Ciolan de porc cu bere la cuptor

18 februarie, 2009 in categoria retete de mancare
Peter este un virtual prieten culinar pe care il admir foarte mult pentru maiestria culinara, pentru talentul de povestitor si pentru arta fotografica. A dezvaluit pe “culi” ca este un neamt banatean, de-al nostru, originar din Darova, actualmente stabilit in Germania. Peter (pitt4 pe “culinar”) a postat reteta pe care am prestat-o eu azi cu descrierea “si o halba de bere in mana – zici ca esti la Oktoberfest!”. Cu toate ca e februarie, reteta a fost foarte apreciata la mine acasa.
ciolan de porc cu bere la cuptor, reteta culinara

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Ciolan de porc cu bere la cuptor:

ciolan 001

  • 1 (sau dupa cat de mare va e pofta si cati meseni asteptati, mai multe) ciolan de porc in prealabil oparit (eu l-am fiert 1/4 ora)
  • sare, piper, chimion, 2-3 catei de usturoi
  • 1 – 2 sticle de bere (in raport cu numarul ciolanelor)

Ciolanul se cresteaza:

ciolan 003

Sarea, usturoiul, piperul si chimionul se dau la blender:

ciolan 004

Se freaca bine ciolanul pe toata suprafata cu acest amestec:

ciolan 005

Se aseaza pe gratarul cuptorului preincins la 220 de grade, cu o tava dedesubt. Temperatura cuptorului se lasa la 220 de grade timp de 20 de minute, apoi se reduce la 180 de grade. Pentru un ciolan de 1,5-2 kg se iau in calcul 2-2,1/4 ore timp de coacere. Pe toata durata prepararii se stropeste ciolanul cu sosul format in tava si se toarna pe el bere. Eu am folosit acest sortiment:

ciolan 007

Producatorii sustin ca ar fi “probabil cea mai buna bere din lume” iar eu am mai gustat cate putin, ca sa imi formez o parare. Hm…mai ca imi vine sa ii cred!Dupa o ora am introdus in cuptor si niste cartofi spalati bine si inveliti in staniol. (Am profitat de ocazie sa mai torn niste bere pe ciolan, nitelus pe gatlej si un pic de sos din tava…tot pe ciolan).

ciolan 009

Cand este gata, carnea se desprinde cu usurinta de pe os, este moale si frageda. L-am servit cu cartofii copti imbogatiti cu un sos de iaurt cu usturoi si verdeturi si varza calita:

portie de ciolan de porc cu bere la cuptor
Mie mi-a placut. Mult. Dar sotul a fost de-a dreptul vrajit.
5.6 based on 11 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Anonymous

    Sa-l mananci cu ochi si ne mai intrebam dece luam proportii.Cnd va fi perioada postului am dori si astfel de retete,pana atunci multumim.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Cu placere :) . Faza cea mai tare e ca dupa ce i-am simtit mirosul innebunitor timp de doua ore si mai bine, eu am mancat aproximativ 20 de grame de carnita (o felie 3/3 cm, transparenta), atat cat sa imi dau seama ca se topeste in gura si e minunat aromata, iar cu ditamai ciolanul s-a delectat sotul meu. Cu tot! Mai sa iti vina sa diortezi, nu? Asa de bine miroaseaaaa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Danelutza

    Ce bine arata si ce gustos trebuie sa fie… Yamiii, ca-mi ploua in gura.
    In alta ordine de idei, te asteapta o leapsa pe blogul meu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    doamne ca imi lasa gura apa vazind ciolanul asta ,cred ca se topeste in gura

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Exact! Chiar se topeste in gura si e aromat! Mmmmm!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lale

    Poti sa imi spui ceva mai concret cita sare,piper si chimen se pune ..adica o lingurita?jumatate de lingurita?sau ceva masurabil…

    Cu respect Lale

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Daca ciolanul este sarat sau afumat, nu se mai pune nici un pic de sare. Daca nu, pui vreo lingurita buna, 1/2 de piper si chimen… incgeneral sarea si piperul sunt cam dupa gust.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lale

    Draga Laura,

    O reteta minunata tocmai am terminat de preparat aceasta bunatate,sotul meu o sa fie placut surprins ptr.ca am vrut sa fie o surpriza.Noi servim cartofi picanti cu varza acra.
    Multumesc inca o data.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Sa va fie de bine, e minunat ciolanul preparat astfel dar… mai rarut care are la calorii… ca tot ce-i bun, de altfel :)) !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristina Stan

    Asta este una dintre primele retete ale tale pe care le’am incercat. A iesit minunata, acum cand ma uit la poza imi lasa gura apa, aducandu’mi aminte. Numai ca, desi am fiert mult ciolanul inainte, aveam impresi ca nu se patrunde suficient. Si pana la urma, l’am dezosat si l’am pus impreuna cu varza la cuptor (dupa ce am terminat de aruncat bere pe el si la mine pe gat :) )
    Ma intrebam care a fost problema lui…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mirabela

    Arata super acest ciolan, asa ca maine o sa ii fac o surpriza sotului meu care acum 1 luna dintrun exces de pofta mi-a cumparat 2 ciolane de porc neafumate, iar eu mai aveam putin si dadeam cu ele dupa el pentru ca erau si neafumate si scumpe dar am inghitit in sec, am zambit si i-am explicat ca atunci nu am timp de preparat ciolane. :D Asa ca maine o sa aibe o surpriza :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)