Chiftelute de pui cu dovlecei

Autor:

Reteta de chiftelute de pui cu dovlecei are o poveste amuzanta: in urma cu ceva vreme, am facut niste dovlecei umpluti cu carne de miel, foarte buni au iesit, am postat reteta atunci, la vremea ei. S-a intamplat ca mi-a ramas un pic de umplutura, din care m-am gandit sa fac niste chiftelute. Am fost uimita cat de bune au iesit, fragede, suculente si dulci de la pulpa de dovlecel pe care o aveau in compozitie. Dovlecei umpluti poate am mai facut o singura data, in acesti patru ani care au trecut de la marea „descoperire”, dar chiftelutele le-am tot reluat, cu timpul inlocuind carnea de miel cu cea de pui. Aceste chiftelute nu sunt doar foarte gustoase, dar mai au cateva atu-uri de care e bine sa tinem cont: nu contin oua, sunt facute dintr-o carne slaba, se pot servi atat ca fel principal, cu un sos si o garnitura, cat si ca aperitiv.

chiftelute de dovlecei si pui-1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Chiftelute De Pui Cu Dovlecei:

  • 1 kilogram de carne de pui fara piele si os (pulpe de pui dezosate)
  • 230 de grame de ceapa gata curatata
  • 1 lingura de ulei
  • 3 catei de usturoi
  • 350 de grame de dovlecel (se poate pastra coaja, daca are seminte mari acestea se vor indeparta)
  • 3 linguri de pesmet
  • 1 lingurita cu varf de cimbru proaspat
  • 1 lingurita de busuioc uscat
  • 1 lingurita rasa de coriandru macinat
  • 1 lingurita rasa de chimen macinat
  • 1/2 lingurita de piper macinat
  • 1 lingurita paprika dulce
  • sare dupa gust
  • in plus: pesmet (cam 4-5 linguri) pentru tavalit chiftelele, ulei (cam 300 de ml.) pentru prajit

Preparare Chiftelute De Pui Cu Dovlecei:

1. Carnea de pui trebuie sa fie atent dezosata si fara urme de piele. Se toaca toata carnea prin masina de tocat.

preparare chiftele cu pui si dovlecel2. Ceapa se toaca si se caleste impreuna cu 1 catel de usturoi zdrobit, intr-o tigaie mediu incinsa, in care se adauga 1 lingura de ulei, pana cand se inmoaie. Cat timp se caleste ceapa, se rade pe razatoarea mare dovlecelul si se adauga peste ceapa deja inmuiata. Se caleste totul in continuare pana cand lichidul dovlecelului scade bine (5-6 minute).

preparare chiftele cu pui si dovlecel 23. Se lasa sa se racoreasca putin dovleceii caliti, apoi se adauga peste carnea de pui tocata, impreuna cu cei 2 catei de usturoi ramasi zdrobiti fin, 3 linguri de pesmet, cimbrul tocat, busuiocul uscat, chimenul, coriandrul, paprika, piperul macinat si sare dupa gust. Se framanta compozitia pana cand se omogenizeaza.

preparare chiftele cu pui si dovlecel 34. Din aceasta compozitie de formeaza chiftelute (se pot face rotunde, de o dimensiune apropiata mingii de pingpong, sau mai marisoare, caz in care se aplatizeaza) care se tavalesc prin pesmet.

preparare chiftele cu pui si dovlecel 45. Eu am prajit chiftelutele in baie de ulei, dar se pot pregati si la cuptor, pur si simplu se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt, se stropesc cu 2-3 linguri de ulei si se dau la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius pana se rumenesc.

Prajirea in ulei, insa, daca este realizata corect, nu este catusi de putin nociva si nici nu va incarca preparatul cu prea multa grasime. Prima regula este ca uleiul trebuie sa fie din abundenta, nu va ganditi ca mai putin ulei in tigaie va produce un preparat mai sarac in grasime. Preparatul trebuie sa pluteasca in ulei ca sa se gateasca cat mai repede si implicit sa stea in contact cu grasimea incinsa un timp cat mai scurt. A doua regula, foarte importanta: in momentul in care se adauga alimentele in baia de ulei, temperatura uleiului trebuie sa fie la 170-180 de grade, deci cat mai inalta. Alimentele adaugate in ulei prea rece vor absorbi grasime, e adevarat, dar temperatura inalta formeaza instantaneu o crusta la suprafata preparatului, nepermitandu-i sa se incarce inutil cu ulei.

Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc chiftelutele in cateva transe, pana se rumenesc, apoi se scot pe servete de hartie absorbanta, ca sa se dreneze de uleiul de la suprafata.

preparare chiftele cu pui si dovlecel 5Am servit chiftelutele ca aperitiv, alaturi de un sos de iaurt cu menta si un al doilea sos de ardei copti si rosii. Incantatoare!

chiftelute de pui cu dovlecei-2Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • drob de pui, reteta drob de paste, drob de pui in aluatDrob de pui in crusta de aluat Drob de miel sau drob de pui? Iata ca inaintea Sarbatorii Pastelui vin cu inca o reteta specifica: drob de […]
  • meniu cu pui pentru copii, retete cu puiMeniu pentru copii, cu pui, de 1 Iunie Saptamana aceasta ii sarbatorim cu mare bucurie pe toti copiii, de aceea am complotat impreuna cu Deliciosul […]
  • pateu de ficat de pui, reteta pateu de ficat de casaPateu de casa din ficat de pui Cred ca fiecare dintre noi isi doreste, in aceasta epoca a aditivilor alimentari, sa aiba un control cat mai […]
  • chiftelea marinate-3Chiftele marinate Na, despre reteta de chiftele marinate nu cred ca o sa poata spune cineva ca nu s-ar incadra in conceptul de […]
  • terina de pui reteta, reteta video terinaTerina de pui cu merisoare Terina de pui cu merisoare pe care v-o propun azi e un fel potrivit pentru sarbatorile ce vor urma si daca […]
  • racitura de puiRacitura de pui Racitura (sau piftia) e una dintre cele mai agreate retete de aperitive romanesti. Pentru ca se apropie […]
  • tarta cu dovlecei si branza de capra 1Tarta cu dovlecei si branza de capra Haide, ca tarta asta cu dovlecei e atat de usor de facut, incat si doua maini stangi sa aiba careva si tot […]
  • chisca de pui, reteta video de chiscaChisca de pui In urma cu ceva timp, eu una nu stiam ce-i aceea chișcă. Si cand Deliciosul de Vaslui s-a gandit sa […]
  • Flori de dovlecei umplute 2~Flori de dovlecei umplute Nu cred că o să pot nici măcar să-mi imaginez un fel de mâncare mai diafan decât aceste flori de dovlecel […]
  • dovlecei umpluti cu carne de mielDovlecei umpluti cu carne Am facut acest dovlecei umpluti cu carne dupa inspiratie si ma felicit, mi-a reusit o mancarica rapida, […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Carmen a zis

    D-na Laurentiu si eu sunt solista, dar nu ma pricep atat de bine in arta gatitului; de aceea sunteti o reala inspiratie pt mine! Va multumesc si pentru aceasta reteta! Si sotul (turc, de altfel) le-a apreciat :) Admit ca nu am respectat reteta integral ( am pus ce condimente s-a nimerit sa am prin casa, si nu am mai calit ceapa) dar au iesit niste chiftelute crocante pe din afara si neasteptat de moi si pufoase in interior!!! Cu siguranta trec reteta in caietul cu favorite!!!!!!!

  2. vaperz a zis

    Neata ! Hai ca am inceput ziua cu o reteta minunata :) O sa revin in jumatate de ora sa va spun cum a iesit :) Va doresc un weekend minunat !

  3. vaperz a zis

    Neata ! Hai ca am inceput ziua cu o reteta minunata :) O sa revin in jumatate de ora sa va spun cum a iesit :) Va doresc un weekend minunat !

  4. Laura Laurentiu a zis

    Vi se pare ca 230 de grame de ceapa la 1 kilogram de carne si in plus 350 de grame de dovlecel ar fi prea mult? Sau vi se pare ca fara ou nu se pot face chiftele? :) Please, comment. :)

  5. Laura Laurentiu a zis

    Din moment ce nu apre pe lista ingredientelor si in plus mai se specifica si in text ca nu se folosesc oua, evident ca nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *