Chiftelute in sos de rosii cu busuioc

Autor:

Mai sa nu-mi vina sa cred cand am realizat ca in cei patru ani si jumatate de cand am blogul nu am reusit sa postez nici macar o reteta de chiftele. Uimirea provine din faptul ca in acest timp am facut chiftele de nici nu-mi amintesc cate ori, chiftelute mici pe care le-am servit la aperitiv, chiftele generoase cu sosuri diverse si in cate si mai cate feluri, dar nici macar o data nu am reusit sa fotografiez procedeul si sa public reteta de chiftele pe blog. Ei bine, acest nemeritat embargo al chiftelelor trebuia sa inceteze, asa incat ma prezint azi cu o reteta de chiftelute in fata domniilor voastre. Reteta mea este o alternativa ceva mai usurica la chiftelele marinate ale bunicilor, care fara indoiala erau foarte gustoase, dar cam prea calorioase, asa incat am renuntat la sosul cu rantas si am introdus in combinatie aroma proaspata a busuiocului.
chiftelute in sos de rosii cu busuioc 1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Chiftelute In Sos De Rosii Cu Busuioc:

  • 200 de grame de carne tocata de vita
  • 200 de grame de carne tocata de porc
  • 1 felie de paine
  • 1 ou
  • 5 catei de usturoi
  • 1/2 de legatura de patrunjel
  • 1 varf de cutit de nucsoara rasa
  • 5 linguri de ulei
  • 2 cepe salote mici (sau 1/2 de ceapa mica)
  • 4-5 ramuri mari de busuioc
  • 1 conserva de rosii intregi in bulion (sau 4-5 rosii bine coapte, oparite si curate de pielita + 1 ceasca de 150 de ml. de bulion)
  • 1-2 linguri de zahar (eu am folosit brun)
  • sare si piper
  • optional: 1 ardei iute rosu mic

 Preparare Chiftelute In Sos De Rosii Cu Busuioc:

1. Prima data se pregateste sosul: intr-o tigaie se incing 2 linguri de ulei, se adauga salotele tocate si 4 catei de usturoi. Se calesc pana cand devin usor aurii si se adauga imediat rosiile cu tot cu bulion si 3-4 ramuri de busuioc proaspat (se poate inlocui cu busuioc uscat). Se completeaza cu apa calda (cam 300 de ml.) si se fierbe sosul pe foc potrivit pana cand rosiile se pot zdrobi cu usurinta iar usturoiul s-a inmuiat (cam 10-15 minute).

preparare sos de rosii cu busuioc2.Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.

3. Cat timp cuptorul se incinge si sosul clocoteste domol, cele doua feluri de carne se pun intr-un castron potrivit iar felia de paine se inmoaie bine in apa (am ales sa pregatesc chiftelute dintr-un amestec de carne de vita si de porc tocmai in ideea de a le face mai usoare, dar se poate renunta la carnea de porc complet, pregatind aceeasi reteta din curcan, de exemplu).

4. Se stoarce bine felia de paine si se adauga peste carne, impreuna cu oul intreg, nucsoara, 1 catel de usturoi zdrobit, patrunjelul verde tocat, sare si piper dupa gust (cam 1 lingurita rasa din fiecare).

preparare chiftelute 15. Se framanta bine compozitia, pana cand se omogenizeaza perfect, apoi, cu palmele umezite, se formeaza chiftelute de marimea unei mingi de pingpong, rulandu-le intre palme.

preparare chifltelute 26. Se incinge uleiul ramas intr-o tigaie incapatoare si se adauga toate chiftelutele deodata, miscandu-le in tigaie in permanenta si rumenindu-le rapid la suprafata, cam 3-4 minute.

7. Se scot chiftelutele rumene pe servete absorbante de bucatarie ca sa se dreneze de ulei si apoi se transfera intr-un vas potrivit pentru cuptor, unde se vor mai coace timp de 8-10 minute. Cand sunt bine gatite, chiftelutele trebuie sa se simta elastice la pipait.

preparare chiftelute 3
8. Intre timp, sosul se paseaza cu blenderul, se adauga dupa gust un ardei iute rosu foarte fin tocat, sare, piper si 1-2 linguri de zahar, gustand de mai multe ori pana se obtine un gust echilibrat de dulce/acrisor/sarat.

