Ciolan de porc cu sorici crocant

Autor:

Suntem in octombrie si n-as fi putut gasi un moment mai potrivit pentru un mic Oktoberfest la domiciliu. Iar ceea ce a eclipsat schiar si berea a fost un ciolan de porc cu sorici crocant si carnea moale si suculenta, servit alaturi de varza rosie in stil nemtesc si niste minunate semmelknodel, celebrele galuste bavareze. Cat am fotografiat ciolanul, toata familia ofta in jurul meu de pofta, s-a lasat cu un memorabil festin in care plescaiturile si gemetele de placere alternau cu exclamatii de uimire despre cat de incredibil de moale e carnea si ce consistenta fin crocanta, ca de pufuleti, poate avea soriciul care pur si simplu s-a expandat. De fapt, ca sa obtii rezultatul asta nu e nevoie de niciun fel de aptitudini speciale, doar de un cuptor si de ceva rabdare.

ciolan de porc cu sorici crocant 1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6
Grad de dificultate: redusa

Ingrediente Ciolan De Porc Cu Sorici Crocant:

ciolan:

  • 2 bucati de rasol de porc crud, neafumat
  • 1 litru de bere
  • 3 catei de usturoi
  • 2 ramurele de rozmarin
  • sare grunjoasa
  • piper macinat

semmelknodel:

  • 200 de grame de cubulete din paine alba mai veche
  • 120 ml. lapte caldut
  • ½ legatura de patrunjel
  • 50 de grame de ceapa tocata foarte fin
  • 1 catel de usturoi
  • 90 de grame de unt
  • 1-2 linguri de faina
  • 2 linguri de pesmet
  • 2 oua
  • sare, piper si nucsoara rasa

Preparare Ciolan De Porc Cu Sorici Crocant:

1. Se curata bine soriciul ciolanelor crude, daca mai are urme de par se parlesc bine la flacara de la aragaz. Se pune la fiert o oala mare cu apa in carese adauga un pumn de sare. Cand da in clocot, se adauga ciolanele si se reduce focul la minim. Se lasa sa fiarba cam 45 de minute – o ora fara niciun clocot (timpul se adapteaza in functie de marimea ciolanelor, daca au sub sau doar putin peste 1 kg., 45 de minute vor fi suficiente).

2. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 170 de grade Celsius. Se scot ciolanele din apa si se scurg bine. Se lasa sa se racoreasca putin apoi soriciul se cresteaza in patrate cu un cutit bine ascutit, cu multa grija, sa nu se ajunga cu taietura in carne, doar in grasimea de sub piele. Se toaca fin frunzulitele de rozmarin, se amesteca cu usturoiul zdrobit, 1 lingura buna de sare grunjoasa si 1 lingurita de piper. Se freaca bine ciolanele cu acest amestec, insistand asupra crestaturilor.

preparare ciolan cu sorici crocant3. Ciolanele se aseaza pe un gratar, deasupra unei tavi cu apa fierbinte, si se dau la cuptor.

preparare ciolan cu sorici crocant 24. Dupa fiecare 25 de minute, ciolanele se stropesc cu bere. Se coc ciolanele la 170 de grade, stropind cu bere la intervalul de timp specificat, timp de 2 ore – 2 ore jumatate, pana cand carnea este atat de frageda incat poate fi strapunsa cu o scobitoare fara sa opuna nicio rezistenta iar soriciul este moale.

preparare ciolan cu sorici crocant 45. Dupa ce carnea s-a inmuiat bine de tot, se ridica temperatura cuptorului la 240 de grade si se mai tin ciolanele in cuptor pana ce soriciul pur si simplu se expandeaza, aparand la suprafata multe basicute fine, cu invelis crocant.

ciolan cu sorici crocant 2Ciolanul trebuie sa se odihneasca timp de 20 de minute inainte de servire, asa ca intre timp ne putem ocupa de salate si garnituri. Desigur, ciolanul se poate servi cu multe garnituri, daca doriti sa faceti ca mine,  la urmatorul link gasitit reteta de varza rosie calita cu mirodenii iar pentru galustele bavareze semmelknodel, explicatiile urmeaza numaidecat.

1. Se topeste intr-o tigaie 1/3 din unt, se adauga ceapa fin tocata si usturoiul zdrobit si se calesc pana ce se inmoaie. Se lasa sa se racoreasca. Intre timp, painea se inmoaie in lapte caldut. Dupa ce s-au racit, se adauga cepaa si usturoiul deasupra painii inmuiate, se adauga si verdeata fin tocata si ouale. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara dupa gust si se framanta un aluat din acest ingrediente, fara a insista prea mult.

preparare galuste cu verdeturi2. Cu mainile umede se formeaza galuste rotunde cam de marimea unei mingi de pingopong si se dau prin faina. Se rumeneste pesmetul in 30 de grame de unt. Se fierb galustele in apa sarata, la foc mic,  timp de 10 minute, apoi se stropesc cu restul de 30 de grame de unt topit si se presara cu pesmetul rumenit.

preparare galuste cu verdeturi 2Se serveste ciolanul cald,  alaturi de garniturile preferate, dar la fel de buna este si carnea rece, daca apuca sa ramana vreo farama.

ciolan de porc cu sorici crocant-3Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

2 Comentarii la "Ciolan de porc cu sorici crocant"


Vizitator
6 aprilie, 2015

doamne cum arata, imi ploua deja in gura, am demult in plan asa ceva, poate la craciun sa reusesc, am vazut mai demult o reteta a lui Jamie Oliver cu o pulpa intrega , dar pe care o tinea in jur de 5h , dar efectul de carne super moale si frageda era aceelasi.Intrebare : nu e cam multa sare : un pumn in apa in care fierb si apoi si frecate?

Vizitator
cristina
4 februarie, 2016

Adina, mai tii minte cumva reteta lui Jamie? Mi se pare cs vorbesti de cea pe care o caut de atita timp, dar nu reusesc s o gasesc