Dulceata de trandafiri

Autor:

Este prima data cand fac dulceata de trandafiri. Nu pentru ca nu mi-ar fi placut, dintotdeauna am fost vrajita de parfumul ei, dar si de consistenta usor gumata a petalelor plutind in siropul onctuos, dar nu am avut, pana de curand, de unde sa imi fac rost de petalele potrivite pentru o adevarata dulceata de trandafiri. Pentru ca, indiferent de faptul ca toti trandafirii sunt comestibili, doar anumite soiuri sunt suficient de parfumate pentru o dulceata cu adevarat exceptionala iar cel mai grozav soi dintre toate este rosa damascena, „trandafirul de Damasc”. Anul trecut, prietena mea Tantica mi-a daruit trei butasi de trandafiri de Damasc pe care i-am sadit si la a caror dulceata am visat toata iarna care a trecut (sau nu a trecut chiar de tot?). In fine, chiar daca acum e o vreme nepermis de rece si de vijelioasa pentru jumatatea lui mai, saptamana trecuta trandafirasii mei s-au lasat pacaliti de cateva zile insorite si mi-au aratat primele flori, roze si parfumate, pe care m-am grabit sa le transform in dulceata, cu implicarea totala a sotului meu. Mi-a iesit o minunatie inmiresmata si rubinie, care la momentul in care scriu mai exista doar in fotografii. Dulceata de trandafiri este foarte concentrata, chiar se preteaza pentru a fi servita o singura lingurita cu un pahar de apa rece, dar acea unica imbucatura dulce iti parfumeaza simturile pentru ore intregi.

dulceata de trandafiri_1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 275 ml.
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Dulceata De Trandafiri:

  • 200 de grame de petale de trandafiri
  • 300 de grame de zahar tos
  • zeama de la 1 lamaie mare (sau 2 mai mici)
  • 150 de ml. de apa

Preparare Dulceata De Trandafiri:

1. Trandafirii se spala in baie de apa rece cat sunt intregi, scufundandu-i complet si scuturandu-i; apa se schimba de 3-4 ori. Se zvanta trandafirii si se desprind petalele. Optional, se poate rupe baza petalelor (de culoare alba) care este ceva mai tare.

petale de trandafiri-12. Se pun petalele intr-un castron, se presara 2-3 linguri cu varf de zahar peste petalele de trandafiri si se maseaza energic cu degetele, pana cand petalele se umezesc si isi pierd volumul, apoi se acopera.

preparare dulceata de trandafiri 13. Restul de zahar si apa se pun la fiert intr-o craticioara, impreuna cu zeama de lamaie. Dupa ce zaharul se dizolva complet si siropul incepe sa faca bulbuci la suprafata, se adauga toate petalele de trandafiri si se mai fierb impreuna cateva minute, pana cand siropul se leaga ca pentru dulceata (o picatura de sirop picurata intr-un pahar cu apa rece trebuie sa formeze o bila cu consistenta usor gumata).

preparare dulceata de trandafiri 24. Dulceata se toarna imediat intr-un borcanel de 275 ml. (stiu, iese foarte putina, dar pe cat e de putina pe atat de parfumata este) curat si sterilizat, se capseaza si se intoarce cu capacul in jos pana cand se raceste. Teoretic, se poate pastra toata iarna, in camara, practic, am devorat-o de indata.

dulceata de trandafiri_2Spor la treaba si pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • gem de capsuni fara zahar, reteta gem capsuni fara zaharGem de capsuni fara zahar Iata povestea retetei de gem de capsuni fara zahar... si c-un pic de suc de mere: saptamana trecuta am […]
  • Dulceata de flori de salcamDulceata de flori de salcam Dulceata de flori de salcam este o delicatesa de sezon cu o culoare, o aroma si o textura similara mierii de […]
  • dulceata de coacaze, gem de coacaze negre retetaDulceata – gem – de coacaze negre Acum cateva ceasuri ma gandeam cum sa concep acest articol, intentia mea era sa va arat o poza cu ciorchinii […]
  • dulceata de smochine cu vin rosu 1Dulceata de smochine cu vin rosu In toamna asta am descoperit cu adevarat smochinele, am profitat de dulceata lor din plin si am invatat sa […]
  • dulceata de zmeura, reteta de gem, dulceata de zmeuraDulceata de zmeura Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere […]
  • dulceata de capsuni-1Dulceata sau gem de capsuni Una dintre cele mai aromate si mai apreciate dulceturi este in mod evident dulceata de capsuni. Consistenta […]
  • clatite cu dulceata de visineDulceata de visine In mintea mea, cand spun "clatite" asocierea cu dulceata de visine urmeaza in mod firesc. Nu cred ca exista […]
  • gem de caise, dulceata de caise retetaGem sau dulceata de caise Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmelada, dulceata sau compot. Sunt aromate, […]
  • magiun de prune 1Magiun de prune Magiun de prune fara zahar si fara conservanti Ne indreptam cu repeziciune spre a doua jumatate a lui […]
  • Dulceata de cireseDulceata de cirese Dulceata de cirese naturala, fara conservanti Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

2 Comentarii la "Dulceata de trandafiri"


Vizitator
fhjkk
3 iunie, 2015

Asa putina apa??? Sunt gresite cantitatile, cu siguranta.

Vizitator
4 iunie, 2015

De ce sa fie gresite? :) Pui mai multa apa, fierbi mai mult siropul, asta etot. In final, trebuie sa ai o temperatura de 115 grade Celsius in siropul ala, pe care nu o poti atinge pana nu se evapora toata apa in plus. :)