Varza rosie in stil nemtesc

Autor:

Garnitura de varza rosie cu mere si vin rosu este una clasica in bucataria germana (blaukraut sau rotkohl).

Varza rosie pregatita asa este nemaipomenit de gustoasa, acompaniind cu un succes inegalabil fripturile de porc, de miel sau de rata, dar mie una, imi place si goala, cu un coltuc de paine, e atat de gustoasa incat nu simt nevoia de niciun fel de carneturi pe langa.

Nu e prima data cand pregatesc aceasta garnitura, dar, uite ca abia acum ajung sa public reteta pe blog. Asta se intampla pentru ca nu demult am avut placerea sa primesc in casa mea doi oameni pe care ii stiam doar virtual si a caror personalitate mi-a dovedit ca nu m-am inselat atunci cand i-am placut, iar cum simpaticul cuplu vizita „Mica Viena” pentru prima data, m-am gandit sa ii primesc cu niste bucate care sa le aminteasca de Viena cea mare: coaste de porc glazurate, la gratar, rotkohl si strudel cu mere si inghetata de vanilie.

Iar daca nu v-ati dat seama cine au fost oaspetii nostri, e vorba despre Catalina si Juha de la Kiss the cook, da, Catalina care face cele mai frumoase fotografii. Dupa cum vedeti, toate retetele pe care le-am gatit cu aceasta ocazie sunt deja pe blog, lipseste doar cea a garniturii de varza rosie de care ar fi bine sa ne apucam deindata, zic eu.

garnitura de varza rosie cu mere si vin
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Varza rosie in stil nemtesc:

  • 1 capatana de varza rosie de 1,5 – 2 kg.
  • 1 ceapa rosie
  • 4 linguri de ulei sau 2 linguri bune de untura (untura de porc sau de gasca, rata etc.)
  • 2 mere acrisoare, rosii, de dimensiune medie
  • 2 linguri cu varf de zahar
  • 250 – 300 de ml. de vin rosu
  • 1 foaie de dafin
  • 1 lingurita de scortisoara macinata
  • 1 lingurita de chimion macinat
  • 1 lingurita de piper negru macinat
  • optional: 3-4 cuisoare, eu nu am pus de asta data
  • 1-2 linguri de otet balsamic de buna calitate
  • sare dupa gust
  • apa fierbinte sau supa

Preparare Varza rosie in stil nemtesc:

Varza rosie se curata de foile exterioare ofilite, se indeparteaza cotorul (care e tare la gatit, dar nmaipomenit de gustos de rontait crud) si se toaca dupa priceperea fiecaruia, ca pentru varza calita sau salata. Priceperea mea e limitata la acest aspect, niciodata nu am avut rabdare sa tai varza prea fin, dar nu cred ca a stirbit cu ceva gustul final al preparatului.

varza rosie

Ceapa rosie se curata si se taie pestisori. Intr-o cratita incapatoare, cu fundul gros, se incinge pe foc mediu uleiul (sau untura) si se adauga ceapa impreuna cu 1 lingurita de sare (poza 1). Ceapa se caleste amestecand des, sa se inmoaie fara sa se arda. Dupa ce se inmoaie ceapa, se adauga zaharul si se mai caleste impreuna cu ceapa 2-3 minute, sa se caramelizeze usor, apoi se adauga imediat varza rosie tocata si otetul balsamic (poza 2).

varza cu mere si vin rosu preparare 1

Imediat se adauga in cratita si vinul, apoi mirodeniile si frunza de dafin (poza 1). Se adauga apa fierbinte sau supa de carne atat cat va fi nevoie pentru ca varza sa aiba lichid, fara sa fie acoperita de acesta. Se amesteca frecvent, insistand pe fundul cratitei si adaugandu-se cate putina supa sau apa fierbinte daca mai este nevoie. Varza se gateste pe foc mediu spre mic, acoperita cu capacul. Cand varza este moale, se adauga merele curatate de casuta semintelor si taiate cubulete (daca doriti, se pot curata si de coaja) si se mai gateste totul impreuna cateva minute, fara capac, pana cand mancarea este suficient de scazuta pentru gustul bucatarului (poza 2).

varza cu mere si vin rosu preparare 2

Se potriveste gustul cu sare si piper si este gata de servit. Gustul acestei garnituri trebuie sa fie perfect balansat intre dulceag, acrisor, sarat si picant, asa ca puteti adauga dupa plac, la final, sare, zahar sau miere de albine, un strop de balsamic, ceea ce simtiti ca trebuie pentru a armoniza perfect aromele in aceasta mancare foarte gustoasa. Daca garnitura de varza nu se serveste imediat, ci se mai pastreaza sub capac, mie mi se pare ca devine usor mai albastruie la culoare, aceasta nu e nicio problema, ori rosie, ori albastra, varza asta e la fel de gustoasa.

Am servit-o alaturi de coastele fripte si a fost o nebunie.

varza rosie garnitura

 Garnitura de varza rosie e desavarsita si cu rață la cuptor, asa cum am aratat la aceasta reteta (click pe link).

Pofta buna, ca noi am avut si pofta, si buna dispozitie :).

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • radacinoase la tava 1Radacinoase la tava Tava asta plina de culoare si gust bun s-ar putea numi la fel de bine simfonie de toamna :). Nu e prima data […]
  • Salata de cartofi cu ridichiSalata de cartofi cu ridichi Salata de cartofi pe care v-o propun azi e plina de gust, se face repede si gratie ridichilor are si […]
  • mancare de mazare cu morcovi 1Mancare de mazare cu morcovi Mancarica de mazare cu morcovi... mmm! Categoric, imi place foarte mult, probabil pentru ca imi place […]
  • Salată de vinete cu maioneză veganăSalată de vinete cu maioneză vegană Salată de vinete cu maioneză vegană din lapte de soia Nu cred că se putea un moment mai potrivit pentru […]
  • Cartofi crocanți la cuptorCartofi crocanți la cuptor Cartofi copți la cuptor crocanți. Cartofi cu exteriorul crocant și miezul pufos, făcuți la cuptor. […]
  • bame cu cartofi-1Bame cu cartofi Pentru cei care doresc sa mai diversifice alimentatia in perioada postului dar si pentru toti cei care […]
  • cartofiCartofi copti in staniol, cu sos de iaurt La ceas de seara ne-am gandit noi ca nu ne-am vazut toata saptamana cu nasii si ni s-a facut brusc dor de […]
  • mancare+de+post+de+ardei+coptiMancare de ardei copti, de post Prima si prima data, am mancat o mancare de ardei copti la manastirea Sucevita. Vizitam nordul Moldovei in […]
  • gulii umplute de post 033Gulii umplute de post Va propun azi o reteta de post, gulii umplute, perfect comparabile cu verisoarele lor cu carne, prin gust si […]
  • legume la gratarLegume la gratar Eu, personal, ma dau in vant dupa legume la gratar. Toata vara mi-ar fi deajuns doar darurile proaspete si […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Daniel a zis

    Nu ar merge si bagata putin la cuptor?
    Am cam fugit mereu de varza calita doar la aragaz, dar ce e drept nu am incercat niciodata varza rosie.

  2. Freziuta a zis

    Nu am mai mancat in viata mea o asa varza buna calita! Va spun cu mana pe inima! :)
    Va admir munca, retetele pe care le adaugati, caut mereu ceva deosebit si aici gasesc mereu. Va multumesc si va doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragi ai dumneavoastra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *