Gem de capsuni fara zahar

Autor:

Iata povestea retetei de gem de capsuni fara zahar… si c-un pic de suc de mere: saptamana trecuta am publicat o dementiala placinta cu rubarba si capsuni si v-am cerut atunci parerea asupra retetelor cu capsuni pe care ati dori sa le vedeti publicate cat de curand, pentru a nu rata sezonul acestor parfumate fructe. Una dintre sugestii mi s-a parut foarte interesanta, a venit de la Adina care mi-a spus ca i-ar place un gem de capsuni fara zahar, eventual cu suc de mere, ajutandu-ma astfel sa vin intampinarea dorintei altei cititoare fidele, Melanie, a cerut o reteta de capsuni in combinatie cu un alt fruct. Deci… mi-am pus mintea la contributie si astea ar fi conluziile: capsuni plus mere egal un gem de capsuni 100% fara zahar, cu o culoare si o consistenta placuta si cu un gust dulceag-acrisor, dar foarte parfumat.

gem de capsuni fara zahar, reteta gem capsuni fara zaharTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 1 borcan
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Gem de capsuni fara zahar:

  • 500 de grame de capsuni spalate si curatate de codita
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • 300 de ml. de suc de mere natural, fara adaus de zahar

Preparare:

Precizez inca o data ca din ingredientele de mai sus mi-a rezultat atata gem cat sa umplu un borcan de 370 de mililitri si inca 2 linguri pentru degustare. Daca se doreste sa se pregateasca mai mult gem, se mareste proportional cu intentiile fiecaruia cantitatea ingredientelor.

1. Capsunile spalate si curatate de codita le-am pus intr-un castronel, le-am stropit cu zeama de la 1/2 de lamaie si le-am acoperit cu apa rece (poza 1). Am considerat ca lamaia va ajuta atat la pastrarea unui colorit frumos al fructelor, preintampinand oxidarea, si le va face si ceva mai ferme.

2. Sucul de mere l-am pus intr-o craticioara si l-am fiert pana a scazut mai mult de jumatate (poza 2).

3. Am pus peste sucul de mere redus capsunile bine scurse de apa cu lamaie (poza 3).

4. In scurt timp, a inceput sa se formeze spuma, ca la orice gem, pe care am indepartat-o cu grija (poza 4). Am fiert gemul pana a scazut la jumatate, daca se doreste o consistenta mai ferma se pot pasa o parte din fructe, dar tineti cont ca e un gem de capsuni, capsunile contin pectina si aceasta va ajuta cu ceva la ingrosare, chiar daca gemul nu contine zahar.

preparare gem de capsuni fara zahar

Gemul se pune fierbinte in borcane sterilizate si uscate, se infileteaza capacele si se racesc lent, asa cum am explicat la reteta de dulceata de capsuni.

gem de capsuni fara zahar, reteta gem de capsuni cu suc de mere

In urma degustarii pot spune ca e chiar foarte placut acest gem, gustul de acru nu este pronuntat, cel de mere as zice ca e prea putin sau chiar deloc sesizabil iar ceea ce ramane este o nota dulceaga si foarte parfumata.

Alte retete de gem, dulceata si compot:

gem de caise gem de coacaze negre dulceata de capsuni
dulceata de visine dulceata de cirese compot de gutui
Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • mic dejun cu gem de capsuni, reteta de gem de capsuniGem de capsuni, varianta a 2-a Un nou inceput de vara, un nou sezon al capsunilor, o noua editie de gem de capsuni. Anul acesta am optat […]
  • dulceata de capsuni-1Dulceata sau gem de capsuni Una dintre cele mai aromate si mai apreciate dulceturi este in mod evident dulceata de capsuni. Consistenta […]
  • dulceata de trandafiri_1Dulceata de trandafiri Este prima data cand fac dulceata de trandafiri. Nu pentru ca nu mi-ar fi placut, dintotdeauna am fost […]
  • gem de caise, dulceata de caise retetaGem sau dulceata de caise Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmelada, dulceata sau compot. Sunt aromate, […]
  • dulceata de smochine cu vin rosu 1Dulceata de smochine cu vin rosu In toamna asta am descoperit cu adevarat smochinele, am profitat de dulceata lor din plin si am invatat sa […]
  • Dulceata de flori de salcamDulceata de flori de salcam Dulceata de flori de salcam este o delicatesa de sezon cu o culoare, o aroma si o textura similara mierii de […]
  • dulceata de coacaze, gem de coacaze negre retetaDulceata – gem – de coacaze negre Acum cateva ceasuri ma gandeam cum sa concep acest articol, intentia mea era sa va arat o poza cu ciorchinii […]
  • dulceata de zmeura, reteta de gem, dulceata de zmeuraDulceata de zmeura Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere […]
  • clatite cu dulceata de visineDulceata de visine In mintea mea, cand spun "clatite" asocierea cu dulceata de visine urmeaza in mod firesc. Nu cred ca exista […]
  • Dulceata de cireseDulceata de cirese Dulceata de cirese naturala, fara conservanti Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

      • Simona a zis

        L-am incercat si eu, este foarte gustos. Voiam sa va intreb insa daca spuma care se formeaza de la sucul de mere trebuie inlaturata sau nu. Eu nu am inlaturat-o si am sperat ca s-a inlaturat odata cu cea a capsunelor. Am stors merele la robot, si este un strat destul de mare de spuma care se formeaza deasupra. Ma intreb daca in timp fermenteaza.

