Tort Dobos

8 martie, 2013 in categoria prajituri si torturi

Tortul Dobos, un clasic al patiseriei austro-ungare, a fost inventat de catre patiserul maghiar József Dobos in 1884. A fost un mare succes, era pentru prima data cand se folosea crema de unt intr-un desert iar aceasta inovatie a cucerit pe multi intr-o epoca in care lumea nu contabiliza caloriile si tot ceea ce interesa era gustul bun. Pentru ca banatenii au fost dintotdeauna deschisi fata de nou, atat in ceea ce priveste progresele tehnicii cat si fata de moda si gastronomie, la inceput de secol XX tortul Dobos se regasea pe mesele sarbatoresti ale intregului Banat. In cativa ani, acest tort Dobos, bogat, decadent, a ajuns sa fie sinonim cu mult asteptatul desert al meselor imbelsugate de la ruga banateana. Astazi consideram tortul Dobos drept unul dintre deserturile noastre clasice, atat in Banat cat si in intreaga Transilvania.

Varianta mea de tort Dobos vreau sa fie darul meu pentru toate doamnele si domnisoarele care citesc acest blog, iar domnilor, desigur, le este slobod a se infrupta si dansii din delicatesa :). Am pus o fata de masa de un galben intens in dorinta de a provoca soarele sa se arate si… pare-mi-se ca am si reusit, asa ca va doresc din tot sufeltul o primavara insorita cu multe bucurii :).

Se lasa sa se raceasca (sa fie abia calduta sau rece de tot) si se serveste ca aperitiv.


Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 8
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Tort Dobos:

pentru un tort de 21 cm. diametru

  • blat: 6 oua mari, 1 praf de sare, 6 linguri de zahar, 6 linguri (a cate 25 de grame) de faina, 1 lingura extract de vanilie
  • crema: 400 de grame de unt, 6 galbenusuri, 200 de grame de zahar, 200 de grame de ciocolata de buna calitate cu minimum 70% cacao sau 100 de grame de cacao (caz in care se mareste cantitatea de zahar cu vreo 50-60 de grame), 1 lingura extract de vanilie, optional, 1 lingura de coniac bun
  • in plus: 6 linguri de zahar pentru caramelizat, unt pentru uns cutitul cu care se taie caramelul

Preparare Tort Dobos:

1. Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare, se adauga rand pe rand zaharul si se bate in continuare pana se obtine o bezea ferma iar zaharul este complet dizolvat (poza 1).

2. Se adauga galbenusurile batute putin cu furculita, extractul de vanilie si faina si se amesteca totul prin rasturnare (poza 2). Pentru a amesteca corect blatul, se introduce o spatula pana pe fundul castronului apoi se ridica la suprafata compozitia de la fund, rasturnand-o. Se roteste cate putin castronul, repetand operatiunea de rasturnare pana cand compozitia are un aspect omogen.

3. Marcati pe coli de hartie de copt dimensiunea blaturilor (se pot desena pe dosul colii de hartie, aceasta fiind transparenta marcajele vor fi vizibile). Se imparte vizual compozitia din castron in 6 si fiecare șesime se intinde intr-un strat subtire formand un cerc cu diametrul de 22 cm. (poza 3).

4. Se coc blaturile pe rand in cuptorul preincins la 180 de grade, timp de 5-6 minute, atata cat marginile sa prinda o usoara tenta aurie, pentru ca fiind foarte subtiri, daca s-ar tine mai mult la cuptor s-ar usca (poza 4).

5. Blaturile se lasa sa se raceasca fara sa se suprapuna, iar dupa ce sunt complet reci se desprind de pe hartia de copt, se suprapun si li se egalizeaza marginile (poza 5).

preparare blat dobos

Prepararea cremei:

1. Galbenusurile cu zaharul si extractul de vanilie se pun intr-un castron deasupra unei cratite cu apa clocotita (bain marie) si se bat continuu cu telul in forma de para pana cand se dizolva zaharul, se infierbanta si incepe sa se ingroase crema (poza 1), apoi se dau deoparte. In cazul in care se foloseste cacao si nu ciocolata pentru crema, aceasta se adauga de la inceput peste galbenusuri, urmand sa se fiarba in bain marie impreuna, batand continuu cu telul. Daca se foloseste cacao, se lasa sa se raceasca crema de baza pana la temperatura camerei si se trece direct la punctul 4.

2. Intr-un alt castron asezat peste o craticioara cu apa clocotita se topeste ciocolata (poza 2).

3. Ciocolata topita se adauga peste crema de galbenusuri si se omogenizeaza (poza 3).

4. Se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei apoi se adauga untul taiat in cubulete si se incorporeaza cu mixerul. Optional, se adauga o lingura de coniac bun (da o aroma deosebita cremei). Cu cat se bate mai mult cu mixerul, cu atata crema va deveni mai spumoasa si mai deschisa la culoare (poza 4).

preparare crema dobos

Se alege unul dintre blaturi (cel mai reusit) si se pastreaza deoparte pentru decor.

Celelalte 5 blaturi ramase se suprapun cu crema (cantitatea de crema dintre blaturi ar trebui sa fie aproximativ egala cu grosimea acestora) si se acopera cu crema si ultimul blat. De jur imprejur tortul se imbraca in crema si dupa dorinta se poate presara marginea cu nuci sau alune macinate. Eu m-am multumit sa ii fac un decor foarte simplu cu furculita.

asamblare tort dobos 1

Se pastreaza atata crema cat sa ajunga pentru 8 rozete spritate pe suprafata tortului.

Se caramelizeaza zaharul pana la o nuanta aurie (fara sa fie ars sau prea brun, caz in care devine amarui) si se toarna peste blatul pastrat, asezat pe un plan orizontal pe hartie de copt.

asambalare tort dobos 2

Cat zaharul este fierbinte, se taie 8 felii cat mai egale cu un cutit uns bine cu unt dupa fiecare taietura si se curata si zaharul prelins pe margini.

asambalare tort dobos 3

Se spriteaza pe suprafata tortului 8 rozete din crema ramasa, cu ajutorul unui sprit cu deschizatura stelata, si deasupra acestora se aseaza oblic cate o felie de blat acoperit cu zahar ars.

tort dobos-2

 Tortul asamblat se da la rece si tineti cont de faptul ca a doua zi e parca mult mai bun.

In final, as dori sa precizez ca tortul inventat de Jozef Dobos avea 5 blaturi, al 6-lea fiind decorat cu zahar ars, asa cum am procedat si eu. Cu timpul, prezentarea sugerata de patiserul maghiar a cunoscut tot felul de inovatii, ajungandu-se la torturi dobos cu straturi mult mai multe (pana la 12), la torturi dobos deptunghiulare sau glazurate cu ciocolata in loc de zahar ars. Parerea mea este ca nu e nimic rau in a  face un tort mai inalt, suplimentand numarul blaturilor, nici in a-l monta sub forma dreptunghiulara (mult mai comod de portionat), dar ceea ce nu ar trebui sa lipseasca este zaharul ars, care da tot farmecul acestui desert.

Pofta buna!

4.7 based on 41 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • cristina

    dobosul, prajitura copilariei mele , o bunatate !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur ca iti place, Cristina draga. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/elena.cadar.18 Elena Cadar

    te rog zi mi ce este extractul de vanilie

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Extractul de vanilie se obtine prin macerarea pastailor de vanilie naturala in alcool, cam 12-15 pastai de vanilie la 500 de ml. de vodka, timp de 6 luni. Daca nu ai , poti inlocui cu esenta de vanilie.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Alexadra Iftimescu

    Tortul acesta nu numai ca este foarte bun si aspectuos, dar e explicat atat de bine incat nu are cum sa nu reuseasca. Multumesc mult pentru o reteta atat de amanuntita incat nici macar o neindemanatica asa ca mine nu are cum sa dea gres. :) La multi ani de 8 martie, stimata Doamna!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Draga Alexandra, daca vei reusi tortul Dobos sunt sigura ca nimeni nu va mai indrazni sa te numeasca “neindemanatica” si nici tu insati nu vei mai gandi astfel despre tine :). Eu te astept cu vesti bune si iti tin pumnii. Multumesc mult pentru aprecieri si iti doresc si eu la multi ani si o primvara frumoasa. :)

      2013/3/8 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Rocsy Ciobanu

    La multi ani si o primavara frumoasa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • stefanpizza

    Multumim pentru reteta acestui tort grozav, maine este stabilit: la noi acasa va fi ruga :)!!! La multi ani, de ziua femeii iar sufletul sa va fie ca si pana acum, o senina primavara!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare mult, sa va fie de bine si sa sarbatoriti ruga cu cat mai multe prilejuri :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare mult, sa va fie de bine si sa sarbatoriti ruga cu cat mai multe prilejuri :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • claudia

    nu se poate pune ciocolata direct in crema de galbenusuri( dupa ce s-a ingrosat sa se puna ciocolata bucati)?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu garantez ca se va topi complet daca procedezi asa, iar topitul ciocolatei pe aburi nu iti va lua mai mult de 3-4 minute.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • MAGDA

    Cred ca e o bunatate.Trebuie neaparat sa-l incerc.Banuiesc ca o sa-mi ia ceva timp dar merita.Felicitari din toata inima!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Mie nu mi se pare un tort foarte laborios acest dobos :). Merita sa-l incerci macar o data, ca sa-ti faci o parere, sa vezi daca ti se va mai parea atat de dificil.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Mie nu mi se pare un tort foarte laborios acest dobos :). Merita sa-l incerci macar o data, ca sa-ti faci o parere, sa vezi daca ti se va mai parea atat de dificil.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • nouatigaraelectronica

    wow…cat de gustos arata…abea astept sa il incerc :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elena

    Putem sa comandam online? Bijuterie de tort.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Simona

    In primul rand multe multumiri pt blog care e intodeauna o placere.

    De multi ani m-am ferit de acest tort crezand ca e foarte complicat, desi imi place la nebunie. Mi-am luat inima in dinti intr-o zi si l-am incercat dupa ce am studiat multe variante de retete de pe toate site-urile posibile si imposibile.

    Pana la urma mi-a iesit si e un succes nebun in familie. Nu e sarbatoare fara dobos. Reteta la care m-am oprit e similara si mi-am dat seama ca nu e greu absolut deloc. Putina migala la intinsul foilor dar atata.

    Din experienta proprie am constatat urmatoarele.

    1) Cel mai rapid se face pe fundul unei tavi dreptunghilare de aragaz. Imi ies 3 foi si la tai in doua – in total 6 foi. Cu cat le fac mai subtiri cu atat arata mai bine.

    2) Daca se usuca putin pot fi insiropate cu orice fel de sirop, lichior, lapte sau chiar si apa. M-am grabit odata si nu s-a simtit o mare diferenta.

    3) crema iese mult mai buna cu ciocolata decat cu cacao. Oricat de mult se fierbe cacao-a tot cea de ciocolata e mai buna la gust, mai fina. Probabil din cauza grasimilor.

    4) Cand timpul de gatire este o problema se poate face crema de cu seara si se da la frigider. A doua zi se scoate si se lasa pe masa pana sant gata foile. E suficient de moale pt ornat foile.

    5) Ultima foaie cu caramel este destul de estetica dar se poate si fara. Eu il imbrac cu crema si il presar cu nuca de cocos pt. decor. Iese la fix.

    Celor care ezita, sa nu va fie teama!

    Multumiri doamna Laura pt retete si imagini!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Silvia

    La zaharul ars pentru dobos se adauga o lingura de otet la sfarsit si va fi mult mai usor de lucru cu el. Eu fac dobos de 30 de ani si am invatat de la o matusa . Nu se intareste asa de repede si va spun are si un gust mai bun. Multumesc Laura pentru retete, sa stii ca fac multe din ele si sunt o reusita. Fac painea cu cartofi, cornurile de brutar si multe altele. Multe succes in continuare si sa ai sarbatori fericite cu Isus in inima , ca pe El il sarbatorim. Domnul sa faca bucuria invierii Mantuitorului in fiecare zi in inima ta si in inima

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Iti multumesc mult draga Silvia atat pentru informatie cat si pentru gandurile frumoase :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Silvia

    in inima cititorilor tai

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gia

    Am incercat multe retete de la d-voastra si de fiecare data cu ajutorul d-voastra am reusit sa-mi impresionez sotul si priteni,dar cu dobosul am dat-o in bara de doua ori,ceva nu-mi iese la crema,mai exact crema imi iese foarte groasa inainte s-o amestec cu untul, d – vostra sigur folositi doar galbenusele pentru crema?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • mirela

    am tinut crema pe foc probabil prea mult, ca atunci cand am pus si ciocolata topita a devenit sfaramicioasa; ce ma fac, o arunc sau se repara cu untul? va rog frumos raspundeti-mi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Incearca sa o incalzesti putin pe aburi, amestecand constant, eventual adauga pe rand cate o lingura de lapte. daca se fluidizeaza ai salvat-o. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • mirela

        multumesc mult

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Daniel Andrei Bordeianu

    tortul a iesit
    cu caramelizarea zaharului a mers ceva mai greu
    dupa a treia incercare a iesit
    ps. dupa cum vedeti, sunt si barbati care fac prajituri!!!
    mersi pentru reteta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Sincere felicitari, stimate domn :). Sa stiti ca la partea cu caramelizarea si doamnele se pot incurca, important e ca nu v-ati descurajat si ca ati obtinut un rezultat bun pana la urma.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gordana Vesici

    De mult cochetam cu aceasta reteta si cu acest tort al copilariei mele ;-) Multumesc Laura, a iesit atat de bun si adevarat, intradevar am adaugat 5 linguri de lapte in crema si am ales varianta cu ciocolata neagra 85%, poate am exagerat putin prea neagra :-) foile s-au dezlipit atat de usor de hartie daca le lasi la racit, nu s-a rupt nici una…si ca timing ai avut dreptate, BRAVO!!!
    Si ce idee buna cu taiatul ultimului strat caramelizat :-) mersi!
    Cu multumiri, Gordana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Veronica Vera Nedelcu

    ajutooooor! nu stiu ce sa fac. am incercat si eu sa fac dobosul mult laudat. dar nici nu am inceput bine ca nu stiu ce are amestecul pentru blat. mi se pare prea laptos si nu stiu daca sa mai pun faina sau nu. am pus cat era scris in reteta si nu a fost de ajuns. ce sa fac?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ai pus 150 de grame de faina la 6 oua si “nu a fost destul”? La pasul 2 este descris procedeul de amestecare ablatului, nu are cum sa fie “laptos” daca ai procedat asa cum scrie acolo, eventual spumos.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)