Confit de rata

Autor:

Pulpele de rata facute „confit” sunt o delicatesa frantuzeasca. Chiar daca denumirea ar putea da de banuit ca mancarea ar fi una dulce (acelasi cuvant „confit” denumind pe limba lui Voltaire si si fructele confiate), nu este cazul, confit-ul de rata e un preparat cu gust robust de cimbru si usturoi, bine sarat si piperat.

De fapt, termenul „confit” se refera in general la alimentele conservate prin imersarea intr-o anumita substanta (zaharul pentru fructe, grasimea pentru carnuri). Aproximativ in acelasi mod ca si la confit de rata se procedeaza si cu carnea de porc, de iepure etc, adica se gatesc foarte lent in grasime apoi se depoziteaza la rece pentru cateva luni bune.

Carnea „la chiscant”, cum spuneau bunicii mei, sau la garnita, cum se spune prin alte parti ale tarii, este cam acelasi lucru, iar aceia care au trecut de un anume numar de ani sigur isi amintesc gustul inconfundabil al acesteia.

Dincolo de considerentul practic, al unui semipreparat depozitat la rece care asteapta pana la 3-4 luni sa fie servit, devenind tot mai gustos, odata cu trecerea timpului, de ce sa facem confit de rata? In primul rand, pentru ca e exceptional de gustos si-apoi pentru ca, desi dureaza mult, nu solicita deloc atentia si se face nemaipomenit de usor. Ne-apucam?
confit de rata-1 Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Confit De Rata:

  • 2 pulpe de rata
  • 3-4 ramuri de cimbru proaspat
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 lingurita de piper negru macinat
  • 2 lingurite de sare grunjoasa
  • 350-500 ml. de grasime de rata (sau cat e nevoie)
  • pentru modalitatea de servire din imaginea de mai sus: 1 mar potrivit, 1 telina mica, 1 morcov, 2 felii de toast, 4 felii de portocala, 2 felii subtiri, rotunde, de sfecla rosie coapta sau fiarta (din salata de sfecla), 1 lingurita de mustar cu boabe intregi, 1/2 lingurita de miere, 1 lingura de zeama de lamaie, 1 praf de sare, piper negru macinat, frunze de chives tocate, 1 lingurita de grasime rece de rata

Preparare Confit De Rata:

Inainte de a va apuca de treaba, sa nu omiteti ca ingredientele de mai sus sunt pentru doua persoane. Alta observatie: eu am gatit pulpele la slow cooker, la fel de bine se pot gati, insa, la cuptor.

Pentru ca pulpele de rata trebuie sa stea intr-un amestec de sare si condimente cel putin 8 ore, la frigider, va recomand sa incepeti prepararea la ceas de seara.

1. Se zdrobeste usturoiul, se toaca marunt frunzulitele de cimbru si se amesteca bine cu sarea si piperul macinat.

2. Pulpele de rata se spala cu apa rece, se sterg bine cu un servet si se trec prin flacara ca sa se parleasca eventualele pene marunte ramase (o torta de bucatarie ar fi foarte utila pentru operatiunea asta, eu nu am, asa ca am recurs la flacara aragazului).

3. Se freaca pulpele cu amestecul de sare si condimente, se pune sarea ramasa deasupra si se aseaza intr-un vas care se acopera cu capacul (sau cu folie alimentara) care se da la frigider peste noapte. Reteta clasica cere inca si mai multa sare, eu am redus-o considerabil dupa primele incercari.

pulpe rata 1 4. A doua zi, pulpele de rata se spala cu apa rece de amestecul de sare si condimente, se zvanta bine cu un servet de bucatarie si se aseaza in vasul in care se vor gati (alegeti un vas nu prea mare, cu cat mai mare va fi volumul vasului, cu atat mai multa grasime va fi necesara).