9. Se toarna sosul peste chiftelute si se dau la cuptor inca 10-12 minute.

preparare chiftelute in sos de rosii cu busuioc
In final, la suprafata vasului sosul trebuie sa fi format o pojghita fina iar aburii care se ridica din vasul cu mancare sa imprastie asemenea arome, incat si cel mai sceptic dintre sceptici sa isi simta papilele intrand in alerta.

chiftelute in sos de rosii cu busuioc 3
Chiftelutele in sos de rosii cu busuioc se potrivesc grozav de bine cu paste si as recomanda pastele lungi (tagliatelle, spaghetti etc); se pastreaza 4-5 linguri din sosul de rosii cu busuioc in tigaia in care s-a pregatit, cat sunt chiftelutele la cuptor se fierb pastele in apa sarata, cam 7 minute, apoi se transfera pastele scurse peste sosul din tigaie, adaugandu-se si 100 de ml. din apa in care au fiert pastele. Se mai gatesc pastele in sos inca 2 minute si pe cand ies chiftelele din cuptor, e gata si garnitura.

In ce ma priveste, eu prefer sa mananc chiftelutele pregatite astfel doar cu niste paine buna, cu coaja crocanta, dar merg la fel de bine si cu un piure de cartofi, de ce nu? Oricum, sunt aromate, fragede de se topesc in gura, rapide si usor de facut. Presarati cateva frunze proaspete de busuioc, vor inviora mancarea nu doar vizual.

chiftelute in sos de rosii cu busuioc 2Pofta buna!

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. a zis

    Nu cred! Azi dimineata am cumparat carne ca sa gatesc chiftele clasice. Pai, acum le fac asa. Nu m-as fi gandit sa le mananc cu paste dar chiar merg. N-am stiut, sa fi luat si busuioc. Pun de la plic.

      • a zis

        Laura, entuziasm general! Ceilalti se strang pe-acasa la orele astea, de aceea am gatit tarziu. Am zis ca doar sa gust doua chiftelute cu sos ca, nah, era aproape seara si s-o las pt. maine la pranz. Pai, … mi-am mai pus si a doua oara, cu vinovatie :P. Acum nu vreau sa spun multe, ca sa nu par deplasata cu laudele. Concluzie: nu stiam sa prepar acest fel de mancare, il faceam dupa ureche, un sos clasic de rosii cu chiftele prajite. Busuioc nici vorba sa fi pus. Acum nu zic mai multe dar am chibzuit si am priceput ce nu faceam si nu puneam si de unde diferenta mare de gust (si metoda alta). Voi povesti pe blog saptamana viitoare cred. Ai acumulat multa experienta, cateva nuante intr-o mancare pot schimba totul. Multumim pentru reteta. :)

      • lauralaurentiu a zis

        Ma bucura tare mult entuziasmul tau, Didi :). Exact, cateva mici subtilitati transforma o mancare cu totul. Sa va fie de bine!

        2014/1/10 Disqus

  2. Elena a zis

    Multumesc mult de tot pentru retele tale, mi-au iesit de fiecare data si nu sunt o mare gospodina. Fiecare reteta pe care am incercat-o a iesit perfect, placintele turcesti, painea pentru sandwich, placinta cu branza si acum chiftelutele. Daca ai scrie o carte as fi prima care ti-ar cumpara-o. Te pup.

  3. Elena a zis

    Eu fac aceste chiftelute marinate de 40 ani, dar n-am folosit busuioc si nici nucsoara. Pentru cine nu este obisnuit cu gustul acesteia din urma, e destul de riscant sa puna. In schimb, in sos adaug 1-2 foi de dafin si1 lingura de otet (ideal este otetul balsamic). De fapt foaia de dafin si otetul dau caracterul de sos marinada. Sper sa nu va suparati pe mine daca am facut aceste completari.

Alte referințe

  1. […] Nu am avut conserva de rosii intregi in bulion si am preparat cu rosii proaspete care nu erau bine coapte, de aici si culoarea mai deschisa cu un ton. Nu asta este important de spus ci vreau sa punctez ca din aceasta cauza, la mine sosul a fost cam astringent. Adaosul de zahar asa cum prevede reteta ar fi corectat aciditatea dar eu nu am pus. Tin sa precizez toate acestea in interesul celor care au probleme de hiperaciditate la stomac asa cum am eu uneori. Am resimtit un disconfort din cauza rosiilor necoapte astringente. Cu toate acestea, ceilalti care au mancat nu au reclamat nici un neajuns. De aceea, recomand ca iarna sa folositi conserva de rosii in bulion. Este o mancare extrem de gustoasa, care s-a terminat rapid. Am mai invatat ca foarte potrivita este o garnitura din paste lungi (tagliatelle, spaghetti etc). O asociere delicioasa care ne-a placut foarte mult, povestesc la sfarsit cum se procedeaza. Reteta am selectat-o de pe site-ul Laurei Laurentiu. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *