Ketchup de casa, reteta pentru iarna

Autor:

E perioada in care toate gospodinele umplu borcane dupa borcane cu felurite roade ale pamantului si le randuiesc ordonat pe rafturile camarilor. Fara pretentia ca as fi eu cea mai harnica dintre gospodine, chiar nu se putea sa scap necontaminata de aceasta „febra a conservelor”, asa incat azi sunt in masura sa va propun reteta mea de ketchup de casa.

Nu sustin ca este reteta originala de ketchup, nici ca are gustul celui produs de nu stiu care firma dar va recomand aceasta reteta de ketchup pentru ca: e 100% naturala, e foarte usor de facut si are un gust foarte placut (conform standardelor mele si ale familiei, bineinteles).

Ketchup de casa, reteta pentru iarna

Ingrediente Ketchup de casa:

(pt. aproximativ 2-2,2 litri de ketchup)

  • 3 kilograme de rosii carnoase
  • 1,5 kilograme de ardei gras sau capia, de preferinta rosii (eu am avut si rosii dar si cativa albi); daca doriti un ketchup picant, adaugati si cativa ardei iuti, dupa preferinta
  • 6 cepe de marime medie
  • 6-10 catei de usturoi (in functie de cat de mult va place gustul usturoiului, care oricum nu va fi dominant)
  • 1 snop bun de frunze de telina cu tot cu tulpina (6-7 bucati)
  • 4-5 frunze de dafin
  • 1 lingura de tarhon uscat
  • 1 lingura de oregano uscat
  • 1 lingura de busuioc uscat
  • 5-6 cm. de radacina de ghimbir razuita sau 1 lingurita de ghimbir pudra
  • condimente dupa plac: cate 1/2 de lingurita de chimen, scortisoara, coriandru, cu libertatea de a renunta la oricare dintre acestea sau chiar la toate daca nu va plac
  • 1/2 de cana cu otet (otet de mere am folosit eu)
  • 1/3 de cana de zahar
  • sare si piper dupa gust

Preparare Ketchup de casa:

1. Se aleg rosii carnoase, se spala, se curata de partea alb-verzuie de langa codita apoi se dau prin sita (masina de pasat, exact ca pentru bulion).

paradaisa
2. Ardeii se coc pe plita sau pe gratar, se acopera cu un capac si se lasa sa se raceasca, apoi se decojesc de pielita si se curata de seminte.
ardei copti pt ketchup
 3. Ceapa si usturoiul se toaca foarte marunt (de preferat este sa se dea la robot), la fel si ardeii copti.
4. Se pune sucul de rosii intr-o oala si se adauga toate ingredientele (sare puneti o lingura rasa, daca va mai fi nevoie ajustati gustul la sfarsit).
ketchup keciap checeap checiap checiap 1
 5. Se pune oala pe foc mic si se fierbe pana scade la jumatate, amestecand din cand in cand, mai ales catre sfarsit, cand incepe sa aiba consistenta unei paste. Cand este destul de scazut, se trage de pe foc.
Preparare Ketchup de casa, reteta pentru iarna 4
 6. Se scot frunzele de telina si de dafin din oala si se echilibreaza gustul de sarat/acru/dulce in functie de preferinte, adaugand cate putina sare, otet sau zahar. Sosul se paseaza sau se da prin sita, eu l-am pasat cu blenderul de mana si il recomand calduros pentru aceasta operatiune, merge foarte bine.
ketchup keciap checeap checiap checiap 4
 7. In acest moment ketchup-ul este gata de imbuteliat in sticle sau borcane, care trebuie sa fi fost in prealabil sterilizate. Exista diferite metode de sterilizare a recipientelor pentru conserve, eu procedez astfel: spal foarte bine cu detergent de vase borcanele, le limpezesc in cateva ape apoi le las sa se usuce. Asez borcanele  pe o tava metalica si le introduc in cuptorul rece, pe care il aprind si il incing la 150  de grade, mentinand  aceasta temperatura jumatate de ora. Las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, apoi le scot si le intrebuintez. Capacele sau dopurile le spal bine, le oparesc cu apa clocotita, le sterg bine cu un servet curat si abia apoi le intrebuintez.
8. In borcane si sticle pregatite dupa cum am descris mai sus si asezate pe o suprafata metalica (tava cuptorului, lama unui cutit introdusa sub borcan) torn ketchup-ul inca fierbinte.
Preparare Ketchup de casa, reteta pentru iarna 6
Imediat inchid borcanele (sticlele) cu capacele curate si uscate (verificati sa inchida bine, sa nu fie deformate sau ruginite etc.) si le dau la cuptorul incalzit la 150 de grade Celsius, unde le mentin timp de 1/2 ora, apoi sting cuptorul si le las sa se raceasca in interiorul lui.

Bune de etichetat si pus pe raft:

Preparare Ketchup de casa, reteta pentru iarna 7

Dupa ce se deschide un borcan (sau sticla) cu ketchup, ceea ce ramane trebuie pastrat la frigider.

Alte Retete De Conserve Pentru Iarna:

Zacusca de vinete

Zacusca de vinete

Pasta - bulion - de rosii

Pasta – bulion – de rosii

Zacusca de vinete si morcovi

Zacusca de vinete si morcovi

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • muraturi in saramura, reteta de muraturi asortate pentru iarnaMuraturi asortate In urma cu niste ani, pe cand voiam sa demonstrez cat de gospodina sunt :P, puneam pentru iarna tot felul de […]
  • rubarba murata, reteta rubarba murata la borcanRubarba murata la borcan Rubarba este cunoscuta ca "planta placintelor", insa nu e aceasta singura ei utilizare posibila. Din rubarba […]
  • compot de gutuiCompot de gutui, fara pic de conservant! Aceasta reteta de compot este potrivita nu doar pentru gutui, ci si pentru mere, pere sau alte fructe. […]
  • gem de caise, dulceata de caise retetaGem sau dulceata de caise Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmelada, dulceata sau compot. Sunt aromate, […]
  • mic dejun cu gem de capsuni, reteta de gem de capsuniGem de capsuni, varianta a 2-a Un nou inceput de vara, un nou sezon al capsunilor, o noua editie de gem de capsuni. Anul acesta am optat […]
  • Zacusca de vineteZacusca de vinete Cred ca cel mai indragit "ceva bun" de conservat pentru iarna este pentru romani zacusca. Fiica mea este […]
  • Conservă de pește în ulei picantConservă de pește în ulei picant Conservă de pește în ulei picant, rețetă culinară. Cum se face conserva de pește în ulei. Conservă de casă […]
  • Dulceata de flori de salcamDulceata de flori de salcam Dulceata de flori de salcam este o delicatesa de sezon cu o culoare, o aroma si o textura similara mierii de […]
  • Compot de piersiciCompot de piersici Compotul de piersici este unul dintre cele mai fine sau cel putin asa mi se pare mie. Iarna, fructele din […]
  • ardei iuti murati 1Ardei iuti murati Cred ca e cea mai simpla muratura din cate fac eu, cu toate astea foarte apreciata de meseni, atunci cand […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

62 Comentarii la "Ketchup de casa, reteta pentru iarna"


Vizitator

[…] Ketchup-ul merge cu aproape orice. Cu toate aceste sunt momente în care nu putem ajunge la magazin din diferite motive. Pentru asta există rețetă de preparat “ketchup de casă”. Puteți folosi rețeta pentru a vă prepara o porție de ketchup când pur și simplu nu aveți chef să mergeți până la magazin, dar vă puteți prepara și pentru a-l păstra pe perioada iernii. Haideți să vedem ingredientele: […]

Vizitator
stefana
20 august, 2015

In loc de ardei pot sa pun gogosari ? Si daca da trebuie sa.i coc sau ii dau asa prin masina ms.

Vizitator
20 august, 2015

Iti recomand sa ii coci la cuptor si sa incerci sa decojesti cat mai mult din pielita gogosarilor.

Vizitator
Maria
11 august, 2015

Fac si eu ketchup de foarte multi ani, fata de ingredientele folosite in reteta de mai sus, eu nu pun ceapa si usturori (am facut o singura data cu usturoi si nu mi-a placut ),in rest adaug toate celelalte ingrediente si in plus mai adaug 1-2 linguri de mustar functie de cantitatea pe care mi-am propus s-o fac , este foarte gustos, „de poti sa-l mananci pe piane” si familia mea il adora, iar eu repet an de an reteta pt.a le face pe plac.

Vizitator
marinela
10 septembrie, 2013

reteta este asemanatoare cu cea pe care o folosesc si eu. am pus in plus 1 kg de mere. e tare aromat si gustos.

Vizitator
zoita
29 august, 2013

Buna reteta, dar scortisoara nu are ce cauta acolo.Imi pare rau ca nu m-am gandit din timp si i-am stricat gustul

Vizitator
lauralaurentiu
29 august, 2013

Trebuia sa gusti si sa adaugi condimente pe gustul tau. Mie si familiei mele ne place cat mai aromat.