Bame cu cartofi

Autor:

Pentru cei care doresc sa mai diversifice alimentatia in perioada postului dar si pentru toti cei care apreciaza o mancarica simpla si buna, aceasta reteta de bame cu cartofi e cum nu se poate mai potrivita. Despre bame, cu tot regretul, in tara noastra nu se stiu prea multe. Bamele (okra) sunt foarte populare si indragite in orientul mijlociu, in nordul Africii dar sunt intalnite si in bucataria braziliana, caraibiana si cea cajun din sudul Statelor Unite. Sunt niste pastai verzi, mai precis, bamele sunt fructul recoltat in stare cruda al unei plante din familia malvacee (verisoare cu bumbacul si hibiscus). Bamele au un continut caloric foarte scazut (doar 40 de calorii la 100 de grame), in schimb sunt foarte bogate in vitaminele A, B si C, potasiu, calciu si magneziu ceea ce reduce riscul de infarct sau accident vascular in randul celor care consuma aceste legume benefice. Hai ca le-am laudat destul, hai sa ne intoarcem in bucatarie: bamele au un gust asemanator sparanghelului si o textura delicata, sunt nemaipomenit de bune. Pentru mine, e a doua oara ca prepar o mancare cu bame, prima data am facut-o cu mai bine de zece ani in urma, absolut dupa cum m-a taiat capul insa nici atunci nu imi amintesc sa fi obtinut un rezultat dezagreabil (norocul incepatorului, probabil, pentru ca bamelor trebuie sa li se acorde o oarecare atentie in timpul prepararii, pentru ca mancarea sa nu devina cleioasa). Acum a fost a doua oara, am folosit bame congelate (sincer, eu nu am vazut bame proaspete niciodata prin piete sau magazine) si in 15-20 de minute am obtinut un adevarat deliciu.

bame cu cartofi-1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Bame cu Cartofi:

  • 400 de grame de bame congelate sau 500 de grame de bame proaspete
  • 4 cartofi medii
  • 2 cepe medii
  • 2 catei de usturoi
  • 1 rosie mare sau 2 medii
  • 2 linguri de bulion concentrat de rosii
  • 3 linguri de ulei de masline
  • sare, piper, 30 de ml. de otet, patrunjel verde tocat

Preparare Bame cu cartofi:

Pentru ca am folosit bame congelate, am citit pur si simplu instructiunile producatorului inscriptionate pe ambalaj si am aflat ca nu trebuie sub nicio forma sa decongelez bamele, ci trebuie sa le adaug congelate fiind intr-o oala cu apa in clocot in care am adaugat sare si otet (30 de ml.). Daca as fi folosit bame proaspete, trebuia sa le spal cu apa rece, sa le sterg cu grija pe fiecare in parte si sa le intind pe o suprafata plana ca sa se zvinte bine, apoi sa le tai cu grija coditele, dupa care, la fel cum am facut cu cele congelate, sa le oparesc intr-un lichid cu o oarecare aciditate (cu otet sau zeama de lamaie) care pare-se ca ajuta la prevenirea obtinerii unor bame lipicioase. In niciun caz, fie ca sunt proaspete, fie ca sunt congelate, timpul de gatire al bamelor nu are voie sa depaseasca 10 minute, incluzand perioada in care se oparesc.

Eu am sarit peste lungile preparative ale bamelor proaspete si am plonjat, deci, continutul pungii de bame congelate in apa clocotita cu sare si otet, le-am oparit timp de 5 minute apoi le-am scurs si le-am lasat deoparte.

preparare mancare de bame 1

Ceapa se curata si se taie marunt iar usturoiul se zdrobeste, cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in cubulete egale, rosia se opareste 30 de secunde, se decojeste si se taie marunt.

1. Se incinge o cratita sau o tigaie incapatoare si se adauga uleiul de masline, apoi ceapa si usturoiul. Se caleste pe foc mediu pana cand ceapa incepe sa se inmoaie (poza 1).

2. Se adauga cartofii si se presara 1/2 de lingurita de sare si piper dupa gust (poza 2). Se calesc cartofii cu ceapa amestecand continuu cateva minute, apoi se adauga apa fierbinte doar atat cat sa acopere cartofii, se acopera vasul cu capacul si se fierbe pana cand cartofii sunt aproape gata.

3. Se adauga bamele peste cartofi si se amesteca bine (poza 3).

4. Dupa 3 minute de la adaugarea bamelor se adauga rosia si bulionul (poza 4). Se amesteca cu grija si se mai caleste pe foc mic mancarea timp de 2 minute (daca e nevoie, se aduaga 2-3 linguri de apa fierbinte, dar mancarea nu trebuie sa inoate in lichid, doar sa nu se usuce prea tare).

preparare mancare de bame 2

Se potriveste gustul mancarii de sare si piper, se presara cu patrunjel verde tocat si se serveste imediat, fierbinte. Cu o paine proaspata e o adevarata minunatie!

mancare de bame cu cartofi

Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • Salată de vinete cu maioneză veganăSalată de vinete cu maioneză vegană Salată de vinete cu maioneză vegană din lapte de soia Nu cred că se putea un moment mai potrivit pentru […]
  • mancare+de+post+de+ardei+coptiMancare de ardei copti, de post Prima si prima data, am mancat o mancare de ardei copti la manastirea Sucevita. Vizitam nordul Moldovei in […]
  • legume la gratarLegume la gratar Eu, personal, ma dau in vant dupa legume la gratar. Toata vara mi-ar fi deajuns doar darurile proaspete si […]
  • crumpi cu galuste, reteta de crumpi cu galuste, grenadier marschCrumpi cu găluște O alta mancare din seria "cu asta am crescut eu mare", numai ca de data asta copilul nu sunt eu ci... mama, […]
  • mancare de linte cu carnaciori retetaMancare de linte cu sau fara carnaciori Lintea e o leguma buna si aducatoare de noroc, altfel nu ar exista superstitii cum ca-i bine sa se manance […]
  • gulii umplute de post 033Gulii umplute de post Va propun azi o reteta de post, gulii umplute, perfect comparabile cu verisoarele lor cu carne, prin gust si […]
  • mancare de mazare cu morcovi 1Mancare de mazare cu morcovi Mancarica de mazare cu morcovi... mmm! Categoric, imi place foarte mult, probabil pentru ca imi place […]
  • garnitura de varza rosie cu mere si vinVarza rosie in stil nemtesc Garnitura de varza rosie cu mere si vin rosu este una clasica in bucataria germana (blaukraut sau […]
  • radacinoase la tava 1Radacinoase la tava Tava asta plina de culoare si gust bun s-ar putea numi la fel de bine simfonie de toamna :). Nu e prima data […]
  • pesto de leurda, reteta pesto de leurdaPesto de leurda Daca cele mai multe plante au in limba latina denumiri intortochiate si greu de tinut minte, nu acesta este […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. carmenv a zis

    Am facut si aceasta reteta… Din pacate mie mi s-a parut cam lipicioasa. Cei dragi au mancat si le-a placut(am facut din doua pungi de bame si aproape ca s-au terminat la o masa ) . Ceva nu am facut bine, cred ca era prea mult sos.Dar repet reteta cat de curand.Multumesc.

  2. carmenv a zis

    Am facut si aceasta reteta… Din pacate mie mi s-a parut cam lipicioasa. Cei dragi au mancat si le-a placut(am facut din doua pungi de bame si aproape ca s-au terminat la o masa ) . Ceva nu am facut bine, cred ca era prea mult sos.Dar repet reteta cat de curand.Multumesc.

  3. floryssunga a zis

    buna.eu sunt adepta bamelor lipicioase,consider ca.s mult mai gustose.mie imi ies extraordinar de bune si sotul meu care este african mereu imi lauda mancarea.succes in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *