Maioneza din ou fiert

Autor:

Maioneza din ou fiert, mai sigura si mai sanatoasa
maioneza din ou fiert-1

Maioneza, acest sos binecunoscut care sta la baza multor preparate culinare, se poate face si din galbenus de ou fiert tare. Nu o sa va ascund ca eu prefer aceasta varianta, pentru ca am o retinere fata de ouale neprelucrate termic si faptul ca fac maioneza din oua fierte imi da mai multa incredere. In plus, aceasta maioneza pot sa o pastrez si cateva zile la frigider, intr-un borcan bine inchis.

De ce public chiar acum reteta asta? Pentru ca poate fi o excelenta modalitate de a recicla ouale fierte tari ramase prin frigider de la Pasti.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 250 ml.
Grad de dificultate: redusa

Ingrediente Maioneza Din Ou Fiert:

  • 2 galbenusuri de ou fiert tare
  • 2-3 linguri de apa rece
  • 150 ml. de ulei vegetal (de floarea soarelui, rapita etc)
  • 1 lingurita de mustar
  • sare, piper, zeama de lamaie pentru gust

Preparare Maioneza Din Ou Fiert:

1. Dupa cum v-am spus, pentru maioneza am folosit 2 galbenusuri de la ouale ramase de la Pasti. Atentie, ouale trebuie pastrate in frigider chiar daca sunt fierte. Daca fierbeti doua oua special pentru maioneza, inainte de a incepe prepararea ouale trebuie sa fie complet reci.

Preparare Maioneza din ou fiert 1

2. Ouale se zdrobesc cu furculita si se adauga treptat apa rece, pana se obtine o pasta omogena. Se incepe sa se toarne uleiul picatura cu picatura, in timp ce se amesteca energic.

Preparare Maioneza din ou fiert 2

3. Dupa ce s-a adaugat aproximativ 1/3 din ulei si sosul incepe sa se formeze, se adauga o lingurita buna de mustar si se schimba furculita cu o lingura de lemn. Desigur, maioneza din ou fiert se poate face si la mixer sau blender.

Preparare Maioneza din ou fiert 3

4. Se adauga uleiul in fir subtire si se amesteca pana cand se incorporeaza complet. Atentie, nu turnati mult ulei deodata, altfel maioneza se poate separa (se taie). Eu m-am limitat la 150 de ml, daca aveti nevoie de mai multa maioneza se poate adauga si mai mult ulei, sosul va deveni tot mai consistent. La final se condimenteaza dupa gust cu sare, piper (eu prefer piperul alb la maioneza) si zeama de lamaie.

Preparare Maioneza din ou fiert 4

Maioneza din ou fiert se foloseste la fel ca si cea clasica, ca sos sau ca baza a unor dressinguri pentru salate. Eu am pastrat-o pana la 3-4 zile intr-un borcan cu capac, in frigider, si a fost nechimbata. Mai mult… parca nu m-as aventura (si iata ca din nou revin la mai vechea mea nedumerire legata de maionezele care se vand in magazin, cum or rezita ele mult si bine pe raft? Nici nu vreau sa stiu.).

maioneza din ou fiert-2

Spor la treaba si pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Sos Olandez, rețetă videoSos Olandez, rețetă video Sos Olandez, cum se face. Rețetă video de sos olandez. Rețeta de sos olandez explicat pas cu pas. Sos […]
  • Sos tartarSos tartar Sos tartar, perfect pentru fructe de mare, cașcaval pane sau alte preparate cu crustă de pesmet Unul din […]
  • Blat de tort cu nuca (fara gluten)Blat de tort cu nuca (fara gluten) Cum se face un blat de tort cu nuca, fara faina, implicit fara gluten Reteta de blat de tort cu nuca […]
  • sos de visineSos de visine La noi in Banat, acest sos dulce-acrisor este un clasic, as putea spune. Se potriveste minunat cu carnea de […]
  • Sos bearnaiseSos bearnaise Sosul béarnaise (pronuntat bearnez) este unul dintre sosurile clasice ale bucatariei franceze. Este obtinut […]
  • Guacamole clasicGuacamole clasic Guacamole clasic, una din puținele mâncăruri în același timp sănătoase și super delicioase Guacamole e un […]
  • chips de mamaliga cu sos de branza sChipsuri de mamaliga cu branza Mamaliga cu branza... am crescut cu asa ceva, nu? Mamaliga se potriveste cu branza ca micii cu mustarul, […]
  • maioneza de avocado 1sMaioneza de avocado Maioneza de avocado este un sos exceptional de bun, care va fi la fel de apreciat de toti cei care respecta […]
  • Sos de rosii pentru pasteSos de rosii pentru paste Cel mai simplu si mai aromat sos de rosii pentru paste Ador pastele si le-as consuma cu placere in […]
  • maioneza rapida, reteta de maioneza rapidaMaioneza – reteta rapida in mai putin de 1 minut Cum se face maioneza? Majoritatea gospodinelor (si gospodinilor :P) au invatat de mici sa faca maioneza. […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

12 Comentarii la "Maioneza din ou fiert"


Vizitator
Tea
3 februarie, 2016

Cautam o reteta de maioneza pt salata de boeuf, sunt gravida cu bebe2 si e mult mai greu decat prima sarcina, pot manca doar daca mi se face pofta de ceva anume iar sincer nu vroiam sa fac cu ou crud, la tanc am nimerit aici. Va multumesc frumos pt reteta!!!maine am sa incerc si eu!!! Felicitari pt site, am dat o geana si Doamneee cate mancaruri delicioaseeee… :-)

Vizitator
9 februarie, 2016

Mă bucur că ți-am fost de folos! Sarcină ușoară și te mai aștept!

Vizitator
oana
21 decembrie, 2015

Buna ziua!

Sunt insarcinata si as vrea sa prepar aceasta maioneza de sarbatori, dar as vrea sa folosesc blenderul sau robotul de bucatarie. Ma puteti ajuta cu cateva explicatii cum sa adaptez reteta?

Multumesc!

Vizitator
22 decembrie, 2015

Nu trebui să o adaptați nicicum. Puneți ingredientele în blender și îl porniți, atâta tot.

Vizitator
oana
19 decembrie, 2015

Am gasit la tanc reteta aceasta. Sunt insarcinata si nu stiam ce sa pun in salata boeuf, maionezele din comert sunt pline de e-uri.
Voiam sa cer cateva lamuriri in legatura cu prepararea acestei maioneze la robot: fac pasta din galbenus si apa manual si o transfer apoi in robot? Folosesc instrumentul de emulsionare al robotului cand torn uleiul? Daca pun o cantitate mai mare de ulei (300 g) tb sa pun si mai multe galbenusuri?

Multumesc anticipat pt raspuns!

Vizitator
24 decembrie, 2015

Oana, cred ca la 300 ml. de ulei poti folosi aceeasi cantitate de gălbenuș recomandata in reteta. Nu stiu exact ce sa-ti spun despre robot, nu stiu ce tip de ro ot folosesti si nici cum e instrumentul de emulsionare, doar ca in general la robot se pregătește mai usor maioneza. Ar trebui sa mearga repede si bine.

Vizitator
Mariana
23 aprilie, 2015

Multumiiim! Eu fac rar maioneza, si de ceva timp am facut doar cu galbenusuri fierte, pentru ca mi s-a pus piticul cu ouale crude, nu ma intreba de ce. :)) O reteta minunata! :)

Vizitator
23 aprilie, 2015

Mai, parca te simti mai in siguranta, nu-i asa? Nu vreau sa spun ca toate ouale crude sunt contaminate cu salmonella dar cand e asa de usor sa te feresti, de ce sa n-o faci? :)

Vizitator
Mariana
23 aprilie, 2015

Perfect de acord! Eu chiar iau oua dintr-o sursa sigura, nici nu ma gandesc la vreo problema, dar na! Nu te pui cu piticul! :)))) Si cu siguranta precautia este mai mult decat necesara in ceea ce ii priveste pe cei mici, dar si pe mamicile insarcinate, care nu au voie nimic crud. :)

Vizitator
23 aprilie, 2015

Asa e! Si-n afara de asta, maioneza din galbenus fiert e identica cu cealalta, nu e nicio diferenta. :)

Vizitator
Razvan Avram
16 aprilie, 2015

Excelenta reteta, va multumesc mult pentru ca ati postat-o, fetita mea adora maioneza in tot felul de combinatii dar ma temeam sa-i dau gandindu-ma ca are oua crude. Numai bine a venit reteta asta!

Vizitator
17 aprilie, 2015

Ma bucur enorm ca v-am putut fi de folos si va mai astept!