Gem de capsuni fara zahar

Autor:

Iata povestea retetei de gem de capsuni fara zahar… si c-un pic de suc de mere: saptamana trecuta am publicat o dementiala placinta cu rubarba si capsuni si v-am cerut atunci parerea asupra retetelor cu capsuni pe care ati dori sa le vedeti publicate cat de curand, pentru a nu rata sezonul acestor parfumate fructe. Una dintre sugestii mi s-a parut foarte interesanta, a venit de la Adina care mi-a spus ca i-ar place un gem de capsuni fara zahar, eventual cu suc de mere, ajutandu-ma astfel sa vin intampinarea dorintei altei cititoare fidele, Melanie, a cerut o reteta de capsuni in combinatie cu un alt fruct. Deci… mi-am pus mintea la contributie si astea ar fi conluziile: capsuni plus mere egal un gem de capsuni 100% fara zahar, cu o culoare si o consistenta placuta si cu un gust dulceag-acrisor, dar foarte parfumat.

gem de capsuni fara zahar, reteta gem capsuni fara zahar

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 1 borcan
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Gem de capsuni fara zahar:

  • 500 de grame de capsuni spalate si curatate de codita
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • 300 de ml. de suc de mere natural, fara adaus de zahar

Preparare:

Precizez inca o data ca din ingredientele de mai sus mi-a rezultat atata gem cat sa umplu un borcan de 370 de mililitri si inca 2 linguri pentru degustare. Daca se doreste sa se pregateasca mai mult gem, se mareste proportional cu intentiile fiecaruia cantitatea ingredientelor.

1. Capsunile spalate si curatate de codita le-am pus intr-un castronel, le-am stropit cu zeama de la 1/2 de lamaie si le-am acoperit cu apa rece (poza 1). Am considerat ca lamaia va ajuta atat la pastrarea unui colorit frumos al fructelor, preintampinand oxidarea, si le va face si ceva mai ferme.

2. Sucul de mere l-am pus intr-o craticioara si l-am fiert pana a scazut mai mult de jumatate (poza 2).

3. Am pus peste sucul de mere redus capsunile bine scurse de apa cu lamaie (poza 3).

4. In scurt timp, a inceput sa se formeze spuma, ca la orice gem, pe care am indepartat-o cu grija (poza 4). Am fiert gemul pana a scazut la jumatate, daca se doreste o consistenta mai ferma se pot pasa o parte din fructe, dar tineti cont ca e un gem de capsuni, capsunile contin pectina si aceasta va ajuta cu ceva la ingrosare, chiar daca gemul nu contine zahar.

preparare gem de capsuni fara zahar

Gemul se pune fierbinte in borcane sterilizate si uscate, se infileteaza capacele si se racesc lent, asa cum am explicat la reteta de dulceata de capsuni.

gem de capsuni fara zahar, reteta gem de capsuni cu suc de mere

In urma degustarii pot spune ca e chiar foarte placut acest gem, gustul de acru nu este pronuntat, cel de mere as zice ca e prea putin sau chiar deloc sesizabil iar ceea ce ramane este o nota dulceaga si foarte parfumata.

Alte retete de gem, dulceata si compot:

gem de caise gem de coacaze negre dulceata de capsuni
dulceata de visine dulceata de cirese compot de gutui
Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

26 Comentarii la "Gem de capsuni fara zahar"


Vizitator
Aida Irimia
8 iunie, 2013

Laura, as dori sa te intreb: cand mentionezi 300ml suc, e vorba de 300ml suc pe care l-ai fiert si ai obtinut 150ml, peste care ai adaugat 500g capsuni, sau de 600ml din care in urma fierberii au rezultat cei 300ml?

Vizitator
lauralaurentiu
8 iunie, 2013

300 de ml. de suc de mere (conform listei ingredientelor) care se fierbe pana scade la jumatate.

Vizitator
Aida Irimia
8 iunie, 2013

Multumesc! E prima oara cand fac dulceata. M-am prins din mers, mi-am dat seama ca e prea mult suc :) si am redus cantitatea. E delicios! Iti multumesc pentru aceasta reteta. Caut de ani de zile retete de dulceata fara zahar, si aceasta e prima pe care am gasit-o. O sa experimentez si cu alte fructe. Iti doresc numai bine!

Vizitator
vd
3 iunie, 2013

multumesc pentru reteta, am incercat-o ieri si a iesit excelenta; am folosit suc natural de mere din cutie (nu din concentrat!) si am adaugat citeva prune uscate taiate marunt; am dublat cantitatea de fructe si am obtinut 4 borcane mici de gem, neasteptat de dulce!

Vizitator
lauralaurentiu
3 iunie, 2013

Ma bucur foarte mult, sa va fie de bine :). Asa este, are suficient zahar natural sucul de mere.

Vizitator
Norina
19 iunie, 2012

oare se poate folosi reteta si pentru alte fructe?multumesc

Vizitator
lauralaurentiu
19 iunie, 2012

 Hm… cred ca da, de ce nu? Cred ca totul tine de sterilizare, repet acest lucru (scuze) dar e singurul lucru ce poate conta pentru durabilitatea gemului.

Vizitator
Ionucmora
17 iunie, 2012

Salut.Este prima data cand voi incerca sa pun la borcan dulcceata fara zahar si conservanti.Dar am o intrebare: dupa ce dulceata este pusa la borcan nu trebuie dustulita(sterilizata)? Multumesc

Vizitator
lauralaurentiu
17 iunie, 2012

Ba da, neaparat, am pus si un link cu procedeul pe care l-am aplicat la o alta dulceata si nu l-am descris inca o data aici.

Vizitator
Ionucmora
19 iunie, 2012

multumesc

Vizitator
Melaniefaur
15 iunie, 2012

Din nou,felicitari!Nu am mancat pana acum decat gem de portocale fara zahar,binenteles cumparat.(nu varianta dietetica,caci nu despre asta e vorba).Si pentru ca imi place atat de mult reteta,aspectul si conceptul „natural,fara zahar si conservanti”,maine am treaba.Ma pun sa fac vre-o 2-3 borcane si revin… .Multumesc pentru idee!!!Mult!