Dulceata de zmeura

19 iunie, 2012 in categoria retete diverse

Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere pentru Mos Martin ca se da in vant dupa ea, mai ales ca bietul de el, are un sezon atat de scurt in care se poate bucura de dulceata ei! Dulceata de zmeura e una din modalitatile care ne sta la dispozitie noua (spre deosebire de Mos Martin) pentru a ne bucura de aroma deosebita a zmeurei tot timpul anului. As zice ca niciun gem sau dulceata nu se compara cu dulceata de zmeura, aromata, colorata intr-un rubiniu intens si cu o consistenta atat de placuta, datorata pectinei continute in mod natural de fructe. Asadar, pregatiti-va bocancii, cosuletele si la cules, e pacat sa ratati sezonul  fara a face o dulceata de zmeura, grija mare doar sa nu va interesectati pe cararea care duce la zmeuris cu Mos Martin!

dulceata de zmeura, reteta de gem, dulceata de zmeura

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 borcane 370 ml.
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Dulceata de Zmeura:
  • 3 kilograme de zmeura proaspata, curatata de codite
  • 3 kilograme de zahar
  • zeama de la 2 lamai

Preparare:

Daca nu ati mai preparat deseori gem sau dulceata, ar fi bine sa stiti urmatoarele:

  1. aceasta este o reteta cu proportia de 1:1, daca aveti doar 1 kilogram de zmeura veti folosi doar 1 kilogram de zahar iar cantitatea de lamaie se va adapta
  2. pentru reusita oricarei retete de gem, dulceata sau compot este esential ca borcanele sa fie foarte curate si sterilizate, capacele sa inchida perfect etans iar continutul sa fie sterilizat corect la finalul prepararii; sterilizarea borcanelor (una dintre metode) se poate face astfel: borcanele se spala bine cu apa calda si detergent de vase, se limpezesc in cateva ape si se sterg bine. Apoi, borcanele se aseaza intr-o tava metalica si se umplu cu apa clocotita (tava metalica este obligatorie, altfel borcanele se vor sparge cand intra in contact cu lichidul fierbinte). Se lasa asa aproximativ 10 minute, apoi apa se goleste, borcanele se pun inapoi in tava si se introduc in cuptorul preincins la 150 de grade, pana se usuca bine. Se scot, se lasa sa se raceasca si sunt gata de umplut cu gem sau fructe pentru compot.

Si acum, cum se face dulceata de zmeura:

1. Fructele se aseaza intr-o cratita incapatoare alternativ cu zaharul, un strat de fructe, unul de zahar (poza 1); se lasa in repaus timp de 2-3 ore, timp in care zaharul va extrage suficienta zeama din fructe.

2. Se pune cratita pe foc iute (eu am profitat de gratarul meu Napoleon si al lui arzator lateral si am evitat sa supraincalzesc in casa), se adauga zeama de lamaie si se fierbe (poza 2). Spuma care se va forma la suprafata in timpul fierberii trebuie indepartata cu o lingura iar peretii cratitei se vor sterge in mod repetat de aderentele de zahar cu ajutorul unei pensule inmuiate in apa rece, pentru a evita caramelizarea si schimbarea culorii dulcetei. Dupa aproximativ 25-30 de minute de fierbere, se scoate cate o lingura de sirop si se da la rece, verificand daca dulceata a capatat consistenta dorita. Prin racire, siropul se ingroasa si gelifica datorita pectinei. Nu se fierbe decat atat cat e nevoie.

3. Dulceata fierbinte se toarna in bocanele pregatite asa cum am explicat mai sus, neparat asezate pe o tava metalica, sa nu plesneasca. Se infileteaza capacele (sau se capseaza) si se dau cu tava cu tot in cuptorul incalzit la 120 de grade Celsius (poza 3). Temperatura se metine timp de 45 de minute – 1 ora, apoi se stinge cuptorul si se lasa borcanele sa se raceasca lent inainte de a le pune in camara.

preparare dulceata de zmeura, reteta dulceata de zmeura

O alta modalitate de sterilizare a continutului borcanelor este cea pe care am explicat-o aici, cu borcanele fierbinti asezate intr-un cuib captusit cu multe straturi textile. Ideea e sa se mentina o temperatura inalta in bucane timp indelungat, distrugand orice fel de bacterii care ar putea provoca fermentarea sau mucegaiurile.

