Pesto de leurda

8 aprilie, 2013 in categoria retete diverse

Daca cele mai multe plante au in limba latina denumiri intortochiate si greu de tinut minte, nu acesta este cazul leurdei: Allium ursinum, adica usturoiul ursului. Pare-se ca al nostru Mos Martin, deindata ce primavara-l da afara din barlog, porneste buimac prin paduri in cautare de leurda, care contine tot ceea ce corpul lui istovit de iarna prea lunga are nevoie. Informatiile despre leurda, aceasta planta binefacatoare, ursul le are in codul genetic, dar e bine sa le invatam si noi: leurda contine vitaminele A si C, sulf, ulei eteric, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru si adenozina, o substanta care reduce colesterolul si impiedica formarea trombilor si multe, multe altele. Leurda este, asadar, un detoxifiant extraordinar de eficient si fiecare dintre noi va avea numai beneficii daca primavara va face o cura de leurda sau macar o va gusta fie si-o singura data. Gustul leurdei este delicios, un gust intens si picant de usturoi, asa ca merita sa pornim in martie si aprilie in cautarea frunzelor tinere ce cresc spontan la umbra padurilor de foioase. Din experienta va spun ca eu am consumat leurda si dupa inflorire, cand gustul e mai putin intens, dar parca mai delicat, insa o parte importanta din principiile active vor fi disparut din frunze la acel moment (mai-iunie). Ideal ar fi sa se consume leurda in stare cruda, asa isi va pastra intacte atat de pretioasele proprietati, dar chiar si daca vor fi prelucrate termic vor fi destul de valoroase. Din frunzele crude de leurda se poate face o excelenta salata iar eu am facut un pesto delicios, a carui reteta v-o propun in continuare.

pesto de leurda, reteta pesto de leurda

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 1 borcan
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Pesto de leurda:

  • 200 de grame de frunze de leurda
  • 100 de grame de migdale crude (asta am folosit eu, dar se pot folosi la fel de bine pinoli, nuci caju, alune sau samburi de nuca)
  • 75 de grame de parmezan fin razuit
  • 1 praf de sare grunjoasa
  • 120 de ml. de ulei de masline extravirgin (sau alt ulei de buna calitate pe care-l preferati, de exemplu ulei de rapita)
  • optional: zeama de la 1/2 de lamaie, nu e neaparat, dar mie mi se pare ca putina aciditate echilibreaza gustul final al sosului

Preparare Pesto de leurda:

Prepararea propriuzisa a sosului pesto de leurda nu dureaza mai mult de 10 minute, dar ceea ce foarte fain este ca totul debuteaza cu o plimbare incantatoare prin padure.

la cules de leurda

Odata pretioasele frunze ajunse acasa, se aleg, se spala bine sub jet de apa rece intr-o strecuratoare, se scutura bine apoi se zvanta intre doua servete de bucatarie, presand usor.

leurda preparare

Migdalele (sau tipul de nuci pe care il folositi) se pun in blender impreuna cu parmezanul fin razuit. Se adauga frunze de leurda din belsug (nu va intra toata cantitatea de 200 de grame deodata, va trebui sa adaugati frunzele in cateva transe) si sarea.

preparare pesto de leurda 2

La fel de bine, insa, se pot zdrobi toate ingredientele intr-un mojar cu pistil.

Se mixeaza fin toate ingredientele si se adauga uleiul putin cate putin, mixand de fiecare data dupa aceea, pana cand se obtine o consistenta a pastei destul de fluida.

pesto de leurda preparare 1

Odata obtinuta consistenta dorita, pesto-ul se toarna intr-un borcan si se acopera cu o pelicula de ulei. Se pastreaza sosul in frigider pana la 6 saptamani, cu conditia ca de fiecare data cand se scoate o cantitate de sos ceea ce ramane sa fie perfect acoperit de ulei, este esential pentru ca preparatul sa se pastreze bine. Pesto-ul de leurda se poate ambala in caserole mai mici si se poate congela timp de cateva luni.

borcan cu pesto de leurda 1-

La ce poate folosi pesto-ul? Fierbeti paste al dente, adaugati 2-3 linguri de pesto de leurda si cam 80-100 de ml. din apa in care au fiert pastele, amestecati bine si obtineti o portie de paste delicioase. Aromati cu sosul pesto cartofii copti sau fierti. Amestecati o lingura de pesto de leurda cu 1 pahar mic de iaurt gras si obtineti un sos delicios pentru carne sau legume la gratar. Si sunt sigura ca aveti si propriile idei :). Plimbare placuta prin padure, spor la cules si… aveti grija sa nu va intalniti cu ursul :P!

Edit:
Revin cu primul fel de mancare pregatit tot azi caruia pesto-ul de leurda i-a dat culoare si o aroma minunata, spaghetti cu pesto de leurda si mult parmezan.

paste cu pesto de leurda -1

Pofta buna!

4.9 based on 21 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • mandala

    Laura multumesc !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cu multa, multa placere :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mihaela Sava

    Astazi am sa pregatesc acest minunat pesto. iti voi arata si poze.
    Multumesc mult!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Abia astept vestile bune si pozele cu pesto-ul tau, Mihaela. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/adina.dumitra Adina Dumitra

    are ceva daca las la inmuiat migdalele, caju-ul, etc ? asa procedez cand fac lapte de migdale, si e mult mai usor si pt blender de procesat.
    de asemenea , putem elimina parmezanul? in caz ca tinem post sau vrem sa-l folosim la preparate de post.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Adina, eu te-as sfatui ca pentru pesto fara parmezan sa inmoi 50 de grame de caju iar migdalele sa le lasi intregi, eventual le poti praji usor. Desemenea, va fi nevoie d emai multa sare, pentru ca branza aducea gustul sarat in combinatia pe care am propus-o initial. Sa revii cu vesti bune! :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • adelag

    Am facut acuma seara pesto-ul, e foarte bun (azi a fost pentru prima data cand am cules si gustat leurda)!!!multumim pentru aceasta reteta si toate celelalte cu care ne rasfatati.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur tare mult, Adela :). Ai grija sa-l pastrezi bine acoperit cu ulei, oridecate ori scoti din borcan, ceea ce ramane sa fie aiba o pelicula continua de ulei deasupra. Sa-ti fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • liliana

    incercati sa inlocuiti leurda cu busuioc proaspat,aceiasi reteta fara nuci.tine f bine in borcan la congelator.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Liliana draga, busuiocul proaspat este ingredientul de baza al pesto-ului original, alaturi de pinoli :). Schepsisul era ca noi am inlocuit busuiocul cu leurda :)).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • liliana onuta

    Si eu il folosesc in aceasta perioada amestecat cu griusorul tot de padure si cu hasmatuchiul este foarte bun .Se poate adauga oua fierte tari taiate in patru sau fasole rosie fiarta sau doar cartofi fierti.Multumim de toate sfaturile.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • ina

    io-s plecata de acasa :) dar am numai leurda-n cap de la o vreme. Leurda noastra se numeste ramps- wild leeks pe aici si se foloseste la aromatizarea untului pt friptura, conservata in otet, omlete, supe…. pesto as face si eu si l-as pune in congelator in tavite pt cuburi de gheata acoperit cu capac (ai nevoie, iei de-acolo un cub, doua si nu te mai stresezi cu oxidarea – asta pe termen lung). idea e ca sunt foarte departe de leurda asta si am o pofta nebuna :(
    Poate ma aude cineva din Oregon sau Montana :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Marcela

    Sunteti absolut geniala.Eu fiind mai tinerica si crescuta in afara zonelor impadurite chiar nu stiam ce bunatate e leurda…Multumim din inima pentru retete.Numai sanatate si succes!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ioana

    Am facut si eu, inainte de a vedea reteta ta. Am omis parmezanul ca sa fie de post, insa a iesit atat de iute ca nu am putut-o manca… Nu cred ca am pus prea multa leurda, dar mi-au dat lacrimile datorita iutimii sosului.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Cred ca parmezanul o mai imblanzeste :). Oricum, Ioana, dupa ce sta la frigider o saptamana – doua isi va pierde din intensitate.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)