Cautare in site
x inchide
dobos-torta-reteta-tort-dobos-reteta-dobos-retetecalamamaro

Tort Dobos

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 08.03.2013
4.7
(40)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.7 / 5. Voturi 40

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

70 comentarii la Tort Dobos

  1. Camelia spune:

    tava mare însemnând 42×29×7. am făcut crema de 3 ori la cele 12 doi, dar la final au rămas 11 pt că nu am mai avut crema pt ultima. am folosit cam 3 linguri pline de crema pt fiecare foaie (chiar si 4).
    am făcut foile de marti, le-am învelit în folie pe toate și vineri le-am umplut. iar sâmbătă noaptea le-am tăiat.
    cu toate că familionul a comentat că e prea mult unt a mai rămas până azi doar o bucățică.
    sfat pt cei care fac prima data: urmăriți rețetă, e explicată pas cu pas, nu ai cum sa dai gres.
    îmi puteți spune cum pot reduce untul din crema?
    mulțumesc

    • Camelia, mă bucur mult că ai trecut cu bine peste experiența acestui Doboș uriaș. E important că s-a mâncat tot, înseamnă că a fost și bun :). Desprea partea cu untul, aș zice să încerci să elimini treptat din el, prima dată aș încerca să reduc cu vreo 50 de grame (la cantitățile din rețeta de pe site). Dacă obții o cremă stabilă, poate data viitoare să încerci cu 100 de grame mai puțin. Nu cred că merge redus untul mai mult de atât, pentru că mă tem că s-ar tăia crema, untul are și el o capacitate limitată de a îngloba alte lichide.

  2. Camelia spune:

    daca am făcut 12 foi in tava mare dreptunghiulara va trebui sa dublez și cantitatea de crema? mulțumesc

    • Ce înseamnă tava mare? Cât de mare? În primul rând, eu am 6 foi, dumneavoastră aveți 12, doar pentru acest fapt și tot trebuie dublată cantitatea de cremă. Dacă suprafața tăvii dumneavoastră e dublă față de a celei folosite de mine (452 cm²), atunci vă trebuie de 4 ori mai multă cremă decât am pregătit eu.

  3. Dana spune:

    Oare se poate congela acest tort dobos? (eu il fac sub forma de prajitura, nu tort, dar cu aceeasi compozitie)

  4. Elisa spune:

    Buna! In loc de coniac as putea folosi crema de whisky?

  5. Bettina spune:

    Delicios!!! L-am facut si eu azi si a iesit tare bun si frumos! As pune o poza da nu stiu unde :)

  6. ysa spune:

    am si eu o intrebare…. daca pot face foile cu cateva zile inainte si crema cu o zi inainte de servire?!

  7. ysa spune:

    pot sa spun draga Laura ca acest blog e o incantare….multe din retetele tale de torturi le-am facut ,ultimul fiind cel de ,, mure cu lamaie” …..a iesit excelent…sunt o impatimita a deserturilor si le fac pentru prieteni cu multa multa pasiune si daruire…..vreau sa incerc saptamana aceasta tortul dobos dar pentru o forma cu diamentrul de 24,si vreau sa te rog sa-mi spui daca e mare diferenta la ingrediente…multumesc frumos!

    • Ysa dragă, nu ar trebui să difere prea mult cantitatea ingredientelor, chiar cred că va ajunge și pentru diametrul de 24 cm. Poate va ieși ceva mai puțin înalt, dar nu cu foarte mult. Dacă dorești, poți suplimenta cu 20% cantitățile.

  8. Andreea L. spune:

    Am facut si eu tortul dobos sambata pe 24.10.2015. A iesit bun. copiii la-u mancat f bine, dar am cateva intrebari:
    1. Cand s-a racit crema de galbenusuri batute pe abur si ciocolata, s-a facut o crema destul de tare..m-am speriat putin, cand am adaugat untul a devenit ok. e normal sa fie asa tare sau doar la mine e asa?
    2. Cand am caramelizat zaharul pt decor, la mine a iesit f putin ( desi am psu 6 linguri de zahar) si au fost portiuni cu zahar si portiuni fara..cum se intinde zaharul acesta ars? se toarna pur si simplu peste blat sau cu lingura? Mentionez ca atunci cand s-a racit complet zaharul, acesta nu era asa limpede, ca oglinda ci putin mat. Culoarea era gabluie, dar era mat. E ok sa fie asa, sau am gresit eu?
    Multumesc Laura, pentru timpul acordat, te urmaresc cu mare drag( si multa incredere, pentru ca sunt incepatoare in ale bucatariei).

    • Dragă Andreea, e firesc să se îngroașe crema fiartă pe abur, așa e la toată lumea. Poate ai fiert-o puțin prea mult, dacă a fost foarte tare. În ce privește zahărul ars, eu îl torn cât e foarte fierbinte și înclin tava pe care am așzat blatul în toate părțile, ca să se acopere. Dacă zahărul se răcește, nu mai e destul de fluid și nu se mai întinde cum trebuie.
      Îți mulțumesc și eu pentru că mi-ai acordat încrederea de a face o rețetă de pe blog pentru familia ta, să vă fie de bine! Să știi că nu e chiar o rețetă ușoară, dacă ți-a reușit Doboșul deja poți afirma că ai trecut la avansați :)).

  9. luiza spune:

    Super, yumm!

  10. Veronica Vera Nedelcu spune:

    ajutooooor! nu stiu ce sa fac. am incercat si eu sa fac dobosul mult laudat. dar nici nu am inceput bine ca nu stiu ce are amestecul pentru blat. mi se pare prea laptos si nu stiu daca sa mai pun faina sau nu. am pus cat era scris in reteta si nu a fost de ajuns. ce sa fac?

    • lauralaurentiu spune:

      Ai pus 150 de grame de faina la 6 oua si „nu a fost destul”? La pasul 2 este descris procedeul de amestecare ablatului, nu are cum sa fie „laptos” daca ai procedat asa cum scrie acolo, eventual spumos.

  11. Gordana Vesici spune:

    De mult cochetam cu aceasta reteta si cu acest tort al copilariei mele ;-) Multumesc Laura, a iesit atat de bun si adevarat, intradevar am adaugat 5 linguri de lapte in crema si am ales varianta cu ciocolata neagra 85%, poate am exagerat putin prea neagra :-) foile s-au dezlipit atat de usor de hartie daca le lasi la racit, nu s-a rupt nici una…si ca timing ai avut dreptate, BRAVO!!!
    Si ce idee buna cu taiatul ultimului strat caramelizat :-) mersi!
    Cu multumiri, Gordana

  12. Daniel Andrei Bordeianu spune:

    tortul a iesit
    cu caramelizarea zaharului a mers ceva mai greu
    dupa a treia incercare a iesit
    ps. dupa cum vedeti, sunt si barbati care fac prajituri!!!
    mersi pentru reteta

    • lauralaurentiu spune:

      Sincere felicitari, stimate domn :). Sa stiti ca la partea cu caramelizarea si doamnele se pot incurca, important e ca nu v-ati descurajat si ca ati obtinut un rezultat bun pana la urma.

  13. mirela spune:

    am tinut crema pe foc probabil prea mult, ca atunci cand am pus si ciocolata topita a devenit sfaramicioasa; ce ma fac, o arunc sau se repara cu untul? va rog frumos raspundeti-mi

  14. Gia spune:

    Am incercat multe retete de la d-voastra si de fiecare data cu ajutorul d-voastra am reusit sa-mi impresionez sotul si priteni,dar cu dobosul am dat-o in bara de doua ori,ceva nu-mi iese la crema,mai exact crema imi iese foarte groasa inainte s-o amestec cu untul, d – vostra sigur folositi doar galbenusele pentru crema?

  15. Silvia spune:

    in inima cititorilor tai

  16. Silvia spune:

    La zaharul ars pentru dobos se adauga o lingura de otet la sfarsit si va fi mult mai usor de lucru cu el. Eu fac dobos de 30 de ani si am invatat de la o matusa . Nu se intareste asa de repede si va spun are si un gust mai bun. Multumesc Laura pentru retete, sa stii ca fac multe din ele si sunt o reusita. Fac painea cu cartofi, cornurile de brutar si multe altele. Multe succes in continuare si sa ai sarbatori fericite cu Isus in inima , ca pe El il sarbatorim. Domnul sa faca bucuria invierii Mantuitorului in fiecare zi in inima ta si in inima

  17. Simona spune:

    In primul rand multe multumiri pt blog care e intodeauna o placere.

    De multi ani m-am ferit de acest tort crezand ca e foarte complicat, desi imi place la nebunie. Mi-am luat inima in dinti intr-o zi si l-am incercat dupa ce am studiat multe variante de retete de pe toate site-urile posibile si imposibile.

    Pana la urma mi-a iesit si e un succes nebun in familie. Nu e sarbatoare fara dobos. Reteta la care m-am oprit e similara si mi-am dat seama ca nu e greu absolut deloc. Putina migala la intinsul foilor dar atata.

    Din experienta proprie am constatat urmatoarele.

    1) Cel mai rapid se face pe fundul unei tavi dreptunghilare de aragaz. Imi ies 3 foi si la tai in doua – in total 6 foi. Cu cat le fac mai subtiri cu atat arata mai bine.

    2) Daca se usuca putin pot fi insiropate cu orice fel de sirop, lichior, lapte sau chiar si apa. M-am grabit odata si nu s-a simtit o mare diferenta.

    3) crema iese mult mai buna cu ciocolata decat cu cacao. Oricat de mult se fierbe cacao-a tot cea de ciocolata e mai buna la gust, mai fina. Probabil din cauza grasimilor.

    4) Cand timpul de gatire este o problema se poate face crema de cu seara si se da la frigider. A doua zi se scoate si se lasa pe masa pana sant gata foile. E suficient de moale pt ornat foile.

    5) Ultima foaie cu caramel este destul de estetica dar se poate si fara. Eu il imbrac cu crema si il presar cu nuca de cocos pt. decor. Iese la fix.

    Celor care ezita, sa nu va fie teama!

    Multumiri doamna Laura pt retete si imagini!!

  18. Elena spune:

    Putem sa comandam online? Bijuterie de tort.

  19. nouatigaraelectronica spune:

    wow…cat de gustos arata…abea astept sa il incerc :D

  20. MAGDA spune:

    Cred ca e o bunatate.Trebuie neaparat sa-l incerc.Banuiesc ca o sa-mi ia ceva timp dar merita.Felicitari din toata inima!

    • lauralaurentiu spune:

      Mie nu mi se pare un tort foarte laborios acest dobos :). Merita sa-l incerci macar o data, ca sa-ti faci o parere, sa vezi daca ti se va mai parea atat de dificil.

    • lauralaurentiu spune:

      Mie nu mi se pare un tort foarte laborios acest dobos :). Merita sa-l incerci macar o data, ca sa-ti faci o parere, sa vezi daca ti se va mai parea atat de dificil.

  21. claudia spune:

    nu se poate pune ciocolata direct in crema de galbenusuri( dupa ce s-a ingrosat sa se puna ciocolata bucati)?

    • lauralaurentiu spune:

      Nu garantez ca se va topi complet daca procedezi asa, iar topitul ciocolatei pe aburi nu iti va lua mai mult de 3-4 minute.

  22. stefanpizza spune:

    Multumim pentru reteta acestui tort grozav, maine este stabilit: la noi acasa va fi ruga :)!!! La multi ani, de ziua femeii iar sufletul sa va fie ca si pana acum, o senina primavara!

  23. Rocsy Ciobanu spune:

    La multi ani si o primavara frumoasa!

  24. Alexadra Iftimescu spune:

    Tortul acesta nu numai ca este foarte bun si aspectuos, dar e explicat atat de bine incat nu are cum sa nu reuseasca. Multumesc mult pentru o reteta atat de amanuntita incat nici macar o neindemanatica asa ca mine nu are cum sa dea gres. :) La multi ani de 8 martie, stimata Doamna!

    • lauralaurentiu spune:

      Draga Alexandra, daca vei reusi tortul Dobos sunt sigura ca nimeni nu va mai indrazni sa te numeasca „neindemanatica” si nici tu insati nu vei mai gandi astfel despre tine :). Eu te astept cu vesti bune si iti tin pumnii. Multumesc mult pentru aprecieri si iti doresc si eu la multi ani si o primvara frumoasa. :)

      2013/3/8 Disqus

  25. Elena Cadar spune:

    te rog zi mi ce este extractul de vanilie

    • lauralaurentiu spune:

      Extractul de vanilie se obtine prin macerarea pastailor de vanilie naturala in alcool, cam 12-15 pastai de vanilie la 500 de ml. de vodka, timp de 6 luni. Daca nu ai , poti inlocui cu esenta de vanilie.

  26. cristina spune:

    dobosul, prajitura copilariei mele , o bunatate !