Pasta – bulion – de rosii

Autor:

Probabil ca multi dintre voi au propria reteta de bulion, mostenita de la mama, soacra, bunica etc., cu siguranta ca sunt retete bune, care nu au dezamagit pe nimeni si care conserva perfect gustul rosiilor pe timpul iernii. Bineinteles, reteta mea de pasta de rosii (sau bulion) se adreseaza celor care nu stiu cum se face, nu au o reteta probata si doresc sa imi acorde increderea de a o incerca pe a mea. Reteta mea de pasta de rosii e cea mai simpla posibil, nu contine nici sare, nici zahar si niciun fel de alte adausuri, nu e nevoie decat de rosii, de preferinta carnoase si de putina atentie la preparare si imbuteliere.
Pasta - bulion - de rosii

Ingrediente:

  • rosii carnoase, daca aveti de gradina, cu atat mai bine, pasta de rosii va avea un gust mai intens si mai placut; pentru cei 4 litri de pasta de rosii care mi-au rezultat, eu am folosit o galeata de 10 litri plina cu varf cu rosii (nu le-am cantarit)

Mai e nevoie de:

  • o ustensila de pasat rosiile („masina de rosii” sau, in lipsa ei, o sita metalica obisnuita; eu am folosit accesoriul pentru pasat de la kitchen aid)
  • o oala incapatoare
  • borcane (sau sticle) foarte curate cu capace metalice in stare buna (sa inchida etans)

Preparare:

Am primit de la socri o galeata varfuita cu rosii minunate, carnoase si gustoase, perfecte pentru conservat.
Preparare Pasta - bulion - de rosii 1
Rosiile se spala bine, se aleg cele cu eventuale portiuni stricate si se taie in bucati atat de mari cat sa le poata „inghiti” masina de pasat.
pasta de rosii bulion pasta de tomate 3
Masina de pasat are rolul de a separa sucul si pulpa rosiilor de seminte si coaja. Mai jos, vedeti kitchen aid-ul meu in actiune.
pasta de rosii bulion pasta de tomate 1
Cu cat soiul de rosii folosit e mai carnos, cu atat sucul obtinut va fi mai dens. Cojile si semintele nu mai sunt de nicio  trebuinta, dar vi le arat ca sa vedeti ca masinaria mea le-a uscat iasca.
pasta de rosii bulion pasta de tomate 4
In cazul in care nu aveti masina de pasat (asa cum nici eu nu am avut pana anul acesta), rosiile taiate in sferturi se pun la fiert intr-o oala incapatoare cu tot cu coaja si seminte. Dupa ce fierb si se inmoaie bine, se trec rosiile prin sita (se amesteca cu o lingura si se preseaza bine), colectand separat sucul si pulpa fluida fara pielite si seminte; sucul obtinut se fierbe in continuare pana ce scade pana la consistenta dorita. Stiu, e munca de chinez batran, dar o munca pe care am prestat-o eu insami in cativa ani la rand asa incat va asigur ca nu e imposibil.
Am obtinut 10 litri de suc de rosii consitent, pe care l-am pus pe foc.
pasta de rosii bulion pasta de tomate 5
Spuma vizibila in oala nu trebuie indepartata, de fapt, aceasta spuma se formeaza inca din momentul in care se paseaza rosiile. In timp ce sucul fierbe, se amesteca de cateva ori, incorporand spuma care va disparea de la sine atunci cand preparatul va fi fiert pana la stadiul de „bulion” (se poate turna in sticle atunci cand nu mai formeaza spuma). Eu am fiert mai mult timp sucul, pe foc mic,  pana a scazut mai mult de jumatate si a capatat o consistenta apropiata de cea de pasta.
Preparare Pasta - bulion - de rosii 6
Pentru rezultate absolut sigure, borcanele (sau sticlele) in care se imbuteliaza pasta de rosii (sau bulionul) trebuie sa fie curate si sterilizate. Exista diferite metode de sterilizare a borcanelor, eu procedez astfel: spal foarte bine cu detergent de vase borcanele, le limpezesc in cateva ape apoi le las sa se usuce. Asez borcanele  pe o tava metalica si le introduc in cuptorul rece, pe care il aprind si il incing la 150-180 de grade, mentinand  aceasta temperatura jumatate de ora. Las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, apoi le scot si le intrebuintez.
In borcanele pregatite dupa cum am descris mai sus si asezate pe tava metalica a cuptorului, torn pasta de rosii.
Preparare Pasta - bulion - de rosii 7
Imediat infiletez capacele curate si uscate (verificati sa inchida bine, sa nu fie deformate sau ruginite etc.) si dau tava cu tot cu borcane la cuptorul incalzit la 100 de grade Celsius.
Preparare Pasta - bulion - de rosii 8
Mentin borcanele in cuptorul incalzit la 100 de grade timp de 1 – 2 ore (dupa cum imi amintesc sa-l opresc :P), apoi sting cuptorul si las borcanele sa se raceasca in interiorul acestuia, inainte de a le eticheta si de a le pune in camara.
Din punct de vedere al conservarii, nu conteaza catusi de putin consistenta finala a bulionului sau pastei, ori ca e mai fluid, ori ca e mai gros, se va mentine perfect peste iarna daca:
  1. recipientele de sticla au fost sterilizate corect
  2. capacele (dopurile) folosite sunt foarte curate si in stare buna, fara rugina, deformari etc.
  3. bulionul sau pasta de rosii se toarna fierbinte in borcane (atentie, borcanele sa fie asezate pe tava metalica, atfel vor plesni!)
  4. se vor pasteuriza la cuptor borcanele si se vor lasa sa se raceasca lent, mentinand o temperatura inalta pentru mai mult timp
In cazul in care veti imbutelia bulionul fluid, a doua zi se va putea observa ca partea solida a rosiilor s-a depus catre fund iar deasupra va pluti un lichid clar. Asa este normal sa se intample iar daca portiunea cu lichid limpede nu este vizibila, probabil ati gresit ceva (sticla nu este bine inchisa) si bulionul da sa fermenteze. Borcanele odata desfacute se vor pastra la frigider, cautand sa se consume cat de curand.
Print Friendly

Lasa un comentariu

48 Comentarii la "Pasta – bulion – de rosii"


Vizitator
eaYr
23 aprilie, 2015

Ce bun ar fi bulionul asta cu niste vodka si cateva picaturi de tabasco!

23 aprilie, 2015

Nu pot sa te contrazic! Merge si-un fir de telina apio ;).

Vizitator
Adina Dumitra
28 august, 2013

laura helpppppppp….
am facut bulion luni seara, l-am fiert , zic eu suficient, am sterilizat sticlele in cuptor, l-am turnat fierbinte (exact dupa foc) , sticlele le-am bagat din nou in cuptor (vedeam cum fierbea bulionul in ele) l-a unele mi-a curs si pe sticla, le-am lasat pana aseara (deci aproape 24h in cuptor), si azi dimineata doar la unele incepea sa se limpezeasca deasupra :( . ce sa fac cu celelalte? sa le rastorn in oala si sa mai dau cateva clocote, sa spal , sterilizez sticlele din nou? sa le tin la frigider (nu sunt multe) pana le voi folosi?

Vizitator
vera
25 august, 2014

Nu se ridica lichid deasupra daca au fiert prea mult si bulionul devine un fel de pasta de rosii

Vizitator
vera
25 august, 2014

Nu se ridica lichid deasupra daca au fiert prea mult si bulionul devine un fel de pasta de rosii

Vizitator
lauralaurentiu
28 august, 2013

Eu as zice sa astepti pana maine, mi s-a intamplat si mie sa apara lichidul la suprafata mai lent in cazul unora dintre sticle fata de altele. In mod normal, lichidul lipsa indica faptul ca sticla nu e bine inchisa. Vezi tu, poate e mai bine sa le tii la frigider si sa incepi sa le folosesti pe acelea, daca nu sunt multe.

Vizitator
Adina Dumitra
29 august, 2013

mda, se pare ca nu vrea sa apara , din pacate, as incerca si varianta sa le mai dau odata in clocot, si sa reiau toata procedura cu sterilizatul, o sa incerc saptamana viitoare.

Vizitator
Costel
4 august, 2013

Va dau un sfat excelent.Dupa ce le dati prin masina(separator) lasati compozitia pana a doua zi. O sa observati ca se separa apa de pasta.Puneti un furtun legat de un bat (ca sa stea drept furtunul) si trageti apa de la fundul vasului.In acest mod nu mai fierbeti pana scade la jumatate.Mentionez ca nu am avut mucegai niciodata in borcane.

Vizitator
Silvie
31 iulie, 2013

puteti sa imi spuneti, va rog, cam cate ore ati fiert sucul? socra-miu imi tot spune ca tre sa fierb 6-7 ore, ca altfel se va strica. si i-am zis ca daca sunt borcanele sterilizate nu are cum sa se strice, de aceea va intreb, caci este diferenta intre a fierbe 1-2 ore sau 6-7 ore. mersi mult

Vizitator
lauralaurentiu
31 iulie, 2013

Daca il fierbi 6-7 ore o sa scada foarte mult, va fi aproape ca o pasta, ceea ce reprezinta un avantaj in ideea depozitarii, va ocupa mai putin loc. In nicun caz nu se va strica nici daca e fiert doar 1-2 ore, daca e sterilizat corect, sticle perfect curate si etans inchise etc.

Vizitator
carmen dobrescu
2 februarie, 2013

asa facem si noi va multumim!