    • Laura Laurentiu a zis

      Asta depinde doar de cat de bine au fost sterilizate borcanele, daca au avut capace noi, daca au fost bine pasteurizate. Dupa ce se deschide, gemul ramas in borcan se pastreaza obligatoriu la frigider si se va consuma cat mai repede.

  1. Aida Irimia a zis

    Laura, as dori sa te intreb: cand mentionezi 300ml suc, e vorba de 300ml suc pe care l-ai fiert si ai obtinut 150ml, peste care ai adaugat 500g capsuni, sau de 600ml din care in urma fierberii au rezultat cei 300ml?

      • Aida Irimia a zis

        Multumesc! E prima oara cand fac dulceata. M-am prins din mers, mi-am dat seama ca e prea mult suc :) si am redus cantitatea. E delicios! Iti multumesc pentru aceasta reteta. Caut de ani de zile retete de dulceata fara zahar, si aceasta e prima pe care am gasit-o. O sa experimentez si cu alte fructe. Iti doresc numai bine!

  2. vd a zis

    multumesc pentru reteta, am incercat-o ieri si a iesit excelenta; am folosit suc natural de mere din cutie (nu din concentrat!) si am adaugat citeva prune uscate taiate marunt; am dublat cantitatea de fructe si am obtinut 4 borcane mici de gem, neasteptat de dulce!

    • lauralaurentiu a zis

       Hm… cred ca da, de ce nu? Cred ca totul tine de sterilizare, repet acest lucru (scuze) dar e singurul lucru ce poate conta pentru durabilitatea gemului.

  3. Ionucmora a zis

    Salut.Este prima data cand voi incerca sa pun la borcan dulcceata fara zahar si conservanti.Dar am o intrebare: dupa ce dulceata este pusa la borcan nu trebuie dustulita(sterilizata)? Multumesc

  4. Melaniefaur a zis

    Din nou,felicitari!Nu am mancat pana acum decat gem de portocale fara zahar,binenteles cumparat.(nu varianta dietetica,caci nu despre asta e vorba).Si pentru ca imi place atat de mult reteta,aspectul si conceptul „natural,fara zahar si conservanti”,maine am treaba.Ma pun sa fac vre-o 2-3 borcane si revin… .Multumesc pentru idee!!!Mult!

    • cecilia a zis

      sucul de mere l-ati preparat in casa sau cumparat? daca ati cumparat, ce marca este? caut de mult timp ceva fara zahar… multumesc pentru reteta si asteptam cat mai multe fara zahar :)

      • Laura Laurentiu a zis

        L-am preparat in casa din mere galbene (cele dulci). Cu multa placere, sper sa va fie de folos.

      • Laura Laurentiu a zis

        Pentru ca nu dorim sa fierbem foarte mult capsunile, acestea pierzandu-si culoarea tot mai evident, cu cat sunt mai mult prelucrate termic. E bine ca sucul de mere sa fie redus la jumatate (cel putin), continutul de zahar se va concentra si gemul va fi gata mai repede. Neavand deloc zahar, gemul oricum nu este legat ca unul clasic, de aceea e bine sa reducem continutul de apa pe cat posibil.

    • lauralaurentiu a zis

       Multumesc de apreciere. Gustul merelor vor fi foarte, foarte vag in rezultatul final, dar cred ca dulceata lor (de aceea am si folosit mere golden pentru suc) le recomanda pentru combinatie.

  5. Adinagrig a zis

    vai ce ma bucur ca te-am inspirat sa zic asa si bine am facut, eu una am citit pe borcanele cu gem de topoloveni (sper sa nu fie reclama ca nu fac) si acolo am vazut faza cu sucul de mere.
    arata demential, clar o sa o pun in practica si cred ca nu numai cu capsuni ci si cu alte fructe, si asta pentru ca imi doresc sa*i dau copilei mele de aproape 2 ani ceva fara zahar.
    bravo pentru reusita!

    • lauralaurentiu a zis

       Adina draga, nu garantez ca gemul meu este copia fidela a celui de la Topoloveni, ca nu am acces la retetele lor, dar… sa stii ca rezultatul e chiar peste asteptarile mele.
      Sper sa fie pe placul fetitei tale, chiar daca e mai acrisor (nu ti se face gura punga de acru, dar nici nu e dulce ca un gem obisnuit), eventual poti picura un strop de miere cand i-l dai fetei sa-l manance.

    • lauralaurentiu a zis

       Sucul meu de mere pe care l-am folosit nu a fost cumparat, ci unul proaspat stors dintr-un amestec de mere golden cu ionatan, dar cei care nu au storcator pot folosi si un suc din comert, cu singura conditie sa fie o marca in care au deplina incredere, fara zahar, indulcitori sau conservanti.

  6. Ana Maria a zis

    O sa incerc si eu reteta, mai ales ca am in casa o cutie cu suc de mere natural, concentrat fara indulcitori si fara conservanti, o bunatate, doar un pic cam prea dulce pentru gustul meu. Sunt foarte curioasa, ar fi o solutie pentru mine, imi place foarte mult dulceata dar in acelasi timp incerc sa ma feresc  de prea mult zahar.

    • lauralaurentiu a zis

       Ana Maria, e o solutie si pentru diabetici, de exemplu. Chiar e gustos, poti icnerca, asa cum am facut si eu, cu o cantitate mai mica.

      • mia a zis

        Multumesc de reteta,si eu am diabet si nu am incercat pana acum sa fac nici un gem fara zahar  in afara de magiun dar tu ma inspiri cu retete diferite si bune. Am sa imi fac si mie gem  mersi inca o data si spor la inspiratie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *