Andive in prosciutto, gratinate

7 mai, 2010 in categoria retete de mancare
Va plac andivele? Ar fi pacat sa nu le agreati, pentru ca sunt niste legume foarte valoroase din punct de vedere nutritiv. Andivele contin o mare cantitate de magneziu, calciu, potasiu, sodiu, cupru, fosfor, fier, mangan, apoi enzime, proteine, hidrati de carbon, vitaminele A1, B1, B2, C si K ), deasemenea au proprietati diuretice, depurative si usor laxative, indicate tuturor varstelor, femeilor in mod special (au un rol in preintampinarea si ameliorarea osteoporozei), dar si cardiacilor, diabeticilor sau supraponderalilor. In fine, toate astea conteaza, dar andivele bine gatite sunt tare gustoase, si reteta dupa care le-am pregatit eu azi e una cu rezultate excelente:andive gratinate
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4 portii
Grad de dificultate: redus

Ingrediente Andive in prosciutto, gratinate:(pentru 3-4 persoane)
  • 3 andive marisoare
  • 1/2 lamaie
  • 2 linguri de zahar
  • 20 de grame de unt
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 12 felii subtiri de prosciutto cotto
  • 1 ceapa mica
  • 250 ml. de lapte
  • 1 lingura de faina
  • sare, piper
  • cascaval pentru gratinat, unt pentru uns forma

Preparare:Ceea ce retine multe persoane de la a gati si consuma andive este gustul lor amarui. Ei bine, calind andivele cu putin zahar, in unt, pentru doar 5 minute, acest gust neplacut este inlaturat, beneficiind doar de ceea ce e bun in aceasta leguma.Asadar, andivele se curata de frunzele exterioare si cu ajutorul unui cutit se scobeste cotorul:andive gratinate 2Se taie fiecare andiva pe lung, in 4. Se incinge intr-o tigaie incapatoare 1 lingura de ulei de masline extravirgin apoi se adauga 1 cub mic de unt. Cand s-a topit untul, se pun in tigaie andivele, se presara putina sare si cele doua linguri de zahar:andive gratinate 3Dupa aproximativ 1 minut (cand incepe sa sfaraie) se stoarce deasupra andivelor 1/2 de lamaie:andive gratinate 4Se calesc in jur de 5 minute, intorcandu-le pe toate partile. Dupa trecerea acestui timp, andivele se scot intr-o sita asezata deasupra unui vas si se lasa sa se scurga bine, eliminand sucul amar:andive gratinate 5Intre timp, se prepara sosul bechamel: se incing cele doua linguri de ulei de masline extravirgin ramase, se adauga ceapa taiata fin, se caleste pana devine sticloasa si apoi se adauga faina:andive gratinate 6Se stinge cu laptele cald si se amesteca incotinuu pana cand fierbe si se ingroasa sosul. Se trage deoparte si se condimenteaza cu sare si piper:andive gratinate 7Se unge cu unt un vas termorezistent, se toarna jumatate din cantitatea de sos si deasupra se aseaza sferturile de andiva bine scurse de zeama, fiecare invelita intr-o felie de prosciutto cotto:andive gratinate 8Se toarna restul de sos peste andive si se aseaza deasupra felii subtiri de cascaval:andive gratinate 9Se da la cuptorul preincins la 200 de grade pentru 20 de minute. Iata gratinul gata, bine rumenit la suprafata:andive gratinate 10Este o mancare foarte usoara dar in acelasi timp hranitoare:

andive gratinate 1

6.4 based on 5 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • alison

    gourmet,gourmet!imi place ideea,se retine!si ce mult imi plac andivele!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    E o reteta foarte practica, nu ai deloc mult de lucru la ea, iar rezultatul e delicios. M-ar bucura sa o incerci, Alison, sunt absolut sigura ca o sa iti placa. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • pansy

    eu fac andive trase in unt la tigaie,garnitura la fripturi mai speciale.e o garnitura faina ,dar la cuptor nu le-am facut.sigur am sa incerc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • maria mihalache

    Cu siguranta le voi incerca ……..arata excelent Laura, ca-dealtfel tot ceea ce faci tu.
    O seara buna!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Victor

    Salut!
    felicitari pentru blog :)
    Acum trei saptamani am lansat si eu unul de acest gen si vreau sa construiesc un blogroll de bloguri culinare. Vrei sa facem link exchange?
    Daca da, ma gasesti la http://hapleablog.wordpress.com

    Succes!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Miana

    Buna,

    Ai o leapsa la mine pe blog si-un premiu.
    Te astept cu drag.

    Miana

    PS: Arata foarte bine si am sa le incerc, cu siguranta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Victor, cu multa placere!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Miana, iti multumesc foarte mult!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • elena

    cred ca e delicios

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Elena, multumesc pentru vizita si apreciere. E o mancare usoara, cu gust
      placut, potrivita atat pentru pranz cat si pentru cina.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristinaratescu

    arata bine merita sa o incerc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Daca vei hotari sa o incerci, eu te astept cu impresii! :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristinaratescu

    am incercat reteta e buna,imi place sa gatesc si mereu consult retetele tale

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Cristina, ma bucur mult ca ti-a placut reteta, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Augustinapusa

    multumim laura pt retele deosebite pe care ni le dezvalui:-)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • aaaaaaaaa

    eu sunt bucatar si ai niste retete interesante probabil o sa incerc si eu 1 2…..bafta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dodita

    tocmai m-am cumparat ingredientele sa incerc aceasta reteta, mi se pare foarte interesanta :)
     

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Carmen

    aseara am facut si andivele, si am zis ca revin cu feedback ;) sunt foarte gustoase, dulci, pana acum mancasem doar crude si mi se pareau amare… dar trebuie sa recunosc ca reteta nu mi-a iesit perfect din prima, pentru ca andivele cred ca le-am calit prea mult lasand astfel muulta zeama. Desi le-am lasat la scurs, cred ca trebuia sa le “usuc” si cu un prosop de hartie; si mancarea un pic cam sarata…mi se mai intampla din cand in cand=)) dar in rest… a fost bun, si am servit si colegii de la servici cu ele carora le-au placut enorm :D deci am avut un HAPPY END !
    acum ma voi apuca de curcan cu midii :))))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Carmen, ma bucur ca a fost cu happy end :). Sper ca data viitoare sa iasa chiar atat de sarate cat iti doresti (poate fi si de la sunca folosita, nu neaparat ai gresit tu). Sa iti fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)