Cautare in site
x inchide
telemea de casa reteta branza telemea de casa din lapte de vaca

Branza telemea de casa

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 21.02.2013
4.4
(105)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.4 / 5. Voturi 105

Fii primul care acorda o nota!

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

78 comentarii la Branza telemea de casa

  1. Faghiean spune:

    Băi, de ce pana mea mă lăsați să scriu și după aia nu pot publica comentariu?????

  2. Stoianov Nadia spune:

    Minunat, sunt departe de casa si imi este dor de o salata de rosii cu branza telemea.
    Eu prepar in casa branza dulce si o mancam dimineata cu smantana.
    Am sa caut cheag si cu prima ocazie am sa prepar .
    Cu drag si multa sanatate.

  3. Alex spune:

    Multumim pentru reteta!

    De curand m-a cuprins si pe mine pasiunea asta care necesita multa rabdare dar care aduce rezultate pe masura.

    Pentru a mentine temperatura constanta recomand metoda „double boiler”, in care se pune oala cu lapte deasura unei oale mai mici, in care se pune apa si apoi tot ansamblul pe foc. Astfel, aburii de la apa din oala mica vor incalzi laptele in continuare dupa ce inchideti focul. Atentie la temperatura insa, nu vrem sa creasca prea mult.

    De asemenea, consider ca este foarte accesibila si cultura starter (mesofilica, termofilica, in functie de tipul de branza), care inlocuieste nevoia de iaurt si se poate refolosi de la congelator.

    Ma bucur ca lumea se mai ocupa cu aceasta maiestrie si asteptam si alte retete, preferabil de branza romaneasca.

  4. Andrei spune:

    Clorura de calciu ?.hai sa fim seriosi .
    Ce face aceasta substanta la organismul nostru?
    Daca nu stiți nu mai pronuntati aceasta substanta .

    • Andrei, tu nu știi nici limba română prea bine, dar totuși o pronunți. :D În primul rând, am afirmat că se folosește clorura de calciu alimentară doar în situația în care încercăm să facem brânză telemea din lapte omogenizat, de la magazin. Caută tu un fermier, cumpără lapte direct de la sursă și nu mai ai nevoie de nimic altceva decât laptele, cheagul, un pic de oțet/iaurt/lămâie și niște bunăvoință.
      Cât despre clorura de calciu, iată ce-i și cu ea, pentru edificarea ta:
      CLORURA DE CALCIU ALIMENTARA

      Produs anhidru sub forma de granule de culoare alba, fara miros, cu utilizare larga in industria alimentara, inclusiv:

      • Fabricarea branzei: pt. acceleraraea procesului de coagulare a proteinelor din lapte, si pentru sursa de calciu
      • Ajustarea PH-ului in industria berii
      • Tratamentul fructelor si legumelor pre si post recoltare
      • Tratarea apei in productia de bauturi racoritoare
      • Scaderea punctului de inghet la carnuri si inghetate
      • Productia de jeleuri ( topping inghetate, gemuri, dulceturi )

      Se găsește în comerț: http://www.cloruradecalciu.ro/clorura-de-calciu-alimentara.php

  5. Gabriel spune:

    O reteta total gresita.

    • Părerea dumneavoastră :). Această rețetă ”total greșită” ne-a adus pe masă zeci de kilograme de telemea bună. Mai mult, au pregătit-o și mulți cititori, cărora le-a ieșit la fel de bine, vedeți restul comentariilor.

  6. Mihai spune:

    Telemeaua se lasă în saramura la frigider sau la temperatura camerei?

  7. Rodica spune:

    Buna la voi toti,
    As vrea sa stiu daca este vrio posibilitate sa scot acreala di brinza teleme?? ( am primit aceasta cutie de 5 kg brinza telemea dar nu am desfacut cutiea metalica……Este putin acrisoara si nu mai are miros de brinza. A fermentat in cutie metalica inchis ermetica……. Noroc ca am vazut ca se unfla cutiea…
    Va multumesc.

  8. Ion spune:

    Nu sunt roman,american cu fosti bunici romani asa ca imi cer scuze daca gresesc.Ani de zile am facut branza proaspata din laptele din comert folosind otet sau lamaie dar in urma cu ceva ani am avansat la gradul de urda,cas si telemea.Folosesc ceva pliculete 1 gram fiecare la 100 L lapte dar dozez cantitatea ptr,cca 20 litri sub lupa.Cheagul este din Japonia si este ceva obtinut cred din ceva ciuperca sau asa ceva „Miehei” si lucreaza excelent.Rezultatul a variat in functie de sezon sau de cum am avut timp si rabdare,dar in general am fost multumit de cas (dulce-sarat) si telemea.Ptr.cei din America,incercati Amazon sau ebay ptr. cheag animal sau vegetal,incercati si ceva magazine grecesti daca aveti prin zona ptr telemea (pe la mine telemeaua greceasca sau bulgareasca de vaca/oaie este cam 5 $ 450 gr.Anul acesta voi incerca ceva branza de burduf dar din pacate nu am gustat in viata mea asa ceva,nu pot compara.Am gasit pe internet si ceva moduri de a afuma casul,voi incerca ca si asa imi fac singur carnati afumati.Daca nu incercati nu stiti ce pierdeti,tu il faci si vei fi mandru ca ai reusit ceva chiar daca nu este la fel cu ceea ce gasiti prin magazinele romanesti.Fara frica,daca ceva nu iese bine se poate face placinta sau presara peste vre-o salata …spor la lucru.

  9. Madalina spune:

    Am nevoie de ajutor. Cum as putea întrebuința laptele in cazul in care nu s-a întărit ( am folosit lapte din comerț dar nu am avut clorura de calciu, am încercat fără) , am riscat ;data viitoare iau lapte de la ferma, dar ce pot face din laptele asta care are cheag in el? Va rog ajutați-ma

  10. manea nicoleta spune:

    Ce pot face daca nu mi s.a prins branza?cum se poate drege??

  11. Georgeta spune:

    Buna ziua! Am o intrebare…de ce cand adaug otetul in lapte se zeurdeste si deasupra?

  12. florin spune:

    Multumesc pentru reteta,simplu fara descrieri academice si foarte bun. Am facut un cas ,ca la stana.Multumesc inca o data

  13. Silviu spune:

    Foarte simplu de facut, mi-a luat doar o dupa-amiaza de la 2 pina la 7 s-o am gata in presa. Brinza feta pe care o gasesc aici in USA nu e ca telemeaua de acasa. Am folosit 2 galoane de lapte (cam 7.5 litri) la care am adaugat 1g de clorura de calciu, si de-acolo am urmat reteta exact. Am pus-o la presat intr-un cos de sirma de la un deep fryer cu o piatra deasupra cam de 6kg, si a doua zi in saramura.

    Brinza in saramura:
    https://s7.postimg.org/wl1nyoy97/20170423_083343.jpg

    Cheagul l-am luat de pe Amazon.com (Liquid Animal Rennet 2 oz., New England Cheesemaking Supply Company)

    • Silviu spune:

      Am uitat sa mentionez, din zerul de la brinza de mai sus am facut urda. Am incalzit zerul pina la 85 grade C, i-am adaugat inca un litru de lapte ca sa iasa mai gustoasa urda, si am turnat in zerul cald o jumatate de lingurita de acid citric (sare de lamiie) dizolvat in jumatate de pahar de apa. Am amestecat bine si pe urma am lasat-o sa stea 15-20 de minute. Urda se ridica la suprafata si la fund ramine zerul limpede. Poti sa iei urda cu lingura de spumuit si s-o pui direct intr-o forma cu gauri, n-ai nevoie de pinza. Am lasat-o sa se scurga peste noapte (fara nici un fel de greutate deasupra) si e gata.

      Piramida de urda:
      https://s18.postimg.org/z9kas6j21/20170423_090128.jpg
      Forma pe care am folosit-o (cumparata de la un magazin local cu produse pentru facut bere si brinza):
      https://s9.postimg.org/5wnxlz76n/20170423_090208.jpg

    • Felicitări, mă bucur mult că ați încercat rețeta, să vă fie de bine!

    • Adriana spune:

      Bună! Am făcut si eu telemea din lapte de capră dupa rețeta d-voastra. A ieșit bine, dar de ce scârțâie intre dinți? Imi puteți spune ce nu am făcut bine?

      • Laptele de capră se comportă puțin altfel decât cel de vacă, fiind neomogen :). Scârțâitul cred că înseamnă un pic prea mult cheag. Se va remedia după ce o țineți câteva zile în saramură. Data viitoare încercați să reduceți un pic cantitatea de cheag (e posibil să fi avut un cheag mai activ).

      • Marius spune:

        Este de la cheag. Asa cum s-a mentionat in reteta sunt mai multe tipuri de cheag in comert – deci depinde pe care l-ati folosit.

  14. Luli spune:

    Mi-ati bucurat ziua cu postarea asta! Sotul meu adora telemeaua dar de foarte multe ori cea de la magazinele romanesti nu este deloc proaspata si dau banii degeaba. Mai cumpar branza greceasca pentru salata dar este foarte apoasa. Maine voi incerca reteta, poate imi iese din prima.

    • Mă bucur și eu, dragă Luli, că ți-am putut fi de folos! O să-ți iasă sigur, totul e să folosești lapte de la fermă complet neprocesat și cantitatea optimă de cheag (uită-te pe ambalaj și vezi cât este recomandat). Spor la treabă și te aștept cu vești excelente!

  15. AURA spune:

    Multumesc pentru reteta , super mi-a iesit branza.

  16. Ana spune:

    Am facut branza si am facut si mozarela! Super buna nu mai vreau sa cumpar branza din comerț! Fac din lapte organic si stiu ce i dau nepoatei mele dar si noua!
    Foarte bine explicata!

  17. georgiana spune:

    cum pot comand

    cheagul lactoferm?

  18. sorand spune:

    Am facut telemeaua dar mi-a iesit ca o feta in forma de pasta, nu destul de ferma si fara gauri. La gust ne-a placut mult. Am folosit Calcium Chloride.. Poate cineva poate da un sfat…

  19. Mihaela spune:

    Vai de mine,ce minunatii..

  20. Asterisc spune:

    http://www.youtube.com/watch?v=lBYnIXqqYl0 Daca ai incercat sa faci telemea, de aici este foarte usor sa faci si cascaval

  21. Ede spune:

    Cheag in ungaria se numestie ,tej olto,sajtnak,cea mai simpla este cu tableta. Ede

  22. miha spune:

    as dorii si eu o sita pt scurs zerul

  23. ion spune:

    se poate face telemea si fara grasime??/

  24. luchian mariana spune:

    am facu in casa cas de vaca dar foloseam cheag natural dar acum nu sunt multumita de calitate daca folosesc cheag din comert si vreau sa pastrez brinza pe termen mai lung nu se strica ca am auzit ca se stica daca imi puteti da un sfat va multumesc va rog sami raspundeti

  25. Adriana spune:

    Draga Laura, uite-asa mi-ai amintit de lactate de casa! Faceam inainte cu ceva vreme iaurt (mi-am luat si aparat!) insa din nu stiu ce motive (ba da, stiu: in Bucuresti este destul de incomod sa gasesti lapte „de tara” )am renuntat. Citind postarea ta despre telemea iaca si zgindariciul! O sa cumpar lapte de la automat si incerc ! Oricit de greu imi va fi la inceput.Si am incredere in reteta – ca si in toate celelalte retete de la tine , reusite toate! Pentru care iti multumesc ! PS: cind vad serviciul ala cu desen albastru , imi creste inima: am si eu unul la fel.Si chiar si mobila din bucataria ta este ca la mine acasa! Asta ma face sa ma simt foarte confortabil pe blogul tau. Iti doresc o luna martie superba! Adriana (Bucuresti)

    • lauralaurentiu spune:

      Draga Adriana, ce frumos mi-ai scris :)! Din serviciul cu model albastru nu am decat 2-3 blide, au ajuns cumva la mine de la soacra mea, dar ma bucur ca si acestea contribuie cumva pentru a-ti crea un sentiment de confort pe blogul meu. Despre lactate, chiar se merita :). Laptele de la automat eu nu stiu daca este omogenizat sau nu, dar poti incerca, desigur. Te rog mult sa revii cu impresii, ar fi foarte util pentru ceilalti care nu au o sursa de lapte de la tara.

      2013/2/27 Disqus

      • adriana spune:

        Deocamdata adun ingredientele! Am gasit cheag, o marca americana-nu ma-ntreba!,la Institutul Pasteur unde este o farmacie veterinara.Asta pentru cei care stau in Bucuresti.Costa doar 70 de bani plicul de 1 gram, suficient pentru 100 litri de lapte! Mai urmeaza sa gasesc lapte cit mai bun. Si gata, pornesc!

      • adriana spune:

        Deocamdata adun ingredientele! Am gasit cheag, o marca americana-nu ma-ntreba!,la Institutul Pasteur unde este o farmacie veterinara.Asta pentru cei care stau in Bucuresti.Costa doar 70 de bani plicul de 1 gram, suficient pentru 100 litri de lapte! Mai urmeaza sa gasesc lapte cit mai bun. Si gata, pornesc!

      • adriana spune:

        Deocamdata adun ingredientele! Am gasit cheag, o marca americana-nu ma-ntreba!,la Institutul Pasteur unde este o farmacie veterinara.Asta pentru cei care stau in Bucuresti.Costa doar 70 de bani plicul de 1 gram, suficient pentru 100 litri de lapte! Mai urmeaza sa gasesc lapte cit mai bun. Si gata, pornesc!

      • adriana spune:

        Deocamdata adun ingredientele! Am gasit cheag, o marca americana-nu ma-ntreba!,la Institutul Pasteur unde este o farmacie veterinara.Asta pentru cei care stau in Bucuresti.Costa doar 70 de bani plicul de 1 gram, suficient pentru 100 litri de lapte! Mai urmeaza sa gasesc lapte cit mai bun. Si gata, pornesc!

      • adriana spune:

        Deocamdata adun ingredientele! Am gasit cheag, o marca americana-nu ma-ntreba!,la Institutul Pasteur unde este o farmacie veterinara.Asta pentru cei care stau in Bucuresti.Costa doar 70 de bani plicul de 1 gram, suficient pentru 100 litri de lapte! Mai urmeaza sa gasesc lapte cit mai bun. Si gata, pornesc!

      • adriana spune:

        Deocamdata adun ingredientele! Am gasit cheag, o marca americana-nu ma-ntreba!,la Institutul Pasteur unde este o farmacie veterinara.Asta pentru cei care stau in Bucuresti.Costa doar 70 de bani plicul de 1 gram, suficient pentru 100 litri de lapte! Mai urmeaza sa gasesc lapte cit mai bun. Si gata, pornesc!

      • adriana spune:

        Deocamdata adun ingredientele! Am gasit cheag, o marca americana-nu ma-ntreba!,la Institutul Pasteur unde este o farmacie veterinara.Asta pentru cei care stau in Bucuresti.Costa doar 70 de bani plicul de 1 gram, suficient pentru 100 litri de lapte! Mai urmeaza sa gasesc lapte cit mai bun. Si gata, pornesc!

      • adriana spune:

        Deocamdata adun ingredientele! Am gasit cheag, o marca americana-nu ma-ntreba!,la Institutul Pasteur unde este o farmacie veterinara.Asta pentru cei care stau in Bucuresti.Costa doar 70 de bani plicul de 1 gram, suficient pentru 100 litri de lapte! Mai urmeaza sa gasesc lapte cit mai bun. Si gata, pornesc!

  26. Adriana spune:

    Draga Laura, uite-asa mi-ai amintit de lactate de casa! Faceam inainte cu ceva vreme iaurt (mi-am luat si aparat!) insa din nu stiu ce motive (ba da, stiu: in Bucuresti este destul de incomod sa gasesti lapte „de tara” )am renuntat. Citind postarea ta despre telemea iaca si zgindariciul! O sa cumpar lapte de la automat si incerc ! Oricit de greu imi va fi la inceput.Si am incredere in reteta – ca si in toate celelalte retete de la tine , reusite toate! Pentru care iti multumesc ! PS: cind vad serviciul ala cu desen albastru , imi creste inima: am si eu unul la fel.Si chiar si mobila din bucataria ta este ca la mine acasa! Asta ma face sa ma simt foarte confortabil pe blogul tau. Iti doresc o luna martie superba! Adriana (Bucuresti)

  27. Adriana spune:

    Draga Laura, uite-asa mi-ai amintit de lactate de casa! Faceam inainte cu ceva vreme iaurt (mi-am luat si aparat!) insa din nu stiu ce motive (ba da, stiu: in Bucuresti este destul de incomod sa gasesti lapte „de tara” )am renuntat. Citind postarea ta despre telemea iaca si zgindariciul! O sa cumpar lapte de la automat si incerc ! Oricit de greu imi va fi la inceput.Si am incredere in reteta – ca si in toate celelalte retete de la tine , reusite toate! Pentru care iti multumesc ! PS: cind vad serviciul ala cu desen albastru , imi creste inima: am si eu unul la fel.Si chiar si mobila din bucataria ta este ca la mine acasa! Asta ma face sa ma simt foarte confortabil pe blogul tau. Iti doresc o luna martie superba! Adriana (Bucuresti)

  28. aurora spune:

    multumesc

  29. aurora spune:

    se foloseste aceiasi tehnologie si pentru laptele de capra?

  30. Radu spune:

    O intrebare: daca folosim lapte din comert, cand se adauga clorura de calciu? Multumesc anticipat.

    • lauralaurentiu spune:

      Clorura de calciu ar trebui adaugata inaintea iaurtului sau laptelui acru, cantitatea fiind diferita in functie de concentratie (se va urmari eticheta produsului).

  31. ce cantitate de branza se obtine din cei 8 l de lapte??

  32. Bibi spune:

    de unde pot cumpara acel …cheag? Se gaseste in vre-un supermarket?

    • lauralaurentiu spune:

      Bibi, in reteta, la lista ingredientelor, acolo unde scrie „cheag lactoferm” (e cu rosu) poti da click pe link si ajungi acolo de unde poti cumpara cheagul.

    • lauralaurentiu spune:

      Bibi, in reteta, la lista ingredientelor, acolo unde scrie „cheag lactoferm” (e cu rosu) poti da click pe link si ajungi acolo de unde poti cumpara cheagul.

    • lauralaurentiu spune:

      Bibi, in reteta, la lista ingredientelor, acolo unde scrie „cheag lactoferm” (e cu rosu) poti da click pe link si ajungi acolo de unde poti cumpara cheagul.

  33. mirela spune:

    ptr cine este in italia si cauta cheag ,se gaseste in farmacie ,se numeste caglio este o sticluta galbena

  34. Márti Megyesi spune:

    O reteta minunata! intrebarea e, oare in Budapesta gasesc (si pe ce nume?) cheag lactoferm….

    • lauralaurentiu spune:

      Márti, poate gasesti alt tip de cheag, eu l-am folosit pe acesta. Nu stiu cum ii spune pe maghiara, in engleza insa se numeste rennet, poate ti-e de ajutor.

      • Márti Megyesi spune:

        Multumesc mult, ma mai orientez!

      • alex spune:

        buna, ma numesc alexandra si vreau sa va spun ca am incercat si eu aceasta reteta si tot nu imi iese… in primul rand mi se lipeste foarte mult branza de tifon, al 2-lea rand nu mi se incheaga partea de jos a branzei care sta in tifon si in al 3-lea imi iasa toata cu gauri…ce sa fac ma puteti invata si pe mine eu sunt incepatoare am 20 de ani si nu ama vut niciodata vaca si nu prea ma pricep la chestii din astea…va multumesc frumos daca imi veti raspunde

  35. Márti Megyesi spune:

    O reteta minunata! intrebarea e, oare in Budapesta gasesc (si pe ce nume?) cheag lactoferm….

  36. Márti Megyesi spune:

    O reteta minunata! intrebarea e, oare in Budapesta gasesc (si pe ce nume?) cheag lactoferm….

  37. Márti Megyesi spune:

    O reteta minunata! intrebarea e, oare in Budapesta gasesc (si pe ce nume?) cheag lactoferm….

  38. Márti Megyesi spune:

    O reteta minunata! intrebarea e, oare in Budapesta gasesc (si pe ce nume?) cheag lactoferm….

  39. Márti Megyesi spune:

    O reteta minunata! intrebarea e, oare in Budapesta gasesc (si pe ce nume?) cheag lactoferm….