80 de grame de migdale)
  • 1 praf de sare
blat:
  • 8 oua
  • 4 linguri de apa rece
  • 10 linguri de zahar tos
  • 5 linguri cu varf de faina
  • 3 linguri cu varf de pesmet alb
  • 1/2 din griliajul preparat

crema:

  • 500 de grame de mascarpone
  • 200 de ml. de sirop pur de artar
  • daca e nevoie, 100 de ml. de lapte rece

pentru finisat:

  • 1/2 din griliajul preparat

optional, se poate insiropa usor blatul cu 100-150 de ml. de sirop de caramel

Preparare:

Pentru inceput se pregateste griliajul: intr-o craticioara se caramelizeaza cele 200 de grame de zahar pana se topeste complet si primeste o culoare aurie. Se adauga imediat cateva cristale de sare marina si nucile. Se amesteca scurt, atat cat nucile sa fie bine imbracate in caramel si se rastoarna pe un plan (tava, hartie de copt etc.) uns cu ulei.
tort cu nuci, caramel si sirop de artar 1
Se lasa sa se raceasca bine zaharul ars, apoi jumatate se toaca marisor cu cutitul si jumatate se macina la robot, urmand ca jumatatea fin macinata sa se foloseasca pentru blat, cealalta pentru ornat.
tort cu nuci, caramel si sirop de artar 2
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
Pentru pregatirea blatului, se separa ouale si se pun intr-un bol incapator albusurile (8 la numar) si apa rece (4 linguri). Se bat spuma albusurile si se adauga cele 10 linguri de  zahar, batand in continuare la viteza mare pana ce se dizolva zaharul complet (poza 1). Se adauga galbenusurile si se mixeaza scurt de cateva ori (poza 2). Se adauga faina, pesmetul si jumatatea fin macinata din griliaj (poza 3). Se amesteca cu grija, cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus, asa incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda. Se toarna compozitia in forma de tort unsa si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt (poza 4).
blat de tort cu nuci si caramel
Se da blatul la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius si se coace timp de 25-30 de minute, adica pana cand o scobitoare introdusa in blat iese curata, fara niciun fel de aderente pe ea iar blatul are o frumoasa culoare aurie (daca cuptorul are tendinta sa arda, se acopera blatul rumenit cu o bucata de hartie de copt umezita). Blatul copt se scoate din forma si se lasa la racit pe un gratar.
tort cu nuci, caramel si sirop de artar 5
Pentru pregatirea cremei, se pune branza mascarpone (500 de grame) intr-un bol si se mixeaza de cateva ori, pana devine cremoasa. Pe rand, se adauga siropul de artar, cate 3 linguri o data.
tort cu nuci, caramel si sirop de artar 3'
Se mixeaza dupa fiecare noua sarja de sirop pana la incorporare, apoi se desprinde crema ce adera pe peretii vasului cu o spatula si se adauga alte 3 linguri de sirop, pana ce incorporeaza tot. In functie de consistenta branzei mascarpone, poate fi nevoie sa se adauge cate putin lapte rece pana cand crema are o consistenta potrivita, nici prea moale, nici prea tare. Se mai mixeaza crema cateva minute pe viteza mare, pana cand este spumoasa si a crescut in volum.
tort cu nuci, caramel si sirop de artar 4
Blatul rece se taie in trei felii transversale.
tort cu nuci, caramel si sirop de artar 6
Blatul nu este uscat, dar daca se doreste se poate insiropa cu putin sirop de zahar ars, eu am folosit cam 100 de ml. si am insistat asupra marginilor. Se aseaza baza tortului pe un platou si se acopera cu ~1/4 din crema.
tort cu nuci, caramel si sirop de artar 7
Se acopera cu blatul intermediar, apoi iar cu ~1/4 din crema, se aseaza ultimul blat si cu restul de crema se imbraca tortul la suprafata.
tort cu nuci, caramel si sirop de artar 8
Tortul se acopera peste tot cu griliajul tocat la cutit.
tort cu nuci, caramel si sirop de artar 9
E bine sa se lase tortul la rece inaintea degustarii, macar 1-2 ore.
tort cu nuci, caramel si sirop de artar 10sem
Cu tot aspectul simplu, fara niciun fel de pasta, fara figurine colorate si alte adausuri mai mult sau mai putin (ne)comestibile, va recomand acest tort din toata inima, e nemaipomenit de bun.

 

4.8 based on 31 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Lavinialaurentziu

    La mulți ani înainte!!! Ca ma gândesc eu ce sărbătoriți… :D Va pup cu drag…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      huh? Ce sarbatorim? Daca e cu la multi ani, apoi sa fie, dar sa stim si noi pentru ce :=))!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • anonim

        Doamna, jos palaria !!!Minunata prajitura (eu am facut-o prajitura , ca mi-a fost frica de tort)
        alina

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • mariana popoviciu

          buna,am asteptat si eu craciunul sa fac acest tort .
          Singura problema e ca mi sa taiat crema .
          Am incercat de trei ori si de fiecare data dupa cateva linguri de sirop adaugat se taia.
          Nu inteleg care este explicatia.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • mariana popoviciu

            Am intrat de cateva ori sa vad raspunsul la intrebarea mea in legatura cu taiatul branzei marscapone la combinatia cu siropul,dar vad ca nu am nici o lamurire.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
          • Anonim

            Mariana, nu am raspuns pentru ca eu nu am intampinat acesta problema, asa incat nu cunosc nici explicatia.

            2012/2/5 Disqus

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
  • FLORY

    Of ce bine arata,imi place crema,imi place blatul,nucile  caramelizate…..
    Cu siguranta am sa-l incerc,nici o reteta de-a ta nu m-a dezamagit,pupici!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      FLORY draga, eu te astept cu impresii si ma bucur ca imi acorzi increderea ta, incercand retetele mele! Te pup!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Amo_ki2000

    ooo,cred ca e delicios,trebuie neaparat incercat!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      sa stii ca este :), e un tort foarte bun si ma bucur ca am incropit reteta asta, cred ca se poate face si sub forma de prajitura.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Carmen Patrascu

    unde se gaseste sirop de artar?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Claudia V

      La magazine gen plafar/produse naturiste. Au si la Mega Image.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Claudia V

    Arata minunat! ador nuca si aroma siropului de artar, sunt absolut convinsa ca e o minunatie!  Felicitari pt inspiratiune!!! Cand am ocazia il incerc.
    Te pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc mult, Claudia draga! Ma felicit si eu pentru “inspiratiune”, intalnirea asta dintre nucile caramelizate si siropul de artar a fost cu mari rezultate! :))

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Vio71

    la multi ani, laura draga si, daca nu stii, iti spun eu ce ar trebui sa sarbatoriti –  dragostea cu care faci tot ceea ce faci, entuziasmul tau si ziua pe care o petreci alaturi de cei dragi; fiecare zi pe care ne-o da Domnul ar trebui sa fie o sarbatoare. Tine-o tot asa! 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Vio draga, iti multumesc din tot sufletul pentru cuvintele atat de frumoase! sa stiic a ai exprimat foarte bine felul meu de a fi, macar in ultimii ani, cand familia mea si viata alaturi de ei imi da multa, multa bucurie :). Incerc sa-i recompensez si eu, in felul meu. Te mai astept cu mare drag!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • elena cristina tudor

    Daaaa cred ca o sa vin si eu la tine sa servesc acest tort minunaat!!!Chiar pe tot l as manca la cum arataaa!!! pup si o saptamana minunata sa ai!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, la fel si tie, Elena draga!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • naty naty

    pffff cum arata …o nebunie

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      naty_naty, multumesc mult si te mai astept cu mare drag!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Calina

    draga laura, de unde se poate procura siropul de artar? si … la ce pret?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Eu l-am cumparat de la real, am inteles ca fetele il iau si de la magazine naturiste sau megaimage. In jur de 20 lei costa o sticluta.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Calina

        aaaa …. l-am gasit la un Kaufland, la standul de inghetata. Astazi, contrar principiilor mele, (niciodata nu incerc ceva nou la evenimente, pentru ca   … nu iese) de ziua fiicei mele, am probat reteta tortului  … este BESTIAL ! Un pic cam scump pentru bugetul unui om obisnuit, dar muuuuullltttt mai bun si mai ieftin decat cele din patiserii sau cofetarii. MULTUMESC ! urmaresc cu mare drag toate retetele tale, draga Laura, ma inspira (cred ca in viata anterioara am fost ceva cofetar), cel mai mutl imi place faptul ca au descriere amanuntita, ca pentru prosti (si spun asta in sensul cel mai bun). Inca o data MULTUMESC, in  numele multor femei, sunt convinsa, care raman in pana de idei, ca si mine. 

