O reteta simpla de clatite

30 martie, 2013 in categoria retete diverse

Probabil unii vor rade, dar azi nu am sa va arat nimic mai mult decat… niste clatite. Sincer, nu as fi avut idee cati oameni nu stiu cum se fac clatitele, sau poate cati nu sunt multumiti de propria reteta de clatite. Am primit, deci, multe, atat de multe mesaje care imi cereau o reteta de clatite incat nici nu mai stiu cate au fost si pana la urma am renuntat la ideea ca as fi luata in deradere daca as pune pe blog ceva atat de modest ca o reteta de aluat de clatite. Pentru clatite, retete sunt, har domnului, destule: clatite dulci, clatite sarate, clatite de post (care sunt la fel de bune ca si cele de dulce, de altfel), clatite la cuptor, clatite cu gem, cu ciocolata, cu branza… cate si mai cate. Reteta de clatite pe care ma straduiesc sa v-o prezint azi se refera nu la aceste specialitati, ci la o modalitate simpla de preparare a aluatului de clatite si la prajirea propriuzisa a acestora. Nu am aroganta sa sustin ca reteta mea de clatite e cea mai cea si chiar va rog sa la lasati in comentariile acestui articole propriile voastre variante.

clatite simple, reteta de clatite, aluat de clatite 1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 18 bucati
Grad de dificultate: usor

Inainte de a purcede la trebusoara de azi, atat de simpla incat le va reusi chiar si celor mici, vreau sa spun cateva lucruri interesante despre modestele, dar atat de agreatele clatite:

Clătitele fac parte dintre puţinele feluri de mâncare de care gurmanzii-şefi ai Greciei Antice ar trebui să fie mândri, pentru că au trecut testul timpului (şi încă ce test!), ajungând să fie gătite chiar şi în bucătăria secolului XXI.

Dacă ar fi să traducem denumirea originală (adică grecească) a clătitei i-am spune „tigăită”, pentru că şi atenienii îi spuneau „tagenites”, „teganites” sau „tagenias” (toate variantele fiind derivate ale cuvântului „tegano” care desemna tigaia de prăjit). 

Cronicarul Athenaeus povesteşte cum era preparat acest desert: plakous-ul (compoziţia formată din 500 gr. de făină, 60 ml de vin alb, 60 ml de lapte acru, o jumătate de linguriţă de sare) era prăjit într-o cantitate mică de ulei de măsline. După ce compoziţia începea să facă băşici şi era rumenită pe ambele feţe, se servea caldă, dimineaţa. Se asezona neapărat cu miere şi seminţe de susan, uneori şi cu brânză.

Rude vechi ale pâinii, lipiei şi chiar ale blatului de pizza, clătitele s-au răspândit peste tot în lume, de cele mai multe ori schimbându-şi ba compoziţia, ba aspectul. În America, amestecul pentru clătite conţine şi praf de copt şi e prăjit într-o formă mai pufoasă şi mai groasă, în Asia grosimea diferă de la o zonă la alta, dar e umplută cam peste tot cu ingrediente sărate (brânză, carne, legume); în Africa, pe de altă parte, clătitele sunt suport pentru diferitele sosuri şi humus-uri, neamurile germanice le consumă deopotrivă ca desert şi ca blat moale peste care se pun diverse topping-uri sărate, în timp ce europenii de gintă latină păstrează destinaţia, reţeta şi aspectul clătitelor realizate de greci în Antichitate.” (sursa acestor informatii)

Ingrediente Clatite:

ingrediente clatite

  • 3 oua
  • 300 de grame de faina
  • 300 de ml. de lapte
  • 250-300 de ml. de apa minerala
  • 3 linguri de unt topit (optional)
  • 1 praf de sare
  • optional: 1-3 (maximum) linguri zahar
  • arome (numai daca faceti clatite cu umplutura dulce): 1 lingurita extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie (daca va place)
  • in plus: aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prajit

Preparare Clatite:

Inainte de toate, vreau sa subliniez faptul ca aluatul de clatite e foarte adaptabil: nu aveti lapte? Nu-i nimic, faceti clatitele doar cu apa minerala, vor iesi poate chiar mai fragede decat cele cu lapte, diferenta de gust va fi minima, doar ca vor fi ceva mai poroase clatitele, cu o textura spongioasa. Nu aveti 3 oua? Merge si cu 2 la fel de bine, poate chiar si cu un singur oua mare sau 1 ou si 1 albus, 1 ou si doua galbenusuri etc. Daca nu aveti apa minerala si aceea se poate substitui cu apa simpla sau lapte. Un lucru minunat este ca clatitele de post sunt la fel de bune: renuntati la ou, renuntati la lapte, pastrati doar faina, apa minerala si un pic de ulei, vor iesi niste clatite bune-bunute care cu un gem bun vor fi un deliciu. In aluat se poate pune un pic de grasime,  care la fel de bine poate fi unt sau ulei (eu am folosit 3 linguri de unt topit), dar nu e niciun bai daca nu se pune nimic. In fine, clatitele se pot praji intr-un strop de ulei sau de unt topit, eu prefer un amestec de unt topit si ulei, dar tigaile moderne cu strat antiaderent de calitate permit coacerea clatitelor fara pic de grasime.

Prepararea aluatului de clatite:

1. Ouale intregi se sparg intr-un castron si se bat cu sarea (poza 1).

2. Se adauga faina toata deodata, extractul de vanilie, zaharul, daca se foloseste (atentie, nu puneti mult zahar in compozitie pentru ca veti obtine clatite negricioase, zaharul se caramelizeaza in tigaie si le inchide la culoare) si se amesteca totul cu telul, cu mixerul sau cu lingura de lemn (poza 2). Insistati asupra cocoloaselor sa se desfaca bine, cand compozitia incepe sa fie greu de amestecat, incepeti sa adaugati putin cate putin din lichide.

preparare clatite 1

3. Putin cate putin, se incorporeaza in aluat lichidele si anume laptele, apa minerala si untul topit dar rece, amestecand insistent si energic (poza 1). Lichidele se adauga treptat, pentru a adapta consistenta aluatului de clatite.

4. In final, aluatul trebuie sa fie matasos, fara urma de cocoloase, cu o consistenta destul de lichida daca vreti clatite subtiri sau ceva mai grosut daca le vreti mai groase. Eu prefer clatitele fine si subtiri, pentru asta adaptez consistenta aluatului pana la una asemenatoare inghetatei topite (poza 2).

preparare clatite 2

Tineti cont ca aluatul pe masura ce se odihneste are tendinta de a se ingrosa, una dintre abordarile posibile este sa-l lasati la frigider 1 ora, apoi sa-l diluati cu apa minerala sau lapte pana la consistenta dorita, o alta este sa incepeti sa prajiti clatitele imediat, adaugand cate putin lichid de fiecare data cand simtiti ca si-a schimbat consistenta.

O tigaie buna este importanta pentru pregatirea clatitelor. Tigaia de clatite trebuie sa aiba o coada lunga, peretii laterali putin inalti si mai ales sa nu aiba tendinta sa prinda. Tigaile moderne cu suprafata antiaderenta sunt ideale, dar si cele vechi, de tabla neagra, isi fac treaba nemaipomenit de bine. Diametrul tigaii va dicta dimensiunea clatitelor si evident, a cantitatii de aluat turnate in tigaie pentru fiecare clatita in parte: daca aveti o tigaita mica, cantitatea de aluat va fi mai mica, daca tigaia este mare, se va dapta si cantitatea de aluat. Eu prajesc clatitele intr-o tigaie cu 24 de centimentri diametru, destul de mare, care imi permite sa obtin clatite marisoare.

Prajirea clatitelor:

1. Incingeti bine tigaia, apoi ungeti suprafata tigaii cu grasime (daca folositi, daca nu, sariti peste acest pas). Eu ung tigaia cu o pensula, pentru ca nu imi place sa fie prea unsuroase clatitele (poza 1).

2. Tinand tigaia ridicata de pe foc in mana stanga, turnati cu polonicul sau cu o cana aluatul de clatite in tigaia bine incinsa (trebuie sa sfaraie) in timp ce cu stanga rotiti tigaia asa incat aluatul sa alunece pe toata suprafata, formand un strat uniform (poza 2).

3. Nu puneti mai mult aluat decat e nevoie sa se acopere uniform suprafata tigaii (poza 3).

4. Asezati inapoi tigaia deasupra focului, care trebuie sa fie potrivit. Cand suprafata vizibila a aluatului isi pierde luciul si devine opac iar marginile clatitei incep sa devina aurii, e semn ca trebuie intoarsa clatita pe partea cealalta (poza 4).

5. Clatitele se intorc de pe o parte pe cealalta cu o spatula de lemn sau se pot arunca in sus cu tigaia, rasucindu-se in aer, moment pe care nu am reusit sa-l imortalizez in fotografie oricat am incercat. Incepatorilor nu le recomand, insa, niciun fel de acrobatii cu clatitele, pentru ca acestea se pot solda cu accidente sau intr-un caz mai putin grav cu clatite distruse si mizerie in bucatarie, asa ca spatula de lemn ramane sfanta si abordarea cea mai la indemana (poza 5).

6. Dupa ce se intoarce, clatita se mai coace putin, pana cand are usoare urme de rumenire pe partea expusa la foc (poza 6).

7. Clatitele se scot din tigaie pe masura ce sunt coapte, lasandu-le sa alunece unele peste celelalte pe o farfurie intinsa.

8. Se continua la fel pana ce aluatul se epuizeaza.

preparare clatite 4

Clatitele obtinute se pot unge cu gem, cu crema de ciocolata, cu nuca si miere, cu branza si cu o multime de umpluturi dulci sau sarate, se pot rula, impacheta sau aranja sub forma de tort. Asta e minunat la clatite, se pot adapta foarte usor gusturilor fiecaruia. :)

clatite 2

Sper ca v-am fost de folos cu aceasta reteta, va doresc spor la clatite si pofta buna!

Clatite banatene – reteta

 

4.7 based on 167 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • http://www.facebook.com/ggitoi Gabriela Gitoi

    vai ce pofta mi-ati facut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  • http://www.facebook.com/ggitoi Gabriela Gitoi

    vai ce pofta mi-ati facut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/ggitoi Gabriela Gitoi

    vai ce pofta mi-ati facut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/ggitoi Gabriela Gitoi

    vai ce pofta mi-ati facut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/ggitoi Gabriela Gitoi

    vai ce pofta mi-ati facut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/ggitoi Gabriela Gitoi

    vai ce pofta mi-ati facut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/ggitoi Gabriela Gitoi

    vai ce pofta mi-ati facut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/ggitoi Gabriela Gitoi

    vai ce pofta mi-ati facut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/ggitoi Gabriela Gitoi

    vai ce pofta mi-ati facut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      hehe, pai… fuguta la bucatarie si fa-ti o portie de clatite!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • simona secosan

    Inspirata idee , eu sunt una din persoanele care stiu sa prepar o multime de mancaruri , dar clatite nu(toata lumea rade de mine). Voi incerca reteta ta si sper sa reusesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu se poate sa nu reusesti, Simona draga :). Te astept cu vesti bune!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • irina

    Am o reteta de la mama care o avea de la soacra ei adica bunica mea .Clatite dospite fara ou si fara lapte moi si pufoase si a doua zi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Foarte interesant suna, nu ne spui si noua ce si cum?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Irina

        Se face un piure din doi cartofi mijlocii.Dupa ce se raceste se adauga aproximativ 350 de grame de faina si maiaua (drojdie+apa calduta+putin zahar).Se toarna apa calduta +sare pana cand se obtine un aluat moale ca de clatite.Se lasa 20-30 de minute la dospit si se coc obisnuit in tigaie pe ambele parti.Acoperite cu un prosop raman moi si cand sunt reci.(Mama si bunica mea masurau faina cu pumnul,Dzeu sa le ierte ca nu mai sunt printre noi)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

          Irina, multumesc foarte mult pentru reteta, e super interesanta si o sa o incerc sigur.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • Flores

    Aproximativ le fac si eu la fel si mi-ati dat o idee super cu berea. Nu m-am gandit la asta dar data viitoare sigur o sa il surprind. :) Eu nu pun ulei in tigaie si imi ies putin mai uscate. Ca sa le fac moi si bune, imediat ce le iau din tigaie, le pun intre doua farfurii. Farfuria de sus e ca si un capac peste farfuria de jos. Astfel, raman si calde dar si moi pana cand le termin pe toate. Daca raman cocoloase, puteti baga rapid blenderul la final in aluat si devine atat de fin inacat nici nu iti dai seama ca inainte au fost cocoloase.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Perfect adevarat, daca “aburesti” clatitele, chiar daca sunt mai uscate, se vor inmuia frumos. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/Gabitzam Gabriela Marin

    Saru’mina de reteta, tot imi fac curaj sa incerc si eu, ca am mai avut o tentativa si nu mi-au iesit cum le facea mama. Asa de bine ati explicat, ca musai sa-mi reuseasca. Am niste urda pe care vreau sa o folosesc la umplutura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Guest

    F bune, niciodata nu am facut clatite fara sa nu arunc 2-3. Acestea au iesit perfecte toate.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Da? Ma bucur tare mult, Luminita-Monica, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lidia

