Dulceata de flori de salcam

Autor:

Dulceata de flori de salcam este o delicatesa de sezon cu o culoare, o aroma si o textura similara mierii de albine. Am descoperit acest chihlimbar comestibil in copilarie, la o prietena a bunicii mele, care ne trata la fiecare vizita cu cele mai deosebite dulceturi servite in mici boluri de cristal, in timp ce pe o tava de ceramica pictata cu motive florale de un albastru inchis, se prelingeau picaturi de apa condensata de pe o carafa de sticla plina cu apa rece ca gheata.
Tanti Neli nu mai e demult printre noi, dar la ea am gustat pentru prima data atat dulceata de flori de salcam, cat si cea de nuci verzi sau dulceata de trandafiri. Era de origine de Cadrilater si amintirile ei din copilarie, pe care le povestea cu mult farmec, mi se pareau mai fascinante decat povestile nemuritoare si probabil ca erau.

Cand am incercat pentru prima data sa fac dulceata de salcam, m-am raportat la acel moment fixat in memoria afectiva acum zeci de ani, la chiseaua plina cu aur parfumat a lui Tanti Neli. Cred ca am nimerit gustul, dar fara povestile ei dulceata parca nu mai imi pare de aur.
dulceata de salcam-2
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 3x375ml
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Dulceata De Flori De Salcam:

  • 1,3 kilograme flori de salcam (cred ca nu e bai mare daca veti aduna doar 1 kilogram sau 1 kilogram si jumatate de flori)
  • 2 kilograme de zahar
  • 3 lamai (coaja galbena si zeama)
  • 2 litri de apa

Preparare Dulceata De Flori De Salcam:

1. Toata „recolta” de flori de salcam trebuie sa fie desprinsa de pe ciorchine, aleasa de frunze si eventuale insecte.

dulceata de salcam preparare 1

2. Florile se spala in baie de apa rece apoi se scurg bine intr-o sita. Se arunca prima apa si se repeta operatia.

3. Intr-o oala incapatoare, se pun 2 litri de apa impreuna cu zaharul si fasii de coaja de lamaie, doar partea galbena (partea alba, aflata sub cea galbena, are un gust amar, de aceea e bine sa o evitam). Se fierbe siropul pana se leaga asa incat daca se inmoaie o lingura in sirop, acesta sa se prelinga picatura cu picatura prin acelasi loc. Se indeparteaza coaja de lamaie si se adauga florile de salcam bine scurse de apa.

dulceata de salcam preparare 2

4. Dupa ce siropul in care s-au adaugat florile de salcam da din nou in clocot, se adauga zeama celor 3 lamai (atentie, sa nu adaugati si samburii). Se fierbe dulceata la foc mediu spre iute inca 20-30 minute, pana cand se leaga la loc, asa incat o picatura din siropul dulcetii, picurata in apa rece, sa formeze o mica perla aurie, nu sa se dizolve. In final, dulceata trebuie sa aiba o culoare de un auriu adanc, cu nuante de ambra.

dulceata de salcam preparare 3

5. Dulceata se toarna fierbinte in borcane foarte curate si sterilizate, se pun capacele si se rastoarna cu susul in jos, pozitie in care se lasa 5 minute. Se acopera borcanele cu cateva straturi de stergare groase si se lasa sa se raceasca lent.

dulceata de salcam 3

Dulceata de flori de salcam va rezista mult si bine in camara. Este delicioasa si cu o textura interesanta, florile fiind usor gumate in siropul onctuos. Aroma dulcetii este foarte apropiata de a mierii de albine si este si la fel de dulce ca aceasta, asa incat e bine sa se consume in portii mici.

dulceata de salcam-1

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • dulceata de trandafiri_1Dulceata de trandafiri Este prima data cand fac dulceata de trandafiri. Nu pentru ca nu mi-ar fi placut, dintotdeauna am fost […]
  • dulceata de coacaze, gem de coacaze negre retetaDulceata – gem – de coacaze negre Acum cateva ceasuri ma gandeam cum sa concep acest articol, intentia mea era sa va arat o poza cu ciorchinii […]
  • gem de capsuni fara zahar, reteta gem capsuni fara zaharGem de capsuni fara zahar Iata povestea retetei de gem de capsuni fara zahar... si c-un pic de suc de mere: saptamana trecuta am […]
  • dulceata de smochine cu vin rosu 1Dulceata de smochine cu vin rosu In toamna asta am descoperit cu adevarat smochinele, am profitat de dulceata lor din plin si am invatat sa […]
  • dulceata de zmeura, reteta de gem, dulceata de zmeuraDulceata de zmeura Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere […]
  • gem de caise, dulceata de caise retetaGem sau dulceata de caise Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmelada, dulceata sau compot. Sunt aromate, […]
  • clatite cu dulceata de visineDulceata de visine In mintea mea, cand spun "clatite" asocierea cu dulceata de visine urmeaza in mod firesc. Nu cred ca exista […]
  • dulceata de capsuni-1Dulceata sau gem de capsuni Una dintre cele mai aromate si mai apreciate dulceturi este in mod evident dulceata de capsuni. Consistenta […]
  • Dulceata de cireseDulceata de cirese Dulceata de cirese naturala, fara conservanti Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si […]
  • mic dejun cu gem de capsuni, reteta de gem de capsuniGem de capsuni, varianta a 2-a Un nou inceput de vara, un nou sezon al capsunilor, o noua editie de gem de capsuni. Anul acesta am optat […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

15 Comentarii la "Dulceata de flori de salcam"


Vizitator
mia
3 iulie, 2016

Multumesc pentru reteta. Desi reteta d importanta, voiam sa iti spun ca scrii atât de frumos, as citi oricând un roman scris de tine.

Vizitator
4 iulie, 2016

Iti multumesc foarte mult. :)

Vizitator
Mona
4 iunie, 2015

Așa ceva încă nu am mâncat, nu am văzut și nu am auzit! Mi se pare ceva absolut deosebit, trebuie neapărat să-l încerc. Mulțumesc pentru ideile unice pe care le împărtășești cu fanii tăi. https://monaleonte.wordpress.com/

Vizitator
Mihaela Grigoras
24 mai, 2015

Azi am vazut-o si tot azi am facut-o ! Foarte interesanta dulceatra; aroma de salcam de pastreaza, chiar aca nu atat de puternic. ca la florile proaspete. Eu am facut doar jumatate de portie, eram curioasa cum iese.

Vizitator
26 mai, 2015

Da, dupa mine gustul e destul de apropiat de al mierii de salcam. Dar e dulce de tot, eu nu pot inghiti mai mult de o lingurita :).

Vizitator
Camelia
18 mai, 2015

Căte borcane ies din această cantitate?

Vizitator
26 iunie, 2015

Scrie putin mai sus :), acolo unde zice de timpul de preparare. La numar de portii. :)

Vizitator
Gabriela
17 mai, 2015

Minunat!