Revenind la minunata dulceata de zmeura, va asigur ca nu va exista o zi mai buna decat cea inceputa cu un mic dejun in care aceasta dulceata sa aiba rolul principal, pe o felie de paine, o briosa sau orice veti dori.

dulceata de zmeura, reteta de gem de zmeura

Daca va deranjeaza samburii, zmeura se poate pasa sau trece prin masina pentru bulionul de rosii, iar sucul obtinut se cantareste si se fierbe cu o cantitate egala de zahar, obtinand o minunata peltea, cu aceeasi aroma delicioasa ca si dulceata de zmeura.

5.2 based on 16 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Lucretia Mirela Petrache

    Multumim frumos d-na Laura, pentru toate retele minunate pe care ni le prezentati.
    Of, Doamne….iar s-a dus cura mea de slabire. Trebuie sa fac dulceata asta ca mor de pofta.Ah, am uitat…incep cura de slabire de luni;))))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Draga mea, trebuie sa faci dulceata pentru la iarna, nu pentru acuma :)). La iarna, dupa cura de slabire, cand vei fi supla ca o prim-balerina, cred ca iti vei permite 1-2 lingurite. :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adriana

    arata bne de tot! nu mai conteaza simburii! Dar pe capac cine o fi scris”zmeura 20212″? :D
    cam departe….Adriana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      =)) cine crezi ca traieste in viitorul indepartat? Am observat dupa ce am publicat reteta, m-am dus sa verific capacul… dom’le, asa am scris! Barbatu-meu zicea ieri ca nu va observa nimeni, iata ca n-a avut dreptate =)).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bubu

    Hey!! Am citit in cartea lui dr. menci reinvata sa gatesti (pe care am luat-o cu libertatea pentru femei retete saptamana trecuta) ca pebntru a face dulceata mai sanatoasa, putem inlocui zaharul cu sucanatul(suc de trestie deshidratat). Eu am inceput deja sa folosesc sucanat si e foarte bun!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu contest. :) Eu nu tin, insa, sa traiesc pana la 115 ani hranindu-ma cu surogate si inlocuitori, imi ajunge mai putin, dar bucurandu-ma de toate. Retetele de pe acest blog se adreseaza celor care gandesc ca mine. Daca bunii si strabunii mei au dus-o mult si bine fara sucanat, sunt sigura ca nici mie nu are ce sa-mi cauzeze zaharul din cele 2 lingurite de gem pe care mi le permit la micul dejun.

      2012/6/21 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dr Menci

    Dr. Menci
    relanseaza, intr-un format mai mic, usor de manuit, cartea “Reinvata sa
    gatesti. ….. – editat de un moderator pentru publicitate pe acest site va rog folositi formularul de contact

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Spam, deci? Ma asteptam la mai mult de la Dr. Menci. Este a doua oara pe ziua de azi cand se insista asupra unui obiect care comercializeaza, deci nu e in niciun caz vorba despre fapte caritabile. Vreti publicitate pe acest site? Butonul contact va sta la dispozitie, accesati-l si spuneti acolo tot ce doriti.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • gabrellina

    am facut reteta asta azi noapte :)) pe la 12 am terminat si am lasat borcanele la racit in cuptor, normal ca a mai ramas si de mancat pe paine dimineata :)) e dellliiicioasasasassasa, o sa fac si la anu , acum ma gandesc sa fac si cateva borcanele cu dulceata de afine :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur mult, sa va fie de bine :). Asa e, e un deliciu. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.terenuridevanzare.org/ Andrada

    Dulceata de zmeura nu este printre preferatele mele, dar arata foarte bine

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • SCANIK

    Cand se pun borcanele cu dulceata in cuptor garnitura capacului se topeste…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Silviu

    Cu o investitie minima puteti culege zmeura din gradina proprie…inmultesc soiul cayuga in pepiniera … pot livra cu 1.5 lei firul si bineinteles consultanta necesara ca sa reusiti…0744606385

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • oana niculae

    misto reteta mamy o sa incerce si o sa va spun daca a iest bun pt ca eup sper sa iasa bun…:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • cuciureanu alexandra

    (((:foarte buna dulceata!am sa fac si eu:))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)