Gem de capsuni, varianta a 2-a

Autor:

Un nou inceput de vara, un nou sezon al capsunilor, o noua editie de gem de capsuni. Anul acesta am optat pentru o varianta de gem de capsuni cu mai putin zahar fata de clasica dulceata cu raport 1:1 zahar fata de fructe. Imi place reteta asta, mi se pare mai rapida, nu trebuie sa ii acord chiar atata atentie si se preteaza pentru portii mici, asa incat prefer sa fac gem de mai multe ori, cu fructe ajunse la gradul optim de coacere, cand au continutul cel mai ridicat de pectina si gelifiaza frumos. Sincer, daca sezonul capsunilor ar dura la nesfarisit, as prepara gem de capsuni zilnic, pentru ca miroase superb in toata casa si ce poate fi mai incantator decat un mic dejun cu gem de capsuni proaspat?
mic dejun cu gem de capsuni, reteta de gem de capsuni

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 borcanel de 370 ml.
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Gem De Capsuni:

  • 2 kilograme de capsuni coapte si sanatoase, cantarite dupa ce au fost curatate deja
  • 1 kilogram de zahar
  • zeama de la 1/2 de lamaie mare

Preparare Gem De Capsuni:

1. Capsunile se spala in cateva ape reci, se curata de codite si se cantaresc, apoi se taie in bucati (sferturi, jumatati, in functie de marime) si se pun intr-o cratita. Se stropesc cu sucul de lamaie si se pune cratita pe foc iute. In primele minute de fierbere, se scutura cratita de cateva ori, pana cand capsunile incep sa-si lase sucul, ca sa nu se prinda de fund. In scurt timp capsunile vor pluti in sucul propriu. Se fierb la foc mare, adunand spuma de pe deasupra, pana volumul din cratita scade aproape la jumatate (20-30 de minute).

preparare gem de capsuni2. In acest moment, se adauga zaharul, tot deodata (imaginea din stanga). Se aduce gemul din nou la fierbere, apoi se reduce focul la mic spre mediu. Atentie, se va forma o spuma abundenta (imaginea din dreapta), care reprezinta reziduurile proteice din zahar, aceasta spuma trebuie indepartata cu o lingura, altfel poate sa dea gemul in foc iar daca nu se elimina, spuma asta va tulbura preparatul final.

preparare gem de capsuni 23. Gemul se mai fierbe 10-15 minute, desi va parea lichid, datorita continutului de pectina al capsunilor se va gelifia la rece. Gemul se probeaza astfel: o lingura de sirop se pune pe o farfurioara plata si se da la congelator timp de 4-5 minute. Daca la suprafata acesteia se va forma o pojghita subtire iar atunci cand se trage cu degetul prin mijlocul siropului racit, ramane o urma clara, care revine cu greu inapoi, inseamna ca gemul este gata.

preparare gem de capsuni 34. Gemul de capsuni se pune in borcane curate si sterilizate, prevazute cu capse (sau capace) care se inchid etans. Pentru sterilizarea borcanelor, se spala borcanele foarte bine cu apa calda si detergent de vase, se limpezesc in cateva ape si se aseaza pe o tava metalica. Tava cu tot cu borcane se baga in cuptorul rece, se aprinde cuptorul si se fixeaza la 150 de grade. Se mentine  temperatura timp de 30 de minute, apoi se stinge cuptorul, lasand borcanele sa se raceasca acolo. Pe acceasi tava metalica se aseaza borcanele si cat se umplu cu gemul fierbinte, ca sa nu plesneasca sticla. Se capseaza borcanele pline cu gem imediat. Se intorc pentru 15 minute cu capacul in jos (se va crea vacuum) apoi se rastoarna in pozitia normala si se acopera cu servete de bucatarie, pentru a se raci in timp mai indelungat. Respectand acest procedeu, gemul de capsuni nu va avea nevoie de niciun fel de conservant si se va pastra perfect peste iarna.

gem de capsuni1Pentru ca, dupa umplerea celor 4 borcane, mi-a ramas putin gem, a doua zi m-am delectat cu un mic dejun cu paine proaspata cu unt si gem de capsuni perfect gelifiat, exceptional de gustos.

gem de capsuni 2014-1Spor la treaba si pofta buna! Reteta asta vine si cu un mic cadou, o eticheta printabila pentru gemul de capsuni. In functie de dimensiunea la care o printati, puteti sa o aplicati pe borcane sau doar pe capace, asa cum am procedat eu.

eticheta gem de capsuni

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • gem de capsuni fara zahar, reteta gem capsuni fara zaharGem de capsuni fara zahar Iata povestea retetei de gem de capsuni fara zahar... si c-un pic de suc de mere: saptamana trecuta am […]
  • dulceata de capsuni-1Dulceata sau gem de capsuni Una dintre cele mai aromate si mai apreciate dulceturi este in mod evident dulceata de capsuni. Consistenta […]
  • gem de caise, dulceata de caise retetaGem sau dulceata de caise Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmelada, dulceata sau compot. Sunt aromate, […]
  • Dulceata de cireseDulceata de cirese Dulceata de cirese naturala, fara conservanti Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si […]
  • clatite cu dulceata de visineDulceata de visine In mintea mea, cand spun "clatite" asocierea cu dulceata de visine urmeaza in mod firesc. Nu cred ca exista […]
  • dulceata de smochine cu vin rosu 1Dulceata de smochine cu vin rosu In toamna asta am descoperit cu adevarat smochinele, am profitat de dulceata lor din plin si am invatat sa […]
  • dulceata de zmeura, reteta de gem, dulceata de zmeuraDulceata de zmeura Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere […]
  • dulceata de trandafiri_1Dulceata de trandafiri Este prima data cand fac dulceata de trandafiri. Nu pentru ca nu mi-ar fi placut, dintotdeauna am fost […]
  • Dulceata de flori de salcamDulceata de flori de salcam Dulceata de flori de salcam este o delicatesa de sezon cu o culoare, o aroma si o textura similara mierii de […]
  • dulceata de coacaze, gem de coacaze negre retetaDulceata – gem – de coacaze negre Acum cateva ceasuri ma gandeam cum sa concep acest articol, intentia mea era sa va arat o poza cu ciorchinii […]

Lasa un comentariu

20 Comentarii la "Gem de capsuni, varianta a 2-a"


Vizitator
Bianca
24 iulie, 2016

Buna seara! Ce se intampla daca nu sterilizez borcanele? Ma gandesc sa vars dulceata dintr-un alt borcan , sa-l spal si sa torn noua dulceata, cea de capsuni. Multumesc!

Vizitator
23 august, 2016

Se poate întâmpla să fermenteze, adică să se strice dulceața :).

Vizitator
Mariana
2 iunie, 2016

Vă mulțumim pentru rețetele faine am sa faci eu gemude căpșuni. …

Vizitator
Romanitza Roman
22 mai, 2016

Buna. Am inceput sa ma gandesc ca as face ceva diferit. In primul rand m-am gandit la zaharul invertit care este si mai dulce si, pe langa economia de zahar ar fi mai bun deoarece se petrece o transformare in acel proces de invertire care altfel ar cere ficatelului nostru sa execute acest proces extrem de greoi si chinuitor pt el obligat s ane extraga din oase di par si dinti calciul pt a putea realiza invertirea in interiorul corpului nostru. De aceea m-am gandit sa fac o combinatie, separat sa fac invertirea zaharului, separat sa fac un piure din capsuni care s ail pun la cuptor dp ce a apucat sa dea in clocot, iar apoi sa le amestec. Dar inca este o idee. A mai trecut cuiva prin cap aceasta idee? Poate apare un sfat.

Vizitator
24 mai, 2016

O idee care mi-a venit mie si chiar voiam sa o pun in practica intr-o noua reteta. Inca ma mai gandesc cum sa procedez, as vrea sa fie cu fructe intregi sau bucati mai mari, nu doar un piure.

Vizitator
deea
10 iunie, 2015

L-am facut si mi-a iesit perfect! Multumesc!!

Vizitator
10 iunie, 2015

Ma bucur mult, sa iti fie de bine!

Vizitator
dulce.amarui2014
8 iunie, 2015

Buna ziua ! acum fac gem de capsuni si am cautat pe net sa vad dak se pun nuci s-au nu ..am inteles nu se pun dar nici lamie n-am folosit . sper sa iasa .am folost reteta Cameliei

Vizitator
8 iunie, 2015

N-am prea inteles ce-i cu nucile :). Nici Camelia nu stiu cine e, nici care e reteta ei si nici ce legatura e intre mine si reteta ei. :) O sa iasa si fara lamaie.