Tort "Malaga"

Am vazut ceva asemanator candva, undeva – prin vastitatea world wide web-ului…era un filmulet cu subiect culinar, in limba olandeza, pe care azi, cand l-am cautat, nu l-am mai gasit. Asa ca am reprodus din memorie doar principul tortului, cu un blat dublat de bezea si cu crema la mijloc – aromele alese si prezentarea finala fiind dupa fantezia proprie:

tort malaga 019

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Tort „Malaga”:Blat:

  • 3 oua
  • 1 pahar de 150 ml de zahar
  • 1/2 pahar (acelasi) de ulei
  • 1 pahar (acelasi) + 2 linguri de faina
  • 1 lingurita praf de copt

Bezea:

  • 4 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 4 linguri de nuca macinata

Crema:

  • 300 ml frisca
  • 300 ml lapte
  • 1 plic de budinca de vanilie
  • 2 linguri de esenta de rom
  • 6 linguri de zahar
  • 1 lingurita de gelatina granule
  • 100 de grame de stafide inmuiate in rom

Glazura:

  • 100 de grame de ciocolata
  • 3 linguri de frisca lichida

Sirop:

  • 5 linguri de apa
  • 1 lingura esenta de rom
  • 1 lingura de zahar

Decor:

  • 300 ml frisca batuta si indulcita dupa gust
  • decoratiuni de ciocolata topita (optional)

Preparare:Pentru blat, se bat ouale intregi cu un pahar de zahar pana formeaza o crema onctuoasa. Se adauga uleiul in suvoi subtire, mixand in continuare, apoi se amesteca usor cu faina amestecata cu praful de copt. Se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt (poza 1) sau unsa si tapetata cu faina.Din cele patru albusuri si cele 6 linguri de zahar se bate o bezea ferma, care se amesteca cu nuca macinata (poza 2) si se aseaza peste blatul pregatit in tava (poza 3). Se introduce tava la cuptorul preincalzit la 150 de grade, unde se lasa pana se rumeneste usor bezeaua (45 minute-1 ora) – care trebuie sa fie cat mai uscata (poza 4). Se lasa sa se raceasca.

tort malaga blat

Pentru crema:Gelatina se inmoaie cu 1-2 lingurite de apa.Se bate frisca, se indulceste cu o lingura de zahar si se lasa la frigider:

tort malaga 005

Din lapte, restul de zahar si plicul de budinca se fierbe o budinca groasa, care se lasa sa se raceasca la temperatura bucatariei, mixand periodic pentru a preintampina formarea unei pojghite la suprafata:

tort malaga 006

Cand budinca se raceste complet, se amesteca, adaugand cate o lingura o data si mixand in permanenta, cu frisca batuta. Se adauga esenta de rom si stafidele bine scurse:

tort malaga 011

Se topeste gelatina pe aburi, se amesteca cu 2-3 linguri de crema si apoi se adauga la cantitatea totala de crema, omogenizand. Se da crema la frigider.Blatul se desprinde cu grija de pe hartie si se taie in doua, pe lungime:

tort malaga 009

Se pregateste glazura, topind pe aburi ciocolata cu frisca lichida, si se glazureaza cele doua blaturi, deasupra de bezea:

tort malaga 010

Dupa ce glazura se intareste se trece la asamblarea tortului – pe unul dintre blaturi, peste glazura, se aseaza toata crema:

tort malaga 012

Se acopera cu celalalt blat cu glazura in jos, catre crema:

tort malaga 014

Se stropeste blatul superior cu siropul obtinut din ingredientele specificate (eu le-am amestecat la rece) si se orneaza cu frisca batuta, turnata cu spritul:

tort malaga 015

Se da tortul la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de servire.Eu am decorat marginile si suprafata cu decoruri din ciocolata topita, turnate pe hartie de copt cu seringa de decorat, cu deschizatura cea mai mica.Un tort foarte gustos, pentru cei carora le place aroma de rom. Bezeaua, fiind ferita de contactul cu umezeala cremei de stratul de ciocolata topita, ramane crocanta si contrasteaza in mod placut cu octuozitatea cremoasa:

tort malaga 019

Print Friendly

Leave a Reply

37 Comments on "Tort "Malaga""


Guest
Alina Elena Tudor
6 aprilie, 2015

trebuie sa-l incerc…..

Guest
Alina Elena Tudor
6 aprilie, 2015

buna ,laura am facut tortul , aiesit foarte bun dar am o nelamurire ,1 blat se coace si apoi se adauga cel de albusuri sau se pun amandoua deodata ,pt ca cum explici in reteta se intelege ca se pun deodada dar se amesteca intre ele. dar si asa a iesit foarte bun .multumesc mult si multi pupici.

Guest
Gridan Irina
6 aprilie, 2015

super am sal incerc si eu sf asta de saptamana daca tot am musafiri la masa duminica inaite de post

Guest
Plesa Sanda
6 aprilie, 2015

l-am facut si e super bun ….multumesc Laura pt reteta

Guest
Lucica Ailenei
6 aprilie, 2015

L-am facut de ziua mamei mele,a fost devorat efectiv…are un gust demential…