Tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie

5 iulie, 2011 in categoria prajituri si torturi
Bucurandu-ma, dupa cum m-am laudat deja, de o modesta, dar promitatoare recolta de fructe de padure in gradina proprie, in plus, inspirata de un platou de tort minuscul, dar dragalas, primit de la soacra mea, am ajuns sa fac si acest tort cu zmeura si coacaze negre, un tort de bezea cu crema de vanilie naturala, garnisit cu fructe proaspete. Ca aproape tot ceea ce e foarte bun, si acest tortulet e foarte usor de facut, decorat fara mari pretentii, dar poate tocmai de aceea mai elegant. Iar gustul… ce sa mai vorbim, nebunie curata!
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie

Ingrediente:pentru un tortulet cu diametrul de 15 cm.

  • 4 oua
  • 12 linguri de zahar
  • 1 varf de cutit de sare
  • 250 de ml. de lapte
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 200 de grame de unt
  • 1 pastaie de vanilie
  • fructe de padure proaspete (aproximativ 300 de grame)

Preparare:

Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare impreuna cu sarea, se adauga 6 linguri de zahar si se continua sa se bata pana cand zaharul se dizolva complet si se obtine o bezea ferma.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 001
Intr-o tava larga, acoperita cu hartie de copt, se formeaza 3 discuri identice din bezea (diametru 14-15 cm.) si se dau la cuptorul preincalzit la 120 de grade Celsius, timp de 1 ora – 1 ora si jumatate, pana cand bezeaua se usuca.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 002
Daca blaturile de bezea au tendinta sa se caramelizeze, se reduce temperatura cuptorului si se blocheaza usa intredeschisa (de exemplu, se introduce in deschizatura usii cuptorului coada unei linguri de lemn). In final, ideal este sa se obtina blaturi cat mai uscate si mai deschise la culoare.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 020
Cat timp blaturile sunt la cuptor, galbenusurile se amesteca intr-o craticioara cu zaharul ramas (6 linguri).
Se cresteaza pe lungime pastaia de vanilie si se razuiesc semintele din interior.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 005
Laptele se pune la fiert impreuna cu pastaia de vanilie golita de seminte, iar semintele vaniliei se adauga peste galbenusuri. Se adauga cele 2 linguri de amidon la crema de galbenusuri si se omogenizeaza bine.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 010
Cand laptele se infierbanta bine, se indeparteaza pastaia de vanilie si se toarna incet, omogenizand cu telul in forma de para, peste crema de galbenusuri. Se transfera craticioara pe foc mic si se fierbe, amestecand continuu, pana cand crema clocoteste si se ingroasa. Se trage de pe foc si se acopera cu o folie alimentara direct pe suprafata cremei, ca sa se evite formarea pojghitei. Se lasa crema sa se raceasca pana la temperatura camerei.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 011
In crema deja racita, se incorporeaza untul, omogenizand bine.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 018
Pentru asamblarea tortului, se acopera blatul de la baza cu un strat subtire de crema peste care se presara fructe de padure apoi se acopera si acestea cu crema (ideea e de a feri, pe cat posibil, bezeaua de contactul direct cu fructele zemoase care ar putea-o inmuia excesiv). Se repeta si se acopera cu blatul al treilea.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 023
Ultimul se blat se acopera si el cu crema, apoi se orneaza cu fructe din belsug. Marginile nu le-am ornat, mi s-a parut ca are un aspect lejer si decadent, asa cum este. Pentru aspectul “brumat” al coacazelor negre, le-am tavalit, umede, prin zahar pudra si le-am lasat sa se zvante pe o coala de hartie de copt.
tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie 2
Repet, acest delicios desert a fost pregatit intr-o portie mica, potrivit pentru a-i veni de hac noi, cei ai casei (fie-mi i-am pastrat o bucata pentru a doua zi). Daca doriti sa faceti un tort mai mare, mariti cantitatile proprotional cu diametrul tortului.
5.3 based on 14 ratings

This post is also available in: Engleză

VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Rose mimi

    Mama mia cum arata….imi dau seama ce gust are.
    M-as servi si eu cu o felie din el !
    O zi buna !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.flickr.com/photos/castana/ castana

    Arata de minune si sint convinsa ca gustul e la fel. Ma gindesc deja cu ce ocazie sa-l fac. (o:

    Salutari de vara,
    Lia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Luci

    Foarte frumos,simplu si gustos………….felicitari.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • mia elekes

    ami inchipui cat e de buuuuun,pacat ca nu pot manca[din pacate am diabet]

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Zilahi Adela

    Oauu! Ce bine arata?! M-as delecta cu asa minunatie , pe cinste!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://profiles.google.com/saturn865 Sanda T.

    Ce minunatie! Am salivat mai ceva decat cainele lui Pavlov… Pacat ca eu nu am fructe de padure pe balconul apartamentului meu, dar musai o sa-l fac si eu dupa ce cumpar fructe.
    Spune-mi te rog daca tortuletul se taie usor? sau are tendinta de a “revarsa” crema? Poate un cutit zimtat ajuta? Multumesc,
    Sanda Turner

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gal Edith

    Arată FANTASTIC!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gaby_d

    Minunat arata! Ai mie-mi plac foarte mult cu blaturile de bezea.Bravo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Gaby_d

      Si*

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • teodora

    Imi place ca multe din retetele tale nu sunt scumpe. Ai un gust desavarsit, iar la ornare esti foarte buna.ai cel mai bun blog romanesc de bucatarie pe care l-am vazut pana acum. felicitari.
    P.S tortul este pentru o persoana, nu? :P  

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • sarah adeeb muhammad

    minunat!combinatia bezea fructe de padure mi se pare perfecta!o zi minunata!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Manea_iliana

    arata ” bestiiiial  si  eu de obicei  nu prea  laud

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Firimitura

    nemaipomenit.arata minunat, nu pot decat sa imi imaginez ca si gustul este demential.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonim

    Ai de mine, până și un desert poate să devină împărătesc! 
    L-am privit cu ochi de cal și un apetit de hipopotam(!);
    voi căuta cea mai mare frutieră de cristal pentru a face loc minunatei tale rețete(musai să-mi reușească), și apoi să invit zeii din mitologia greacă – cu nimfe cu tot, doar pentru opinii, zâmbete…, iar noi pământenii să ne înfruptăm din ofranda cu fructe glazurate „a la Gargantua și Pantagruel”!! 
    …și nu uitați: când e gata prezentarea, pus la rece – că-i mai bun gustul răcoros, cu aroma dă vanilă – și-i mai ușor de tăiat, de împărțit…că dar din dar se face Raiul!
    Cu așa inspirație, să ne apucăm de treabă, să avem așa un desert mienunat „every day”!!! Vivat Gospogița!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Lavynista

      Esti tare de tot!!! felul in care ai descris tortul m-ai prapadit de ras dar nici nu mi-ai dat obtiunea de a nu-l face, e ceva obligatoriu :)) 

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Guest

    …și nu uitați: când e gata prezentarea, pus la rece – că-i mai bun gustul răcoros, și-i mai ușor de tăiat, de împărțit…că dar din dar se face Raiul!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Antonina

    Arata minunat!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://profiles.google.com/dorinabandalac dorina bandalac

    Reteta si prezentarea …wow…ca de obicei , de fapt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://profiles.google.com/maryln116 Lia Maria Grozi

    Mununat ! o alta reteta pe care trebue musai s-o incerc yumi,yumi…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Filipmihaela

    Buna.Ma nmesc Mihaela Filip si  m-am alaturat la Persoane Interesata,dar nu cred ca am procedat corect.Daca nu,te rog sa ma ierti dar nu prea stiu cum sa folosesc calculatorul.Am si eu un blog creat nou Diamar,si vreau sa fiu si eu urmarita si sa-mi fac cititori si prieteni.Multumesc.In fiecare zi votez reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Viorica Dinu

    Combinatia bezea, crema de vanilie, fructe de padure, este desavarsita.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://alinutzika.blogspot.com/ alinutzika

    Trebuie sa fie genial, tortul asta….Dupa cum arata si dupa ingredientele folosite e grozav!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Luminitasaceanu

    Buna ziua. Puteti sa-mi spuneti unde gasesc pastaie de vanilie?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Rocsi_1612

    Wawww..e ceva de vis acest desert.bravo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • claudia

    arata super si tocmai am facut reteta! Se inmoaie tare pana a doua zi? se taie bine?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Da, se va inmuia si se va taia in felii frumoase. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Iulia

    Buna! Consistenta cremei nu mi-a iesit ca in imagine, ci mult mai moale. Am gresit ceva?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)