Dulceata sau gem de capsuni

13 iulie, 2009 in categoria retete diverse
Una dintre cele mai aromate si mai apreciate dulceturi este in mod evident dulceata de capsuni. Consistenta dulcetei de capsuni este, deasemenea, minunata, fructele continand pectina care are proprietatea de a gelifia dulceata odata fiarta. Nu puteam rata un asemenea deliciu, asa ca iata dulceata mea de capsuni:
dulceata de capsuni, reteta dulceata capsuni de casa

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 8 portii
Grad de dificultate: mediu

  • 4 kg. de capsuni din care au rezultat 3,5 kilograme gata curatate
  • 3, 5 kg. de zahar
  • optional: 4 lamai potrivite cu coaja netratata
Am specificat sa aiba lamaile coaja netratata pentru ca am pus felii de lamaie in dulceata – sunt minunat de placute ca si consistenta si dau un parfum delicios dulcetii, parca punand in valoare aroma specifica de capsuni. Daca nu aveti de unde sa procurati lamai netratate, nu puneti feliile de lamaie in dulceata.

Capsunile se spala bine si se curata de codite:dulceata de capsuni 1Se aseaza toate capsunile curatate intr-un vas incapator, cu fundul mai gros (potrivit pentru dulceata) si se stropesc cu zeama de la 3 lamai, apoi se pune tot zaharul si lamaia ramasa taiata in felii subtiri (ca care, repet, puteti renunta daca nu va place in mod deosebit gustul de lamaie):dulceata de capsuni 2Se pune vasul pe foc, la foc mic. In scurt timp, fructele vor pluti in siropul format:dulceata de capsuni 3Cand incepe dulceata sa clocoteasca se va forma deasupra spuma care trebuie sa fie indepartata pe masura ce se aduna – in ea se concentreaza impuritatile continute de zahar:dulceata de capsuni 4

Se urmareste cu atentie fierberea, spumand dulceata constant si stergand marginea vasului de siropul care adera cu un servet curat, umezit, pentru a evita caramelizarea si inchiderea la culoare a siropului.
Dupa trecerea a 45-50 de minute de fierbere, se scoate pe o farfurie putin sirop, pentru verificarea consistentei. Daca picaturile au un aspect de boabe de roua si nu se imprastie pe farfurie, dulceata este gata, tinandu-se cont si de faptul ca se va mai intari si din cauza pectinei.

dulceata de capsuni 7In borcanele curate, uscate si sterilizate (le-am tinut 30 de minute, pe o tava metalica, in cuptorul incins, lasandu-le sa se raceasca acolo) se pune dulceata fierbinte si se capseaza (eu am avut capace filetate) imediat. Se intorc pentru 15 minute cu capacul in jos (se va crea vacuum) apoi se rastoarna in pozitia normala si se acopera cu servete de bucatarie si paturi (li se face un “cuib”) pentru a se raci in timp mai indelungat. Chiar fara niciun fel de conservant adaugat, dulceata se va pastra foarte bine.

dulceata de capsuni 5

Mie mi-au rezultat 8 borcane de 370 de ml. cu dulceata. A mai ramas aproximativ o cescuta, cu care am finisat un parfe de inghetata de vanilie – un deliciu:
dulceata de capsuni cu inghetata
4.4 based on 33 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Raluca

    Tare frumoase sunt borcanele tale. si preferatele sotului meu, sa vada fructele intregi. as vrea anul asta sa incerc pt prima oara dulceata de zmeura, as putea sa o fac dupa reteta de la dulceata ta de capsuni, sau ai cumva alta reteta? ma gandesc ca zmeura este si mai fragila ca si capsuna. mersi mult.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Raluca draga, zmeura nu necesita sa o fierbi atat de mult, are o mare cantitate de pectina. Sa o verifici, iei putin sirop si il pui pe o farfurioara, la frigider, cand iti convine consistenta opresti toata treaba.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://strumfa-bucatareste.blogspot.com/ delia

    Buna Laura. Ce se intampla cu feliile de lamaie, raman in dulceata? 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Da, eu le las in dulceata si le consider “bucatica cea mai buna” din borcan, pe care mi-o disput cu fiica-mea. Dar daca nu iti place gustul de lamaie in mod special, poti sa le elimini, nu e neaparata nevoie sa le folosesti.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • http://strumfa-bucatareste.blogspot.com/ delia

        Multumesc, chiar ador lamaia, doar ca nu stiam daca e ok sa ramana peste iarna sau nu.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • Claudia

    Minunata reteta! Zilele urmatoare voi face si eu gemul de capsuni.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • MIHAELACONFALA

    MA INTERESEAZA CUM SE FAC ,,CAPSUNILE CONFIATE,,.VA ROG SA MA AJUTATI.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • eu.

    cea mai proasta idee sa pui lamai in gemul de capsuni.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • liviu

    acum fac si eu reteta va spun maine ce a iesit

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)