Spaghetti alla puttanesca

Autor:

Pe limba lor de origine (italiana) spaghetti alla puttanesca, o  traducere exacta a acestui fel de mancare ar fi „spaghete curvesti”. Sa ma ierte obrazele prea sfioase, dar chiar asta inseamna. Italienii sunt oameni cu umor, nu se stie de ce anume au botezat aceasta reteta de paste astfel, dar au facut-o cu un motiv oarecare. Pentru ca sunt picante? Pentru ca sunt aromate? Oricum, pastele alla puttanesca sunt delicioase si simple, asa ca ma gandesc ca analogia de la baza numelui trebuie sa fi fost de placere rapida si accesibila.

Chiar daca se numesc „alla puttanesca”, spaghetele nu sunt niciodata o placere interzisa. Cu atat mai mult cu cat aceasta reteta este una cu destul de putine calorii, specifica sudului peninsulei, si este gata in mai putin de jumatate de ora.

spaghetti alla puttanesca, reteta de paste puttanescaTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: redusa

Ingrediente Spaghetti Alla Puttanesca:

  • 400 de grame de spaghete
  • 100 de grame de masline fara samburi
  • 1 lingura de capere sarate
  • 500 de grame de rosii bine coapte sau 400 de grame rosii in bulion
  • 2 catei mari de usturoi
  • 5-6 fileuri de ansoa sarate sau in ulei
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • 3-4 linguri de ulei de masline
  • sare si piper
  • optional: ardei iute chilli, proaspat sau uscat

Preparare Spaghetti Alla Puttanesca:

1. Daca folositi rosii proaspete, trebuie sa le opariti 30 de secunde in apa clocotita apoi sa le decojiti si sa le taiati in cubulete. Caperele sarate se limpezesc in cateva ape reci, ca sa mai piarda din sare. In rest, ingredientele sunt simple si cred ca se gasesc in orice camara.

ingrediente spaghetti alla puttanesca, reteta de paste cu rosii si usturoi2. Se pune pe foc o oala mare (5 litri) cu apa.

Usturoiul se zdrobeste, maslinele si caperele se maruntesc, la fel si fileurile de ansoa si ardeiul chilli (numai daca doriti, eu am folosit ardeiu iute pentru ca imi place ca pastele sa aiba o nota picanta). Se infierbanta uleiul de masline intr-o tigaie mare (tineti cont ca in aceeasi tigaie trebuie sa incapa toate pastele fierte, la finalul prepararii). Se adauga usturoiul, maslinele, fileurile de ansoa si caperele si se calesc 2-3 minute pe foc mediu. Se adauga rosiile cuburi (sau rosiile maruntite cu tot cu bulion, in cazul in care folositi conserva) si se fierbe sosul pe foc mediu, timp de 10-15 minute. Gustati de sarat si piperat si potriviti gustul sosului, dar de obicei nu prea mai e nevoie de sare, caperele, maslinele si fileurile de ansoa fiind sarate.

spaghetti alla puttanesca preparare 13. Cand apa din oala clocoteste, se pune o lingura plina cu sare si se adauga pastele. Cititi instructiunile de pe ambalajul spaghetelor, daca scrie ca timpul de gatire recomandat este de 9 minute, dupa exact 7 minute din momentul in care s-au pus la fiert se scot cu un cleste si se plonjeaza in tigaia cu sosul fierbinte. Se adauga cam 150-200 ml. din apa in care au fiert pastele in tigaie si se mai gatesc spaghetele in sos timp de doua minute, saltandu-le (sau intorcandu-le cu un cleste sau cu doua furculite) asa incat sa se imbrace bine in sos.

spaghetti alla puttanesca preparare 24. La final, sosul trebuie sa fie in paste, nu sa balteasca dizgratios pe langa acestea. Jumatate din patrunjelul tocat fin se adauga peste paste in tigaie, jumatate se pastreaza pentru presarat. Se monteaza spaghetele in farfurii, se presara cu patrunjel si… pofta buna!

spaghetti alla puttanesca-2Cu toate ca sosul alla puttanesca are fileuri de ansoa pe lista ingredientelor, gustul de peste este greu sesizabil in preparatul finit. Gustul acestor paste este o combinatie savanta de ingrediente simple, cu un rezultat unic si plin de caracter, asa cum deseori intalnim in bucataria italiana.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Lasa un comentariu

19 Comentarii la "Spaghetti alla puttanesca"


Vizitator
5 septembrie, 2016

Ce-mi place cum aranajati postearea si ce frumos explicati.
Sa stiti ca bucatarii nostri va urmaresc si mereu incearca sa imbunatateasca retele actuale.
Blogul dvs e un „must read” pentru ei.

Chiar azi am facut niste spghetti si am urmari reteta. Au iesit super gustoase !

Vizitator
7 septembrie, 2016

Ma bucur foarte mult sa aflu asta! Mult succes si daca va pot fi de folos, nu ezitati sa imi dati de stire. :)

Vizitator
service gsm
3 martie, 2016

Ador pastele si de mult cautam o reteta cu puttanesca

Vizitator
4 aprilie, 2016

Și ai găsit-o :).

Vizitator
Mili
24 aprilie, 2016

Au aceasta denumire datorita faptului ca avand o ocupatie cam deocheata, nu prea mai aveau timp de bucatareala…..si ca sa-si multumeasca si barbatii,pregateau acest fel rapiid de mancare.

Vizitator
Laura
15 ianuarie, 2016

Bravo, Laura!
Iubesc sa gătesc, am gasit aici admirabile retete!
M-au inspirat…ai loc de cinste in bookmark-urile mele!

Felicitari, inca o data!

Vizitator
16 ianuarie, 2016

Mulțumesc, Laura dragă, te mai aștept cu drag!

Vizitator
Alexandra
17 iunie, 2015

O reteta exceptionala! Multumesc mult!

Vizitator
18 iunie, 2015

Cu multa placere, sa iti fie de bine.

Vizitator
daniel
2 mai, 2015

Foarte, foarte bune spaghete mi-au iesit, nici la restaurant nu am mancat asa ceva. Multumesc foarte mult de reteta, am impresionat pe toata lumea :)).

Vizitator
4 mai, 2015

Ma bucur foarte mult ca ai cules laude cu aceasta reteta si a fost pe placul tau. Sa iti fie de bine!