Ciolan de porc cu bere la cuptor

Peter este un virtual prieten culinar pe care il admir foarte mult pentru maiestria culinara, pentru talentul de povestitor si pentru arta fotografica. A dezvaluit pe „culi” ca este un neamt banatean, de-al nostru, originar din Darova, actualmente stabilit in Germania. Peter (pitt4 pe „culinar”) a postat reteta pe care am prestat-o eu azi cu descrierea „si o halba de bere in mana – zici ca esti la Oktoberfest!”. Cu toate ca e februarie, reteta a fost foarte apreciata la mine acasa.
ciolan de porc cu bere la cuptor, reteta culinara

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Ciolan de porc cu bere la cuptor:

ciolan 001

  • 1 (sau dupa cat de mare va e pofta si cati meseni asteptati, mai multe) ciolan de porc in prealabil oparit (eu l-am fiert 1/4 ora)
  • sare, piper, chimion, 2-3 catei de usturoi
  • 1 – 2 sticle de bere (in raport cu numarul ciolanelor)

Ciolanul se cresteaza:

ciolan 003

Sarea, usturoiul, piperul si chimionul se dau la blender:

ciolan 004

Se freaca bine ciolanul pe toata suprafata cu acest amestec:

ciolan 005

Se aseaza pe gratarul cuptorului preincins la 220 de grade, cu o tava dedesubt. Temperatura cuptorului se lasa la 220 de grade timp de 20 de minute, apoi se reduce la 180 de grade. Pentru un ciolan de 1,5-2 kg se iau in calcul 2-2,1/4 ore timp de coacere. Pe toata durata prepararii se stropeste ciolanul cu sosul format in tava si se toarna pe el bere. Eu am folosit acest sortiment:

ciolan 007

Producatorii sustin ca ar fi „probabil cea mai buna bere din lume” iar eu am mai gustat cate putin, ca sa imi formez o parare. Hm…mai ca imi vine sa ii cred!Dupa o ora am introdus in cuptor si niste cartofi spalati bine si inveliti in staniol. (Am profitat de ocazie sa mai torn niste bere pe ciolan, nitelus pe gatlej si un pic de sos din tava…tot pe ciolan).

ciolan 009

Cand este gata, carnea se desprinde cu usurinta de pe os, este moale si frageda. L-am servit cu cartofii copti imbogatiti cu un sos de iaurt cu usturoi si verdeturi si varza calita:

portie de ciolan de porc cu bere la cuptor
Mie mi-a placut. Mult. Dar sotul a fost de-a dreptul vrajit.
Print Friendly

Leave a Reply

15 Comments on "Ciolan de porc cu bere la cuptor"


Guest
Nicolae Cristinel
6 aprilie, 2015

samoara mama cat de lung e

Guest
Caldura Dumitru-Valentin
6 aprilie, 2015

imi lasa gura apa,incerc si eu sa vad ce iese…

Guest
Niculae Toma
6 aprilie, 2015

acum ,ciolanul,este la cuptor.de- abia astept sa servim masa !!!! ciolan-la cuptor cu-bere- super fain.

Guest
Adrian Teodor Mandric
6 aprilie, 2015

Gurmanzii apreciază calitatea preparatului: gustul, aromele, imagine, posibilități de saortare

Guest
Mirabela
23 februarie, 2013

Arata super acest ciolan, asa ca maine o sa ii fac o surpriza sotului meu care acum 1 luna dintrun exces de pofta mi-a cumparat 2 ciolane de porc neafumate, iar eu mai aveam putin si dadeam cu ele dupa el pentru ca erau si neafumate si scumpe dar am inghitit in sec, am zambit si i-am explicat ca atunci nu am timp de preparat ciolane. :D Asa ca maine o sa aibe o surpriza :)