Pasta – bulion – de rosii

Autor:

pasta de rosii - bulion - reteta pentru iarna, reteta de pasta de tomate pt iarna, reteta de bulion retetecalamamaro

Bulion de rosii pentru iarna

Probabil ca multi dintre voi au propria reteta de bulion, mostenita de la mama, soacra, bunica etc, cu siguranta ca sunt retete bune, care nu au dezamagit pe nimeni si care conserva perfect gustul rosiilor pe timpul iernii. Bineinteles, reteta mea de pasta de rosii (sau bulion) se adreseaza celor care nu stiu cum se face, nu au o reteta probata si doresc sa imi acorde increderea de a o incerca pe a mea.

Reteta mea de pasta de rosii e cea mai simpla posibil, nu contine nici sare, nici zahar si niciun fel de alte ingrediente cu nume greu de pronuntat, nu e nevoie decat de rosii, de preferinta carnoase si de putina atentie la preparare si imbuteliere. Fara indoiala, cei care doresc sa adauge si alte arome in bulionul sau pasta de rosii pe care o conserva pentru iarna, pot sa o faca, poate fi usor sarata, aromata cu usturoi, cu frunze de telina si diverse condimente.

E preferinta mea sa pastrez pasta de rosii simpla, ca sa nu modifice catusi de putin nivelul de asezonare ale preparatelor in care o adaug ca ingredient, pentru ca, pana la urma, pasta de rosii nu este un aliment care se consuma ca atare ci un ingredient al multor, foarte multor preparate. Varianta mai condimentata de conserva de rosii pe care o pregatesc eu cu mare placere este cea de Ketchup de casa.

Ingrediente Pasta – bulion – de rosii:

  • rosii carnoase, daca aveti de gradina, cu atat mai bine, pasta de rosii va avea un gust mai intens si mai placut; pentru cei 4 litri de pasta de rosii care mi-au rezultat, eu am folosit o galeata de 10 litri plina cu varf cu rosii (nu le-am cantarit)
  • optional puteti adauga sare, piper, zahar si diverse arome (putin usturoi, telina, busuioc etc.)

Mai e nevoie de:

  • o ustensila de pasat rosiile („masina de rosii” sau, in lipsa ei, o sita metalica obisnuita; eu am folosit accesoriul pentru pasat de la kitchen aid)
  • o oala incapatoare
  • borcane (sau sticle) foarte curate cu capace metalice in stare buna (sa inchida etans)

Preparare Pasta – bulion – de rosii:

Am primit de la socri o galeata varfuita cu rosii minunate, carnoase si gustoase, perfecte pentru conservat.
rosii pentru bulion, pasta de tomate, reteta pasta de tomate retetecalamamaro
 1. Rosiile se spala bine, se indeparteaza cele cu eventuale portiuni stricate si se taie in bucati atat de mari cat sa le poata „inghiti” masina de pasat.
pasta de rosii bulion pasta de tomate 3
2. Masina de pasat are rolul de a separa sucul si pulpa rosiilor de seminte si coaja. Mai jos, vedeti kitchen aid-ul meu in actiune.
pasta de rosii bulion pasta de tomate 1

Cu cat soiul de rosii folosit e mai carnos, cu atat sucul obtinut va fi mai dens. Cojile si semintele nu mai sunt de nicio  trebuinta, dar vi le arat ca sa vedeti ca masinaria mea le-a uscat iasca.

pasta de rosii bulion pasta de tomate 4

In cazul in care nu aveti masina de pasat (asa cum nici eu nu am avut pana anul acesta), rosiile taiate in sferturi se pun la fiert intr-o oala incapatoare cu tot cu coaja si seminte. Dupa ce fierb si se inmoaie bine, se trec rosiile prin sita (se amesteca cu o lingura si se preseaza bine), colectand separat sucul si pulpa fluida fara pielite si seminte; sucul obtinut se fierbe in continuare pana ce scade pana la consistenta dorita. Stiu, e munca de chinez batran, dar o munca pe care am prestat-o eu insami ani de-a randul, asa incat va asigur ca nu e imposibil.

3. Am obtinut 10 litri de suc de rosii consistent, pe care l-am pus pe foc.

pasta de rosii bulion pasta de tomate 5
4. Spuma vizibila in oala nu trebuie indepartata, de fapt, aceasta spuma se formeaza inca din momentul in care se paseaza rosiile. In timp ce sucul fierbe, se amesteca de cateva ori, incorporand spuma care va disparea de la sine atunci cand preparatul va fi fiert pana la stadiul de „bulion” (se poate turna in sticle atunci cand nu mai formeaza spuma). Eu am fiert mai mult timp sucul, pe foc mic,  pana a scazut mai mult de jumatate si a capatat o consistenta apropiata de cea de pasta.
 pasta de rosii-bulion-pasta de tomate 6
5. Pentru rezultate absolut sigure, borcanele (sau sticlele) in care se imbuteliaza pasta de rosii (sau bulionul) trebuie sa fie curate si sterilizate. Exista diferite metode de sterilizare a borcanelor, eu procedez astfel: spal foarte bine cu detergent de vase borcanele, le limpezesc in cateva ape apoi le las sa se usuce. Asez borcanele  pe o tava metalica si le introduc in cuptorul rece, pe care il aprind si il incing la 150 de grade, mentinand  aceasta temperatura jumatate de ora. Las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, apoi le scot si le intrebuintez. Capacele le oparesc si le las sa se usuce.
6. In borcanele pregatite dupa cum am descris mai sus si asezate pe tava metalica a cuptorului, torn pasta de rosii.
pasta de rosii-bulion-pasta de tomate 7
 7. Imediat infiletez capacele oparite si uscate (verificati sa inchida bine, sa nu fie deformate sau ruginite etc.) si dau tava cu tot cu borcane la cuptorul incalzit la 150 de grade Celsius.
 pasta de rosii-bulion-pasta de tomate 032
8. Mentin borcanele in cuptorul incalzit la 150 de grade timp de 30 de minute dupa care opresc focul si las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, inainte de a le eticheta si de a le pune in camara.
Din punct de vedere al conservarii, nu conteaza catusi de putin consistenta finala a bulionului sau pastei, ori ca e mai fluid, ori ca e mai gros, se va mentine perfect peste iarna daca:
  1. recipientele de sticla au fost sterilizate corect
  2. capacele (dopurile) folosite sunt foarte curate si in stare buna, fara rugina, deformari etc.
  3. bulionul sau pasta de rosii se toarna fierbinte in borcane (atentie, borcanele sa fie asezate pe tava metalica, atfel vor plesni!)
  4. se vor pasteuriza la cuptor borcanele si se vor lasa sa se raceasca lent, mentinand o temperatura inalta pentru mai mult timp

In cazul in care veti imbutelia bulionul fluid, a doua zi se va putea observa ca partea solida a rosiilor s-a depus catre fund iar deasupra va pluti un lichid clar. Asa este normal sa se intample iar daca portiunea cu lichid limpede nu este vizibila, probabil ati gresit ceva (sticla nu este bine inchisa) si bulionul da sa fermenteze. Borcanele odata desfacute se vor pastra la frigider, cautand sa se consume cat de curand.

Spor la treaba si conserve reusite!

Alte Retete De Conserve Pentru Iarna:

Zacusca de vinete

Zacusca de vinete

zacusca de vinete si morcovi

Zacusca de vinete si morcovi

Ketchup de casa pentru iarna

Ketchup de casa pentru iarna

Print Friendly

Poate îți place și:

  • gem de caise, dulceata de caise retetaGem sau dulceata de caise Caisele sunt printre fructele cele mai potrivite pentru gem, marmelada, dulceata sau compot. Sunt aromate, […]
  • lamai murate 5Lamai murate Cand am cumparat vasul tajine de care sunt atat de mandra, in cutia in care a fost ambalat am descoperit si […]
  • clatite cu dulceata de visineDulceata de visine In mintea mea, cand spun "clatite" asocierea cu dulceata de visine urmeaza in mod firesc. Nu cred ca exista […]
  • ardei iuti murati 1Ardei iuti murati Cred ca e cea mai simpla muratura din cate fac eu, cu toate astea foarte apreciata de meseni, atunci cand […]
  • dulceata de coacaze, gem de coacaze negre retetaDulceata – gem – de coacaze negre Acum cateva ceasuri ma gandeam cum sa concep acest articol, intentia mea era sa va arat o poza cu ciorchinii […]
  • compot de gutuiCompot de gutui, fara pic de conservant! Aceasta reteta de compot este potrivita nu doar pentru gutui, ci si pentru mere, pere sau alte fructe. […]
  • dulceata de zmeura, reteta de gem, dulceata de zmeuraDulceata de zmeura Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere […]
  • Castraveți murați în saramurăCastraveți murați în saramură Castraveți murați în saramură, tehnica simplă dar și secretele unor murături delicioase. Cum se fac […]
  • mic dejun cu gem de capsuni, reteta de gem de capsuniGem de capsuni, varianta a 2-a Un nou inceput de vara, un nou sezon al capsunilor, o noua editie de gem de capsuni. Anul acesta am optat […]
  • Zacusca de vineteZacusca de vinete Cred ca cel mai indragit "ceva bun" de conservat pentru iarna este pentru romani zacusca. Fiica mea este […]

Lasa un comentariu

53 Comentarii la "Pasta – bulion – de rosii"


Vizitator
Mihaela
16 august, 2015

asta este un suc de rosii mai gros, nu bulion

Vizitator
daisy
5 august, 2015

Cum stabilesc temperatura de 150 de grade la un cuptor obisnuit, fara afisaj sau termometru?

Vizitator
eaYr
23 aprilie, 2015

Ce bun ar fi bulionul asta cu niste vodka si cateva picaturi de tabasco!

Vizitator
Adina Dumitra
28 august, 2013

laura helpppppppp….
am facut bulion luni seara, l-am fiert , zic eu suficient, am sterilizat sticlele in cuptor, l-am turnat fierbinte (exact dupa foc) , sticlele le-am bagat din nou in cuptor (vedeam cum fierbea bulionul in ele) l-a unele mi-a curs si pe sticla, le-am lasat pana aseara (deci aproape 24h in cuptor), si azi dimineata doar la unele incepea sa se limpezeasca deasupra :( . ce sa fac cu celelalte? sa le rastorn in oala si sa mai dau cateva clocote, sa spal , sterilizez sticlele din nou? sa le tin la frigider (nu sunt multe) pana le voi folosi?

Vizitator
vera
25 august, 2014

Nu se ridica lichid deasupra daca au fiert prea mult si bulionul devine un fel de pasta de rosii

Vizitator
vera
25 august, 2014

Nu se ridica lichid deasupra daca au fiert prea mult si bulionul devine un fel de pasta de rosii

Vizitator
lauralaurentiu
28 august, 2013

Eu as zice sa astepti pana maine, mi s-a intamplat si mie sa apara lichidul la suprafata mai lent in cazul unora dintre sticle fata de altele. In mod normal, lichidul lipsa indica faptul ca sticla nu e bine inchisa. Vezi tu, poate e mai bine sa le tii la frigider si sa incepi sa le folosesti pe acelea, daca nu sunt multe.

Vizitator
Adina Dumitra
29 august, 2013

mda, se pare ca nu vrea sa apara , din pacate, as incerca si varianta sa le mai dau odata in clocot, si sa reiau toata procedura cu sterilizatul, o sa incerc saptamana viitoare.

Vizitator
Costel
4 august, 2013

Va dau un sfat excelent.Dupa ce le dati prin masina(separator) lasati compozitia pana a doua zi. O sa observati ca se separa apa de pasta.Puneti un furtun legat de un bat (ca sa stea drept furtunul) si trageti apa de la fundul vasului.In acest mod nu mai fierbeti pana scade la jumatate.Mentionez ca nu am avut mucegai niciodata in borcane.

Vizitator
Ion
23 august, 2015

Nu trebuie nici un furtun, se pune compoziția toata dintr-un tifon ,o pui deasupra unui vas și lași să se scurgă până a două zi