Gem de capsuni fara zahar

Autor:

Iata povestea retetei de gem de capsuni fara zahar… si c-un pic de suc de mere: saptamana trecuta am publicat o dementiala placinta cu rubarba si capsuni si v-am cerut atunci parerea asupra retetelor cu capsuni pe care ati dori sa le vedeti publicate cat de curand, pentru a nu rata sezonul acestor parfumate fructe. Una dintre sugestii mi s-a parut foarte interesanta, a venit de la Adina care mi-a spus ca i-ar place un gem de capsuni fara zahar, eventual cu suc de mere, ajutandu-ma astfel sa vin intampinarea dorintei altei cititoare fidele, Melanie, a cerut o reteta de capsuni in combinatie cu un alt fruct. Deci… mi-am pus mintea la contributie si astea ar fi conluziile: capsuni plus mere egal un gem de capsuni 100% fara zahar, cu o culoare si o consistenta placuta si cu un gust dulceag-acrisor, dar foarte parfumat.

gem de capsuni fara zahar, reteta gem capsuni fara zaharTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 1 borcan
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Gem de capsuni fara zahar:

  • 500 de grame de capsuni spalate si curatate de codita
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • 300 de ml. de suc de mere natural, fara adaus de zahar

Preparare:

Precizez inca o data ca din ingredientele de mai sus mi-a rezultat atata gem cat sa umplu un borcan de 370 de mililitri si inca 2 linguri pentru degustare. Daca se doreste sa se pregateasca mai mult gem, se mareste proportional cu intentiile fiecaruia cantitatea ingredientelor.

1. Capsunile spalate si curatate de codita le-am pus intr-un castronel, le-am stropit cu zeama de la 1/2 de lamaie si le-am acoperit cu apa rece (poza 1). Am considerat ca lamaia va ajuta atat la pastrarea unui colorit frumos al fructelor, preintampinand oxidarea, si le va face si ceva mai ferme.

2. Sucul de mere l-am pus intr-o craticioara si l-am fiert pana a scazut mai mult de jumatate (poza 2).

3. Am pus peste sucul de mere redus capsunile bine scurse de apa cu lamaie (poza 3).

4. In scurt timp, a inceput sa se formeze spuma, ca la orice gem, pe care am indepartat-o cu grija (poza 4). Am fiert gemul pana a scazut la jumatate, daca se doreste o consistenta mai ferma se pot pasa o parte din fructe, dar tineti cont ca e un gem de capsuni, capsunile contin pectina si aceasta va ajuta cu ceva la ingrosare, chiar daca gemul nu contine zahar.

preparare gem de capsuni fara zahar

Gemul se pune fierbinte in borcane sterilizate si uscate, se infileteaza capacele si se racesc lent, asa cum am explicat la reteta de dulceata de capsuni.

gem de capsuni fara zahar, reteta gem de capsuni cu suc de mere

In urma degustarii pot spune ca e chiar foarte placut acest gem, gustul de acru nu este pronuntat, cel de mere as zice ca e prea putin sau chiar deloc sesizabil iar ceea ce ramane este o nota dulceaga si foarte parfumata.

Alte retete de gem, dulceata si compot:

gem de caise gem de coacaze negre dulceata de capsuni
dulceata de visine dulceata de cirese compot de gutui
Print Friendly

Poate îți place și:

  • mic dejun cu gem de capsuni, reteta de gem de capsuniGem de capsuni, varianta a 2-a Un nou inceput de vara, un nou sezon al capsunilor, o noua editie de gem de capsuni. Anul acesta am optat […]
  • dulceata de capsuni-1Dulceata sau gem de capsuni Una dintre cele mai aromate si mai apreciate dulceturi este in mod evident dulceata de capsuni. Consistenta […]
  • dulceata de trandafiri_1Dulceata de trandafiri Este prima data cand fac dulceata de trandafiri. Nu pentru ca nu mi-ar fi placut, dintotdeauna am fost […]
  • gem de caise, dulceata de caise retetaGem sau dulceata de caise Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmelada, dulceata sau compot. Sunt aromate, […]
  • dulceata de smochine cu vin rosu 1Dulceata de smochine cu vin rosu In toamna asta am descoperit cu adevarat smochinele, am profitat de dulceata lor din plin si am invatat sa […]
  • Dulceata de flori de salcamDulceata de flori de salcam Dulceata de flori de salcam este o delicatesa de sezon cu o culoare, o aroma si o textura similara mierii de […]
  • dulceata de coacaze, gem de coacaze negre retetaDulceata – gem – de coacaze negre Acum cateva ceasuri ma gandeam cum sa concep acest articol, intentia mea era sa va arat o poza cu ciorchinii […]
  • dulceata de zmeura, reteta de gem, dulceata de zmeuraDulceata de zmeura Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere […]
  • clatite cu dulceata de visineDulceata de visine In mintea mea, cand spun "clatite" asocierea cu dulceata de visine urmeaza in mod firesc. Nu cred ca exista […]
  • Dulceata de cireseDulceata de cirese Dulceata de cirese naturala, fara conservanti Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si […]

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

34 Comentarii la "Gem de capsuni fara zahar"


Vizitator
Loredana
21 mai, 2016

Buna seara! Pot folosi sucul rezultat prin stoarcerea merelor cu storcator de fructe electric?

Vizitator
Gabi
3 iunie, 2015

Totusi trebuie sa intreb, am pe cineva care s-a plans ca nu i-a tinut dulceata peste iarna.

Vizitator
Aida Irimia
8 iunie, 2013

Laura, as dori sa te intreb: cand mentionezi 300ml suc, e vorba de 300ml suc pe care l-ai fiert si ai obtinut 150ml, peste care ai adaugat 500g capsuni, sau de 600ml din care in urma fierberii au rezultat cei 300ml?

Vizitator
lauralaurentiu
8 iunie, 2013

300 de ml. de suc de mere (conform listei ingredientelor) care se fierbe pana scade la jumatate.

Vizitator
Aida Irimia
8 iunie, 2013

Multumesc! E prima oara cand fac dulceata. M-am prins din mers, mi-am dat seama ca e prea mult suc :) si am redus cantitatea. E delicios! Iti multumesc pentru aceasta reteta. Caut de ani de zile retete de dulceata fara zahar, si aceasta e prima pe care am gasit-o. O sa experimentez si cu alte fructe. Iti doresc numai bine!

Vizitator
vd
3 iunie, 2013

multumesc pentru reteta, am incercat-o ieri si a iesit excelenta; am folosit suc natural de mere din cutie (nu din concentrat!) si am adaugat citeva prune uscate taiate marunt; am dublat cantitatea de fructe si am obtinut 4 borcane mici de gem, neasteptat de dulce!

Vizitator
lauralaurentiu
3 iunie, 2013

Ma bucur foarte mult, sa va fie de bine :). Asa este, are suficient zahar natural sucul de mere.

Vizitator
Norina
19 iunie, 2012

oare se poate folosi reteta si pentru alte fructe?multumesc

Vizitator
lauralaurentiu
19 iunie, 2012

 Hm… cred ca da, de ce nu? Cred ca totul tine de sterilizare, repet acest lucru (scuze) dar e singurul lucru ce poate conta pentru durabilitatea gemului.