Ce am gatit eu pentru concursul Arena Bloggerilor

Autor:

Iata ca ziua decisiva a sosit. Am acceptat sa particip in competitia Arena Bloggerilor si azi trebuie sa public povestea completa a ingredientelor din cosul cu produse livrat de simpaticul emisar al Selgros Cash&Carry Romania. In cautarea unei idei, am citit cu atentie toate comentariile voastre si va multumesc ca mi-ati sarit in ajutor in numar atat de mare. Prea putine dintre comentarii, insa, au oferit o varianta in care sa se foloseasca toate produsele din cos.

Repet, tema concursului a presupus un preparat din carne de vita, care sa contina:  muschi de vita, oua, gorgonzola dolce, ceapa, ardei gras rosu, zucchini, ciuperci champignon, cartofi dulci, rosii cherry, smantana pentru gatit, otet balsamic si orez pentru risotto. In afara de toate acestea, pentru ca eu am gasit o varianta care mi-a permis sa folosesc toate ingredientele din cos, dupa ce am consultat organizatorii daca e permis, am mai folosit: vin alb, ulei, unt, faina, pesmet, supa de pui, supa de vita, usturoi, zahar brun, sare, piper si ierburi aromatice.

Asadar, pranzul gourmet de care s-a bucurat familia mea pe data de 5 septembrie a fost atent planificat si gandit in detaliu, si, dupa parerea mea si a celor doi meseni, a fost o mare reusita. Am gatit 3 portii, cele din imaginea de mai jos. Povestea completa va invit sa o descoperiti citind mai departe si, chiar daca fiecare element de pe farfurie este prezentat separat, sa stiti ca in realitate povestile lor s-au suprapus, pentru ca in acelasi timp trebuia sa pregatesc totul, asa incat in momentul servirii sa aiba fiecare textura si temperatura ideala.

muschi de vita, arancini-gorgonzola, ciuperci, zucchini, rosii cherry, pire de ardei rosu, dulceata de ceapa, cartof dulce dauphinoise 1
Muschi de vita la gratar cu sos de ceapa caramelizata si otet balsamic, piure de ardei copt, arancini cu gorgonzola, cartofi dulci dauphinoise, ciuperci si zucchini sote si rosii cherry caramelizate

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 3
Grad de dificultate: dificil


1 si 2 Arancini cu gorgonzola si sosul de ardei copt, descrierea ingredientelor si modului de preparare pas cu pas o gasiti aici (click pe link). 

3. Cartofi dulci dauphinoise – 1 kg. de cartofi dulci, 30 de grame de unt, 1 catel de usturoi, 1 vf. de cutit de chimen macinat, 1 vf. de cutit de coriandru macinat (seminte), 300 de grame de smantana pentru gatit, sare, piper, 1/2 lingura de menta tocata

Am primit in cos doi cartofi dulci mari, care impreuna au avut 1 kilogram. Mai intai, am spalat cu grija cartofii dulci, i-am decojit si i-am feliat fin. I-am asezat intr-un castron incapator si i-am condimentat cu sare, piper, 1 catel de usturoi zdrobit  si cate 1 varf de cutit de chimen si coriandru pudra.

preparare cartofi dulci dauphinoiseAm uns cu unt solid o forma ceramica (30×20 cm.) si am inceput sa asez straturi de felii de cartofi dulci, cand si cand am mai presarat si putina menta tocata. Intre straturi, am stropit cu smantana dulce si am presat bine cartofii dulci. Deasupra ultimului strat am adaugat ceva mai multa smantana si am dat forma la cuptorul incalzit la 165 de grade Celsius.

preparare cartofi dulci dauphinoise 2Dupa 1 ora, am putut strapunge toate straturile cu o scobitoare, fara sa intampin nicio rezistenta, iar suprafata a fost usor rumena, asa incat am apreciat ca gratinul meu de cartofii dulci dauphinoise este gata. L-am scos din cuptor si l-am lasat sa se racoreasca. Cartofii dauphinoise, facuti din cartofi obisnuiti sau cartofi dulci, au avantajul ca se pot pregati in avans, incalzindu-se inaintea servirii. Nu a fost cazul, intre momentul in care i-am scos din cuptor si momentul in care au fost serviti a trecut exact atata timp cat sa fie la temperatura ideala, nici fierbinti, dar nici reci.

gratin de cartofi dauphinoise

4. Rosii cherry la cuptor – rosii cherry, 1 lingurita de zahar, sare grunjoasa, piper negru macinat, cimbru uscat

Am taiat rosioarele in jumatati si pe fiecare am presarat cate putin zahar, piper negru macinat, sare si cimbru. Le-am dat la cuptorul preincins la 165 de grade Celsius timp de 15 de minute pana cand s-au caramelizat usor.

preparare rosii cherry la cuptor

5. Sos cu ceapa caramelizata si otet balsamic – 1/2 ceapa alba, 1 lingura de ulei, 25 de grame de unt, 1 lingura de zahar brun, 2 linguri de otet balsamic, 300 de ml. de supa concentrata de vita, sare, piper, rozmarin, lavanda

1. Am incins 1 lingura de ulei de masline intr-o craticioara si am adaugat 25 de grame de unt. Cand untul s-a topit, am adaugat ceapa ramasa, taiata julienne. De la inceput am adaugat 1 praf de sare si am calit ceapa pana cand s-a inmuiat. Am adaugat 1 lingura de zahar brun si am sotat in continuare pana cand ceapa a fost complet imbracata in zaharul brun topit.

preparare sos dulceata de ceapa2. Am adaugat peste ceapa caramelizata 2 linguri de otet brun si 300 de ml. de supa concentrata de vita (degresata complet), cateva frunzulite de rozmarin si doua flori de lavanda. Am fiert totul la foc mic pana cand lichidul a scazut la jumatate si a dobandit o consistenta siropoasa, apoi am trecut sosul prin sita si i-am potrivit gustul cu sare si piper.

preparare sos dulceata de ceapa 2
6. Muschiul de vita –
muschi de vita, sare si piper

Am pregatit muschiul de vita la gratar, condimentat cat se poate de simplu, cu sare si piper, pentru ca apreciez in mod deosebit carnea de vita si nu vreau sa ii acopar gustul cu nimic. Iata cum am procedat:

1. Chiar in momentul in care am primit cosul cu produse, am scos carnea de vita din tipla si am indepartat, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, toate pielitele argintii de pe suprafata acesteia. Am taiat si capetele (pe care le voi folosi la altceva, un stir fry cu vita si legume, de exemplu), obtinand o bucata cu o grosime aproximativ uniforma. Am infoliat carnea in folie alimentara, cat de strans am putut, obtinand un cilindru tensionat pe care l-am depozitat la frigider. Acest procedeu are rolul de a da o forma carnii, obtinand portii cat mai asemanatoare.

preparare muschi de vita2. Am scos carnea din frigider cu 1 ora si jumatate inaintea servirii, pentru a reveni la temperatura camerei. Am portionat-o in 3 portii egale (fiecare portie a avut in jur de 170 de grame) si, chiar inainte de a pune carnea pe gratarul incins, am condimentat-o cu sare grunjoasa si piper proaspat macinat.

preparare muschi de vita 23. Gratarul trebuie sa fie foarte bine incins, eu am avut 315 grade Celsius la suprafata gratarului in momentul in care am pus bucatile de carne. Le-am gatit pe gratar doar atat cat sa se „sigileze” suprafata carnii, nepermitand sucurilor sa iasa din friptura, 1-2 minute pe o parte, tot atat pe cealalta, apoi le-am transferat pe o tavita acoperita cu hartie de copt si am continuat sa le gatesc la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius, timp de 6 minute, pentru un grad de gatire medium rare, asa cum ne place noua. Dupa cuptor, carnea trebuie sa se odihneasca la temperatura bucatariei cateva minute, pana cand sucurile reimpregneaza fibrele carnii, abia apoi se va servi. Astfel, in momentul in care se va taia friptura, nu se va scurge nimic pe farfurie.

preparare muschi de vita 37. Zucchini sote si ciuperci la tigaie – zucchini, ciuperci champignon, 2 linguri de ulei,  20 de grame de unt, sare si piper

In timp ce muschiul de vita se odihnea, m-am ocupat si de aceste ultime elemente: am spalat bine zucchini, l-am sters si l-am feliat foarte fin cu un peeler pentru legume. Ciupercile champigon le-am sters cu grija cu servetele de bucatarie si le-am taiat in sferturi.

Am incins puternic doua tigai pe foc. In una dintre tigai am adaugat 1 lingura de ulei, 20 de grame de unt si sferturile de ciuperci, pe care le-am gatit doar cateva minute pe fiecare parte, cat sa prinda culoare si sa se inmoaie usor. Am presarat sare si piper si am scos ciupercile pe o farfurie calda.

In a doua tigaie am adaugat 1 lingura de ulei, feliile de zucchini si am presarat sare. Am sotat feliile de zucchini nu mai mult de 30 de secunde, cat sa se inmoaie si sa devina lucioase, apoi le-am scos pe o farfurie calda.

preparare legume la tigaiePlating

1. Inainte de a trece la aranjarea farfuriilor, le-am incalzit in cuptor, pentru ca un preparat atat de elaborat merita sa fie montat pe o farfurie calda.