    Eu folosesc aceleasi ingrediente doar ca pun putin unt topit in aluat si asa numai ung tigaia iar ca lichid uneori folosesc apa minerala dar de obicei folosesc FANTA de portocale si asa ies super pufoase. Cred ca fiecare are o reteta proprie si sunt sigura ca toate ies atat de bune ca nu dureaza mult pe masa,,,,numai bine gospodinelor :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lidia

    Multumesc Laura Laurentiu pt minunata reteta de Clatite Banatene azi le-am facut si numele lor mi-au adus aminte de meleagurile Lipovei locusorul natal doar ca le-am pragatit departe de casa tocmai la Madrid,,,,reteta e minunata si de sarbatoare. Am imprumutat si reteta de cozonacii impletiti de la tine si sunt fidela ei, iti doresc multa sanatate si multumesc frumos ca imparti cu noi retetele tale iar muzica ta imi incanta sufletul de nenumarate ori. Sa auzim de bine :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • cristi

    mie mi sau lipit si am si stricat o husa de masa :(((((((((

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Cristodulo Lucian

      pai dupa ce faci 2 clatite mai ppune niste ulei

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • DANIEL
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mary

    Sunt foarte bune delicioase

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • marian

    prima clatita nu me-a a esit dar in rest au
    fost foarte foarte bne!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gliga Diana

    Iti multumesc enorm pentru aceasta reteta ! Am 16 ani si imi place la nebunie sa gatesc , tot timpu vreau sa incerc ceva nou dar uite ca clatitele m-au rapus :)) stiu sa le prajesc dar nu stiam sa prepar aluatul , acum datorita tie stiu , mi-a cerut sora mea mai mica sa ii fac clatite si ….nu aveam nici un habar cum se fac , dar se pare ca e extrem de simplu , mai ales cu explicatiile tale de rigoare . Mi-au iesit niste clatite minunate ! Am reusit sa le intorc in aer ceea ce e o realizare imensa pt mine ! Iti multumesc inca o data si succes cu retele in continuare ! Astept noi retete interesante ! PS: Sunt noua aici . :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • bia

    ai dreptate :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Hanouna Cespas

    tres bien

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Hanouna Cespas

    Dieu Ihvdk de l’œil envieux

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • nik

    http://www.maildirect.ro/inregistrare/0a99265af3148957004b43204eff07e2

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  • gabita

    perfeta reteta pt clatite imi aduce aminte de copilarie si timpuri minunate cind le faceam la cuptor cu smintina yammmmm

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Fanul #1

    Multumesc frumos! Este o SUPER RETETA!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Sa iti fie de bine, ma bucur!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Mary

        Am facut si eu …. si sunt foarte buneee…

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • nico

    super bune, eu le faceam altfel dar nu erau asa de bune….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Dupa cum am spus, circula in paralel sute de retete :). Va multumesc pentru apreciere, ma bucur ca va place reteta mea.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Angela

    Hey sunt o fata de 11 ani si astzi am avut pofta de ceva dulce.Fiind singura acasa m-am gandit sa fac niste clatite. Am urmat reteta aceasta si am facut niste clatite foarte bune. Am chemat niste prieteni si am mancat impreuna. A fost delicios. Ms pt reteta!! :) :) :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Sa-ti fie de bine, Angela :). sa mai faci, si cand o sa cresti mai mare poti incerca si alte retete :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • lenarth

    Doamna LAURA…si in bucatarie,tot doamna
    sunt un banaten de pe clisura…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Indira

    Sunt foarte bune cu biere in loc de apa minerala…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Simona

    Felicitari pentru site!
    Clatitele au iesit foarte bune. Iti multumesc pentru reteta, chiar nu mai facusem de mult timp clatite si cautam o reteta buna.
    Apreciez informatiile postate inainte de reteta. Imi place intotdeauna sa stiu cate ceva despre istoricul mancarurilor pe care le gatesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare mult ca apreciezi reteta si informatiile care vin “la pachet” cu aceasta :). Si mai tare ma bucur ca ti-au reusit clatitele, sa va fie de bine :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare mult ca apreciezi reteta si informatiile care vin “la pachet” cu aceasta :). Si mai tare ma bucur ca ti-au reusit clatitele, sa va fie de bine :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • ionelv

    10 minute reteta …20 cititu blogului. Articol greu lizibil si mult prea multe amanunte. Enervanta lunga prezentare de la inceput. Fix la preparare dupa ce citesti pagini intregi….prep e f sumar prezentata.
    Eu zic sa inveti sa scrii intai.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Prepararea e prezentata sumar? Cu 4 pasi distincti ca sa te invete sa faci aluatul si inca 8 ca sa te invete sa intorci clatita in tigaie? :) Iar, ceea ce te enerveaza pe tine, poate le place altora. Asa cum singur ai afirmat, acesta este un blog, nu o carte de bucate online, asa ca il redactez conform stilului meu personal. Ma intreb cand ar fi trebuit, conform parerii tale, sa invat sa scriu? Probabil inainte ca blogul meu sa fi ajuns cel mai citit din Romania :), acuma nu cred ca mai are vreun sens. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Prepararea e prezentata sumar? Cu 4 pasi distincti ca sa te invete sa faci aluatul si inca 8 ca sa te invete sa intorci clatita in tigaie? :) Iar, ceea ce te enerveaza pe tine, poate le place altora. Asa cum singur ai afirmat, acesta este un blog, nu o carte de bucate online, asa ca il redactez conform stilului meu personal. Ma intreb cand ar fi trebuit, conform parerii tale, sa invat sa scriu? Probabil inainte ca blogul meu sa fi ajuns cel mai citit din Romania :), acuma nu cred ca mai are vreun sens. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • AccrualWorld

    Multumesc mult! Inainte le faceam doar cu lapte si un ou, maxim doua, si iesea aluatul prea lipicios. Am urmarit reteta exact (mie mi-au placut detaliile in plus) si am facut 16. Daca le faceam mai subtiri la inceput, probabil ieseau mai multe, trebuie sa pun cam 1/2-3/4 de polonic. Doar ideea cu untul topit nu mi-a prea placut pt. ca stropea f violent in tigaia calda (probabil ca unul are si apa in el). Gustul si consistenta au fost bune!! Tu cum faci ca sa nu te arzi de la unt?
    Mersi <3

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Poti folosi la fel de bine ulei in loc de unt. Untul, insa, le da clatitelor un gust mai placut. Eu folosesc unt cu 80% grasime. Si mai sigur e sa folosesti unt clarifiat.

      2014-04-26 14:39 GMT+03:00 Disqus :

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andrei

    Ce nu inteleg eu este cum se face ca 18 clatite sa prajesc in 30 de minute. Asta inseamna mai putin de 30 de secunde o clatita. Se poate la o singura tigaie si la foc potrivit? Le-am facut si eu, insa prajitul in nici un caz nu mi-a luat doar 30 de minute…. As spune poate o ora si 30 de minute :( . In orice caz – e o reteta super usor de retinut – de 4 ori 3! Adica 3 oua, 300g faina, 300ml lape, 300 apa…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      30 minute x 60 secunde = 1800 secunde. 1800 secunde / 18 clatite = 100 secunde/clatita. Adica 1 minut si 40 de secunde fiecare clatita. 50 de secunde pe fiecare parte (adica aproape un minut), in conditiile in care tigaia e incinsa, desigur :). Mi-e teama ca ai gresit la calcul, dar nu-i bai, retin ca reteta ai apreciat-o, ceea ce e esential. :)

      2014-05-02 23:44 GMT+03:00 Disqus :

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Palote Elena

    Mulţumesc mult de tot pentru reţetă.Am de făcut vreo 20 de clatite pentru mâaine să le duc la şcoala şi aveam nevoie de o reţeta bună să îmi impresionez colegii.Revin mâine cu parerile colegilor ;) :*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Eliza

    ms e ziua mamei eu si tata am facut toate prajiturile dupa retetele de aici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ilinca Carpiuc

    Superbe eu și Fetițele mele ne-am distrat facand clătite după reteta Dvs . Va multumim au ieșit foarte bune si gustoase.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • simonaelenaIon

    Bun, ma apuc sa fac si eu cateva!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Nita Anghel

      vin si eu

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nita Anghel

    marfa rau

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ioan

    Sunt rețete mult mai bune. Va povestesc imediat de ce!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anutzza

    idem George,ori scrieti reteta ori spuneti ce mai faceti voi in timp ce faceti retat si eu urasc …..,si ca atare caut alta reteta mai eficienta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Anutzza, cauta ce vrei si unde vrei. Iti reamintesc ca acesta e un blog, nu o carte de bucate. Pe un blog, oamenii mai cauta si altceva decat strict ingredientele si modul de preparare, unii dintre oameni sunt interesati sa afle cate ceva despre preparatele pe care le gatesc. Ca sa te parafrazez, si eu urasc sa intalnesc oameni carora nu le pasa ce baga-n gura. Oricum, eu iti multumesc pentru comentariu. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gheorghe Dobrota

    am facut exact dupa reteta au iesit clatite minunate

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Domnule Gheorghe, felicitări pentru reusita si sa va fie de bine!
      Pe 23.11.2014 14:38, “Disqus” a scris:

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)