Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar
Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar, reteta pas cu pas. Cum se face un tort cu nuca si griliaj. Tort griliaj cu crema lejera cu mascarpone si sirop de artar, reteta pas cu pas.
Rareori ma incumet sa fac cate un tort si atunci musai sa fie o ocazie speciala; ba, mai am prilejul sa experimentez si sa postez pe blog cate o reteta de tort atunci cand sunt solicitata sa fac cate unul pentru prieteni sau rude, in rest pentru noi parca-s mai bune prajiturile simple sau placintele.
Ei bine, de data asta nu a fost asa. Ceea ce va arat azi e un tort… pur si simplu, un tort cu nuca pentru pranzul de duminica (fiica-mea inca cerceteaza princina acestui neasteptat rasfat si se tot intreaba ce-am putea sarbatori). Sa va spun de ce: am vazut zilele trecute un tort pe foodgawker si brusc m-a lovit inspiratiunea (si numai inspiratiunea, caci reteta mea e cu totul diferita). Adica, era un tort de dovleac (brrrr!) cu o crema de branza si… sirop de artar. Atat a fost, pentru ca in ce ma priveste, siropul de artar e ceva suprem, mi se pare desavarsit. Mai ca mi-a fost ciuda ca nu mi-a venit mie ideea de a aroma o crema cu el :P!
Pentru ca nu se punea problema unui blat cu dovleac, m-am gandit ca aceasta crema cu sirop de artar va face o combinatie regeasca alaturi de nuca si zahar ars. Ei bine, asa a si fost: tortul cu nuca, zahar ars si sirop de artar nu e prea dichisit, nu-i deloc complicat dar e 100% natural si atat de buuuuun… demn de capete incoronate!
Ingrediente Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar:
(pentru o forma de 24 cm. diametru)
griliaj:
- 200 de grame de zahar tos
- 200 de grame de nuca (eu am avut doar 120 gr de nuca si am completat cu ~80 de grame de migdale)
- 1 praf de sare
blat:
- 8 oua
- 4 linguri de apa rece
- 10 linguri de zahar tos (200 de grame)
- 5 linguri cu varf de faina (120 gr)
- 3 linguri cu varf de pesmet alb
- 1/2 din griliajul preparat
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 praf de sare
crema:
- 500 de grame de mascarpone
- 200 de ml. de sirop pur de artar
- 200 de grame de unt moale, cu 82% grasime
- 1 praf generos de sare
- 1 plic de zahăr vanilat
pentru finisat:
- 1/2 din griliajul preparat
optional:
- se poate insiropa usor blatul cu 100-150 de ml. de sirop de caramel
Preparare Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar – griliaj
Pentru inceput se pregateste griliajul: intr-o craticioara se caramelizeaza cele 200 de grame de zahar pana se topeste complet si primeste o culoare aurie. Se adauga imediat cateva cristale de sare marina si nucile. Se amesteca scurt, atat cat nucile sa fie bine imbracate in caramel si se rastoarna pe un plan (tava, hartie de copt etc.) uns cu ulei.
Se lasa sa se raceasca bine zaharul ars, apoi jumatate se toaca marisor cu cutitul si jumatate se macina la robot, urmand ca jumatatea fin macinata sa se foloseasca pentru blat, cealalta pentru ornat.
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
Preparare Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar – blatul
Pentru pregatirea blatului, se separa ouale si se pun intr-un bol incapator albusurile (8 la numar) si apa rece (4 linguri). Se bat spuma albusurile cu sarea si se adauga treptat cele 10 linguri de zahar si zaharul vanilat, batand in continuare la viteza mare pana ce se dizolva zaharul complet (poza 1). Se adauga galbenusurile si se mixeaza scurt de cateva ori (poza 2). Se adauga faina, pesmetul si jumatatea fin macinata din griliaj (poza 3). Se amesteca cu grija, cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus, asa incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda. Se toarna compozitia in forma de tort unsa si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt (poza 4).
Se da blatul la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius si se coace timp de 25-30 de minute, adica pana cand o scobitoare introdusa in blat iese curata, fara niciun fel de aderente pe ea iar blatul are o frumoasa culoare aurie (daca cuptorul are tendinta sa arda, se acopera blatul rumenit cu o bucata de hartie de copt umezita si se continua coacerea pana la trecerea timpului total recomandat/proba scobitorii). Blatul copt se scoate din forma si se lasa la racit pe un gratar.
Pregătire cremă pentru Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar
Pentru pregatirea cremei, se pune untul moale impreuna cu branza mascarpone, bine scursa de zer, sarea si zaharul vanilat intr-un bol incapator. Se mixeaza pana la obtinerea unei compozitii cremoase. Pe rand, se adauga siropul de artar, cate 3 linguri o data.
Se mixeaza dupa fiecare noua sarja de sirop pana la incorporare, apoi se desprinde crema ce adera pe peretii vasului cu o spatula si se adauga alte 3 linguri de sirop, pana ce se incorporeaza tot. Se mai mixeaza crema 1-2 minute pe viteza mare, pana cand este spumoasa si a crescut in volum.
Asamblare Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar
Blatul rece se taie in trei felii transversale.
Blatul nu este uscat, dar daca se doreste se poate insiropa cu putin sirop de zahar ars, eu am folosit cam 100 de ml. de sirop slab si am insistat asupra marginilor. Se aseaza baza tortului pe un platou si se acopera cu ~1/4 din crema.
Se acopera cu blatul intermediar, apoi iar cu ~1/4 din crema, se aseaza ultimul blat si cu restul de crema se imbraca tortul la suprafata.
Tortul se acopera peste tot cu griliajul tocat la cutit.
Cu tot aspectul simplu, fara niciun fel de pasta, fara figurine colorate si alte adaosuri mai mult sau mai putin (ne)comestibile, va recomand acest tort din toata inima, e nemaipomenit de bun.
Pofta mare!
Lasă un răspuns