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • Anonim

          Draga Calina, sa-ti traiasca fiica la multi ani si sa va bucurati de ea! Iti multumesc pentru increderea acordata, ai incercat reteta mea in premiera la un eveniment atat de important, nu e putin lucru! Ma bucur mult ca ti-a reusit si ca a fost apreciat. Si familia mea a fost entuziasta fata de tortul asta si l-am terminat in 3, felie dupa felie, zi dupa zi… :)). Sa va fie de bine!

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • lory

    laura draga,te admir foarte mult!…ador retetele tale atat de originale.am pregatit reteta ta de pastrav la cuptor in sos cu doua feluri de branza si pot spune ca a fost exceptional…te invit pe blogul meu(http://sanduloredana.blogspot.com),sunt incepatoare,dar imi doresc sa evoluez cat mai mult.te pup dulce!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonim

    Tulai! s-o mânci cu ochii lipiți în vitrină!! Ultima bucățică-i cea mai bună!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Monica

    Foarte aspectuos si elegant arata tortul tau si nu e nici complicat de facut vad ca.
    Dar spre rusinea mea eu nu stiu ce e artarul si prin urmare nu am idee cum sa intreb in magazin.Mi-ar fi de folos daca as sti varianta engleza a acestui produs. Daca o stii te rog sa mi-o scrii si mie Laura.Multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Monica draga, e maple syrup.

      2011/10/26 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Monica

        Multumesc Laura.Este cum nu se poate mai bine deoarece stiu ca este destul de mult prin magazine.Am sa revin si sa iti spun cum mi-a iesit.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Phoebe

    Draga doamna Laura ce marca de crema mascarpone folositi?Am auzit ca unele nu sunt asa stralucite!
    Saru mana!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Am folosit esquisa

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://pulse.yahoo.com/_Y6WN6WVCCQBCLXKV4FVOEMWIVQ Maria

    Buna, Laura ! Vreau sa-ti spun ca nu mai pot sa renunt la “savurarea” retetelor tale, de cand ti-am descoperit blogul. Am printat o multime din retetele gasite pe acest blog si abia astept sa le si “prestez” (ha). Iti multumesc frumos pentru felul admirabil cu care reusesti sa descrii modul de preparare a fiecareia dintre ele, pt. rabdarea cu care realizezi imaginile fiecarei etape de preparare si, mai cu seama, pentru rezultatele obtinute la finalul fiecarei retete !!!
    Ca sa revin la reteta acestui minunat tort, te-as ruga sa-mi spui daca poate fi inlocuit siropul de artar cu un altul, stiut fiind faptul ca la noi, in Ro., nu prea se gaseste la indemana acest sirop sau, daca-l gasesti, este mai scumputz. Inca o data, multumesc pentru tot ce ne dezvalui pe blogul tau. Maria

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ligia

    cu ce sirop ar putea fii inlocuit cel de artar dar sa fie la fel de aromat?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Pai aromat la fel e numai… siropul de artar :P! Poate ar fi fain cu un sirop gros de zahar ars, poti incerca, dar sa aiba consistenta mierii topite, nu sa fie apos.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ramona Alina

    O idee bunã mai ales cã am sirop de artar in casã:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anairam_7916