2. Am decupat cu un inel cu marginea ondulata 3 portii din cartofii dulci dauphinoise.

3. Am infierbantat sosul de ceapa caramelizata si otet balsamic si piureul de ardei copt.

4. Am rulat feliile de zucchini, obtinand mici „turnulete” cu aspect apetisant.

5. Mi-am pregatit elementele de decor, in cazul meu fiind vorba despre frunzulite mici de menta, despre frunzulite abia incoltite de ridiche si despre cateva floricele de menta salbatica din gradina proprie.

Cand am fost gata de asamblare, am inceput prin a monta pe farfuriile calde piureul de ardei copt, cu ajutorul unei raclete dintate. Deasupra ardeiului copt am asezat arancini, cate unul pentru fiecare portie. Am continuat asezand cu grija ciupercile si zucchini, alternativ cu rosioare cherry caramelizate.

plating muschi de vita cu arancini cu gorgonzola, piure de ardei si legumeAm adaugat pe farfurie sosul cu ceapa caramelizata si otet balsamic si cate o portie de cartofi dulci dauphinoise. Inainte de a adauga muschiul de vita pe farfurie, l-am dat usor pe suprafata, cu o pensula, cu sos, pentru a-l face lucios. Am presarat arancini cu frunzulite de menta iar pe cartofii dulci dauphinoise am adaugat frunzulite de ridiche cu gust picant si floricele de menta salbatica, cu un gust usor mentolat. Pe muschiul de vita am asezat rosioare caramelizate si frunzulite picante de ridiche.

plating muschi de vita cu sos de ceapa caramelizata si otet balsamic, piure de ardei copt, arancini gorgonzola, dauphinoise de cartof dulce, rosii caramelizate, zucchini si ciuperci 1Desigur, daca se prefera, muschiul de vita se poate prezenta pe farfurie feliat si recompus asa incat sa arate bine. Nu omiteti sa il lasati la odihnit inainte de a-l felia! Dupa cum se observa in imaginea de mai jos, mijlocul este rozaliu si suculent, asa cum ne place noua. :)

sectiune muschi de vitaCateva close-up-uri cu elementele de pe farfurie:

Muschiul de vita:

muschi de vita close up 1Cartofii dulci dauphinoise:

cartofi dulci dauphinoise close upArancini cu gorgonzola:

arancini cu gorgonzola sectiuneAm bifat asadar toate ingredientele de pe lista: muschiul de vita, cartofii dulci si smantana pentru gatit, orezul pentru risotto si gorgonzola, ceapa si otetul balsamic, rosiile cherry, zucchini si ciuperci champinion. :) Va asigur ca a fost un preparat cat se poate de echilibrat, cantitatea de carne si garniturile fiind in acord perfect iar gusturile armonizandu-se de minune. Muschiul de vita moale si suculent s-a potrivit perfect cu gorgonzola topita, in crusta crocanta, cu sosul aromat de ceapa caramelizata si otet balsamic,  cu cartofii dulci dauphinoise, picanti si aromati si legumele gatite foarte putin si simplu, pentru a-si pastra textura si gustul.

Pentru cei care veti fi in Bucuresti pe 10 septembrie, in cadrul finalei Arena Bucatarilor, ce va avea loc in Piata George Enescu, sunt convinsa ca veti putea vedea preparate mult mai reusite, realizate de cei 10 bucatari finalisti care participa la acest eveniment. In ce ma priveste, astept cu nerabdare sa vad ce au gatit in cadrul competitiei Arena Bloggerilor Teo si Bucataresele vesele, concurentele mele in aceasta intrecere amicala.

Rezultatele competitiei Arena Bloggerilor, dar si numele celor doi castigatori ai blenderelor Sencor oferite de Selgros in cadrul concursului pentru cititorii blogului ReteteCaLaMama, vor fi facute publice pe data de 9 septembrie. Pana atunci, sper sa ma sustineti distribuind acest articol. Va multumesc! :)

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Rajos Nicolin Diana a zis

    WOW absolut superb …si…am ramas fara cuvinte (nu se intampla prea des :D ) Retetele exceptionale, platingul elegant, mancarea apetisanta, preparate delicioase, carnea de vita fix cum trebuie sa fie, pozele impecabile :) Profi de la inceput pana la sfarsit :) Felicitari :) Sper din tot sufletul sa castigi pentru ca meriti :)

  2. Catalina a zis

    Excelent arata totul! Sunt sigura ca a fost si foarte gustos!
    Mi se pare incredibila evolutia de la bucatarie domestica la bucataria high-end observata pe blog! Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *