Spaghete a la norma

Autor:

Spaghete a la norma, sau, pe limba lor de bastina, spaghetti alla norma. Suna destul de exotic denumirea acestor paste, care, de fapt, sunt foarte simple, cu ingrediente la indemana oricui: vinete, rosii, ceapa, usturoi si ceva branza. Pastele alla norma sunt originare din Sicilia si inca o data mi-am spus azi, in timp de ce le degustam, ca daca cineva face cu adevarat mancare vegetariana (lacto-ovo-vegetariana, mai exact) delicioasa, aceia sunt italienii. De fapt, mi-am propus chiar sa incep de azi o consemnare a celor mai cunoscute varietati de paste, publicand pe rand retetele lor. Voi ce ziceti, vi se pare interesant? In fine, va pot asigura ca portia mea de paste de azi a fost nemaipomenit de gustoasa si cat se poate de interesanta.

spaghetti alla norma, spaghete a la normaTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Spaghete Alla Norma:

  • 200 de grame de spaghete
  • 1 vanata de dimensiune potrivita
  • 30 de grame de ceapa (1 ceapa mica de tot)
  • 160 de grame rosii in bulion (atat rosiile, cat si sucul lor)
  • 1 catel de usturoi
  • 1 ardei chilli (optional)
  • 80 de grame de ricotta sarata sau mozzarella (eu am folosit un amestec din cele doua tipuri de branzeturi)
  • frunze de busuioc
  • 40 de ml. de ulei de masline
  • sare si piper

Preparare Spaghete Alla Norma:

Cateva precizari, inainte de a ne apuca efectiv de treaba: aceasta reteta originara din Sicilia recomanda ca branza folosita sa fie ricotta sarata de oaie. Acuma, ricotta e urda si asa ceva aveam pe stoc. Am facut bine si am sarat-o, am presat-o intr-o forma, i-am presarat si crusta cu sare si am lasat-o sa se matureze 4-5 zile (probabil trebuie mult mai mult). Am obtinut o branza interesanta, foarte diferita de urda dulce cu care suntem obisnuiti, dar parca nu as fi asociat neaparat acest tip de branza cu pastele. Am cercetat si am gasit destule surse care recomandau sa se foloseasca mozzarella, ba chiar restaurante din Italia care fac acest tip de paste cu mozzarella. Pana la urma, m-am decis eu sa folosesc un amestec din cele doua. In final, insa, pot spune ca  ricotta sarata se armonizeaza perfect cu sosul picant al acestor paste, dar si mozarella are un efect incantator, topindu-se in fire lungi, delicate.

1. Vanata se taie in felii groase cam de 1 cm. care se presara cu sare si se lasa se elimine lichidul amar pe care il contine cel putin 1 ora.

spaghetti alla norma preparare 12. Se clatesc vinetele cu apa rece, se zvanta bine de tot cu servete de hartie absorbanta si se taie in fasii sau cubulete, dupa preferinta. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se rumenesc vinetele, apoi se scurg de ulei si se  scot pe hartie absorbanta.

spaghete a la norma preparare 23. In uleiul ramas in tigaie se caleste ceapa tocata si usturoiul zdrobit. Dupa preferinta, se adauga si ardei chilli tocat. Dupa ce ceapa se inmoaie, se adauga rosiile maruntite si sucul lor. Se fierbe totul pe foc mediu pana cand sosul scade, apoi se trage deoparte si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.

spaghete a la norma preparare 4

4. In imaginea de mai jos puteti vedea ricotta mea sarata. Am taiat cubulete atat ricotta cat si mozarella, cam de marimea cubuletelor de vanata.

ricotta sarataspaghete a la norma preparare 3

5. Se pune pe foc o oala de aproximativ 3-4 litri cu apa si cand da in clocot, se adauga o lingura de sare, abia apoi se adauga spaghetele la fiert. Se fierb spaghetele in apa sarata timp de 7 minute. Intre timp, sosul se infierbanta bine, pana incepe sa fiarba. Dupa 7 minute, spaghetele se scot din apa cu un cleste special si se transfera in sos, adaugand si cateva linguri din apa in care au fiert pastele. Se scutura bine tigaia sa se omogenizeze si se mai gatesc pastele 1 minut. Chiar la final, se adauga vinetele prajite, cubuletele de branza si frunze tocate de busuioc.

Eu nu socotesc niciodata mai mult de 100 de grame de paste/portie, e arhisuficient, iar in situatiile in care servesc pastele la o masa cu mai multe feluri, scad cantitatea de paste pana la 70-80 de grame.

spaghete a la norma preparare-5Se servesc pastele imediat, cat sunt fierbinti. Sunt foarte gustoase si surprinzator de satioase.

spaghete a la norma-2Pofta buna! Iar daca reteta aceasta v-a placut cu adevarat, poate va veti face timp sa cititi si reteta pe care am publicat-o pe site-ul bonduelle.ro.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • spaghetti alla puttanesca, reteta de paste puttanescaSpaghetti alla puttanesca Pe limba lor de origine (italiana) spaghetti alla puttanesca, o  traducere exacta a acestui fel de mancare […]
  • Lasagna cu vineteLasagna cu vinete Lasagna cu vinete, o alternativa vegetariana la preparatul clasic italian Trebuie sa recunosc, pentru […]
  • Salată de vinete cu maioneză veganăSalată de vinete cu maioneză vegană Salată de vinete cu maioneză vegană din lapte de soia Nu cred că se putea un moment mai potrivit pentru […]
  • supa crema de vinete cu dovlecel si rosii coapte 1Supa crema de vinete cu rosii coapte Frig naprasnic, dom'le, frig din ala care nu te lasa sa iesi din casa iar daca indraznesti cumva, te musca […]
  • spaghetti all amatriciana, reteta spaghettiSpaghetti alla Matriciana Bineinteles, italienii sunt geniali cand e vorba despre paste. Zic geniali, pentru ca in Italia de obicei […]
  • penne alla vodka-1Penne alla vodka Penne alla vodka, adica paste cu vodca? Chiar daca suna ciudat pentru multi, penne alla vodka, aceasta […]
  • galuste cu branza si sos de rosii-1Galuste cu branza si sos de rosii Reteta de galuste cu branza si sos de rosii s-a nascut nu mai departe de ziua de ieri, cand aveam chef de o […]
  • placinta cu spanac1Placinta cu branza si spanac Reteta de placinta cu spanac pe care v-o propun azi este cum nu se poate mai nimerita pentru acest sezon. […]
  • tarta cu smochine si doua feluri de branza 1Tarta cu smochine si doua feluri de branza E inca sezonul smochinelor :). Cand am postat prima reteta cu smochine, fericita de faptul ca in sfarsit le […]
  • RatatouilleRatatouille Ratatouille, un preparat de sezon, usor de facut si gustos Am vazut reteta de ratatouille cu branza […]

Comentarii

  1. Marius a zis

    faina reteta, a iesit bine. am folosit o ricotta seaca din lapte de oaie(asa scria in franceza pe eticheta:)). dar avea consistenta si arata ca si ricotta pusa la sarat.

    • lauralaurentiu a zis

      Ma bucur mult, sa iti fie de bine :). Oricum, pentru cei care nu au acces la acest sortiment de branza, destul de rara prin tara noastra, e bine sa stie ca pot adapta si ca iese bine. :)

    • lauralaurentiu a zis

      Multumesc de vizita, Doina draga. :) Este-o vorba din popor, long time no see. :)) Ma bucur mult ca ti-a placut reteta, te astept cu impresii. :)

      • a zis

        Da, chiar foarte bune, toata lumea a fost incantata! Dar…de ce nu pot posta poze la tine??? iar imi prind urechile pe-aici…”mi-am iesit din mana” de cand am cam lipsit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *