Ardei umpluti

Autor:

Am primit cateva mesaje de la tinere gospodine care imi cereau o reteta de ardei umpluti. Fara indoiala, fiind o mancare atat de agreata de romani, in repertoriul culinar al gospodinelor cu experienta trebuie sa fie multe, multe variante ale acestui fel. Varianta mea de ardei umpluti cred ca e cea mai simpla cu putinta, mostenita de la Buna si foarte, foarte putin modificata.

Asa cum facea buna-mea ardei umpluti pe plita, asa ii fac si eu pe aragaz, cuptorul nu-l aprind cu atat mai mult cu cat asta e mancare de sezon, deci se face in toiul verii cand e tare cald si nici nu cred ca ardeii umpluti trebuie fierti ceasuri in sir, ca si sarmalele, baș că la noi in Banat li se spune „sarme in piparca” (adica sarmale in ardei :P). Buun, deci daca tot au aparut prin gradini, dar si la piata, ardei grasi frumosi, de productie romaneasca, sa nu mai pierdem timpul si sa ne apucam de o portie buna de ardei umpluti.

ardei umpluti, reteta de ardei umpluti
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente ardei umpluti:

  • 10-12 ardei grasi, de o marime medie (7-8 cm. lungime)
  • 700 de grame de carne macinata (eu folosesc in amestec, 1/2 de porc, 1/2 de vita, am folosit chiar si de pui sau curan pt. ca, spre deosebire de sarmale, ardeii umpluti nu imi plac grasi)
  • 1-2 cepe
  • 1/2 de pahar de orez (75-80 ml.) cu bobul rotund
  • 1/2 de legatura de marar
  • 1/2 de legatura de patrunjel
  • 1 lingurita rasa de piper macinat
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita paprika dulce sau iute (optional, eu o pun pentru culoare si aroma)
  • optional: 1 ou intreg sau doar 1 galbenus de ou, dar merge si fara
  • 3 frunze de dafin
  • sos: 250 de ml. de bulion de rosii concentrat, 3 linguri de ulei, 2 linguri de faina, frunza de dafin, sare, piper, zahar

Preparare ardei umputi:

Mai intai sa va prezint ardeii, vin din gradina proprie, nu sunt tocmai calibrati (unii mai mici, altii mai dolofani) si aproape toti sunt ceva mai mari decat preferintele mele cand e vorba de ardei umpluti, dar frumosi si sanatosi.

ardei pt umplut

1. Inainte de toate, ardeilor li se scoate cotorul cu seminte, se curata pe cat posibil si de nervurile din interior si se spala bine, lasandu-se apoi la scurs cu deschizatura in jos.

2. Carnea tocata se pune intr-un castron (dupa cum v-am spus, am folosit si de vita si de porc).

preparare ardei umpluti 1

3. Se toaca ceapa marunt si se adauga peste carne, se adauga si orezul, sarea, piperul, paprika, verdeturile tocate (nu neglijati verdeturile, vor aduce prospetime acestui fel de mancare de vara) si, daca horatati sa folositi, oul intreg sau galbenusul (oul are categoric un rol in a lega compozitia de carne si orez, dar o va si intari putin, daca doriti o compozitie mai moale folositi doar galbenusul sau nu puneti ou deloc).

preparare ardei umpluti 2

4. Se amesteca toate foarte bine, pana la obtinerea unei compozitii omogene.

preparare ardei umpluti 3

5. Compozitia de carne si orez se indeasa in ardeii umpluti, fara a-i umple insa complet (tineti cont ca orezul se va mai umfla la fierbere).

preparare ardei umpluti 4

6. Se aranjeaza ardeii intr-o oala potrivita, cu deschizatura in sus. Separat, se da in clocot cam 1 litru si jumate de apa. Cand apa clocoteste, se toarna cu grija deasupra ardeilor din oala, sa fie apa doar atat cat sa acopere ardeii. Se mai presara un strop de sare, adauga foile de dafin si se pune oala pe foc.

preparare ardei umpluti 5

Pentru a tine ardeii la loc fix sub apa care fierbe, eu obisnuiesc sa le asez deasupa o farfurioara.

preparare ardei umpluti 6

Alte Retete De Mancare Cu Carne Tocata:

Chiftele marinate

Chiftele marinate

Sarmale cu varza dulce

Sarmale cu varza dulce

Chiftelute in sos de rosii cu busuioc

Chiftelute in sos de rosii cu busuioc

7. Se fierb ardeii la foc potrivit spre moale timp de 1 ora – 1 ora 1/2, suficient sa se gateasca si carnea si sa fie fiert si orezul.

ardei umpluti preparare

8. Unele variante recomanda fierberea ardeilor direct in sosul tomat (la Dana gasiti o astfel de reteta), eu nu procedez asa pentru ca fiecare isi are propriile gusturi, daca mie si sotului meu ne plac cu sos de rosii, fiica-mea, in schimb, prefera sa ii manance cu o lingura de smantana.

In plus mi se par mai usor de pastrat si reincalzit in propria „supa” in care au fiert, pentru ca ardeii umpluti sunt una din mancarurile pe care e foarte indicat sa le prepari intr-o cantitate mare si sa le pastrezi la frigider pentru a doua sau chiar a treia zi. Apoi, parca si aspectul e mai placut, se pot aranja mai frumos pe farfurie, asa incat eu fac sosul separat.

9. Pentru sos, intr-o craticioara incing uleiul  si adaug faina. Amestec rapid pentru ca uleiul sa se inglobeze in faina, fara sa se rumeneasca. Imediat torn deasupra, putin cate putin si amestecand continuu,  250 de ml. din supa in care au fiert ardeii, fierbinte. Va clocoti si se va ingrosa imediat. Adaug bulionul (e bine sa se foloseasca unul foarte concentrat) si amestec foarte bine, apoi adaug si frunza de dafin. Se fierbe sosul 4-5 minute pe foc mic, apoi se potriveste gustul cu sare, piper si zahar (cam 2 lingurite de zahar, atat cat sa echilibreze aciditatea rosiilor).

Pe farfurie asez ardeii umpluti calzi si ii stropesc cu sosul fierbinte.
ardei umpluti 2, reteta de ardei umpluti cu carne
Va doresc pofta buna si, ca o curiozitate, click pe textul scris cu rosu pentru o reteta de ciorba de ardei umpluti. Marturisesc, eu nu am facut niciodata, dar nu are cum sa nu fie gustoasa, cred ca o sa o incerc in curand.

Dacă vă interesează, descoperiți și o rețetă de Ardei Umpluți De Post:

ardei umpluti cu tofu - reteta de post

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. Ramona a zis

    E pentru a doua oara cand fac ardei umpluti dupa aceasta reteta , sunt cei mai buni ardei pe care i-am mancat? ! Mulțumesc pentru reteta ??

  2. Gaby a zis

    Totuși, o lingurița de piper pentru 7-8 portii mi se pare enorm ! In ideea ca mai punem si boia iute… ajungem ca-n loc de ardei umpluți tradiționali, să avem ardei umpluți stil indian !!!

    • Laura Laurentiu a zis

      ”Stilul indian” presupune mult mai mult decat o lingurita de piper :). Va asigur ca dupa ce va trece timpul gatirii, piperul abia daca se va mai simti. Dumneavoastra, insa, reduceti cantitatea dupa cum va place. Mie imi place mancare vibranta si cu viata. :)

    • Laura Laurentiu a zis

      Simplu: ca sa-i fierb si pe ei, si orezul din umplutura. Orezul nu se gateste in contact cu aerul, are nevoie de lichid.

      • Laura Laurentiu a zis

        Numai dacă va grăbiți foarte tare. Eu prefer sa îl pun crud și sa fierb ardeii umpluți la foc mic.

      • Ramona a zis

        Eu las orezul doar la inmuiat în apa, inainte de a-l pune in compozitie si nici nu inec ardeii în apa… a fiert de fiecare data, garantat…

  3. Lola a zis

    dupa ce curatati ardeii, stergetii bine cu un servetzel si prajitii un pic intr-o tigaie (pana se coloreaza un pic) cu putin ulei. folositi capacul ca sare uleiul ca naiba si va face bucataria o baie de ulei lol
    ideea e ca daca ardeiul este un pic copt , isi pierde din gustul de crud/amar. smecheria asta face diferenta, sunt mult mai gustosi.
    trick cu tigaia-pune ardeii in tigaie, capacul-pune pe foc. cand crezi ca s-au rumenit usor, da tigaia la o parte si asteapta cateva secunde pana nu mai sfaraie. abea atunci da capacul jos. repeta chestia asta pana sunt rumeni pe toate partile. umple ardeii/pune capac cu o bucatica de rosie, pune cimbru ca e bun si marar. :)

  4. mihai a zis

    asta da mancare buna si de ce nu si traditionala, sa invete si generatia hotdog si cheesburger sau mai stiu eu ce chebabu’ @#Q#%^%$^*masi o fi,din retetele acestea gustoase si frumos mirositoare(cand se fac ardei umpluti sau de orice fel avorteaza pisicile din cartier)dea Domnul sanatate mamelor, sotiilor care se tin de traditia noastra culinara!!!

  5. Aniela a zis

    Maine o sa fac si eu! Sper sa imi iasa deliciosi, caci nu am mai facut de mult… dat fiind faptul ca gatesc de maxim 2 ani :D

  6. JeniN a zis

    eu calesc putin ceapa si orezul, impreuna cu o lingura de pasta de tomate, dupa care las sa se raceasca si amestec cu carnea si celelalte ingrediente…ardeii umpluti ii prajesc putin pe toate partile, astfel pierzandu-si gustul putin amar, care uneori il simtim, coaja acestora se desprinde, putand fi eventual inlaturata de cei care nu o agreaza, .
    iar copiii ii vor manca cu placere ..

  7. Gâzulitzza a zis

    Tocmai ce i-am pus la foc.Sper că vor ieși foarte delicioși. Ținând cont că sunt o mică gospodină și mama nu mă poate ajuta ..am apelat la această pagină și chiar mi-a fost de ajutor.
    Țin să ii mulțumesc doamnei Laura și cu siguranța pe viitor voi mai avea nevoie de ajutorul dânsei. O seară plăcută !

  8. Joja_mariana a zis

    se vede ca e sezonul ardeilor…deci toata lumea ardei umpluti pentru masa de duminica…cu smantina sau nu…da neaparat cu un pahar de vin de buturuga  din productie proprie…ce mai festin adevarat..pofta buna ca deja e   amiaza…

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *