Salata de andive cu somon

Autor:

Cu doua zile in urma eram in mare agitatie, urma sa primesc vizita uneia dintre cele mai simpatice bloggerite culinare, care ma binedispune de fiecare data cand ii citesc articolele, cunoscuta tuturor sub numele de cod Aphextwinz. Pentru o intalnire intre doua „culinare” se impunea sa ma straduiesc un pic, nu? Mai ales ca nu ne vazuseram niciodata „la fata obrazului”, dar comunicand online simtiseram amandoua ca „exista chimie”, cum zice Dana (caci in spatele lui Aphextwinz e Dana, o tipa la fel de simpatica in viata reala ca in cea virtuala, ba mai mult, mi se pare ca semanam un pic si la chip). Asadar, doua chestii am pregatit, o salata aperitiv si un fel principal, de desert se ocupasera deja Ioana&Marius (Bacania Veche), daruindu-mi un pachet de prajiturele. Asadar, salata de andive cu somon. Am mai adus si niste carne de crab in peisaj, dar nu-i obligatoriu, se putea suplimenta cantitatea de somon si tot aia era. As fi putut sa folosesc salata romaine in loc de andive (si chiar recomand asta celor care nu agreaza gustul amar al andivelor), dar… asa a fost sa fie. Stai putin, vor zice unii, de ce ne recomanzi andivele daca sunt asa de amare. Motive sunt multe, o parte dintre ele le-am expus la reteta de andive gratinate, e vorba despre beneficiile pentru sanatate alte acestor frunzoase, dar si de consistenta lor minunat de crocanta si pana la urma, si de gust. Ideea mea a fost sa pun pe farfurie mai multe gusturi: amar (andivele), sarat (pestele), dulce-acrisor (rosiile cherry si sosul), dulce (strugurii) si usor picant (frunzulite de ridiche abia incoltite).

salata de andive cu somon 1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Salata De Andive Cu Somon:

  • 5 andive baby (retineti, daca nu agreati gustul amarui al andivelor, optati pentru o alta salata, eu v-as recomanda salata romaine pentru ca are tot o forma lunguiata, in schimb e dulceaga)
  • 100 de grame de felii de somon afumat sau marinat (daca nu folositi carne de crab, dublati cantitatea de somon)
  • 100 de grame de carne de crab din conserva (sau inca 100 de grame de somon)
  • 2 lingurite icre de somon
  • 6 rosioare cherry taiate in sferturi
  • 6 boabe de struguri taiate in jumatati si cu samburii indepartati
  • 1 lingura buna de maioneza
  • zeama de 1/2 de lamaie
  • 1 lingurita de miere de albine
  • 1 lingurita de mustar dijon
  • 1 lingurita de mustar cu boabe intregi
  • 1 lingura rasa de chives tocate
  • 7-8 frunzulite de fenicul
  • cateva frunzulite de ridiche
  • sare si piper

Preparare Salata De Andive Cu Somon:

1. Sa stiti ca mare parte din amareala andivelor e concentrata in cotor, asa incat eu tai cam 2 cm. buni de la baza, apoi tai andivele in sferturi pe lungime si decupez ceea ce a mai ramas din cotor, asa cum se vede in imaginea de mai jos.

preparare salata andive cu somon 1
2. Pentru sos, se amesteca maioneza, mierea, cele doua tipuri de mustar, zeama de lamaie, frunzele de chives tocate, jumatate din frunzele de fenicul, tocate si ele si se echilibreaza gustul sosului cu sare si piper dupa gust (sa fie bine balansat, cu o tenta dulce-acrisoara).

sos pentru salata de andive cu somon
3. Se aranjeaza toate ingredientele asa incat sa fim gata de montat salata chiar inainte de a o servi (odata pregatite, se pot tine toate la frigider: andivele, feliile de somon, carnea de crab, strugurii, rosiile si sosul gata preparat, urmand sa asamblam salata dupa ce toti sunt pregatiti sa o manance, oferind-o foarte proaspata, pentru ca dupa ce dressingul este turnat peste salata aceasta incepe sa isi piarda foarte repede prospetimea).

preparare salata de andive cu somon 2
4. Se asambleaza salata: la baza se aseaza sferturile de andiva (sau salata romaine) si se stropesc generos cu sos. Se aranjeaza somonul, care se stropeste si el cu putin sos, carnea de crab si din loc in loc, mici cantitati de icre de somon. Se adauga rosiile cherry si boabele de struguri si se presara cu frunzulite de fenicul si ridiche.

salata de andive cu somon
Si… cam atat, a mers foarte repede, nu mai ramane decat sa spunem pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *