Rata dezosata umpluta

9 ianuarie, 2010 in categoria retete culinare, retete de mancare
A trecut cam multisor de cand am scris ultima data pe blog… suntem intr-un nou an, sa speram, mai bun pentru toata lumea! Motivul acestei delasari aparente nu este ca m-as fi lenevit, ci ca in familia mea petrecem, nu gluma! Numai ce am terminat de sarbatorit Craciunul si Anul Nou, si iata, zicem “bis!” (evident ca ne face placere) si incepem cu sarbatorile dupa calendarul iulian (sotul meu e de etnie sarba). Asadar, pe 7 ianuarie a fost Craciun cu repetitie! Cu ocazia Ajunul Craciunului Sarbesc am pregatit, intr-un fel mai special, o rata cu garnitura de varza rosie – pentru ca noua ne place rata foarte mult si pentru ca niste fete vrednice mi-au amintit, printr-un procedeu inrudit cu acesta (eu am procedat “invers” decat ele) , de aceasta reteta minunata pe care eu am mai incercat-o candva, demult.

rata dezosata umpluta

Ingrediente:

1 rata tanara, grasuta
1 lingura de mustar
1 lingurita de amidon alimentar
350 de grame de carne slaba, tocata
1 ceapa rosie de dimensiune medie
2 mere mici, curatate de coaja si taiate in cubulete
3 linguri de merisoare deshidratate
coaja rasa fin si zeama de la o portocala
1 corn uscat, inmuiat in apa si stors bine
sare, piper, nucsoara rasa
2 linguri de ulei de masline

3-4 mere (optional) pentru copt alaturi de rata

1 lingurita de miere de albine + 1 lingurita de mustar pt. glazura

Preparare:

Iata, deci, protagonista:

rata dezosata umpluta 1

Procedeul dezosarii poate parea inspaimantator de complicat, dar va asigur ca nu e deloc asa. De fapt nu cred sa dureze mai mult de 10 minute. Se intoarce pasarea cu fata in jos si se face o taietura pe mijlocul spinarii, pana la os:

rata dezosata umpluta 2

Se desface pielea si carnea, cat mai aproape de os, eliberand gatul si desprinzand articulatia aripilor de spate:

rata dezosata umpluta 3

In partea inferioara se procedeaza la fel, apoi se desprinde articulatia pulpelor de bazin:

rata dezosata umpluta 4

Se desprind longitudinal coastele de osul pieptului si se scot afara:

rata dezosata umpluta 5

Cu grija, de taie razant pe langa osul pieptului si se extrage si acesta:

rata dezosata umpluta 6

Pentru ca am dorit ca pasarea fripta sa aiba o forma cat mai naturala, am optat pentru a dezosa doar partea superioara atat a aripilor, cat si a pulpelor. Asadar, am desprins cu grija carnea pulpelor (si aripilor) superioare de pe os, intorcand carnea si pielea inspre inapoi, apoi am taiat cu grija la articulatia dintre pulpa superioara si cea inferioara (respectiv intre primul si al doilea segment al aripilor):

rata dezosata umpluta 7

Iata, deci, pasarea dezosata:

rata dezosata umpluta 8

Din oase se poate pregati o supa, se poate da gust si consistenta unei ciorbite etc.

Am sarat si piperat interiorul ratustii, apoi am uns-o cu mustar:

rata dezosata umpluta 9

Am pus pasarea astfel pregatita la frigider, si am trecut la prepararea umpluturii: am calit ceapa fin tocata in uleiul de masline (1), cand a devenit sticloasa am stins cu sucul de portocala (2). Intr-un castron, am pregatit carnea fin tocata (am folosit piept de curcan, recomad o carne slaba – de exemplu vitel – pentru ca rata este destul de grasa), ceapa calita cu tot cu zeama de portocale, 2 mere mici, curatate, taiate in cuburi, merisoarele deshidratate, coaja rasa de portocala si cornul inmuiat si stors (3). Am amestecat bine totul si am potrivit gustul cu sare, piper si nucsoara rasa (4).

rata dezosata umpluta umplutura

Am presarat interiorul ratei cu o lingurita de amidon alimentar, pentru ca umplutura sa adere bine pe carne:

rata dezosata umpluta 10

Am introdus toata umplutura in interiorul ratei dezosate, indesand in golul din interiorul pulpelor si aripilor superioare, apoi aranjand si restul:

rata dezosata umpluta 11

Am cusut spatele pasarii cu atentie, indesand pielea gatului in interior:

rata dezosata umpluta 12

Am sarat si piperat exteriorul pasarii, apoi am asezat-o in tava, cu nimic altceva pe langa ea decat un pahar de apa rece si patru jumatati de mar; deschizatura din partea inferioara am “sigilat-o” cu scobitori:

rata dezosata umpluta 13

Am acoperit tava cu foile de aluminiu pe care am perforat-o in cateva locuri cu o scobitoare si am introdus-o in cuptorul preincins la 210 grade Celsius. Dupa 20 de minute, focul se reduce la 190 de grade si continua coacerea pana ce trec doua ore incap (cam 1 ora / kilogram pasare). Dupa trecerea acestui timp, se scoate rata, se iau 2-3 linguri din sosul bogat din tava si se amesteca cu 1 lingurita de mustar si una de miere. Se pensuleaza cu generozitate exteriorul ratei cu acest amestec:

rata dezosata umpluta 14

Facultativ, in jurul pasarii se pot aseza felii de mar cu tot cu coaja (curatate de casuta semintelor), care se vor servi cu rata fripta. Se tine rata la cuptor pana se rumeneste frumos (10-15 minute):

rata dezosata umpluta 15

Se scoate pasarea din tava si se intoarce pe o parte cu multa grija; se scoate ata cu care a fost cusuta si este gata de servit (eu am aranjat alaturi feliile de mere coapte):

rata dezosata umpluta 16

Se poate servi cu o garnitura la alegere, eu recomand calduros garnitura de varza rosie calita, condimentata bogat, cu care se potriveste de minune:

rata dezosata umpluta

8.3 based on 3 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Anastasia

    Yammmii,buna ratusca, felicitari !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Olgutza

    Felicitari, Laura!! arata dumnezeieste ratusca umpluta..
    Ai explicat foarte frumos cum o desosezi, da' zau daca m-as incumeta sa fac asa ceva. Nu ma inteleg cu cutitul la operatiuni din astea migaloase :P
    inca o data felicitari :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ina

    Pentru toate minunatiile pe care le vad de fiecare data cand iti vizitez bucataria..te asteapta un premiu pe blogul meu

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Luiza

    Frumos inceput de an!Arata minunta ratusca ta…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Laura

    Un premiu insorit insorit pentru tine.:))))))))))))La mine pe blog.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elena Toma

    Esti o doamna apreciata si premiata de toata lumea, deci nu este o surpriza ca mai ai o admiratoare!
    La mine pe blog te asteapta doua premii, daca-ti face placere sa le primesti si sa le oferi altora. Ele sper sa-ti poarte noroc si sa ai numai realizari si reusite in 2010!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Anastasia, multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Multumesc, Olgutza, si crede-ma: mai mare e spaima decat dificultatea propriu-zisa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Ina, iti multumesc, am ridicat premiul.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Luiza, multumesc… ia te uita? Cine-ti tine lumanarea la cununie, huh? :P (A fost ataaaat de grea! =)) )

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Laura, multumesc, am luat soarele si l-am adus la mine pe blog :) .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Elena, iti multumesc mult pentru apreciere si premiu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)