Piftie de curcan

11 februarie, 2012 in categoria retete diverse

E iarna, frig de ingheata pietrele, vremea potrivita pentru piftie. Piftia e unul dintre cele mai apreciate aperitive la romani si nu demult, o cititoare mi-a sugerat sa postez o reteta de piftie de curcan, sugestie ce mie mi s-a parut foarte potrivita, dar fiind conditiile climatice, pentru ca raman la convingerea ca cea mai buna piftie e cea racita pe terasa, nu la frigider. Nu as afirma ca ceea ce voi prezenta in continuare e neaparat o reteta de piftie, pentru ca nu voi da gramaje exacte, timp de preparare si toate acele amanunte concrete cu care v-am obisnuit, ci mai degraba o serie de recomandari si experiente dezvaluite. Pentru ca vorbim despre piftie de curcan, care gelifica oricum mai greu decat cea de porc, tineti cont ca inca nu am descoperit nici eu ce anume face o pasare sa se transforme in piftie si o impiedica pe alta sa faca acelasi lucru; am folosit intotdeauna curcani de la tara si uneori am obtinut o piftie bine inchegata fara niciun fel de adaus , alteori a fost nevoie de un pic de gelatina. Bine, deci sa purcedem!

Piftie de curcan

Ingrediente:

  • carne de curcan, bucati cu tot cu piele si os (eu am folosit aproximativ 2 kilograme de bucati diverse: 1 pulpa, spate, gat, osul pieptului)
  • apa
  • usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingura rasa cu boabe de piper
  • sare
  • optional, zarzavat de supa: 1 ceapa, 1-2 morcovi, 1 pic de telina
  • la nevoie, gelatina alimentara proportional cu lichidul rezultat (circa 7-8 grame de gelatina la 500 de ml. de lichid)

Preparare:

Am transat bucatile de curcan, dupa cum se vede, e o pasare de la tara:

Preparare Piftie de curcan 1

Se pun toate bucatile de curcan intr-o oala incapatoare (de 7 litri, in cazul meu) si se acopera cu apa rece. De la inceput se adauga 1 lingura rasa de sare care va ajuta la coagularea spumei ce rezulta in timpul fierberii.

Preparare Piftie de curcan 2

Se pune oala pe foc potrivit si deindata ce se formeaza spuma se colecteaza cu grija, in cateva randuri, pana cand nu se va mai forma.

Preparare Piftie de curcan 3
Dupa ce nu se mai formeaza spuma, se adauga foile de dafin si boabele de piper si zarzavatul (am precizat ca e optional, pentru cei care nu agreaza gustul dulceag pe care aceste legume il vor da piftiei si prefera sa se simta doar gustul de carne si usturoi).
Preparare Piftie de curcan 4
Se fierbe piftia pana cand carnea cade pur si simplu de pe oase si cartilajele se inmoaie si ele (la pasarile de curte aceste cartilaje sunt destul de dure). In principiu, e nevoie de cel putin 4-5 ore de fierbere la foc mic.

Eu procedez asa: dupa ce piftia fierbe si rasfierbe, sting focul si o pun cu oala cu tot intr-un loc rece, sa se raceasca pana a doua zi.

1. Daca a doua zi lichidul s-a inchegat la consistenta dorita ma declar norocoasa, deindata indepartez cu o lingura grasimea de la suprafata, pun oala inapoi pe foc pana cand piftia redevine supa, scot legumele, carnea si oasele cu o spumiera iar in supa adaug usturoi pisat dupa gust, potrivesc gustul de sarat si o filtrez prin strecuratoare. Desfac cu grija carnea de pe oase (nu pastrez pielita), pun carnea in forme (intr-o tava, in boluri etc.) si torn lichidul deasupra. Dau formele la rece si in scurt timp ne bucuram de o piftie gustoasa si bine inchegata.

2. A doua varianta este cand, dupa ce s-a racit peste noapte, constat cu parere de rau ca ceea ce e in oala are o consistenta intre ciorba si piftie. In aceste caz, indepartez cu grija grasimea de la suprafata (e bine sa fac asta acum, cand e coagulata) si pun la fiert din nou piftia, pana cand mai scade. Din ora in ora, probez cu 2-3 linguri de supa pe care le pun intr-un bol si le dau la congelator sa se raceasca. Daca gelifica in scurt timp, e bine, daca nu si nu, pana la urma va trebui sa recurg la ajutorul gelatinei, pe care o hidratez in apa rece si o adaug in supa calda (nu pe foc, nu in clocot, cam la 50 de grade) si amestec pana cand se topeste.

De data asta am fost norocoasa si carnea de curcan pe care am folosit-o a fost foarte potrivita pentru piftie, asa ca am dezosat si despielitat, impartit carnea in boluri, turnat deasupra supa condimentata cu usturoi dupa gust si strecurata (cum am explicat la punctul 1) , depozitat castronasele pe terasa si la frigul de afara, cam intr-o ora a fost inchegata piftia.

Pentru un aspect mai frumos, am pus pe fundul formelor cate o steluta din morcovul fiert si un fir de patrunjel, am turnat cate o lingura de supa si am lasat sa se intareasca la rece 5-10 minute.

Preparare Piftie de curcan 5

Am impartit deasupra decorului carnea si am turnat cu grija supa.

Preparare Piftie de curcan 6

Dupa ce s-a racit bine, am rasturnat piftiile si le-am servit fiecare cu ce i-a placut mai mult: eu cu lamaie, sotul meu cu hrean.

Preparare Piftie de curcan 7

4.4 based on 60 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • adnia

    ce bine arataaaaaaaaaaaa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur ca iti place :), multumesc.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • Rodica_mureszan

        asteptam demult o reteta de piftie draga Laura, ma bucur ca in sfirsit o sa am o reteta  adevarata , abia astept sa o incerc, imi place la nebunie piftia

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
        • lauralaurentiu

           Ma bucur, Rodica. Eu, de la piftioarele ce se vad in pozele de mai sus, am mai prestat o tura, din porc (picioare – “adidasi” – si cateva urechi), doamne, buna a mai fost! Mai consistenta, mai inchegata decat asta, am si pus mai mult piper in ea si a fost picanta, mi-a placut la nebunie.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
          VA:F [1.9.22_1171]
          Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://zanatate.blogspot.com/ zanatate

    waw… ce pofta mi-ai facut :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      :) si barbatu-meu poftea la piftie de ceva vreme, s-a nimerit bine .

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://maryblog.ro/ Mary

    Foarte bine arata! Buna si ideea cu steluta de morcov.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur ca ti se pare de folos, Mary, acuma nu mai arata nicicum ca… s-a terminat :))! A venit nasu’ pe la noi si impreuna cu al meu barbat s-au “ocupat” de piftie :)).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elenatudor040

    ce sa comentez .ca manac direct cu privirea

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • alinutzika

    bun bun..si eu am facut de Craciun.Pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Virgilutz

    Cotoroagee …delicatess !!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dorian

    Multumesc pentru reteta,eu as vrea sa fac din carne de porc,se pot urma aceiasi pasi ca pentru cea de curcan?deasemeni daca ma puteti ajuata cu cantitatea de apa,nu folosesc gelatina si vreau sa imi iasa fara,am tot cautat dar nu m-am lamurit pe deplin,uni zic ca 3cm de apa peste carne,altii 7cm,stiu ca nu este ceva exact de aceea vreau si parerea dumneavoastra.
    multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • andreea

    In acest moment am piftia pe foc, am respectat aceasta reteta in mare parte sper sa imi iasa,abea astept sa fie gata ,arata superb in poze si cu ornamentul de morcov e bestial, cu siguranta a fost si buna, voi mai incerca si alte retete de pe accest sait cu siguranta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)