Chiftelute de naut cu sos de rosii aromat

Autor:

De cateva zile s-a pus postul si aceste chiftelute vegane vin chiar la momentul potrivit. La fel de bine s-a potrivit reteta acesta si cu programul „7 zile de sanatate” initiat de Philips, pentru ca nautul este o leguminoasa cu mari beneficii pentru sanatate: datorita continutului mare de fibre, nautul ajuta la scaderea colesterolului; impiedica acumularea zaharului in sange; este un aliment ideal pentru prevenirea bolilor de inima; contine fier si magneziu, fitonutrienti si vitamine. Ce sa mai vrei? A, da, sa aiba si gust bun! Evident, toate retetele pe care vi le recomand au gust de la foarte bun spre mai bine, nici reteta de chiftele de naut cu sos de rosii aromat nu face exceptie. Mai precis, sunt atat de bune incat cu greu ai crede ca nu au niciun ingredient de origine animala.

chiftele de naut cu sos de rosii aromat-2
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 16 bucati
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Chiftelute De Naut Cu Sos De Rosii Aromat:

chiftelute de naut:

  • 460 de grame de naut fiert, scurs bine de apa (mai precis, boabele din doua conserve de naut)
  • 45 de grame de ceapa
  • 1-2 catei de usturoi
  • 1 lingura cu varf de patrunjel verde tocat
  • 1 lingura de menta proaspata tocata
  • 1-2 linguri de seminte de floarea soarelui tocate (vor absorbi umiditatea)
  • 4 linguri de faina de naut sau, in lipsa, faina de grau (daca veti obtine o compozitie prea umeda puteti adauga ceva mai multa faina)
  • 1 lingurita rasa de chimen
  • sare si piper
  • 3 linguri de ulei de masline pentru stropit (daca optati sa preparati chiftelele la cuptor) sau ulei vegetal din abundenta pentru prajit
  • 3 linguri de faina

sos de rosii aromat:

  • 45 de grame de ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de ulei
  • 300 de ml. de bulion de rosii concentrat sau 1/2 de cutie de rosii in bulion + 1 cescuta mica de apa fierbinte
  • 2-3 crengute de cimbru
  • 2-3 fire de busuioc
  • 1 lingurita de zahar
  • sare, piper

Preparare Chiftelute De Naut Cu Sos De Rosii Aromat:

1. Se scurg bine boabele de naut de lichid.

naut
2. Se zdrobesc boabele de naut dupa cat de fin va place. Eu am preferat sa mai las si boabe intregi, pentru o textura mai interesanta. Am testat blenderul de mana Philips Avance Speed Touch la trebusoara asta si trebuie sa marturisesc ca s-a descurcat excelent.

chiftele de naut, preparare3. Acelasi ajutor de nadejde de la Philips s-a ocupat si de ceapa si usturoi, pe care le-am tocat rapid.

chiftele de naut, prepare 24. Se adauga peste pasta de naut ceapa si usturoiul tocate, faina, verdeata tocata, semintele de floarea soarelui (pe care le-am tocat putin in prealabil), chimenul, sare si piper dupa gust.

chiftele de naut, prepare 35. Se omogenizeaza bine compozitia si se formeaza 12-20 de de chiftelute. Eu am format 16 bucati, fiecare cam de dimensiunea unei mingi de ping-pong.

chiftele de naut, prepare 46. Chiftelutele se tavalesc prin faina si, de aici mai departe, sunt posibile doua abordari diferite:

  • se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt, se stropesc cu 3 linguri de ulei pe toata suprafata si se dau la cuptorul preincalzit la 220 de grade Celsius, timp de 25 de minute;
  • se prajesc in ulei din abundenta pana se rumenesc (3-4 minute) apoi se scot pe servetele de hartie absorbante.

Adevarul este ca la cuptor dureaza destul de mult pana prind crusta, dar asteptarea e compensata de cantitatea de ulei mult mai mica.

chiftele de naut, prepare 57. Pentru sos, se caleste ceapa impreuna cu usturoiul (ambele tocate) intr-o lingura de ulei pana cand se inmoaie, apoi se adauga rosiile sau bulionul si ierburile aromatice. Se fierbe la foc mic timp de 5-6 minute.

sos de rosii aromat8. Se arunca plantele aromatice infuzate in sos, se paseaza sosul cu blenderul si se potriveste gustul cu sare, piper si zahar.

sos de rosii aromat 2Se servesc chiftelutele impreuna cu sosul de rosii aromat, presarate cu verdeata dupa gust si cu un pic de piper negru proaspat rasnit.

chiftele de naut cu sos de rosii aromat-1Va doresc spor la treaba si pofta buna si, daca va doriti si voi un ajutor vrednic in bucatarie, puteti avea propriul Philips Avance Speed Touch raspunzand intrebarii lansate in concursul de la linkul care se deschide dand un click pe poza de mai jos.

concurs philips

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Zana Veggie a zis

    Crezi ca e ok sa folosesti naut din conserva? Eu incerc sa ma feresc de produsele procesate. As prefera o reteta similara dar cu naut fiert acasa.

    • lauralaurentiu a zis

      Ca sa fi folosit naut uscat, ar fi trebuit sa ii aplic aceeasi procesare pe care i-au aplicat-o si producatorii conservei :). Adica: inmuiat peste noapte in apa rece, oparit, apoi trecut in apa foarte rece, ca sa se ridice la suprafata ceva pielite, care trebuie indepartate cu o spumiera, apoi fiert in apa cu sare si bicarbonat pana se inmoaie. Conserva este o „scurtatura”, ai dreptate, dar una acceptabila, pentru ca nu contine niciun fel de conservanti si nici un fel de alte ingrediente decat naut, apa si sare.

    • lauralaurentiu a zis

      Asa cum am spus si in articol, da, ies ceva mai seci si crusta e mai palida. Dar au si calorii mult mai putine. :) Fiecare opteaza pentru varianta care ii convine :).

  2. CALIN a zis

    Sunt uimit de acuratetea retetelor publicate pe acest blog culinar. Orice am incercat mi-a iesit perfect. Sunteti bucatar de meserie? Si chiar daca sunteti sau nu, putini au harul de a explica atat de bine. Felicitari si mii de multumiri!

    • Laura Laurentiu a zis

      Va multumesc foarte mult pentru aprecieri, ma onoreaza. Da, sunt bucatar profesionist, am avut sansa de a ma forma sub indrumarea lui Nico Lontras. Un astfel de maestru iti da un start optim in meserie. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *