Cannelloni cu carne

27 iunie, 2011

Autor: Laura Laurentiu

Zilele trecute am primit un cadou de la libris.ro, o carte cu titlul „Retete italienesti”, dintr-o colectie careia ii spune „Repede si simplu”. Rasfoind aceasta carte, am dat si peste o reteta de cannelloni, destul de diferita de ceea ce va propun eu azi, in fine, reteta mea de cannelloni cu carne (cea clasica, zic eu) si cea din cartea cu pricina au in comun pastele in forma de tuburi largi :P; o varianta clasica ar mai fi cannelloni umpluti cu ricotta si spanac, dar, desigur, este loc si pentru variante inovatoare ca si cea propusa de autorii carticelei. Fapt este ca mi s-a facut pofta de cannelloni si in cateva zile, m-am mobilizat sa-mi procur pastele cu pricina si sa-mi fac pofta:
Cannelloni cu carne

Ingrediente:

(pentru 4 persoane sau pentru 3 mai flamande, asa cum am fost noi :P)

  • 12 paste cannelloni
  • 300 de grame de carne de vita tocata
  • 1 catel de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 20 de grame de unt
  • sare, piper, frunze de busuioc proaspat (sau uscat, sau ambele, cum am folosit eu)
  • 100 de grame de parmiggiano proaspat razuit
  • 1 litru de sos bechamel preparat din: 50 de grame de unt, 4 linguri bune de faina alba, aproximativ 900 de ml. de lapte, sare, piper alb si nucsoara proaspat razuita
  • optional, aproximativ 150-200 de ml. de salsa de rosii proaspete sau din conserva, condimentata cu sare, piper si busuioc

Preparare:

Din ingredientele specificate, se prepara un sos bechamel (click pe link pentru indicatii amanuntite de preparare a sosului).
In poza de mai jos sunt pastele cannelloni crude, carora le-am facut o „proba” in tava pentru cuptor:
canelloni 012
Intr-o oala incapatoare, se pun la fiert aproximativ 4 litri de apa. Cand da apa in clocot se adauga 1 lingura de sare si pastele cannelloni, care se fierb exact 4 minute (in niciun caz mai mult), apoi se scurg si se pastreaza acoperite cu un servet de bucatarie curat, umed, ca sa nu se usuce.
Se macina carnea (e indicat sa se foloseasca numai carne de vita slaba, curatata bine de pielite, ca sa nu pluteasca grasimea deasupra pastelor in final):
canelloni 001

Cele 2 linguri de ulei de masline se pun intr-o tigaie si se incing, apoi se adauga si cele 20 de grame de unt.

canelloni 002
Se adauga ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit, calindu-se in untul amestecat cu ulei de masline.
canelloni 004
Se adauga carnea macinata si se calesc impreuna, amestecand continuu pentru a desface eventualii „bulgarasi” in care carnea are tendinta sa se adune, pana ce sucurile se evapora si carnea se rumeneste usor.
canelloni 009
Dupa ce e gata carnea, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, se adauga 4 linguri de sos bechamel, jumatate din parmezanul razuit, deasemenea frunze tocate de busuioc.
canelloni 010
Se amesteca totul si cu aceasta compozitie se vor umple cannelloni.
Se aprinde cuptorul si se seteaza la 180 de grade Celsius.
Intr-o tava adanca potrivita ca dimensiuni (si potrivita pentru cuptor) se toarna jumatate din sosul bechamel. Se umplu cannelloni cu carnea si se aseaza deasupra.
canelloni 014
Se acopera cu restul de sos bechamel si deasupra se aseaza si salsa de rosii (se poate si fara, dar eu insami nu pot, sunt innebunita dupa rosii).
canelloni 015
Deasupra se presara parmezanul ramas si se da tava la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 25 de minute.
canelloni 019

In final va avea suprafata gratinata si rumena:

canelloni 025

O portie pentru voi:

Preparare Cannelloni cu carne 11
Print Friendly
  • canelloni 012
  • canelloni 004
  • canelloni 015
  • canelloni 014
  • canelloni 009
  • canelloni+
  • canelloni 001
  • canelloni 002
  • canelloni 025
  • canelloni 019
  • canelloni 010

Lasa un comentariu

16 Comentarii la "Cannelloni cu carne"


Vizitator
Roxana Stefanescu
2 aprilie, 2013

Tocmai am terminat de mancat ceea ce am gatit! Am facut o smecherie: am pus un rand cu spanac si un rand cu carne, alaturi, in aceeasi tava, deasupra am pus sosul, apoi cascaval ras si rosii, si a iesit un vis! Cand ai in farfurie jumate cu spanac si jumate cu carne, si mananci pe rand din fiecare, poti numi asta o desfatare a papilelor gustative! Multumesc pt reteta! Incercati combinatia, merita!

Vizitator
Roxana Stefanescu
2 aprilie, 2013

Tocmai am terminat de mancat ceea ce am gatit! Am facut o smecherie: am pus un rand cu spanac si un rand cu carne, alaturi, in aceeasi tava, deasupra am pus sosul, apoi cascaval ras si rosii, si a iesit un vis! Cand ai in farfurie jumate cu spanac si jumate cu carne, si mananci pe rand din fiecare, poti numi asta o desfatare a papilelor gustative! Multumesc pt reteta! Incercati combinatia, merita!

Vizitator
Roxana Stefanescu
2 aprilie, 2013

Tocmai am terminat de mancat ceea ce am gatit! Am facut o smecherie: am pus un rand cu spanac si un rand cu carne, alaturi, in aceeasi tava, deasupra am pus sosul, apoi cascaval ras si rosii, si a iesit un vis! Cand ai in farfurie jumate cu spanac si jumate cu carne, si mananci pe rand din fiecare, poti numi asta o desfatare a papilelor gustative! Multumesc pt reteta! Incercati combinatia, merita!

Vizitator
Roxana Stefanescu
2 aprilie, 2013

Tocmai am terminat de mancat ceea ce am gatit! Am facut o smecherie: am pus un rand cu spanac si un rand cu carne, alaturi, in aceeasi tava, deasupra am pus sosul, apoi cascaval ras si rosii, si a iesit un vis! Cand ai in farfurie jumate cu spanac si jumate cu carne, si mananci pe rand din fiecare, poti numi asta o desfatare a papilelor gustative! Multumesc pt reteta! Incercati combinatia, merita!

Vizitator
Roxana Stefanescu
2 aprilie, 2013

Tocmai am terminat de mancat ceea ce am gatit! Am facut o smecherie: am pus un rand cu spanac si un rand cu carne, alaturi, in aceeasi tava, deasupra am pus sosul, apoi cascaval ras si rosii, si a iesit un vis! Cand ai in farfurie jumate cu spanac si jumate cu carne, si mananci pe rand din fiecare, poti numi asta o desfatare a papilelor gustative! Multumesc pt reteta! Incercati combinatia, merita!