     Buna Laura suntem niste gurmanzi care care au gasit pe acest blog o sumedenie de retete rafinate iar o parte din ele chiar le-am gatit iar laudele mancaciosilor nu au intarziat sa apara.Astazi am facut acest tort ne-a placut la nebunie,fara cuvinte ,dar totodata nu am inteles scopul cristalelor de sare ?din griliaj(se simpt cristalele in griliajul oprit pt ornat).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Anairam_7916, ma bucur din suflet ca ai incercat retetele mele si ca ti-au placut, inclusic acest tort care mie mi s-a parut foarte gustos. Referitor la cristalele de sare: am aflat si eu, citind retete ale unor mari patiseri ai lumii, ca zaharul ars s-ar impaca foarte bine cu sarea si ca acest “salted caramel” ar fi un deliciu. Am incercat si am fost cucerita: sarea ii taie din dulceata, completeaza, armonizeaza cumva gustul; dupa prima incercare, nu m-am mai putut opri, am adaugat cateva cristale de sare (nu multe, nu un varf de cutit, ci mai putin) oridecate ori am folosit caramel. Bineinteles, aceasta preferinta a mea nu este obligatoriu sa fie pe gustul tuturor, daca tie nu-ti place, data viitoare poti renunta la sare complet sau cel putin sa reduci simtitor cantitatea. Iti multumesc pentru vizita si te mai astept cu mult drag.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Crinans

    Buna! Super tortul ! Arata…delicios, acum stiu ce pregatesc de ziua fiului meu, Andrei! Asadar mai am cateva zile sa fac rost de ingrediente!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • liliana

    l-am facut si eu dar nu am gasit sirop de artar si l-am inlocuit cu sirop de portocale, a iesit un pic acrut, dar prietenilor mei le-a placut, cand am sa gesesc sirop de artar am sa iau doua sticle, asa… sa am in casa si sa mai fac acest tort pentra ca imi inchipui cat este de bun cu acest sirop, imi pare tare rau ca nu am  avut, cred ca mi-as fi impresionat rau musafirii

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Aurelia

    Draga Laura, as vrea sa prepar si eu acest tort pentru craciun.
    Am o intrebare.
    In loc de mascarpone pot utiliza smantana 30 la suta grasime? Arata foarte bine si e destul de densa.Si daca se poate ar trebui sa prepar la bain marie niste galbenusuri cu sirop de artar, ca sa fiu mai sigura ca iese crema?
    Multumesc si poate imi poti raspunde ca… acu vine Craciunul… daca nu atunci il fac pentru Revelion.
    Aurelia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Inge

    azi l-am facut si eu. E simple si fffff bun
    ,i;tumesc ptr. reteta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Inge

    Azi l-am facut si eu. R fffffff. bun. Multumesc ptr. reteta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur mult, Inge, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adelina

    Arata supeeer ! Cu siguranta il voi face cat de curant si-ti voi da de veste. Oricum sunt cu “balele” pana la brau. Esti minunata !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adelina

    Nu am sirop de artar, dar voi face un sirop concentrat de mere cu putina scortisoara si voi face crema cu el. Deja trebuie sa m-apuc de facut ceva (din pacate sunt la serviciu) ca mai am putin si lesin de pofta ! Pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Maria Florea

    Draga Laura,vizitez blogul tau destul de des,acum 3 ani nu stiam despre mine ca as putea fi in stare sa fac asa ceva.M-am indragostit de retetele tale,de felul cum le descrii,de tot ce inseamna blogul tau.Am incercat aceasta reteta nemaipomenita,delicioasa,acum de Pasti.Vroiam sa o fac de ziua fiicei mele(in mai),dar ma gindeam ca nu-mi iese si…………
    o alta reteta de care m-am indragostit este cea de cornulete cu iaurt….adevarate croissante.astept si alte retete delicioase.
    pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Draga Maria, ma bucur mult ca ti-a reusit tortul, e in mod clar unul dintre preferatele familiei mele. Sa va fie de bine, sunt multumita ca a fost gustul vostru, poate il repeti si la ziua de nastere a fetei.
      :)
      Retete vor mai fi, te astept mereu cu drag.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Emi

    Azi l-am facut si eu. Nu am gasit mascarpone si l-am facut cu smantana 38%, inca nu l-am gustat dar arata super.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Minella

    Buna Laura.
    Ma bucur ca existi , ma bucur ca prin tine “bucatareala ” a devenit o provocare si o placere.
    Gatesc pentru mine si sotul meu cam de 20 de ani. Imi place sa gatasc cand am timp si sa incerc si retete noi.
    Am facut multe retete de la tine chiar si aluatul intins pe masa.
    In iarna am incercat reteta de tort cu nuca si sirop de artar si pentru ca nu am avut sirop de artar am folosit sirop de visine de la dulceata. tortul a fost o incantare pentru toata lumea.
    Astazi cu acest tort ” am clacat”. Am vrut sa fie ca la carte asa ca am cumparat sirop de artar.
    Am amestecat ca in reteta cu cate trei linguri de sirop.. la un moment dat crema s-a taiat.
    Am fugit la magazin alt mascarpone, alt sirop de artar. Totul bine si frumos , cam pe la 150 ml sirop crema s- a branzit. Asa ca dupa 1 kg de mascarpone si o sticluta de sirop, am recurs la o crema clasica de unt pentru ca ma asteptau musafirii ” dupa  colt.
    Mentionez ca nu stiam ca mascarponele se poate taia si am la activ multe creme de tiramisu care sunt mai complicate.
    Te rog frumos sa- mi dai o parere de ce s- a intamplat asa pentru ca acum imi este teama sa mai lucrez cu mascarpone.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Minella, nu stiu ce sa spun… iti dai seama, daca in iarna ti-a reusit cu sirop de visine, nu cred ca e de vina siropul, pentru ca oridecare ar fi, de visine, de aratar, pana la urma e acelasi lucru. Ori calitatea de mascarpone folosita a fost diferita, ori a fost (poate) cald in bucatarie, ma gadesc ca ar fi putut sa se comporte ca si frisca. Mie nu mi s-a intamplat niciodata sa mi se taie branza mascarpone.

      2012/5/28 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • mariana popoviciu

       Buna Minella ,si eu am patit acelasi lucru cu crema de mascarpone ,mi sa branzit si am incercat o de 3 ori.
      Am incercat si alta reteta si am patit acelasi lucru,in momentul cand combin mascarpone cu sirop sau frisca se branzeste.Acu si mie imi e frica sa fac ceva cu mascarpone.
      Poate cum a zis Laura marca de mascarpone pe care l am folosit nu e de calitate,sau ma gandesc ca nu trebuie batut cu mixerul doar invartit ?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • lauralaurentiu

        Mariana, sincer nu stiu ce s-a intamplat. Eu am folosit mascarpone “galbani”, e o cutie rotunda, nu pentru ca i-as cunaoste ceva caracteristici speciale, ci pentru pe acela l-am gasit in magazin. Trebuie sa fie rece in momentul in care lucrezi cu el. Eu l-am batut la mixer.
        2012/7/11 Disqus

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mariana

    buna seara!
    am cautat mult acest sirop de artar….in Italia….si am gasit ceva ce se cheama siroppo d”acero pur 100% Canada…l-am gust doar ca nu mi s-a parut ceva deosebit (ma asteptam sa aiba un puternic gust asemanator celui de pin de brad)…vroiam sa va intreb…siropul asta are miros si gust puternic…sau nu?sa stiu daca ceea ce am cumparat e ok sau nu…ca maine as vrea sa fac acest tort…multumesc anticipat

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Buna seara, siropul de artar are un gust care aduce a caramel si nuca. Daca asa e gustul siropului dv., e ceea ce trebuie.

      2013/3/1 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Buna seara, siropul de artar are un gust care aduce a caramel si nuca. Daca asa e gustul siropului dv., e ceea ce trebuie.

      2013/3/1 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Buna seara, siropul de artar are un gust care aduce a caramel si nuca. Daca asa e gustul siropului dv., e ceea ce trebuie.

      2013/3/1 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Buna seara, siropul de artar are un gust care aduce a caramel si nuca. Daca asa e gustul siropului dv., e ceea ce trebuie.

      2013/3/1 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Buna seara, siropul de artar are un gust care aduce a caramel si nuca. Daca asa e gustul siropului dv., e ceea ce trebuie.

      2013/3/1 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Mariana

        da…exact..va multumesc mult pentru raspuns

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
      • Mariana

        da…exact..va multumesc mult pentru raspuns

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
      • Mariana

        da…exact..va multumesc mult pentru raspuns

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
      • Mariana

        da…exact..va multumesc mult pentru raspuns

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
    • octavia

      Siropul de artar nu are neaparat o aroma puternica. Sunt sigura ca ce ai luat din Italia este bun, mai ales pt ca era facut in Canada, singura tara care produce siropul de artar.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • feli

    mi s-a taiat crema de mascarpone…..:(

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)