Oua Benedict

Autor:

oua benedict, reteta oua benedict pt. micul dejun, eggs benedict
Ideea acestor oua benedict a inceput sa-l bantuie pe sotul meu de-o saptamana buna, de cand fiica-mea si-a sustinut examenul Cambridge si noi am inceput sa discutam despre ce au mai dat englezii bun lumii acesteia in afara de limba engleza si de Shakespeare. Dupa ce am pus pe lista Statele Unite, apoi o sumedenie de autori, oameni de stiinta si artisti am trecut la de-ale gurii :P. Aceste oua benedict le-am pus in fruntea listei si de la acea conversatie, foarte amuzanta de altfel, barbatului nu i-a mai tacut gura, in fiecare zi asteptand acel mic dejun la care va putea manca oua benedict (care de fapt sunt americane). Dupa ce am facut celebrele briose englezesti fara de care ouale benedict nici c-ar mai putea fi, iata ca le veni si lor randul.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente  Oua Benedict:

  • 4 oua
  • 2 briose englezesti (sau 2 chifle moi)
  • 8 felii de bacon fin feliat
  • cateva fire de ceapa ciorii (sau ceapa verde) fin tocate pt. presarat
  • 1 pahar de 150 ml. cu otet
  • 1 lingura rasa de sare
  • sos olandez:
  • 2 galbenusuri
  • 2-3 linguri de zeama de lamaie (sau cat va place, eu am pus zeama de la 1/2 de lamaie)
  • 1 praf de sare
  • 125 de grame de unt topit
  • piper alb dupa gust

Preparare Oua Benedict:

Tineti cont, am pregatit un mic dejun pentru doua persoane, daca aveti mai multi la masa, cresteti cantitatea ingredientelor proportional cu numarul persoanelor.

Acest mic dejun delicios, demn de capetele incoronate de la Curtea Angliei, nu este greu de facut daca va pregatiti cu grija ingredientele la indemana, precum si vasele si ustensilele de bucatarie necesare.

Veti avea nevoie de: o oala cam de 4 litri pentru prepararea oualor; un castron potrivit pt. bain-marie (eu am folosit unul de sticla termorezistenta) care sa se potriveasca la gura unei cratite in care veti fierbe apa (daca aveti vasul special pentru bain-marie, chapeau bas, eu n-am); tigaie pentru prajit baconul; plita sau grill sau toaster pt. prajit briosele.

Scoateti untul din timp din frigider, separati galbenusurile pt. sos, asigurati-va ca toate ouale folosite sunt foarte proaspete, pt. ca vor fi partial pregatite termic, stoarceti lamaia si puneti la fiert apa in ambele oale (cratite), atat pentru fiert ouale cat si pentru bain-marie, tineti cont sa nu umpleti vasul pentru bain-marie, apa nu tebuie sa atinga fundul castronului atunci cand este asezat deasupra.

Pana apa atinge temperatura de fierbere, incingeti tigaia si prajitti feliile de bacon pana devin crocante, apoi le scoateti pe servete de hartie absorbanta.bacon prajit pt. reteta oua benedict

Cand apa fierbe in recipientul pregatit pt. bain-marie, se trece la prepararea sosului olandez, pentru care vă recomand să urmați rețeta de Sos Olandez deja publicată, inclusiv în format video (click pe link).

Cand apa clocoteste in vasul de 4 litri pregatit pentru fierberea oualor, se adauga sarea si otetul si se reduce focul la minimum. Cele 4 oua se sparg cu grija in oala, fara a le arunca de sus, iar albusul se aduna rapid cu o lingura in jurul galbenusului. Se tin in apa ce fierbe fara clocot 3 minute apoi se scot cu spumiera pe un servet de bucatarie, urmand a fi servite imediat.

preparare oua benedict

Briosele se taie in 2 pe latime si se prajesc pe partea taiata (preferabil sa se prajeasca in timpul in care ouale fierb, ca sa fie gata in acelasi timp).

briosa prajita pt. oua benedict

Pe fiecare briosa prajita se aseaza felii de bacon prajit, dupa ce s-a uns cu 1 lingurita de sos (sau cu unt, dar mie mi s-a parut ca e destul unt in reteta asta).

bacon pe briosa pt. reteta oua benedict

Deasupra de bacon se aseaza  cu grija cate 1 ou fiert.

ou benedict, asamblarea retetei oua benedict

Se acopera sandvisurile astfel asamblate cu sos olandez din belsug si se presara cu ceapa ciorii (eu am avut doar ceapa verde) fin tocata.

oua benedict, reteta oua benedict pt. mic dejun 2

Se servesc imediat, cate doua la o portie si pentru cele 5-6 minute cat dureaza ca sa imbuci cu mare pofta minunatia, chiar ca te simti un lord!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  2. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  3. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  4. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  5. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  6. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  7. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  8. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  9. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  10. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  11. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  12. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  13. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  14. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  15. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  16. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  17. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  18. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  19. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  20. a zis

    foarte buna reteta, cele mai bune mancate , problema mea este alta….. De ce dupa ce am luat sosul vienez dupa abur ( avea consistenta ca de mayoneza de casa) , retata urmata intocmai, sosul s-a branzit ?

  21. Dana a zis

    astazi fiind zi de sarbatoare..m-am gandit sa pregatesc ceva special pentru brunch si mi-au cazut ochii pe reteta ta de oua benedict. mai facusem o data acasa acum ceva ani.. interesant dar nu senzational.. si cred ca am luat o data la un breakfast la un hotel undeva prin lume, unde, daca-mi amintesc bine, costa undeva la 20 de euro portia, si azi am inteles de ce. astazi am facut dupa reteta ta, dupa ce mi-a trecut socul cu briosele pe care nu aveam timp sa le pregatesc pentru ca urlau ai mei de foame, asa ca am ales sa le inlocuiesc cu jumatati de chifla prajite pe gratar. dar restul retetei am respectat-o cu sfintenie. uau…. a rezultat ceva divin! nu prea m-am descurcat cu adunatul albusului in apa… si in final a rezultat o tona de boluri de spalat:))) dar a meritat fiecare penny, cum se zice. sincer, dupa un „sendvis” din acela eram toti ghiftuiti, doua-s exces.. dar nu ne-am lasat. nu-mi imaginez cat de „mai bun” poate fi cu briose, incerc data viitoare. multumesc pentru o dimineata tarzie minunata!

    • lauralaurentiu a zis

      Dana draga, ma bucur mult ca experienta (chiar asa cu multe boluri de spalat) a fost pana la urma placuta si v-a placut. Nici eu nu am reusit mai mult de una bucata, spre bucuria sotului care a sters de pe fata farfuriei mele chiar si ultimele urme de colesterol :)). Cu briose… e si mai indestulator, ca sa zic asa, mai si alea unt, oua… e chiar ok cu paine prajita. Eu am facut cu briosele ca sa pot ilustra reteta completa si briosele sunt foarte bune, nu pot zice nu, dar eu le prefer cu… gem :)). Sa va fie d ebine si asa cum ai promis, data viitoare te astept si cu poze!

      2013/1/6 Disqus

    • lauralaurentiu a zis

      Da, am aflat si eu despre aceasta tehnica, nu am apucat sa o probez dar logica mi-o recomanda ca fiind foarte eficienta. :)

  22. Danmendrea a zis

    am vrut sa-mi rasfat sotia si am pregatit micul dejun.Foarte bun!..si sotia l-a apreciat.multumesc pt.reteta

  23. Razvan Roman a zis

    Maine dimineata le fac. Asta voi servi la micul dejun. Multumesc pentru reteta si te voi anunta cum au iesit !

    • lauralaurentiu a zis

      Multumesc mult. Daca am avea un dispozitiv special pentru bain marie, sosul olandez ar fi joaca de copii (kenwood are pe ultima generatie de roboti), dar merge facut si asa, traditional.

    • Dana a zis

      si pe mine m-a complexat, e foarte simplu in realitate, totul e sa gasesti doua recipiente potrivite ca textura si ca dimensiune, cum arata si in poze

  24. Arbanasimaria a zis

    M-ati omorat de tot. Pe toate le stiti sunt mandra ca sunteti banateanca de-a mea. Va doresc mult succes in continuare

    Maria

  25. a zis

    Oooh da, oua benedict – una din slabiciunile mele! Inca nu am facut pancakes dar oua benedict am facut de nenumarate ori, imi plac teribil de mult. Le voi face din nou curand, multumesc ca mi-ai amintit de ele.

  26. FLORY a zis

    Mereu am admirat reteta dar n-am reusit s-o prepar pana acum,cred ca ar fi timpul,arata minunat si cu siguranta este un mic dejun delicios si hranitor.Pupici si week-end minunat!

  27. alina codrean a zis

    Micul dejun perfect!
    De foarte mult timp am spus si eu ca voi face aceasta reteta si tot am sarit peste ea…acum o trec mai aproape de inceput listei „to do” !
    O reteta  foarte reusita! 

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *