Dulceata sau gem de capsuni

Autor:

Una dintre cele mai aromate si mai apreciate dulceturi este in mod evident dulceata de capsuni. Consistenta dulcetei de capsuni este, deasemenea, minunata, fructele continand pectina care are proprietatea de a gelifia dulceata, odata fiarta. Nu puteam rata un asemenea deliciu, asa ca va prezint azi dulceata mea de capsuni. Tineti cont ca, adaugand ceva mai mult sau mai putin zahar (1:1 sau 1:1/2), puteti face gem sau dulceata, urmand aproximativ acelasi procedeu. Pentru o cantitate mai mica de zahar adaugat, insa, preparatul va trebui fiert timp mai indelungat.
dulceata de capsuni-1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 8 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Dulceata de capsuni:

  • 4 kg. de capsuni din care au rezultat 3,5 kilograme gata curatate
  • 1,75 – 3, 5 kg. de zahar (proportia de 1:1 fructe/zahar este perfecta pentru o dulceata bine inchegata; reducand cantitatea de zahar va trebui sa fierbeti preparatul mai mult si fructele se vor terciui)
  • optional: 4 lamai potrivite cu coaja netratata
Am specificat sa aiba lamaile coaja netratata pentru ca am pus felii de lamaie in dulceata – sunt minunat de placute ca si consistenta si dau un parfum delicios dulcetii, parca punand in valoare aroma specifica de capsuni. Daca nu aveti de unde sa procurati lamai netratate, nu puneti feliile de lamaie in dulceata.

Preparare Dulceata de capsuni:

1. Capsunile se spala bine si se curata de codite:

dulceata de capsuni 1
2. Se aseaza toate capsunile curatate intr-un vas incapator, cu fundul mai gros (potrivit pentru dulceata) si se stropesc cu zeama de la 3 lamai, apoi se pune tot zaharul si lamaia ramasa taiata in felii subtiri (ca care, repet, puteti renunta daca nu va place in mod deosebit gustul de lamaie):

dulceata de capsuni 2
3. Se pune vasul pe foc, la foc mic. In scurt timp, fructele vor pluti in siropul format:

dulceata de capsuni 3
4. Cand incepe dulceata sa clocoteasca se va forma deasupra spuma care trebuie sa fie indepartata pe masura ce se aduna – in ea se concentreaza impuritatile continute de zahar. Se urmareste cu atentie fierberea, spumand dulceata constant si stergand marginea vasului de siropul care adera cu un servet curat, umezit, pentru a evita caramelizarea si inchiderea la culoare a siropului.

dulceata de capsuni 4

5. Dupa trecerea a 45-50 de minute de fierbere, se scoate pe o farfurie putin sirop, pentru verificarea consistentei. Daca picaturile au un aspect de boabe de roua si nu se imprastie pe farfurie, dulceata este gata, tinandu-se cont si de faptul ca se va mai intari si din cauza pectinei.
dulceata de capsuni 5

6. In borcanele curate, uscate si sterilizate (le-am tinut 30 de minute, pe o tava metalica, in cuptorul incins, lasandu-le sa se raceasca acolo) se pune dulceata fierbinte si se capseaza (eu am avut capace filetate) imediat. Se intorc pentru 15 minute cu capacul in jos (se va crea vacuum) apoi se rastoarna in pozitia normala si se acopera cu servete de bucatarie si paturi (li se face un „cuib”) pentru a se raci in timp mai indelungat. Chiar fara niciun fel de conservant adaugat, dulceata se va pastra foarte bine.

dulceata de capsuni, reteta dulceata capsuni de casa

Mie mi-au rezultat 8 borcane de 370 de ml. cu dulceata. Spor la treaba si pofta buna!
Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • mic dejun cu gem de capsuni, reteta de gem de capsuniGem de capsuni, varianta a 2-a Un nou inceput de vara, un nou sezon al capsunilor, o noua editie de gem de capsuni. Anul acesta am optat […]
  • gem de capsuni fara zahar, reteta gem capsuni fara zaharGem de capsuni fara zahar Iata povestea retetei de gem de capsuni fara zahar... si c-un pic de suc de mere: saptamana trecuta am […]
  • gem de caise, dulceata de caise retetaGem sau dulceata de caise Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmelada, dulceata sau compot. Sunt aromate, […]
  • clatite cu dulceata de visineDulceata de visine In mintea mea, cand spun "clatite" asocierea cu dulceata de visine urmeaza in mod firesc. Nu cred ca exista […]
  • Dulceata de cireseDulceata de cirese Dulceata de cirese naturala, fara conservanti Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si […]
  • dulceata de zmeura, reteta de gem, dulceata de zmeuraDulceata de zmeura Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere […]
  • dulceata de coacaze, gem de coacaze negre retetaDulceata – gem – de coacaze negre Acum cateva ceasuri ma gandeam cum sa concep acest articol, intentia mea era sa va arat o poza cu ciorchinii […]
  • dulceata de smochine cu vin rosu 1Dulceata de smochine cu vin rosu In toamna asta am descoperit cu adevarat smochinele, am profitat de dulceata lor din plin si am invatat sa […]
  • dulceata de trandafiri_1Dulceata de trandafiri Este prima data cand fac dulceata de trandafiri. Nu pentru ca nu mi-ar fi placut, dintotdeauna am fost […]
  • magiun de prune 1Magiun de prune Magiun de prune fara zahar si fara conservanti Ne indreptam cu repeziciune spre a doua jumatate a lui […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

14 Comentarii la "Dulceata sau gem de capsuni"

avatar
Sort by:   newest | oldest
trackback

[…] Capsunele si ciresele sunt in plin sezon, iar dulceata este o adevarata delicatesa. Consistenta dulcetei de capsune este, minunata, fructele continand pectina care are proprietatea de a gelifia dulceata, odata fiarta. Foarte important este ca adaugand ceva mai mult sau mai putin zahar (1:1 sau 1:1/2), puteti face gem sau dulceata, urmand aproximativ acelasi procedeu. Pentru o cantitate mai mica de zahar adaugat, secretul este insa, ca preparatul va trebui fiert timp mai indelungat, scrie retetecalamama.ro  […]

carmen
Guest

am facut pas cu pas aceasta reteta e foarte buna numai ca mi-a iesit destul de moale lichidul (fierberea a fost exact cum ai zis) . ce as putea face ? e bine sa o mai fierb o data ? mentionez ca déjà a fost pusa la borcane si la sterilizat. multumesc

lauralaurentiu
Guest

Carmen, ai facut proba sa se lege siropul ca pentru dulceata? Daca s-au format picaturi ferme, cu aspect de boabe de roua, e in regula, chiar daca in aceasta faza e mai lichida, dupa ce se va raci va exact cum trebuie.

Adina InNa
Guest

Mamaia face azi:P

liviu
Guest

acum fac si eu reteta va spun maine ce a iesit

wpDiscuz