5. Grasimea de rata se topeste intr-o craticioara, fara sa se infierbante.

6. Se toarna grasimea peste pulpele de rata, atat cat sa le acopere.

preparare confit de rata 1 7. Pulpele de rata se gatesc la foc foarte mic in cuptor (130-150 de grade Celsius), atat cat e nevoie ca sa fie foarte patrunse, fara sa se rumeneasca deloc. Daca se observa ca grasimea are tendinta sa sfaraie sau sa formeze basici, se mai reduce focul. Se incearca gradul de gatire dupa 2-3 ore, daca o scobitoare patrunde carnea fara cea mai mica rezistenta, carnea e facuta. Practic, atunci cand se ridica pulpa, prinzand-o de os, carnea ar trebui sa se desprinda de pe os din propria greutate. La slow cooker, pe care l-am setat la „low”, procesul a durat 4 ore si jumatate.

preparare confit de rata 2 8. Cu o spumiera, se scot cu grija pulpele de rata din grasime, ca sa nu se deşire, si se aseaza intr-un borcan sau o caserola potrivita pentru depozitare. Se toarna deasupra pulpelor de rata grasimea calda, in prealabil strecurata printr-o sita fina, pana le acopera complet.
confit de rata-3 9. Se acopera bine cu un capac potrivit si de depoziteaza la frigider sau intr-o camara rece, unde vor rezista fara probleme 3 luni de zile, impregnandu-se cu tot mai multa aroma pe masura ce trece timpul. Practic, grasimea se va intari la rece si va conserva carnea perfect, izoland-o de contactul cu aerul. Pentru ca pulpele de rata sunt cu mult mai bune dupa ce petrec o perioada de timp in propria grasime, va recomand sa nu le consumati deindata ce le-ati preparat, acordati-le macar o saptamana in care sa isi dezvolte pe deplin aroma.
confit de rata-4

10. Atunci cand vreti sa serviti pulpele de rata, incalziti usor borcanul (sau caserola) intr-o craticioara cu apa (puneti borcanul in craticioara, turnati apa rece si apoi il puneti pe foc, incalzind-l lent) pana cand grasimea incepe sa se lichefieze. Scoateti cu grija pulpele de rata din grasime, scurgeti-le putin si asezati-le cu pielea in jos intr-o tigaie bine incinsa, fara a adauga alta grasime.

Dupa ce sunt bine rumenite, se servesc cu diverse garnituri, una dintre cele potrivite ar fi varza rosie calita (click pe link pentru reteta), apoi casoleta de fasole, inseparabila de confit-ul de rata, diverse salate etc.

Pentru ca acest confit de rata are un gust robust si e foarte consistent, de aceasta data am hotarat sa ii pun alaturi o salata usoara si de sezon, cu un placut gust dulce-acrisor, care a contrabalansat fericit, dupa parerea mea, carnea: am ras intr-un castronel 1 mar, 1 morcov si 1 telina mica (toate decojite), le-am stropit cu 1 lingura de zeama de lamaie si am adaugat mustarul cu boabe intregi, mierea, piper negru macinat si foarte putina sare, apoi am amestecat bine. Din 2 felii de toast, am decupat 2 cercuri si le-am prajit usor, apoi le-am uns cu putina grasime rece de rata. Intre 2 felii subtiri de portocala am asezat cate o felie de sfecla rosie, apoi acest „sandwich” l-am asezat peste toast. Am impartit deasupra de portocala salata de telina si am servit cu pulpa de rata, garnisind cu frunzulite de chives.

confit de rata-2Pofta mare!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

11 Comentarii la "Confit de rata"


Vizitator
Anonymous
24 octombrie, 2016

Se poate inlocui grasimea de rata cu untura de porc?

Vizitator
24 octombrie, 2016

Da, se poate, dar sigur nu va mai avea același gust. Va avea alt gust :). Sigur nu un gust rău, doar că altfel.

Membru
Elena Lupu
29 decembrie, 2015

Draga Laura, as putea inlocui rata cu carnea de curcan pentru acest confit ?

Vizitator
3 ianuarie, 2016

Poate că da :). Sincer, nu am încercat, dar modalitatea de a găti carnea lent, în untură, nu are cum să-i facă decât bine curcanului.

Vizitator
daniela
19 octombrie, 2015

Ce bunatate!

Vizitator
6 aprilie, 2015

delicioaseeeee

Vizitator
6 aprilie, 2015

delicioaseeeee