Saptamana Restaurantelor

Tort diplomat editie de Paste

3 aprilie, 2012 in categoria prajituri si torturi
Demultisor mi-am propus sa public o reteta de tort diplomat dar de fiecare data cand l-am facut s-a intamplat sa fie oarecum in graba si sa se manance inainte sa apuc sa ii fac vreo poza. Nici nu-i de mirare, acest tort diplomat e unul dintre cele mai bune torturi, usor, aerat, cremos si plin de fructe. Asadar, ceea ce va propun azi este o editie de Paste a tortului diplomat, nu e schimbat nimic fata de reteta pe care o fac de obicei, doar decorul e adecvat sarbatorilor pascale si chiar sper sa va serveasca drept inspiratie.tort diplomat, reteta tort diplomat, tort decorat pt. paste
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Tort diplomat:
crema:

  • 5 oua intregi
  • 250 de grame de zahar
  • 40 de grame de gelatina pulbere
  • 5 linguri de zeama din compot
  • coaja de la 1 (sau 2) portocala
  • 700 de grame de smantana pentru frisca
  • fructe la alegere, eu am folosit 1 conserva de compot de ananas, 1 portocala, 2 mandarine, 2 kiwi si 1 banana

decor:

  • 500 de ml. de smantana pentru frisca
  • 1 lingura cu varf de zahar pudra
  • 1 plic de intaritor pt. frisca
  • 100 de grame de ciocolata alba
  • 150 de grame drajeuri in forma de oua colorate
  • 1 minichec in forma de iepuras

blat:

  • 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina sau piscoturi, sau un alt blat la alegere

Preparare Tort diplomat:

Nu o sa insist asupra blatului, fiecare poate folosi ce blat prefera sau il poate inlocui cu piscoturi insiropate sau nu cu putin suc din compot. Eu am facut un blat simplu din 4 oua, 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina pe care l-am copt intr-o forma cu pereti detasabili de 24 de cm. diametru, l-am lasat sa se raceasca si apoi l-am sectionat transversal.

blat pentru tortul diplomat

Pentru crema: daca se folosesc fructe din compot, se scurg bine de zeama, care se pastreaza deoparte. Restul fructelor se curata si se taie in cubulete, pastrandu-le pana in momentul utilizarii intr-o strecuratoare. Daca se folosesc banane sau alte fructe care se pot oxida, se stropesc cu putina zeama de lamaie ca sa se preintampine schimbarea culorii.

Gelatina se pune la hidratat cu cele 5 linguri de zeama din compot sau cu apa rece (poza 1). Ouale intregi cu zaharul se pun intr-o cratita si se bat cu telul pe foc mic sau pe baie de abur (poza 2). Nu se inceteaza baterea, spre a evita sa se prinda compozitia de fund, pana cand crema de oua nu se infierbanta – atentie, nu trebuie sa fiarba – si nu incepe sa se ingroase (poza 3). Se trage de pe foc cratita si se lasa sa se raceasca putin, intre timp gelatina se topeste pe baie de abur, amestecand continuu pana se lichefiaza; tineti cont, temperatura gelatinei nu trebuie sa treaca de 65 de grade, daca se infierbanta prea tare isi va pierde proprietatea de gelifiant. Gelatina topita si fructele se amesteca in crema de oua calda (poza 4).

crema pt. tort diplomat, preparare

Pana cand crema se raceste cat sa fie abia calduta (sa para neutra la atingerea cu degetul mic), se bate smantana pentru frisca. Pentru a obtine frisca din smantana pentru frisca, aceasta trebuie sa fie foarte rece. Se bate pana cand se intareste bine dupa care se inceteaza baterea, daca s-ar continua ar fi pericolul ca frisca sa se taie.

Frisca batuta se amesteca bine cu crema de oua si fructe abia calduta.

Jumatate de blat se aseaza in forma in care s-a copt sau intr-un inel special pentru tort (se poate forma un strat din piscoturi). Optional, se poate insiropa usor cu zeama de fructe.

blat in forma pt. tort diplomat

Deasupra blatului se toarna toata crema de fructe si frisca (eu am tapetat marginile cu fasii de hartie de copt, nu strica sa ma imitati).

crema diplomat in forma

Se niveleaza bine crema si se acopera cu al doilea strat de blat, insiropat usor si el.

preparare tort diplomat

Se infoliaza forma cu folie alimentara si se da la frigider timp de cel putin 5 ore, preferabil peste noapte. Dupa trecerea timpului de asteptare se desface inelul si se indeparteaza hartia de copt, iar crema este bine intarita.

tort diplomat preparare 2

Posibilitatile de decorare sunt multe: un strat de frisca deasupra si piscoturi usor insiropate de jur imprejur, legate cu o panglica colorata; marginile libere, partea superioara decorata cu felii de fructe; tortul imbracat pur si simplu cu frisca turnata cu posul de decorare etc.

Eu am ales sa profit de noua forma de copt cu care m-am dotat, are jumatate de litru si imi permite sa coc un minichec in forma de iepuras.

iepuras formaAm acoperit partea superioara a tortului cu glazura de ciocolata alba topita pe aburi si am asezat deasupra iepurasul pe care l-am pensulat usor cu o pensula mica inmuiata la fel in ciocolata alba topita, in ideea de a imita blana (nu sunt incantata de “blanosul” meu, dar fiica-mea l-a apreciat ca fiind foarte dragut). Ochii, urechile si botul le-am accentuat cu ciocolata topita neagra. In jurul iepurasului am imprastiat drajeurile in forma de oua colorate.

tort diplomat de paste semifinisat 1

Marginile le-am imbracat in frisca batuta (500 de ml. smantana pentru frisca usor indulcita cu 1 lingura buna de zahar pudra si stabilizata cu 1 plic de intaritor pentru frisca) iar muchia superioara si cea inferioara le-am decorat cu posul caruia i-am atasat o forma stelata.tort diplomat de paste 2, reteta tort diplomatImi astept nepotii in vizita, dar… abia ma rabd sa nu il tai. :)

4.7 based on 38 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Cornelia

    Arata super de bine. Mari bucurii ne faci tu Laura cu toate aceste minunate retete. Eu ani de zile am cautat reteta de “Tort Diplomat” asa cum o stiam eu pe vremuri la noi in tara. Sa-ti dea bunul dumnezeu multa sanatate si putere de munca sa poti impartasi si iubitorilor tai din marele tau talent.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cornelia, multumesc foarte mult de complimente. Te mai astept cu drag.
      2012/4/3 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Bujorel

        Excelenta idee pentru a bucura copilasii! Multumesc pentru ca impartasiti cu noi darul si pasiunea cu care preparati toate bunatatile.  As dori sa stiu daca glazura de ciocolata e doar din ciocolata alba topita sau daca ati mai adaugat ceva. Si daca putem folosi si foi de gelatina in loc de pudra. Va multumesc. Andreea

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
      • Bujorel

        Excelenta idee pentru a bucura copilasii! Multumesc pentru ca impartasiti cu noi darul si pasiunea cu care preparati toate bunatatile.  As dori sa stiu daca glazura de ciocolata e doar din ciocolata alba topita sau daca ati mai adaugat ceva. Si daca putem folosi si foi de gelatina in loc de pudra. Va multumesc. Andreea

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Am folosit ciocolata alba pe care am rupt-o in bucatele, am asezat-o intr-un bol de sticla termorezistenta si am topit-o deasupra unui alt vas cu apa fiarta, amestecand continuu. Sigur, se poate folosi gelatina foite, eu doar din asta am avut. Multumesc mult pentru aprecieri, va mai astept cu drag.

          2012/4/5 Disqus

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • Bujorel

            Multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare. Am putea folosi figurine din pasta de zahar peste  frisca? Sau se vor inmuia?

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
          • lauralaurentiu

            Direct pe frisca nu, se vor topi.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
          • Bujorel

            As dori sa folosesc o pasta de zahar pentru a-l imbraca. In partea de sus peste glazura de ciocolata, credeti ca ar prinde? Acelasi efect de inmuiere il va avea si aplicand-o pe sarlota de pe lateral?Sau fiind intarita cu gelatina, nu mai are aceeasi consistenta ca frisca obisnuita?Mii de multumiri. Sper ca nu va deranjez.O zi frumoasa!

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
          • lauralaurentiu

            Daca vreti sa imbracati tortul in pasta de zahar va recomand sa-l ungeti bine bine cu o crema de unt (unt, zahar paf si un strop de vanilie, mmixat sa fie ca o alifie). Nu trebuie un strat gros, subtire de 1 mm., dar uniform, asa incat pasta de zahar sa nu vina in contact cu umplutura umeda (sarlota). De altfel, va avea si o aderenta mult mai buna pasta de zahar peste crema de unt. A, si in acest caz renuntati la glazura.

            2012/4/6 Disqus

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
          • Bujorel

            Sunteti o scumpa! Multumesc mult pentru sfaturi si idei. Am invatat foarte multe de la dumneavoastra. Numai bine. Andreea

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bianca

    Super frumos tortuletul. Si cu siguranta foarte gustos

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Multumesc, draga Bianca. Mie nu prea imi place sa migalesc la torturi, nu am rabdarea de artist a altor fete, incerc sa inlocuiesc printr-un pic de ingeniozitate. :) Sa stii ca s-a mancat pe jumatate si nepoteii mei au ceurt si la pachet :)).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • http://www.facebook.com/people/Cosmin-Ordean-Boc/100000043757065 Cosmin Ordean Boc

        Buna ziua din nou,asa cum promiteam ieri,primul tort cu decoratiuni de zahar in tema Sarbatorilor Pascale:
        http://www.simplusibun.ro/2012/04/un-paste-perfect.html
        Va dorim o zi placuta,echipa simplu si bun

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Timea Ioo

    Foarte frumos tort! chiar perfect pt Paste cu acel iepuras cocotat. pup 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Doina Moldovi

    Felicitari din tot sufletul,si Paste fericit alaturi de familia ta. 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Cosmin-Ordean-Boc/100000043757065 Cosmin Ordean Boc

    Buna ziua,
    Va urmarim retetele cu mult interes,abia asteptam ocazia sa si incercam cate ceva,dar pana atunci va invitam sa ne vizitati blogul, care in zilele urmatoare se va imbogati si cu cateva torturi cu decoratiuni de Paste.
    http://www.simplusibun.ro/
    Va asteptam cu drag,fam.Ordean Boc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • alinutzika

    e superb!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • ONESTA B

    EXCELENT ! Si inca ceva … mi-a pacut emisia de pe Paprika tv si reteta aceea de crumpi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristina

    Ce dragut este! Am sa incerc si eu reteta dvs. Saptamana aceasta avem multe sarbatori in familie: ziua sotului meu, ziua mea dar si onomastica mamei si a soacrei. Unul dintre torturi va trebui sa fie diplomat ;)
    Caut de ceva vreme o reteta de tort diplomat care sa semene cu tortul pe care il stiu din copilaria mea si care imi placea atat de mult. In sfarsit cred ca am gasit-o! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Leoaica222

    Buna!imi plac mult retetele tale si sunt usoare!arata f bine tortul si pare usor de facut!in blat nu pui si praf de copt?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Niciodata nu pun intr-un blat din pandispan praf de copt. Albusurile batute spuma fac sa creasca blatul, totul e sa amesteci compozitia corect: adaugi galbenusurile batute putin cu furculita peste albusurile batute spuma tare cu zaharul si un varf de cutit de sare si tot acum adaugi toata faina. Incepi sa amesteci, de preferinta cu o spatula usor flexibila, de pe fundul vasului catre suprafata, ridicand compozitia de albusuri. Rotesti vasul usor si introduci spatula in mod repetat razant cu peretii vasului pana la fund, apoi, dupa cum am spus deja, ridici pana la suprafata. In niciun caz nu se amesteca cu mixerul si nici circular. Vei obtine un blat pufos (se vede in sectiunea de mai sus) fara pic de aditivi. Macar unde se poate, renuntam la praful de copt. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Leoaica222

        multumesc mult!sigur o sa l incerc!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
      • Leoaica222

        nu am tava cu pereti detasabili si nici cerc!cum as putea sa l construiesc?:)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

           … cratita? O tapetezi bine cu foile alimentara (film din ala subtire de tot), aranjezi tortul si-l di la frigider. Cand e foarte bine intarit, il acoperi cu platoul de servire si il rastorni cu o singura miscare deasupra platoului.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
          • Leoaica222

            multumesc!o sa l fac sapt asta si o sa ti spun cum a iesit!:)

            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
            VA:F [1.9.22_1171]
            Rating: 0 (from 0 votes)
  • L_apolonia

    ai putea sa mi spui din cate oua ai facut forma iepuras?am si eu si acum fasteptac pt prima data…si nu stiu …si inca ceva …ai uns si forma si ai tapetato cu faina nu?multumesc anticipat pentru raspunsul pe care il astept sa fac iepurasul:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Am uns forma si am tapetat-o cu faina, da. Reteta de chec pentru forma de iepuras de 500 de ml.: 1 ou, 60 de grame de unt, 60 de grame zahar, 1 lingurita extract de vanilie, 40 grame faina, 40 grame amidon alimentar din porumb (gustin e foarte bun), 40 de grame nuci sau migdale fin macinate, 1 lingurita rasa de praf de copt. Untul spuma cu zaharul, se adauga oul, se omogenizeaza, apoi ingredientele uscate amestecate bine intre ele. Se omogenizeaza, se toarna in forma pregatita si se coace la 180 de grade timp de 25 -30 d eminute.

      2012/4/5 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Yuki

    mai, iepurele-i creepy rau

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      :)) ai dreptate, dar fi-mea si a ei verisori l-au adorat!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Cosmin-Ordean-Boc/100000043757065 Cosmin Ordean Boc

    Buna ziua din nou , va multumim frumos pentru vizita si comentariu (speram ca v-a placut blogul nostru),va mai asteptam cu drag pe la noi ,cu torturi  http://www.simplusibun.ro/2012/04/vine-iepurasul.html 
    si idei noi.Avand in vedere ca bucatarim in acelasi oras , ar fi excelent sa colaboram in folosul vizitatorilor nostri atat in plan virtual prin link-exchange dar si practic daca va face si dvs.placere.
    Sarbatori Fericite!
    Echipa Simplu si bun

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Cosmin-Ordean-Boc/100000043757065 Cosmin Ordean Boc

    Buna ziua din nou , va multumim frumos pentru vizita si comentariu (speram ca v-a placut blogul nostru),va mai asteptam cu drag pe la noi ,cu torturi  http://www.simplusibun.ro/2012/04/vine-iepurasul.html 
    si idei noi.Avand in vedere ca bucatarim in acelasi oras , ar fi excelent sa colaboram in folosul vizitatorilor nostri atat in plan virtual prin link-exchange dar si practic daca va face si dvs.placere.
    Sarbatori Fericite!
    Echipa Simplu si bun

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adriana

    felicitari ptr.toate aceste retete minunate pe care le oferi tuturor cititorilor!!speram sa continui mult timp de acum incolo,rasfatindu-ne cu ele.PASTE FERICIT!adriana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adriana

    felicitari ptr.toate aceste retete minunate pe care le oferi tuturor cititorilor!!speram sa continui mult timp de acum incolo,rasfatindu-ne cu ele.PASTE FERICIT!adriana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Consttim

    de unde ati cumparat forma de iepuras?
     

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Cosmin-Ordean-Boc/100000043757065 Cosmin Ordean Boc

    Pana acum nu am reusit sa incarc pozele din cauza marimii lor excesive si am vrut sa verific ca micsorandu-le functioneaza  incarcarea- iata ultimele creatii ale sotiei mele , cele trei gratii de ciocolata in mantie de fondant!

    http://www.simplusibun.ro/2012/04/cele-trei-gratii.html

    Multumesc mult pentru rabdare si bunavointa , cu stima ,
    Cosmin

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Roxana

    E superb! Si sigur a fost apreciat! Felicitari pentru rabdare si talent! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Doina

    In fiecare an  aleg acelasi tort pt masa de Paste, doar ca eu il fac mereu in forma de rulada, asa cum il gaseam la Violeta( si de abia astept in vara cand vin acasa sa trec pe acolo).Ideea ta e grozava si o voi prelua,iar il locul iepurasului din aluat voi folosi unul din ciocolata alba.
    PASTE FERICIT ! ….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Leoaica222

    l am facut si a iesit super,doar ca am avut mici peobleme!crema de oua cu fructele si gelatina mi s a intarit repede si mi a fost cam greu sa o amestec cu frisca si ciocolata alba s a intarit ,iar cand vroiam sa tai din tort se spargea !:(

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • anna

    se poate folosi frisca lichida in loc de cea din smantana?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Smantana pentru frisca este lichida.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Smantana pentru frisca este lichida.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • elisabeta

    Voi incerca acesta reteta curand,iti multumesc de reteta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • vasile

    arata super de tot

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)