Dulceata de zmeura

Autor: Laura Laurentiu

Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere pentru Mos Martin ca se da in vant dupa ea, mai ales ca bietul de el, are un sezon atat de scurt in care se poate bucura de dulceata ei! Dulceata de zmeura e una din modalitatile care ne sta la dispozitie noua (spre deosebire de Mos Martin) pentru a ne bucura de aroma deosebita a zmeurei tot timpul anului. As zice ca niciun gem sau dulceata nu se compara cu dulceata de zmeura, aromata, colorata intr-un rubiniu intens si cu o consistenta atat de placuta, datorata pectinei continute in mod natural de fructe. Asadar, pregatiti-va bocancii, cosuletele si la cules, e pacat sa ratati sezonul  fara a face o dulceata de zmeura, grija mare doar sa nu va interesectati pe cararea care duce la zmeuris cu Mos Martin!

dulceata de zmeura, reteta de gem, dulceata de zmeura

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 borcane 370 ml.
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Dulceata de Zmeura:

  • 3 kilograme de zmeura proaspata, curatata de codite
  • 3 kilograme de zahar
  • zeama de la 2 lamai

Preparare:

Daca nu ati mai preparat deseori gem sau dulceata, ar fi bine sa stiti urmatoarele:

  1. aceasta este o reteta cu proportia de 1:1, daca aveti doar 1 kilogram de zmeura veti folosi doar 1 kilogram de zahar iar cantitatea de lamaie se va adapta
  2. pentru reusita oricarei retete de gem, dulceata sau compot este esential ca borcanele sa fie foarte curate si sterilizate, capacele sa inchida perfect etans iar continutul sa fie sterilizat corect la finalul prepararii; sterilizarea borcanelor (una dintre metode) se poate face astfel: borcanele se spala bine cu apa calda si detergent de vase, se limpezesc in cateva ape si se sterg bine. Apoi, borcanele se aseaza intr-o tava metalica si se umplu cu apa clocotita (tava metalica este obligatorie, altfel borcanele se vor sparge cand intra in contact cu lichidul fierbinte). Se lasa asa aproximativ 10 minute, apoi apa se goleste, borcanele se pun inapoi in tava si se introduc in cuptorul preincins la 150 de grade, pana se usuca bine. Se scot, se lasa sa se raceasca si sunt gata de umplut cu gem sau fructe pentru compot.

Si acum, cum se face dulceata de zmeura:

1. Fructele se aseaza intr-o cratita incapatoare alternativ cu zaharul, un strat de fructe, unul de zahar (poza 1); se lasa in repaus timp de 2-3 ore, timp in care zaharul va extrage suficienta zeama din fructe.

2. Se pune cratita pe foc iute (eu am profitat de gratarul meu Napoleon si al lui arzator lateral si am evitat sa supraincalzesc in casa), se adauga zeama de lamaie si se fierbe (poza 2). Spuma care se va forma la suprafata in timpul fierberii trebuie indepartata cu o lingura iar peretii cratitei se vor sterge in mod repetat de aderentele de zahar cu ajutorul unei pensule inmuiate in apa rece, pentru a evita caramelizarea si schimbarea culorii dulcetei. Dupa aproximativ 25-30 de minute de fierbere, se scoate cate o lingura de sirop si se da la rece, verificand daca dulceata a capatat consistenta dorita. Prin racire, siropul se ingroasa si gelifica datorita pectinei. Nu se fierbe decat atat cat e nevoie.

3. Dulceata fierbinte se toarna in borcanele pregatite asa cum am explicat mai sus, neparat asezate pe o tava metalica, sa nu plesneasca. Se infileteaza capacele (sau se capseaza) si se dau cu tava cu tot in cuptorul incalzit la 120 de grade Celsius (poza 3). Temperatura se metine timp de 45 de minute – 1 ora, apoi se stinge cuptorul si se lasa borcanele sa se raceasca lent inainte de a le pune in camara.

preparare dulceata de zmeura, reteta dulceata de zmeura

O alta modalitate de sterilizare a continutului borcanelor este cea pe care am explicat-o aici, cu borcanele fierbinti asezate intr-un cuib captusit cu multe straturi textile. Ideea e sa se mentina o temperatura inalta in borcane timp indelungat, distrugand orice fel de bacterii care ar putea provoca fermentarea sau mucegaiurile.

Revenind la minunata dulceata de zmeura, va asigur ca nu va exista o zi mai buna decat cea inceputa cu un mic dejun in care aceasta dulceata sa aiba rolul principal, pe o felie de paine, o briosa sau orice veti dori.

dulceata de zmeura, reteta de gem de zmeura

Daca va deranjeaza samburii, zmeura se poate pasa sau trece prin masina pentru bulionul de rosii, iar sucul obtinut se cantareste si se fierbe cu o cantitate egala de zahar, obtinand o minunata peltea, cu aceeasi aroma delicioasa ca si dulceata de zmeura.

Print Friendly

Lasa un comentariu

16 Comentarii la "Dulceata de zmeura"


Vizitator
Dana Budeanu
29 iulie, 2014

m.mullllttttt

Vizitator
cuciureanu alexandra
25 iunie, 2013

(((:foarte buna dulceata!am sa fac si eu:))

Vizitator
oana niculae
20 iunie, 2013

misto reteta mamy o sa incerce si o sa va spun daca a iest bun pt ca eup sper sa iasa bun…:)

Vizitator
Silviu
30 octombrie, 2012

Cu o investitie minima puteti culege zmeura din gradina proprie…inmultesc soiul cayuga in pepiniera … pot livra cu 1.5 lei firul si bineinteles consultanta necesara ca sa reusiti…0744606385

Vizitator
SCANIK
30 octombrie, 2012

Cand se pun borcanele cu dulceata in cuptor garnitura capacului se topeste…