Sirop de soc

Autor:

Sirop de soc – cum sa nu te apuci sa-l faci, cand miroase a flori de soc pe toate valcelele? Desi traversez o saptamana destul de aglomerata, cu doua mari evenimente familiale, m-am gandit ca n-ar fi rau sa fac totusi loc in programul meu pentru o socata, asa ca i-am spus sotului meu ca mi-ar place sa culegem niste flori de soc. Ei bine, sarbu’ meu nu face lucrurile pe jumatate, a doua zi dimineata m-a intampinat cu flori… de soc. Si nu doar cat i-am cerut, ci suficiente pentru o socata, ba si-un sirop de soc, si de uscat pentru ceai si de dat la vecini. In bucataria ingropata literalmente in flori de soc si mirosind euforic, m-am apucat si am facut ceea ce urmeaza.

sirop de soc, reteta sirop de soc 1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2 litri
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Sirop De Soc

  • 45 flori mari de soc (cat palma, daca aveti mai micute socotiti 2 pentru 1)
  • 4 lamai marisoare
  • 2 kg. zahar
  • 2 litri apa

Preparare Sirop De Soc:

Ca sa vedeti ca n-am glumit, va fac cunostinta cu mormanul de flori de soc sau mai bine zis cu partea de morman de flori de soc care a incaput in fotografie:

flori de soc

Florile de soc se spala intr-o baie de apa rece, una cate una, scufundand inflorescentele si scuturandu-le usor dupa aceea (pot contine insecte, uscaturi si altele, eu am gasit un carabus superb, verde smarald, cum nu am vazut de ani de zile. Desigur, nu l-am pus in sirop, l-am redat naturii).

Zaharul si apa se pun intr-o cratita de 4-5 litri, perfect curata. Se aseaza pe foc si se incalzeste contintul cratitei pana ce zaharul se dizolva complet (nu trebuie sa fiarba) apoi se ia de pe foc.

sirop de soc preparare 1

Intre timp, 2 dintre lamai se decojesc cu grija de partea galbena (partea alba a cojilor este amara) si se adauga in sirop. Se storc bine de zeama toate cele 4 lamai in sirop. Desigur, daca va place gustul de coaja de lamaie mai pronuntat, adaugati coaja de la toate cele 4 lamai, dar parca eu prefer sa simt la siropul acesta gustul dominant de soc.

preparare sirop de soc 2

Florile spalate si alese se adauga in cratita dupa ce siropul s-a racit cat sa fie abia caldut. Uitati-va cat sunt de frumoase, ma intreb daca i-o fi venit vreunei mirese de mai ideea de a se impodobi cu valul acesta superb de flori.

flori de soc 2

Asadar, florile se adauga in cratita in siropul dulce acrisor si printre fasiile parfumate de coaja de lamaie, unde vor ramane sub capac pret de 4 zile, la frigider. Trebuie sa se macereze la rece pentru a transfera siropului toata aroma lor.

preparare sirop de soc 3

Dupa 4 zile la frigider, siropul se filtreaza si se pune in sticle care se inchid bine. Se pot pastra intr-un loc racoros si intunecat (in camara) pentru iarna. Se dilueaza cu apa plata sau apa minerala, la dorinta se adauga cateva cuburi de gheata si va puteti bucura de aroma florilor de soc tot anul.

sirop de soc 2

Spor la cules flori de soc!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • vin de mure, reteta de vin de mure de casaVin de mure Mi-am dat seama ca mi-am făcut un obicei să vă îmbii cu de-ale gurii fără să vă ofer și ceva de udat […]
  • coffee sorbetto 1Sorbet de cafea Va place cafeaua? Pentru mine e una din aromele preferate, nu beau cafea atat pentru efectul cofeinei, cat […]
  • eierlikör-lichior de oua 1Eierlikör – Lichior de oua Eierlikör - Lichior de oua, un deliciu german pentru masa de Pasti
  • limonada, reteta de limonadaLimonada Pe caldurile astea, cand nu doar ca avem nevoie de mai multa hidratare, dar nici nu prea putem manca mare […]
  • Suc de trandafiriSuc de trandafiri Suc de trandafiri răcoritor și aromat Parcă e uşor pretenţios să numeşti sucul de trandafiri - reţetă. […]
  • dulceata de trandafiri_1Dulceata de trandafiri Este prima data cand fac dulceata de trandafiri. Nu pentru ca nu mi-ar fi placut, dintotdeauna am fost […]
  • Compot de piersiciCompot de piersici Compotul de piersici este unul dintre cele mai fine sau cel putin asa mi se pare mie. Iarna, fructele din […]
  • gem de capsuni fara zahar, reteta gem capsuni fara zaharGem de capsuni fara zahar Iata povestea retetei de gem de capsuni fara zahar... si c-un pic de suc de mere: saptamana trecuta am […]
  • salata de sfecla rosieSalata de sfecla rosie O cititoare fidela a acestui blog culinar m-a rugat, in urma cu ceva timp, sa postez o reteta de salata de […]
  • Dulceata de cireseDulceata de cirese Dulceata de cirese naturala, fara conservanti Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si […]

Comentarii

    • a zis

      Precis ați făcut exact cu scrie :). De bună seamă că rețeta nu e bună, altfel cum le-ar fi reușit celor 4 cititori care au încărcat poze doveditoare? Și cum s-ar fi păstrat siropul meu, oare, mai am o sticlă în cămară de anul trecut și nu are niciun semn de stricăciune. :))

  1. Monica a zis

    Multumesc pentru reteta!dupa ce-l scot din frigi, o sa il dau intr-un clocot si pun si aspirina.inc-o data,multumeeesc!!! ?

  2. Ionela a zis

    Buna, Laura! Am facut anul acesta siropul de soc si-a iesit minunat insa nu mi-a dat in capul asta sec ca e prea cald la bloc si va fermenta! Ce ma sfatuiesti sa fac? Acum e un fel de sampanie cu gust de soc.
    Imi pare asa de rau!

    • Laura Laurentiu a zis

      Imi pare si mie foarte rau! Nu l-ai pasteurizat? Asta e cea mai buna solutie ca sa preintimpini fermentarea.

  3. PaulaG a zis

    Mama mea a facut sirop (iarna) din flori uscate pentru ceai si a iesit foarte bun. Dar ea foloseste o reteta cu sare de lamaie. Eu vreau sa incerc aceasta reteta care pare mult mai simpla si mai naturala. Intrebare: nu locuiesc la casa, asa incat sirop/dulceata le voi depozita intr-o debara, la cca 17-18 grade. Este ok pt a se pastra?
    A doua intrebare: ai facut vreodata dulceata din flori de soc? Mi-a spus cineva ca ar fi foarte buna.
    Multumesc.

    • Laura Laurentiu a zis

      Cel mai bine e sa fie pastrat in loc cat de racoros posibil. Sper sa fie ok si in debaraua de la bloc. :)
      Nu am facut niciodata dulceata, presupun ca e tare buna si aromata.

  4. dana_radu23 a zis

    Cel lasat nefiert ,s-a terminat de ceva vreme!Cred ca nici celalat,nu v-a tine prea mult, mai ales cu canicula asta.

  5. Monica Horoiu a zis

    Cu parere de rau trebuie sa recunosc ca eu nu am in dotare un sarb care sa ma ingroape in flori de soc, insa convinsa de faptul ca e o reteta super buna, m-am catarat efectiv pe un gard apoi pe un sopron si mi-am cules o sacosa mare de flori de soc din care am facut sirop. Si e adevarat…e demential !!! In schimb eu am facut portie tripla si atunci dupa ce am fiert siropul, l-am pus in sticle , le-am capsat, le-am pus in oala cu apa si prosop , le-am pus la cuptor …si le-am racit in patura . Si uite as a, la iarna…voi reinvia aroma socului de vara .

    • lauralaurentiu a zis

      Daca apuca iarna, Monica :). E bine ca expeditia riscanta in varful gardului s-a finalizat cu bine, adica cu siropul cel aromat in sticle. :)

      2013/6/20 Disqus

  6. oana ciurea a zis

    Grozava reteta, si eu sunt literalmente ingropata intr-un munte de soc, care teoretic o sa fie ceaiul de capatai la iarna. Nu cred ca se supara nimeni daca incerc si reteta asta :) mai ales ca suntem mari consumatori de socata si ceai de soc…
    Multumesc de idee :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *