Pasta – bulion – de rosii

27 iulie, 2011 in categoria retete diverse
Probabil ca multi dintre voi au propria reteta de bulion, mostenita de la mama, soacra, bunica etc., cu siguranta ca sunt retete bune, care nu au dezamagit pe nimeni si care conserva perfect gustul rosiilor pe timpul iernii. Bineinteles, reteta mea de pasta de rosii (sau bulion) se adreseaza celor care nu stiu cum se face, nu au o reteta probata si doresc sa imi acorde increderea de a o incerca pe a mea. Reteta mea de pasta de rosii e cea mai simpla posibil, nu contine nici sare, nici zahar si niciun fel de alte adausuri, nu e nevoie decat de rosii, de preferinta carnoase si de putina atentie la preparare si imbuteliere.
Pasta - bulion - de rosii

Ingrediente:

  • rosii carnoase, daca aveti de gradina, cu atat mai bine, pasta de rosii va avea un gust mai intens si mai placut; pentru cei 4 litri de pasta de rosii care mi-au rezultat, eu am folosit o galeata de 10 litri plina cu varf cu rosii (nu le-am cantarit)

Mai e nevoie de:

  • o ustensila de pasat rosiile (“masina de rosii” sau, in lipsa ei, o sita metalica obisnuita; eu am folosit accesoriul pentru pasat de la kitchen aid)
  • o oala incapatoare
  • borcane (sau sticle) foarte curate cu capace metalice in stare buna (sa inchida etans)

Preparare:

Am primit de la socri o galeata varfuita cu rosii minunate, carnoase si gustoase, perfecte pentru conservat.
Preparare Pasta - bulion - de rosii 1
Rosiile se spala bine, se aleg cele cu eventuale portiuni stricate si se taie in bucati atat de mari cat sa le poata “inghiti” masina de pasat.
pasta de rosii bulion pasta de tomate 3
Masina de pasat are rolul de a separa sucul si pulpa rosiilor de seminte si coaja. Mai jos, vedeti kitchen aid-ul meu in actiune.
pasta de rosii bulion pasta de tomate 1
Cu cat soiul de rosii folosit e mai carnos, cu atat sucul obtinut va fi mai dens. Cojile si semintele nu mai sunt de nicio  trebuinta, dar vi le arat ca sa vedeti ca masinaria mea le-a uscat iasca.
pasta de rosii bulion pasta de tomate 4
In cazul in care nu aveti masina de pasat (asa cum nici eu nu am avut pana anul acesta), rosiile taiate in sferturi se pun la fiert intr-o oala incapatoare cu tot cu coaja si seminte. Dupa ce fierb si se inmoaie bine, se trec rosiile prin sita (se amesteca cu o lingura si se preseaza bine), colectand separat sucul si pulpa fluida fara pielite si seminte; sucul obtinut se fierbe in continuare pana ce scade pana la consistenta dorita. Stiu, e munca de chinez batran, dar o munca pe care am prestat-o eu insami in cativa ani la rand asa incat va asigur ca nu e imposibil.
Am obtinut 10 litri de suc de rosii consitent, pe care l-am pus pe foc.
pasta de rosii bulion pasta de tomate 5
Spuma vizibila in oala nu trebuie indepartata, de fapt, aceasta spuma se formeaza inca din momentul in care se paseaza rosiile. In timp ce sucul fierbe, se amesteca de cateva ori, incorporand spuma care va disparea de la sine atunci cand preparatul va fi fiert pana la stadiul de “bulion” (se poate turna in sticle atunci cand nu mai formeaza spuma). Eu am fiert mai mult timp sucul, pe foc mic,  pana a scazut mai mult de jumatate si a capatat o consistenta apropiata de cea de pasta.
Preparare Pasta - bulion - de rosii 6
Pentru rezultate absolut sigure, borcanele (sau sticlele) in care se imbuteliaza pasta de rosii (sau bulionul) trebuie sa fie curate si sterilizate. Exista diferite metode de sterilizare a borcanelor, eu procedez astfel: spal foarte bine cu detergent de vase borcanele, le limpezesc in cateva ape apoi le las sa se usuce. Asez borcanele  pe o tava metalica si le introduc in cuptorul rece, pe care il aprind si il incing la 150-180 de grade, mentinand  aceasta temperatura jumatate de ora. Las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, apoi le scot si le intrebuintez.
In borcanele pregatite dupa cum am descris mai sus si asezate pe tava metalica a cuptorului, torn pasta de rosii.
Preparare Pasta - bulion - de rosii 7
Imediat infiletez capacele curate si uscate (verificati sa inchida bine, sa nu fie deformate sau ruginite etc.) si dau tava cu tot cu borcane la cuptorul incalzit la 100 de grade Celsius.
Preparare Pasta - bulion - de rosii 8
Mentin borcanele in cuptorul incalzit la 100 de grade timp de 1 – 2 ore (dupa cum imi amintesc sa-l opresc :P), apoi sting cuptorul si las borcanele sa se raceasca in interiorul acestuia, inainte de a le eticheta si de a le pune in camara.
Din punct de vedere al conservarii, nu conteaza catusi de putin consistenta finala a bulionului sau pastei, ori ca e mai fluid, ori ca e mai gros, se va mentine perfect peste iarna daca:
  1. recipientele de sticla au fost sterilizate corect
  2. capacele (dopurile) folosite sunt foarte curate si in stare buna, fara rugina, deformari etc.
  3. bulionul sau pasta de rosii se toarna fierbinte in borcane (atentie, borcanele sa fie asezate pe tava metalica, atfel vor plesni!)
  4. se vor pasteuriza la cuptor borcanele si se vor lasa sa se raceasca lent, mentinand o temperatura inalta pentru mai mult timp
In cazul in care veti imbutelia bulionul fluid, a doua zi se va putea observa ca partea solida a rosiilor s-a depus catre fund iar deasupra va pluti un lichid clar. Asa este normal sa se intample iar daca portiunea cu lichid limpede nu este vizibila, probabil ati gresit ceva (sticla nu este bine inchisa) si bulionul da sa fermenteze. Borcanele odata desfacute se vor pastra la frigider, cautand sa se consume cat de curand.
4.3 based on 46 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Filipmihaela

    Minunata reteta ca de obicei.Am deschis si eu de curand un blog.Te-as ruga daca vrei si poti sa mi te alaturi si sa ma urmaresti.Desigur am multe de invatat,dar vreau sa reusesc.Multumesc Apropo.Eu te votez si sper sa reusesti sa castigi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Iti multumesc mult, Mihaela. Care e adresa blogului tau?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Florentina Gheorghiu

    Foarte simpla reteta ta asa ca am sa o fac in toamna asta cu siguranta. Multumesc pentru reteta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Florentina, iti tin pumnii si te astept cu impresii!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Sidy

    Cat de bine arata !!!
    Doamne ce minunate sunt retetele de la mame, bunici sau alte neamuri din vechime….
    Si legumele erau mai sanatoase.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ai dreptate, Sidy, in primul rand materia prima era mai de calitate, de aceea tanjim dupa gustul mancarurilor din copilarie si e atat de greu sa-l reproducem.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • violeta

        am si eu o reteta  sos de rosii     10kg rosii,1 litru ulei, 4cepe mari ,4ardei mari ,4 morcovi ,sare dupa gust.Se curata ceapa se taie apoi se caleste in ulei dupa care punem ardeii si morcovii tocati mai lasam un pic sa fiarba si adaugam rosiile date prin robot  se fierbe pana se ridica uleiul la suprafata apoi se pune in borcane curate si sterilizate si se  pun la sterilizat .optional se poate pune si verdeata este foarte gustos eu  folosesc aceasta reteta de 5 ani

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • filipmihaela

    Adresa blogului.  DiaMar-bucataria galbena.diamar99blogspot.com.Ma duc la vot.Pupici.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, un blog interesant, m-am inscris :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ionela

    Asa fac si eu,numai ca mai sterlizez borcanele dupa ce pun sucul clocotit,doar le invelesc in paturi si tin f.bine pe iarna,dar cred ca asa e cel mai sigur. Ce marca de conserve de rosii folosesti cand termini provizia ta?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ionela, sigur ca da, e foarte bine si in paturi (asa facea si buna mea ;) ). De obicei cumpar Cirios, pomodori pelatti.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Angelica Torz

    nu sa adauga conservant ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Daca respecti intocmai pasii descrisi mai sus, nu, nu e nevoie de niciun fel de conservant, tocmai asta e frumusuetea retetei, ai o pasta de rosii 100% naturala.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bebe Licurici

    Multumesc de aceasta reteta. Pentru mine a picat la fix.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur din tot sufletul, te astept cu impresii!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anca Rus

    Îmi place foarte mult cum prezinţi şi cum găteşti!
    Felicitări, Anca!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc mult, Anca!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ana B

    Imi era dor de o postare. De ce asa rar in ultima vreme? Asteptam retelele de vara, chiar si salate :) Imi place reteta aceasta pt ca nu contine altceva decat rosii, super.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ana, pentru mine e cea mai aglomerata perioada din an… stii cum e, trebuie sa si castigam ceva, ca sa avem ce gati :P.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://casutalaurei.blogspot.com Laura

    N-am facut bulion pana acum deoarece in niminicia mea ma bazez inca pe bulionul de la mama si de la soacra. Reteta ta suna tare bine mai ales ca nu folosesti nici un pic de conservant. Soacra-mea imi spunea ca ea pune niste aspirina pasata ca sa fie sigura ca tine. Cand m-oi pune si eu pe facut bulionul, reteta ta o folosesc. I-am pus deja semn de carte.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Culinara

    Buna. Un pont. In toamna, atunci cand apar gogosarii, fa acelasi lucru cu ei ca si cu rosiile. Apoi fierbe impreuna cele doua sucuri si vei vedea ca va rezulta un suc extrem de bun de folosit la sosuri si la ciorbe.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Sarrakaly

    de ce postati retete daca nu dati permisiunea de printare ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      In josul fiecarei retete exista un buton verde, pdf sau print. Il apesi si printezi in ce dimensiune de font vrei, cu poze sau fara poze.

      Ca sa te parafrazez: de ce sari cu “de ce” daca nu verifici inainte cu atentie? :))

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Florindodan

    PRODUSELE  NATURALE  CALIVITA SUNT DE CEA MAI INALTA CALITATE.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristina M -Timisoara

    1. Felicitari pentru acest blog! Il vizitez foarte des.
    2. Reteta e super. Mai natural de atat nu se poate!
    3. Imi poti spune te rog, de unde ai achizitionat kitchen-aid-ul si la ce pret? Imi doresc si eu unul. Stiu ca nu sunt ieftine deloc, dar poate, poate … reusesc sa-mi iau si eu unul.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Laurentiu Cutaru

    Buna! Tocmai m-am uitat cu atentie pe blogg-ul tau, si iti spun sincer ca mi-a lasat o impresie placuta si interesanta. De aceea eu te invit pe facebook.com, pe pagina “Bucataria pentru toti”, pentru a face schimb de experienta, pentru a ne incanta cu retetele tale, si de ce nu..pentru a discuta despre tot ce inseamna frumos si sanatos in materie de gastronomie.
    Iti doresc o zi cat mai placuta si frumoasa.:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Asculta_whisper

    Buna Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
    Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

    http://www.radiowhisper.com
    Multumesc,
    Cu stimă Vlad!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • 4run

    http://www.4run.ro a alergat in parcul Gheorghe Petrascu

    http://www.4run.ro a ajuns la 94 de locatii de alergat, ultima fiind un mic parc aflat intre 2 gradini publice mai mari, National si Al. I. Cuza. Detalii pe http://www.4run.ro/petrascu.html.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.webdesigneuropa.ro Web design

    Felicitari pentru acest blog! Il vizitez foarte des.web design

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Eliza

    astazi ma apuc si eu de treaba, multumesc de sfaturi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nrusti

    aaa…lichidul ala ar trebui sa dispara in cazul in care faci bulion, in cazul in care faci pasta de rosii atunci e ok sa mai ramana apa in rosii, pentru a scapa de apa rosiile pasate sau stoarse se pun intr-un tifon atarnat cateva ore, tifonul trebuie pus in 3 , apa care iese din pasta de rosii este foarte buna pentru ten, dupa ce se scurge pasta abia atunci se fierb pana scade macar la jumatate, asa bulionul are consistenta. eu caut o reteta de rosii in bulion ori rosii in sos de rosii ori in suc de rosii. , stie cineva ceva?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://strumfa-bucatareste.blogspot.ro/ delia

    Metoda de conservare si pasteurizare ca la tine, nu o stiam. Anul acesta asa voi face si eu. Multumesc ca ai impartasit si de data aceasta cu noi ceea ce stii. Te pup :-*

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cu multa placere, Delia draga, ma bucur ca ti-am putut fi de folos. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • flori

    interesanta reteta am sa fac si eu anul acesta,presupun ca bulionul ramane cu acelesi gust de rosii

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • adina

    neavand masina din asta smechera , o sa apelez la metoda ta de dinainte, insa am o intrebare : pun rosiile taiate la fiert fara nici un pic de apa, nu? isi lasa ele zeama lor.
    oricum va fi o premiera pentru mine ca nu am mai facut pana acum bulion, il cumparam sau foloseam rosiile crude de la congelator, dar acum vreau sa-l folosesc la o zacusca de vinere…apropo pe cat o reteta de zacusca? stiu ca inca nu a sosit toamna, dar eu ma documentez, imi pregatesc deja vinetele ca acum sunt si mai ieftine si mai fragede.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Daniela

    mersi mult….acum sunt si eu gospodina cu ajutorul Dumneavoastra!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur mult, draga mea, sa va fie de bine si sa se pastreze bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • carmen dobrescu

    asa facem si noi va multumim!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Silvie

    puteti sa imi spuneti, va rog, cam cate ore ati fiert sucul? socra-miu imi tot spune ca tre sa fierb 6-7 ore, ca altfel se va strica. si i-am zis ca daca sunt borcanele sterilizate nu are cum sa se strice, de aceea va intreb, caci este diferenta intre a fierbe 1-2 ore sau 6-7 ore. mersi mult

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Daca il fierbi 6-7 ore o sa scada foarte mult, va fi aproape ca o pasta, ceea ce reprezinta un avantaj in ideea depozitarii, va ocupa mai putin loc. In nicun caz nu se va strica nici daca e fiert doar 1-2 ore, daca e sterilizat corect, sticle perfect curate si etans inchise etc.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Costel

    Va dau un sfat excelent.Dupa ce le dati prin masina(separator) lasati compozitia pana a doua zi. O sa observati ca se separa apa de pasta.Puneti un furtun legat de un bat (ca sa stea drept furtunul) si trageti apa de la fundul vasului.In acest mod nu mai fierbeti pana scade la jumatate.Mentionez ca nu am avut mucegai niciodata in borcane.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adina Dumitra

    laura helpppppppp….
    am facut bulion luni seara, l-am fiert , zic eu suficient, am sterilizat sticlele in cuptor, l-am turnat fierbinte (exact dupa foc) , sticlele le-am bagat din nou in cuptor (vedeam cum fierbea bulionul in ele) l-a unele mi-a curs si pe sticla, le-am lasat pana aseara (deci aproape 24h in cuptor), si azi dimineata doar la unele incepea sa se limpezeasca deasupra :( . ce sa fac cu celelalte? sa le rastorn in oala si sa mai dau cateva clocote, sa spal , sterilizez sticlele din nou? sa le tin la frigider (nu sunt multe) pana le voi folosi?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Eu as zice sa astepti pana maine, mi s-a intamplat si mie sa apara lichidul la suprafata mai lent in cazul unora dintre sticle fata de altele. In mod normal, lichidul lipsa indica faptul ca sticla nu e bine inchisa. Vezi tu, poate e mai bine sa le tii la frigider si sa incepi sa le folosesti pe acelea, daca nu sunt multe.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Adina Dumitra

        mda, se pare ca nu vrea sa apara , din pacate, as incerca si varianta sa le mai dau odata in clocot, si sa reiau toata procedura cu sterilizatul, o sa incerc saptamana viitoare.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)