Saptamana Restaurantelor

Tort "Malaga"

4 aprilie, 2009 in categoria prajituri si torturi

Am vazut ceva asemanator candva, undeva – prin vastitatea world wide web-ului…era un filmulet cu subiect culinar, in limba olandeza, pe care azi, cand l-am cautat, nu l-am mai gasit. Asa ca am reprodus din memorie doar principul tortului, cu un blat dublat de bezea si cu crema la mijloc – aromele alese si prezentarea finala fiind dupa fantezia proprie:

tort malaga 019

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Tort “Malaga”:Blat:

  • 3 oua
  • 1 pahar de 150 ml de zahar
  • 1/2 pahar (acelasi) de ulei
  • 1 pahar (acelasi) + 2 linguri de faina
  • 1 lingurita praf de copt

Bezea:

  • 4 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 4 linguri de nuca macinata

Crema:

  • 300 ml frisca
  • 300 ml lapte
  • 1 plic de budinca de vanilie
  • 2 linguri de esenta de rom
  • 6 linguri de zahar
  • 1 lingurita de gelatina granule
  • 100 de grame de stafide inmuiate in rom

Glazura:

  • 100 de grame de ciocolata
  • 3 linguri de frisca lichida

Sirop:

  • 5 linguri de apa
  • 1 lingura esenta de rom
  • 1 lingura de zahar

Decor:

  • 300 ml frisca batuta si indulcita dupa gust
  • decoratiuni de ciocolata topita (optional)

Preparare:Pentru blat, se bat ouale intregi cu un pahar de zahar pana formeaza o crema onctuoasa. Se adauga uleiul in suvoi subtire, mixand in continuare, apoi se amesteca usor cu faina amestecata cu praful de copt. Se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt (poza 1) sau unsa si tapetata cu faina.Din cele patru albusuri si cele 6 linguri de zahar se bate o bezea ferma, care se amesteca cu nuca macinata (poza 2) si se aseaza peste blatul pregatit in tava (poza 3). Se introduce tava la cuptorul preincalzit la 150 de grade, unde se lasa pana se rumeneste usor bezeaua (45 minute-1 ora) – care trebuie sa fie cat mai uscata (poza 4). Se lasa sa se raceasca.

tort malaga blat

Pentru crema:Gelatina se inmoaie cu 1-2 lingurite de apa.Se bate frisca, se indulceste cu o lingura de zahar si se lasa la frigider:

tort malaga 005

Din lapte, restul de zahar si plicul de budinca se fierbe o budinca groasa, care se lasa sa se raceasca la temperatura bucatariei, mixand periodic pentru a preintampina formarea unei pojghite la suprafata:

tort malaga 006

Cand budinca se raceste complet, se amesteca, adaugand cate o lingura o data si mixand in permanenta, cu frisca batuta. Se adauga esenta de rom si stafidele bine scurse:

tort malaga 011

Se topeste gelatina pe aburi, se amesteca cu 2-3 linguri de crema si apoi se adauga la cantitatea totala de crema, omogenizand. Se da crema la frigider.Blatul se desprinde cu grija de pe hartie si se taie in doua, pe lungime:

tort malaga 009

Se pregateste glazura, topind pe aburi ciocolata cu frisca lichida, si se glazureaza cele doua blaturi, deasupra de bezea:

tort malaga 010

Dupa ce glazura se intareste se trece la asamblarea tortului – pe unul dintre blaturi, peste glazura, se aseaza toata crema:

tort malaga 012

Se acopera cu celalalt blat cu glazura in jos, catre crema:

tort malaga 014

Se stropeste blatul superior cu siropul obtinut din ingredientele specificate (eu le-am amestecat la rece) si se orneaza cu frisca batuta, turnata cu spritul:

tort malaga 015

Se da tortul la frigider pentru cel putin 2 ore inainte de servire.Eu am decorat marginile si suprafata cu decoruri din ciocolata topita, turnate pe hartie de copt cu seringa de decorat, cu deschizatura cea mai mica.Un tort foarte gustos, pentru cei carora le place aroma de rom. Bezeaua, fiind ferita de contactul cu umezeala cremei de stratul de ciocolata topita, ramane crocanta si contrasteaza in mod placut cu octuozitatea cremoasa:

tort malaga 019

5.8 based on 10 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • diamond

    yum, vreau si eu o feliutza! :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Diamond, te servesc cu placere :P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Jacktels Kochbuch

    Hallo Laura,

    foarte rafinatä Creatiune.Componentele harmonieren( sorry nu stiu similar cuvint)perfekt.
    Kompliment !!
    Eu sint convins cä are un Gust foarte bun.

    Salutäri Jacktel

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Alsurdelsur "Reme"

    Bellisima y riquisima tarta que lleva el nombre de mi ciudad Málaga.

    Besos de una malagueña

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • mikkey

    Bellissima torta Laura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • irinaririna

    Mama ce minunatie….zi-mi te rog cum ai facut decoratiunile de ciocolata?? Exista explicatia undeva pe blog? O duminica placuta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Irina, tehnica este identica celei pe care am folosit-o la tortul “Fluturi albi in zmeuris”, acolo am si pozat, doar ca aceste grilaje fiind mai simple le-am facut liber, fara un desen prealabil pe hartie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Mickey, Благодаря ви много за посещението и комплименти – and I sincerilly hope that I wrote corectly :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Alsurdelsur “Reme” – bella malaguena- bessos de mi ciudad – Timisoara, Romania. Me encanta mucho que te gusto mi pastel. En Romania se llama “Malaga” la combinación de ron con pasas. En su ciudad está más extendido de esta combinación?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • julia

    Nemaipomenit de bine arata.a mai ramas ceva?vreau si eu…macar o firmitura *-*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Jacktel, da, a fost foarte bun la gust, ma bucur mult ca iti place!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Julia, mai vreo doua-trei felii…ti le pastrez? :P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mary

    Che spettacolo !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • mihai2206

    Laura, daca nu te superi, te-as ruga sa imi spui si mie care sunt dimensiunile tavii pe care ai folosit-o pentru aceasta reteta. Multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • ramonina

    Laura,vreau sa fac in seara asta tortul si as vrea sa stiu dimensiunile tavii.Multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.dulcegarii-culinare.ro/ Antonina

    Ma uit la poze si salivez in nestire.. acu sunt chiar intr-o ceata totala… ce mananc eu azi???  

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Apai ca doara nu numa’ prajituri :P!….

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bolonyiolga

    maine am sa-l fac,cred ca e un tort deosebit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gabriela

    Buna Laura.Am facut si eu acest tort minunat.Dar totusi bezeaua nua a ramas crocanta.Unde am gresit?Ciocolata am pus-o calduta.Multumenc anticipat.Spor la retete noi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Gabriela, chiar nu am idee ce s-a fi intamplat… ai lasat foile de pe o zi pe alta inainte sa le acoperi cu ciocolata si sa le umpli cu crema? Din cate imi amintesc, bezeaua insuficient uscata lasata mai mult timp la temepratura bucatariei are tendinta de a se inmuia. Ma gandesc ca gustul a fost oricum la fel :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Clody2308

    Arata bestial tortul acesta…e musai sa-l incerc si eu!!!Sper sa imi iasa…nu prea ar avea de ca sa nu imi reuseasca,mai ales ca explicatiile tale sunt nemaipomenite!Te pup si la cat mai multe retete!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Mult succes, eu te astept cu impresii, draga mea!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • iasminna

    l-am facut in seara asta este la frigider arata demential si crema a iesit bine am lins putin castronu ce sa fac nu m-am putut abtine

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur mult, sa-ti fie de bine! :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • iasminna

    demential a iesit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • iasminna

    te rog spune-mi si mie cum faci sarmalele.sotul meu a cumparat o cratita de pamant si vrea sa le fierb acolo , nu am facut niciodata in oala de lut.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • oana

    Am facut tortul de ziua tatalui meu. A iesit foarte bun si merita incercat si de altii.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • circeanu cerasela

    La acest tort cum se procedeaza cu primul blat ca nu am inteles ca daca se coc impreuna se impreuna multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • dana

    as dori sa fac si eu acest tort pentru ziua baietelului meu (sambata implineste 5 anisori) insa am si eu 2 intrebari: ce dimensiune trebuie sa aiba tava in care se coace blatul+bezeaua si glazura se pune fierbinte peste blat? Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Elena, e o tava obisnuita de cuptor, 35×37 cm. sau asa ceva. Glazura se pune calda, altfel s-ar intari si nu ai avea cum sa o mai torni.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • SANDA MORAR

    mmmmmmmm

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)